Porec
Porec is een levendig havenstadje aan de westkant van het schiereiland Istrie. Een stad met een bewogen verleden. Door de eeuwen heen hebben al vele volksstammen de verstandige keuze gemaakt om in de heuvels rondom Porec hun nederzetting op te bouwen. Onder die volksstammen bevonden zich ook de Romeinen. Die kwamen echter niet om te werken, maar om er een goddelijke vakantie door te brengen. Vandaar dat Porec al meer dan 2000 jaar oud is en rijk aan culturele monumenten, hier klopt het hart van de westkust van Istrie en het binnenland, dat Porestina wordt genoemd.
We gaan weer op weg.
En dan komen we aan in Porec en gaan naar het startpunt midden in het centrum.
Alles wat ten westen van de 3 middeleeuwse torens aan het begin van het schiereiland ligt, behoort tot het oude hart van de stad van Porec en alles aan de oostkant van de torens behoort tot het nieuwere deel van Porec, 'Pora le Porte' ('Buiten de Stadspoort'). Dit deel groeide vanaf de 2e helft van de 19de eeuw toen de oude stad te klein werd voor de toenemende bevolking. Het oude centrum van Porec heeft bijzonder sfeervolle pleintjes, steegjes en straatjes.
Morcic zijn traditionele sieraden uit Rijeka. Over het algemeen zijn het oorbellen versierd met een zwart hoofd/ gezicht met daarop een tulband. Tegenwoordig zijn het ook allerlei andere sieraden zoals, ringen, kettingen, armbanden, daspinnen etc.
Men geloofde vroeger dat morcic een amulet was met beschermende krachten, volgens de legende droegen vrouwen dit als symbool van de overwinning op de turken in de 16e eeuw. Vaklieden uit Rijeka hebben deze sieraden ontworpen en door de betaalbare prijzen werd het onder vrouwen het populairste sieraad. Een foto van een etalage vond ik genoeg.
Over etalage gesproken je ziet dat de venetiaanse sfeer ook hier volop aanwezig is.
De Euphrasius-basiliek ( Bazilika Eufrazijana )
staat sinds 1997 op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO. De basiliek is gebouwd in de eerste helft van de 6de eeuw en genoemd naar de bisschop die in die tijd het bewind voerde. De kerk is gebouwd in byzantijnse stijl. Het oudste gedeelte van het complex wordt gevormd door de resten van een kapel uit de 4de eeuw, gebouwd door de bisschop van Porec, Maura. Het complex van de 6de eeuwse Sint-Eufrasiusbasiliek is een van de mooiste staaltjes vroegchristelijke Byzantijnse bouwkunst in Europa.
De ingangspoort van het Episcopaal complex van de Euphrasius basiliek. De 16e eeuwse klokkentoren. Een deel van het achthoekige baptisterium met plafond. In de basiliek zijn 18 Griekse marmeren zuilen die zijn versierd met gebeeldhouwde kapitelen. De inganspoort van binnen naar buiten gezien. Het atrium met de voorgevel
Een vloer uit de 6e eeuw. Onder deze vloer liggen de stoffelijke resten van de heiligen Maurus en Eleutherius
Fragment een de mozaïek aan de binnenzijde boven de toegangsdeur van de basilic. En ja toch een beetje kerst binnen
Binnen in de drieschepige kerk wordt de aandacht allereerst getrokken door de kleurrijke mozaïeken in de absis.
1 is Jezus op de troon te zien, geflankeerd door zijn apostelen
In de koepel domineert Maria met haar kind. Naast haar zijn engelen en heiligen met martelaarskroon te zien.
Tussen de figuren bevindt zich ook bisschop Eufrasius, die de Heilige Maagd naar Byzantijns gebruik een schaalmodel van de basiliek aanbiedt.
Daarna het leven van De heilige maagd afgebeeld dit is niet zo tot zijn recht gekomen op de foto helaas.
