ISTRIE OUD OP NIEUW 2012/2013

 Italie Krk

De vlag

De basis van de Kroatische vlag is een totale tricolor in rood wit en blauw. Volgens Oude en Heraldische tradities wordt de symboliek in verband gebracht met kleuren.

De kleuren op de Kroatische vlag vertegenwoordigen;

  • Rood   winterhardheid, kracht en moed.
  • Wit.      vrede en eerlijkheid
  • Blauw  waakzaamheid, waarheid en trouw doorzettingsvermogen en rechtvaardigheid

Het embleem op de vlag is het Kroatische wapenschild. Elk blokje (34) vertegenwoordigd een regio van het land

 

Toetreden tot die Europesche Unie

Kroatië kan op 1 juli 2013 toetreden tot de Europese Unie, dat is bekend geworden. Kroatië wordt daarmee de 28ste lidstaat van de EU. Voor het toerisme zal de toetreding van de EU van Kroatië ongetwijfeld gunstige gevolgen hebben. 

Het zal echter nog wel even duren voor de € ook wordt ingevoerd dus de Kuna zal nog wel even het wettige betaalmiddel blijven van Kroatië.

Hoewel je op veel plaatsen met de € kunt betalen, is het toch wel prettig om wat Kuna’s bij de hand te hebben al is het maar voor het halen van een heerlijk warm broodje bij de bakker.

 

POLITIEK

Kroatië kent een meerpartijenstelsel in een parlementaire democratie. Aan het hoofd staat een president. 

Het is, politiek gezien, een jonge staat die pas in 1991 onafhankelijk werd van Joegoslavië.

Regionaal bestuur 

Op regionaal niveau kent Kroatië een territoriale indeling in drie niveaus: provincie ('zupanija'), stad ('grad') en gemeenschap ('opcina'). Er zijn 21 provincies (inclusief de hoofdstad Zagreb), 121 steden (stad: meer dan 10.000 inwoners) en 416 gemeenschappen (gemeenschap: minder dan 10.000 inwoners).

Rechterlijke macht 

Kroatië heeft een rechtssysteem op drie niveaus; gemeentelijke rechtbanken, provinciale rechtbanken en op het hoogste niveau de Hoge Raad.

GODSDIENST

De meerderheid van de Kroatische bevolking is aanhanger van de rooms-katholieke godsdienst. Ook worden er diverse andere christelijke godsdiensten beleden en een gedeelte van de bevolking is islamitisch. Er zijn tal van heilige plaatsen, vaak verweven met de geschiedenis. Er worden in Kroatië nog veel processies gehouden. De verdeling naar Godsdienst is: Rooms-katholiek (85%), Orthodoxe Kerk 3%, Protestants 1,4% en islamitisch 1,2%.

 

De komende 5 nachten verblijven wij in het Mimosa Hotel in Rabac in Kroatië. Goed hotel, ontbijt; lopend buffet. Ook het diner was lopend buffet. Niets op aan te merken keuzes genoeg.

Ja de kamer was iets minder zoals het plafond waar ‘s nachts de stukken uitvielen heb ik maar geen foto gemaakt en uitzicht? 

Ech vul zelf maar in........... 

 

Maar goed er was een gezamenlijk balkon aan de andere zijde en dat zicht was heel mooi

Rabac

is de belangrijke toeristische badplaats aan de oostkust van het schiereiland Istrië, op 40-km afstand van Pula. Gelegen aan de Kvarner baai, aan de voet van de hellingen van Učka die de stad beschermt en voor een aangenaam mediterraan klimaat zorgt. Rabac wordt terecht beschouwd als de 'parel van de Kvarner’ (Adriatische zee).

Toch kon Rabac, ondanks al haar voordelen in het begin van de 20ste eeuw niet op tegen de meer ontwikkelde toeristische plaatsen zoals Pula en Porec in het westen of Opatija en Lovran in het oosten.

Het 1ste hotel van Rabac, Hotel Quarnero werd gebouwd in 1889 en werd pas in 1925 geopend maar vandaag de dag is Rabac een ontwikkeld toeristenoord met een 15-tal hotels en appartementen complexen en een aantal campings. De belangrijkste toeristische firma’s zijn Rabac en Maslinica. (Ons hotel valt onder de Maslinica)

 

Een prachtige omgeving, mooie kiezelstranden, aangenaam klimaat en een uitzicht over de Kvarner baai trok bezoekers en reisschrijvers al in het midden van de 19de eeuw aan, toen Rabac slechts een klein vissersdorp was.

In het achterland slechts 5 km van Rabac, op een hoogte van 320 meter, ligt de oude mijnstad Labin. (links boven) Vandaag de dag zijn de mijnen gesloten.

