HET EILAND KRK
Met 410 km² is Krk het grootste eiland in de Adriatische Zee. Het eiland Krk heeft een speciale betekenis voor Kroatië. Krk was eeuwenlang het centrum van de Kroatische literatuur en de Kroatische taal. Het "Baska Tablet", een van de oudste Kroatische handschriften is er een bewijs van. Er zijn heel wat toeristencentra met vele historische monumenten uit de Griekse en Romeinse tijd, het eiland leeft voornamelijk van het toerisme en heeft een aangenaam klimaat in de zomermaanden.
Op weg naar het eiland Krk zien we natuurlijk weer veel onderweg zo ook het dorpje Bakar diep in de grote baai iets ten zuiden van Rijeka. Tot voor kort was deze stad en zijn baai niet zo interessant voor toeristen. Spijtig genoeg, want het is een van de mooiere plekken in de streek.
Reden was de aanwezigheid van zwarte industrie ( cokesfabriek). In de noordelijke hoek van de baai waar de oude stad ligt zie je een enorme buis (zo'n 2 meter diameter) die direct het water induikt om aan de andere kant terug boven water te komen. Dit is momenteel de enige getuige van de grote petrochemische industrie die hier in de vorige eeuw was neergepoot. De cokesfabriek, die nogal wat "zwart" achterliet, is sinds enkele jaren volledig afgebroken.
De losplaats voor kolenschepen aan de overzijde van de baai is er nog steeds en wordt nog gebruikt ten behoeve van de elektriciteitscentrale die iets meer richting binnenland ligt richting Rijeka. Een grote schoorsteen is zowat het enige wat je daarvan ziet vanuit Bakar.
Je ziet de ladder waarop de tonijnvissers staan als zij de netten binnen halen en ook de helling waartegen de olijfbomen groeien
Dan naderen we het eiland Krk. Het eiland is verbonden via een 1400m lange brug met het vasteland. De brug bestaat uit 2 bogen met als steunpunt het eilandje St Marco. Helaas is deze oversteek niet tolvrij. Daar het mij wel gelukt is een foto te maken maar deze niet echt scherp is heb ik een foto van internet geplukt.
Wederom een echt fietspad en door een stukje schiterende natuur kwamen wij aan bij de haven van Punat.
Kosljun
is klein eiland op slechts 200 meter van Punat. Wij bezoeken het eiland met de taxiboot.
Op het eiland, vind je een klooster. Ook is er een indrukwekkend etnografisch museum een natuurlijke geschiedenis en numismatische collectie, evenals een permanente tentoonstelling van sacrale kunst.
Op het eiland is het verboden te zwemmen en er zijn geen bars of restaurants. Island Kosljun is perfect om te wandelen. Er zijn meer dan 500 plantensoorten op eiland.
Het Franciscaner klooster
In de Romeinse tijd, zou hier een zomerhuis geweest zijn.
In de 11e eeuw, bouwden de Benedictijner monniken een klooster op het eiland.
Op initiatief van de 15e Frankopanen Century kwamen de Franciscanen naar het eiland. Van de ruïnes van een Franciscaner klooster werden kerken en kapellen gebouwd. Het archief en bibliotheek in het klooster bevatten meer dan 20.000 titels, waarvan sommige van onschatbare waarde en zeldzame exemplaren.
We zien het standbeeld van St. Franciscus met de wolf, boven de toegang van de kerk is in het Glagolitische alfabet van de Franciscaanse begroeting gegraveerd. Een duplicaat van de Baska tablet naast de ingang.
Het Glagolitische alfabet verschijnt in 2 varianten: rond en vierkant.
Vermoedelijk werden deze kenmerken later ontwikkeld. Het oudste Kroatische monument geschreven in Glagolitische alfabet de Baška tablet, is deels geschreven in de ronde variant, maar de specifieke Kroatische variant van de Glagolitische alfabet is het kwadraat variant.
Het originele Baska tablet, werd gevonden in de kerk van St. Lucy (Sv. Lucija) in Jurandvor de omgeving van Baška op het eiland Krk.
Sinds 1934 is het monument geplaatst in het hoofdgebouw van de Kroatische Academie van Wetenschappen en Kunsten, en iedereen kan het zien. De Baska tablet is waarschijnlijk het meest beroemde monument van de vroege Kroatische geletterdheid, daterend uit ongeveer 1100. De grootte en het gewicht zijn indrukwekkend: 2x1 m, 800 kg.