Het achthoekige doopkapel bij het atrium heeft binnen een groot doopvont met een achthoekig bekken, waarin volwassenen die zich bekeerd hadden, volledig ondergedompeld konden worden.
De overkoepeling boven het altaar, het gotische ciborium, is in de 13de eeuw gebouwd en flink gedecoreerd met in goud gevatte edelstenen.
In het onderste deel van de boog van triomf er 13 ronde medaillons. In de middelste is Christus afgebeeld als Agnus Dei, Aan elke kant, zijn er 6 afbeeldingen van heiligen met hun namen ingeschreven
Zo komt er dan een eind aan ons bezoek aan Porec. We gaan op weg naar Rovinj
ROVINJ/ KRCULI
Rovinj
is een kleine stad van ongeveer 14.000 inwoners en ligt op de westkust van Istrië. Het schiereiland, waarop de oude stad ligt heeft 22 eilanden rondom zich en vormt zo de Rovinj Archipel. De grootste en mooiste eilanden zijn St. Andrew en St. Catharina.
Rovinj maakte meer dan 500 jaar deel uit van de Venetiaanse Republiek. Het staat dan ook vol met Venetiaanse huizen met terracotta daken. Door beperkte ruimte op het voormalige eilandje werden er hoge huizen gebouwd, tussen smalle steegjes en kleine pleintjes. Vanaf zeezijde is de stad beschermd door een hoge rotsachtige kust en muren van huizen op de kliffen en vanaf het vasteland door hoge stadsmuren. Dit alles is tot op heden bewaard gebleven!
In de oude stad bevindt zich een aaneenschakeling van bezienswaardigheden uit Romaan-Gotische, Renaissance, Barok en Neo-Klassieke stijlen. Wandelend door de smalle straatjes en pleintjes wordt het fascinerend de schoonheid te aanschouwen van de smalle huisjes, die elkaar rechthoudende, de helling naar de St. Euphemia kerk aanwijzen.
De oude stad is omringd door muren en origineel versterkt door 7 torens, waarvan nu nog 3 bestaan, de St. Benedict, de Portico en de “Heilige Kruis”-poort. Rond de haven liggen mooie pleinen waarop alle steegjes en straatjes uitkomen, die samen een groot doolhof vormen en je langs perfecte terrassen voeren.
Voor we terug gaan in de tijd eerst dit monument, het staat op de kade in de haven.
Monument voor de gevallen strijders en slachtoffers van de fascistische terreur.
Ontworpen door Ivan Sabolić. Gebouwd in 1956
Vanaf bovenstaand plein met de kraampjes verlaten wij de moderne wereld en gaan terug in de tijd.
Op de markt die hier plaatsvindt, vind je verse groenten, zoals asperges, olijven, tomaten, kruiden, vijgen en kaas.
De Italiaanse invloed is hier veel groter dan elders in Kroatië.
Helaas was er geen markt vandaag.,
Al die mooie straatjes zullen ons op de top van de heuvel brengen.
Bij de kerk St. Eufemija (ook wel Fuma genaamd), het grootste en belangrijkste monument van de stad.
Een beste klim geloof me maar zie hier wat een uitzicht dan wil je toch niet meer weg??
En dit is m dan de St. Euphemia kerk, gebouwd in Venetiaanse barok stijl op de top van de heuvel domineert de patroonheilige van de stad, het hele oude stadscentrum. De kerk werd gebouwd in het begin van de 18de eeuw en werd in het midden van de vorige eeuw nogmaals verfraaid met een nieuwe gevel in barok- Venetiaanse stijl.
De klokkentoren van St Eutemija is 62 meter hoog en wordt gesierd door een 4.7 meter hoog koperen standbeeld dat staande op een draaiende as door de wind verandert van richting.
De binnenkant van de kerk is eveneens erg mooi. Wanneer je de kerk binnen komt, zie je het belangrijkste altaar met de beelden van de 3 heiligen; St. George, St. Marc en St. Rocco, ontworpen door een Venetiaanse meester beeldhouwer Girolam Laureaat. De beelden en het altaar van het Heilige Sacrament zijn gemaakt van Carara marmer.
