Het Top Kapi Paleis (Kanonnenpoort-paleis), was lange tijd (zo’n 400 jaar) de residentie van de Osmaanse sultans in Istanbul en vormt het bekendste voorbeeld van een oosters paleis.
Sultan Mehmet II gaf in 1459 de opdracht tot het bouwen van het paleis, waarna het van 1465 tot 1853 het centrum van de Osmaanse heerschappij was. Het is nu een museum. De bouwstijl is heel anders dan bij Europese paleizen. Zo is er niet 1 groot gebouw, maar staan er meerdere gebouwen op het terrein en was het terrein in verschillende gebieden verdeeld.
De 1ste binnenplaats (hof van de Janitsaren) was bereikbaar voor iedereen, zowel voor kooplieden als zakenlui.
De Hagia Irene een Byzantijnse kerk in Istanbul in het voorhof van het Top Kapi paleis en werd gebouwd in de 4de eeuw. De kerk is hierna in 532 verwoest, maar werd vervolgens weer hersteld.
De 2e binnenplaats was toegankelijk voor degenen die het paleis mee runde. Je kunt veel gebouwen van binnen bekijken. Zo kun je naar de Inner Treasury, waar je Ottomaanse en Europese wapens en sieraden kunt bekijken. Ook vind je hier de keukens (wegens renovatie gesloten), een ontvangstzaal en de ingang voor de Harem. Hier het pad naar de 2e binnenplaats en de toegangspoort.
De Harem was helaas gesloten. Hier woonden de vrouwen en kinderen van de sultan. De sultan was de enige man die hier toegang toe had. Alle vrouwen van de sultan moesten buitenlandse meisjes zijn aangezien de Islam verbiedt om Moslims tot slaaf te maken. De moeder van de sultan stond aan het hoofd van de harem, zij had een grote invloed op wat er in het paleis gebeurde. De Islam staat toe dat de sultan meer vouwen mag hebben zoveel concubines als hij maar kan onderhouden.
Een paar foto’s uit 2003 toen was de harem open.
De deur, een fontein zalen en de hamam.
De gebrandschilderde ramen waarvan het motief ook ingelegd was in mozaïek
In de 3e binnenplaats lag het privé-domein van de sultan.
Je vindt hier de ontvangstzaal, een bibliotheek, een ruimte met kleding en accessoires van de sultans en een moskee.
Ook deze ruimte betreed je middels een poort
De fontein voor de bibliotheek in het 3e hof van het Top Kapi paleis
De 4e binnenplaats heeft ook vele gebouwen en mooie details.
Maar ook een terras dat een schitterend uitzicht over de Bosporus biedt.
Geen koepels dit keer dacht je? Ja hoor ik heb ze gebruikt als afsluit van dit bezoek.
Op naar de volgende moskee. Dan na een zeer lange zoektocht de bebording voor de moskee. We kwamen er niet zonder hulp van de plaatselijke bevolking hoor!
De Şehzade Camii
een 16e-eeuwse Ottomaanse keizerlijke moskee in het district Fatih, op de derde heuvel van Istanbul, Turkije. Het werd gebouwd in opdracht van Suleiman de Grote als gedenkteken voor zijn zoon Şehzade Mehmed, die stierf in 1543.
Het bevat ook 5 mausoleums.
De hoge minaretten van de moskee kunnen vanop afstand gezien worden.
Het interieur van de moskee met betegelde decoraties is eenvoudig maar prachtig.
De 2 minaretten hebben een uitgebreide geometrische sculptuur in lage bas reliëf en af en toe terracotta inleg.
Zo heb je er tombes van prins Mehmet dit is 1 van de grootste, Ibrahim Pasa, sultan Mahmut II en Rüstem Paşa.
De moskee wordt omringd door een zuilengalerij op de binnenplaats (Avlu) met een oppervlakte gelijk aan die van de moskee zelf.
De galerij heeft 5 koepels aan elke kant, met bogen in wisselende roze en wit marmer.
In het midden op de binnenplaats, is een fontein (şadırvan) voor de rituele wassing, dat was een latere donatie van sultan Murat IV.
De moskee zelf heeft een vierkante oppervlakte, een centrale koepel welke geflankeerd is door 4 halve koepels. De koepel wordt ondersteund door 4 pijlers en een diameter van 19 meter en is 37 meter hoog.
Het hek stond een stukje open en we zagen dat een paar jongens erdoor naar de centrale ruimte gingen dus brutaal als wij zijn hup er achter aan gauw wat foto’s knippen
Oeps jawel we werden vanuit het midden verwijderd en zien de voorbereidingen voor het gebed.
Een foto van de kalligrafie boven de deur en even een close-up van de vloer. We lopen nog even verder en komen ook hier in he gedeelte voor de vrouwen terecht. Als we bij het naar. buitengaan langs de zaal komen zien we dat er heel veel toeristen binnen zijn dus laat maar.
De poort die toegang geeft naar de wijk.
Lopende langs de moskee zien we op de gevel een nr staan (Bouwsteen?)
Aan de buitenzijde kon je een hapje of een drankje nuttigen ja natuurlijk hebben wij dat gedaan.
Vanaf de wandelgang aan de buitenzijde hadden we nog mooi zicht op de Bosporus en de koepels van de bijgebouwen zoals school, Hamam, Bibliotheek e.d. van de begraafplaats aan de buitenzijde hebben we geen foto’s gemaakt.
Dit was het wijkje achter de poort toch wel even leuk om door te lopen.
Even terug in de tijd!
Dit is weer zo'n leuk bankje om even op te gaan zitten om de indrukken te verwerken
Dan een aantal moskee”s die we niet binnen geweest zijn daar zij gesloten waren maar van buiten zeer de moeite waard.
virus aga camaii Firuz aga moskee
een 15e-eeuwse Ottomaanse moskee in de wijk Fatih in Istanbul, Turkije. Het is gebouwd door Firuz Ağa, de hoofdpenningmeester van Sultan Beyazıt II. De marmeren sarcofaag van Firuz Ağa bevindt zich in het moskeecomplex.
De Faith Moskee
Soennitische moskee in opdracht van de Osmaanse sultan Mehmet de Veroveraar gebouwd na de verovering van Constantinopel op de Byzantijnen op de plek van de voormalige Kerk van de Heilige Apostelen. Toen de moskee bij de oplevering niet imposanter bleek dan de Hagia Sophia, liet de sultan de handen van de architect, Atik Sinan, afhakken
De Yeni moskee
ligt in het district Eminönü en de naam Yeni moskee betekent nieuwe moskee. De moskee ligt vlakbij de Egyptische Bazaar.
In 1663 is de bouw van de moskee afgerond. Op de trappen van de moskee zitten vaak veel duiven, zo komt de moskee aan haar bijnaam duivenmoskee.n. Vanaf de Bosporus torent de Yeni Moskee boven Sultanahmet uit en vormt zo een prachtige skyline. In totaal heeft het complex 66 koepels.