Aan de andere kant van de baai zie je de resten van een met bauxiet geladen terminal gebouwd tijdens Italiaanse regering, genaamd teleferika.

Teleferika was verbonden door een 9 km lange draad met Cere, een kleine plaats in het Labin's achterland, waar tussen de 2 wereldoorlogen de bauxiet het meest intens werd benut. Na de WO II is de haven opgehouden met activiteiten en de kabeldraad werd ontmanteld.

 

Uiteraard heb ik het water even uitgeprobeerd. Maar het viel niet mee te lopen op die kiezels

Foto van de zee genomen door de bomen Mooi hé die blauwe lucht! En dan wordt het avond.

Morgen gaan we naar Pula

PULA

Het Amfitheater

uit (1ste eeuw) ook wel de arena, genoemd ss het bekendste bouwwerk van Pula dat onder keizer Augustus werd gebouwd. Vespasianus liet het amfitheater vergroten, zodat het qua omvang de 6e plaats inneemt onder de hedendaags resterende Romeinse arena’s. Er konden 23.000 toeschouwers in om naar het spektakel te kijken dat zich op het 133x155m metende ovaal afspeelde. De buitenmuur met 2 boven elkaar gelegen arcades voor de toeschouwers en een 3e bovenste ring met rechthoekige openingen is 32.5 m hoog. 

De buitenste ring is volledig bewaard gebleven. In de arena vonden gladiatoren-gevechten plaats en er werden tot 404 ook mensen voor de wilde dieren geworpen.

De Venetianen gingen de ring later gebruiken als steengroeve. Dankzij de beslissing van de Venetiaanse overheid in 1583 bleef het bouwwerk voor de sloophamer gespaard. Voor de man die zich sterk maakte voor het behoud van de arena, Gabriele Enno, werd een gedenkplaat aan 1 van de torens aangebracht. Tegenwoordig worden in de arena opera-, toneelvoorstellingen, rockconcerten  en het Kroatische filmfestival gehouden. In de kelders is een tentoonstelling over de olijventeelt en de wijnbouw in Romeinse tijden te zien.

 

We komen aan in Pula het is de 5e stad van Kroatië en telt een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Vroeger hoorde Pula ooit bij Oostenrijks - Hongarije en Italië.

Veel bezienswaardigheden in Pula laten je kennismaken met rijke cultuur en historie. De grootste stad van Istrië ligt op de meest zuidelijke punt van het schiereiland. Pula is met 70.000 inwoners, het hart van handel en industrie. De rondom gelegen heuvels, houden in de winter tevens de hevige stormwinden tegen.

 

 

 

 

Herculespoort ( Herkulova vrata ) 

Stamt uit de 1ste eeuw en dankt haar naam aan de beschermheer van de stad. Dit is een van de nog overgebleven poorten van de stad. Evenals in Porec, Vrsar en Rovinj werden deze poorten vroeger gebruikt om 's avonds de stad af te sluiten zodat er geen gespuis binnen kon komen.

 

 

 

 

Tweelingpoort ( Dvonja vrata)

De poort is een restant van de oude stadsmuren van Pula, waarvan je ook nog wat resten kunt zien. De poort stamt uit de 2de eeuw, vanaf deze poorten vertrok een weg die rechtstreeks naar het amfitheater leidde.

Even ronddwalen en genieten

 


James Joyce 

Het bevolkingsaantal van de haven- en marinestad groeide aan het einde van de 19de eeuw uit tot 40.000. Leuk was het er echter niet, getuige de brieven die de Ierse schrijver James in het begin van de 20ste eeuw naar zijn vaderland stuurde. Joyce had in Pula een betrekking als leraar Engels aanvaard, en noemde de plaats een `Siberië aan zee' en een godvergeten gat'.

In de 2 wereldoorlogen werd dit gat aan zee danig verwoest. Onder Joegoslavische heerschappij na de WOP II, volgde wederopbouw tot een regionaal centrum van belang

 

De haven ligt uitstekend beschut en biedt ook aan grotere schepen toegang vanwege de 700m brede monding. Deze ligging bood ideale voorwaarden voor de ontwikkeling van Pula tot economisch, politiek en cultureel centrum van Noordwest-Kroatië.

 

15:45 uur weer bij de bus terug! Daar aangekomen stond Peter geassisteerd door Albert de glazen te vullen met rode- en witte wijn en cola uiteraard. Dit om te vieren dat zijn dochter geslaagd was voor haar rijbewijs. Peter heeft een foto gemaakt van ons en deze naar zijn dochter gestuurd hopelijk gaat deze nog boven water komen want dan hebben we denk ik toch nog een leuke groepsfoto. De zon begon te zakken en dat leverde nog net een mooi plaatje op.

Krk