Links van het hoofdaltaar de Heilige Sacramenten, rijk aan marmer en embelished met beelden van engelen.
Rechts van het hoofdaltaar, ziet je het altaar van St. Euphemia, de patroon-heilige van de stad.
Achter het altaar staat een sarcofaag waarin relikwieën van St. Euphemia (waaraan de kerk gewijd is) worden gehouden. Op de muren van de sarcofaag zijn er schilderijen uit 1883, geschilderd door Leonardo Riga. Deze beelden de komst van de sarcofaag naar de kust van Rovinj (circa 800 jr geleden) en het martelaarschap van St. Euphemia uit. Op het plafond is er een beeld van de kroning van de Sint in de hemel helaas geen foto.
De feestdag St. Fuma medio september is 1 van de populairste en grootste traditionele feestdagen in Istrië.
Afdalend vanaf de kerk over de blinkende trapstenen, kom je de Benedict kerk tegen, omringd door hoge huisjes. Iets verder, nabij de St. Benedict poort, ligt het mooiste plein van Rovinj. Aan de ene kant vinden we gebouwen in Venetiaanse stijl, aan de andere kant gebouwen die de Oostenrijks-Hongaarse tijden laten herleven.
Er staat ook een relatief nieuwe fontein (uit 1959) fontein del Bimbo ed il Pesce waarin de stadsmeeuwen baden en hun dorst lessen. De stadsklok uit het midden van de 19e eeuw met Venetiaanse leeuw, staat bij paleis Califfi,
Boog van Balbi
Waar de boog nu staat, stond eens de hoofdpoort van de vestingsstad, Porton della pescheria. In 1678 – 1679 werd de oude stadspoort afgebroken en op zijn plaats bouwde men de Boog van Balbi. Deze Boog werd gebouwd in de tijd van hoofdbestuurder Daniel Balbi, waarvan het opschrift op de stenen plaat op de boog getuigt.
En zo komen we door de oude rotsstenen steegjes van het centrum en de bijzondere galerieën en winkeltjes vol lokale kunst en nijverheid weer terug in het centrum.
En met een foto van een verweerde schoorsteen en een bijna kale boom tegen een schitterend blauwe lucht Die ik als achtergrond van deze site gebruikt heb, gaan we Rovinj weer verlaten. We gaan naar Krculi voor de boerenmaaltijd
Krculi
Krculi is een plaats in de gemeente Žminj in de Kroatische provincie Istrië. De plaats telt 145 inwoners
Het ziet er erg gezellig uit we nemen plaats aan de lange tafels in het midden.
Het personeel serveert de maaltijd uit en onder het eten wordt er live muziek ten gehore gebracht.
Rode en witte wijn, water en fris stonden op tafel. We begonnen me een bord linzensoep niet echt foto waardig
Vervolgens kwam er schalen vlees op tafel en als afsluit de Kroatische oliebol (zonder krent) het was tenslotte oudejaarsdag.
Aan het einde was het natuurlijk weer het afrekenmoment voor Peter.
Mocht je toevallig in die buurt met vakantie gaan is hier het emailadres van het restaurant
Op het terrein van Konoba Staver zien we een Kazun staan. Deze hadden we onderweg ook al diverse malen gezien.
Kazun vind je in het centrale deel van het schiereiland Istrie. De naam komt uit het Italiaans: 'casa', en KAZUN betekent 'kleine huis'.
Kažun – Dit zijn stenen huisjes op het veld, gebouwd volgens het stapelprincipe. Landbouwers bewaarden er hun gereedschappen in en schuilden er tegen onweer en hitte. Precies zes goed voor mij 😂
We gaan weer terug naar ons hotel vanavond hebben we het galadiner. Die foto's komen later. Morgen Opatija.