Even binnenkijken
Via de binnenplaats van het klooster bij de Kerk van de Aankondiging, komen we in het museum we zien hier o.a. schilderen op ezelhuiden en de klederdracht van Krk
Je ziet de gelijkenis. De 3 knopen in het koord dat het franciscaanse pij omgordt, herinneren de drager aan de 3 geloftes: van armoede, kuisheid (celibatair leven) en gehoorzaamheid.
Dan verlaten we Kosljun en daarmee ook de intense rust van het Franciscaner klooster die op dit eiland duidelijk voelbaar is.
Vrbnik
We gaan op weg naar Vrbnik is een stad aan de zuidoostkust van het eiland. Gebouwd op een klif. De wind van het verleden is te voelen in de smalle straatjes - Vrbnik heeft het smalste straatje ter wereld. Antieke huizen, middeleeuwse kerken en een kasteel geven deze plaats een bijzondere charme. De parochiekerk met het prachtige altaar uit de Renaissance met de kapel van de heilige Ivan Krstitelj, de beschermer van de stad, is het belangrijkste sakrale monument van de stad Vrbnik. Het ligt aan een steile helling (een kalkstenen rots) 50m boven zeeniveau
Het is ook bekend om zijn lokale wijn - de witte droge autochtone wijn Vrbnicka Zlahtina in de wijnkelder bij de ingang van de stad, of naar smaak in de lokale restaurants en Konoben
Wij gingen naar "Konoba Nada" - specialiteiten: gerookte ham, kaas, ansjovis in de originele Ambience). Buiten eerst een snap. Binnen stonden de witte- en rode wijn en de rosé voor ons klaar met diverse soorten ham en kaas met brood zoals je ziet. Geloof me het was lekker en we hebben ons kostelijk vermaakt.
We lopen weer naar de bus. Daar aangekomen vertrekken we naar het plaatsje Krk
De belangrijkste stad, Krk stad, heeft haar middeleeuwse muren en het kasteel behouden en heeft een Rooms Katholieke Maria Hemelvaart kathedraal uit de 13e eeuw. Krk is ook het bestuurscentrum en het cultureel en kerkelijk centrum van het eiland. De stad Krk heeft voorhistorische fundamenten. Het is een ommuurde vestingstad met verschillende Romaanse en Gotische kerken. Men vindt er een van de oudste Glagolitische inscripties uit de 11e eeuw.
Er waren in de stad vele thermae, openbare baden, die gedecoreerd waren met prachtige mozaiekvloeren.
De zonnewijzer van het radiostation
Van de torens is de belangrijkste de vierkante toren op Kamplin, uit de 12e eeuw. Op dit plein bevindt zich ook het belangrijkste cafe en een gedenkpilaar
Krk was vroeger een bisschopsstad met een belangrijk architectuurmonument, de kathedraal, waarvan de funderingen uit de 6e eeuw stammen. De oude stad kan men binnenkomen door 4 stadspoorten en is omringd met stadsmuren die waardevol monumentaal erfgoed bewaren.
De Gothische Frankopan kapel
is wereldberoemd en stamt uit de 15e eeuw. In de kerk bevinden zich kunstschatten als het altaarscherm en 2 zij-ambos in Renaissance-stijl. Deze werden in de 15e en 16e eeuw vervaardigd. De romaanse St. Quirinus kerk vormt samen met de kathedraal een uniek religieus complex.
De St. Quirinus, genoemd naar de beschermheilige van de stad en van het bisdom Krk, heeft 3 middenschepen, 3 koepels, en 2 verdiepingen. De kerk is gebouwd in de 12e eeuw en is een typisch voorbeeld van de bouwkunst van de oostelijke Adriatische kust uit deze tijd. Direct naast de kathedraal staat de Romaanse basiliek en hier bevindt zich ook het Frankopankasteel uit de 12e eeuw en veel paleizen (het Kotterhuis, het Kanoničkahuis) met waardevolle elementen uit verschillende tijdperken.
En met deze foto met de ondergaande zon is dan ook een eind gekomen aan ons bezoek aan het eiland Krk. We gaan weer naar ons hotel. Ik kon het niet laten het dorp Bakar bij avond te fotograferen. We gaan naar