OPATIJA
Opatija is de parel van de Kvarner-riviera. Het is een prachtige stad, gekenmerkt door tal van imposante, pastelkleurige villa's en oude hotels die nog een Habsburgse grandeur uitstralen. Opatija werd halverwege de 19de eeuw opengesteld voor het toerisme. In het Habsburgse rijk verwierf Opatija zich de naam van winterkuuroord voor de rijken, vanwege het milde klimaat en de schone lucht. Januari, februari en maart waren destijds het hoogseizoen, niet in de laatste plaats doordat het bergmassief achter de kust de gevreesde bora tegenhield, de ijskoude noordenwind die vanuit het Karstgebied komt aanwaaien.
Tal van prominenten (onder hen Mahler, Puccini en Tsjechov) en lieden van koninklijken bloede (tsaren, koningen uit Italië, Servië, Zweden, Griekenland, Montenegro en Roemenië, de Duitse keizer Wilhelm en zowat alle Habsburgse heersers van eind 19e en begin 20ste eeuw) streken er neer om er onder 'ons soort mensen' te verkeren en de statige balzalen te bezoeken. Overal ademt Opatija nog de bloeiperiode van voor WO I uit.
Het bekende wandelpad; Frans-Jozef I, loopt vlak tegen de branding. Het is een uniek wandelpad, waar zon en schaduw afwisselen, met stukken die zeer rustig zijn en andere waar het pad door de terrasjes loopt. Het wandelpad loopt van het vissersdorpje Volosko - helemaal in de oksel van de Kvarnerbaai - tot in Lovran 6 km verder zuidwaarts.
Voor het park staat een beeld Madonina (meisje met de zeemeeuw) op de rotsen, dit is het werk van de beeldhouwer Zvonko Car. Het is geplaatst in 1956 en een van de symbolen van Opatija.
In de stad bevindt zich een aangelegd badstrand met aflopende betonnen plateaus en terrassen en met een veilige zwemlagune voor kinderen. Er is een stukje van de aangelegde wandelboulevard met op de achtergrond de koepel van de parochiekerk.
Zomaar wat foto’s van Opatija
Het oranje gebouw is het Amadria Park Hotel Sveti Jakov, Zdenac Helios & Selena fountain, A Barkajol Boatman, Juraj Šporer Kunstpaviljoen, Opatija een kledingkraam en jawel heerlijk helder Heineken.
Hier is duidelijk de vorm van de aangelegde boulevard te zien en uiteraard ook de ver- en gebodsborden.
Snap je het niet meer ga je gewoon ff op een bankje zitten en laat alle drukte achter je langs gaan.
Mošćenice
Dit dorpje - ooit een veilige plaats tegen piraten - is een prachtig voorbeeld van een middeleeuws dorp. Nog steeds volledig ommuurd en met binnen de muren de oude huizen die bijna door elkaar gebouwd zijn.
Er is een klein heemkundig museum en een zeer oude olijfoliepers. Het valt niet mee om er te komen zeker niet met een bus dus moet je halverwege uitstappen en dan doorlopen naar de poort van het dorp
De burgemeester zoals hij genoemd wordt geeft daar een rondleiding en na afloop heb je de mogelijkheid bij zijn echtgenote olijfolie lavendel en diverse andere producten te kopen
Rond de olijfpers samen met de burgemeester en al die nipjes was het best gezellig zoals je ziet
Je ziet de huizen zijn niet echt modern.
En hier zie je dat het aardig wat klim en kruipwerk is om boven te komen.
Vanaf hier (ja het dorpje is immers 173 mtr hooggelegen) heb je ook een prachtig zicht op de Kvarner baai en de eilanden Cres, Losinj en Krk.
Op de 'zeekant' van het dorpje buiten de oorspronkelijke muren is nog een kleine kapel, in communistische tijden nog ondersteund door een priester uit Aalst. Achter de kapel is het plaatselijk kerkhof met daarachter olijfbomen en cypressen.
En met deze schitterende zonsondergang is er dan een eind gekomen aan ons verblijf in Istrie.
Morgen vangt de terugreis aan.
We gaan nu nog even