ISTANBUL 22 T/M 26 MEI 2012
Rond 600 v Chr. sticht de Griek Byzas op het schiereiland, waar nu Istanbul ligt de nederzetting Byzantion.
De Romeinse keizer Constantijn besloot in 330 v Chr, de stad te ommuren en er zijn keizerlijk residentie onder te brengen en het kreeg het de naam Constantinopel. In 395 n Chr. werd ze de hoofdstad van het oostelijk deel van het Romeinse Rijk een tweede Rome later het Byzantijns Rijk naar de oorspronkelijk naam van de eerste nederzetting.
In de vroege middeleeuwen wordt Constantinopel een steeds belangrijker handelscentrum.
De kruistochten tussen de 11de en 13de eeuw versterken het kosmopolisch karakter van de stad.
In 1453 wordt de stad door de Osmaanse Turken onder sultan Mehmet II veroverd.
Vooral in de 16de eeuw onder sultan Soelaiman de Grote, werd de stad verder verfraaid met prachtige bouwwerken die niet onder moesten doen voor de monumenten van de Byzantijnse tijd. In deze periode wordt ook de naam Istanbul steeds meer gebruikt
Het is een verbastering van het Griekse 'eis tin poli' (in de stad). Steeds meer Europese staten knoopten diplomatieke betrekkingen aan met de stad die nu de hoofdplaats was van het Osmaanse Rijk
Dit rijk begon in de 19de eeuw steeds meer te verzwakken.
In 1922 richtte Kemal Ataturk een nieuwe republikeinse regering op in Ankara. de laatste sultan werd van de troon gestoten en Istanbul werd opgeheven als zetel van de centrale macht. De stad is er nochtans in geslaagd om sindsdien zijn positie van economisch en cultureel centrum van Turkije te behouden.
Istanbul is de brug tussen Europa en Azië. Dit is ook geografisch het geval aangezien de zeestraat de Bosporus de stad in tweeën deelt.
Vanwege de ideale ligging aan de mond van de Bosporus, is de stad altijd erg gewild geweest bij veroveraars
MUSTAFA KEMAL ATATURK
Geboren in 1881 als Mustafa in het stadje Selanik (tegenwoordig Thessalonika op het Griekse vaste land) en
overleed in 1938 aan levercirrose.
Hij werd in Ankara begaven in een speciaal voor hem gebouwd mausoleum: Antikabir
Tijdens zijn studie aan het militair lyceum verwierf hij de naam 'Kemal' die 'volmaakt' betekent
Na deze studie volgt Mustafa Kemal de militaire academie waar hij als luitenant afstudeert.
Hij gaat het leger van de Osmanen dienen.
Tijdens de Balkanoorlog promoveert hij tot Generaal ook wel "Pasa"
Vanaf dat moment wordt hij aangesproken als Mustafa Kemal Pasa
2 Jaar na het verlies van de WO I, komt in Ankara de Nationale Vergadering tot stand en wordt Ataturk voorzitter van deze vergadering
In 1923 neemt Ataturk de macht over en wordt de Republiek Turkije opgericht met Ankara als hoofdstad
Ataturk wordt de 1ste president van de Republiek Turkije
In 1928 werd onder invloed van Ataturk de hervorming in Turkije ingezet naar westers voorbeeld;
In 1938 kreeg Mustafa Kemal de achternaam Ataturk (Vader der Turken)
Deze man heeft enorm veel betekend voor het land en het volk. Ataturk geniet in het hedendaagse Turkije nog steeds een haast mythische status en openbare kritiek op hem in de media wordt nochtans niet toegestaan. Zijn portret hangt nog steeds in ieder openbaar gebouw. Ook stond zijn afbeelding op de lira (Turkse munteenheid).
Nu de munt toch ter sprake komt;
De munteenheid werd de snelste devaluerende munt van de hele wereld. De Turkse regering heeft in december 2003 het besluit genomen om een nieuwe munteenheid in te voeren, namelijk de Nieuwe Turkse lira.
1 januari 2005
Vond de uitgifte van de Nieuwe Turkse lira vond plaats waarbij 1 nieuwe Turkse Lira evenveel waarde kreeg als een miljoen oude lira.
Er werd een wisselperiode van 1 jaar ingesteld, waarna de oude lira
1 januari 2006
Vanaf deze datum niet meer als wettig betaalmiddel gezien. De oude lira kon nog wel bij de centrale bank gewisseld worden tegen de nieuwe munteenheid.
1 januari 2009
Op deze datum is de toevoeging 'Nieuwe' weer van de munteenheid afgehaald en is het weer gewoon als voorheen de Turkse lira.
Op dit moment (2012), is de Turkse lira ten opzichte van de euro stabiel en geldt er een wisselkoers van 1 euro voor iets meer dan 2 Turkse lira. Het symbool van de Nieuwe Turkse lira werd YTL. De plaatjes even van internet geplukt hoor ik had mijn geld al omgewisseld
Juist zeer verwarrend dat munt geld opletten dus!
De stad is langzaam maar zeker gegroeid. In de jaren '70 was de urbanisatie het hoogst. Dagelijks verhuisden duizenden mensen naar Istanbul en dit resulteerde in vele problemen. Het grootste probleem zijn de vele 'gecekondus'. Dit zijn illegale gebouwen die binnen een dag of nacht gebouwd zijn. Vanwege oude regels kunnen de autoriteiten deze constructies niet zonder toestemming verwijderen. Het verkrijgen hiervan kan erg lang duren. Dit alles zorgt voor grote problemen met de infrastructuur. In het bijzonder m.b.t. de elektriciteit en de rioleringen. Ook luchtvervuiling veroorzaakt door het verbranden van houtskool en te veel uitlaatgassen is een groeiend probleem.
Boven zie je de trambaan en de mensen bij de -halte. Buiten de gele taxi's en bussen zie je heel weinig andere voertuigen en als ze er wel zijn geloof me, dan is het een oorverdovend getoeter haha.
Een voorbeeld van de mensenmassa zo rond 17:00 uur, op en rond de Galatabrug
Een paar tips
De beste tijd om naar Istanbul te gaan is tussen april en oktober.
Onderhandelingen
Wat tijdens onderhandelingen kan gebeuren, is dat je uiteindelijk een prijs overeenkomt waarvan jij denkt dat het Turkse Lire betreft, bij het betalen blijkt het dan opeens over Euro’s te gaan, een prijsverschil van zo’n 30 %!
Sjaaltje
Wanneer je een bezoek wilt brengen aan 1 van de vele moskeeën. Geen Korte broeken, topjes, blote voeten worden ook niet erg op prijs gesteld. Uiteraard gaan de schoenen uit en zijn schouders en knieën bedekt!
Geld wisselen
Wisselkantoortjes zijn er in overvloed waardoor er geen ellenlange rijen staan
De tram
Istanbul heeft 1 moderne tramlijn. Je kunt met deze tram van Kabataş door Beyoglu over de Galatabrug naar Sultanahmet. Vanaf hier ga je van Eminönü naar de grote toeristische trekpleisters (de Blauwe Moskee, de Aya Sofia e.d.). Je koopt een muntje voor de tram bij de witte cabines bij de tramhaltes. De tram rijdt vanaf ongeveer 5 uur 's ochtends tot middernacht elke 3 minuten.
Als je niet heel ver de stad in hoeft, is het verstandig om gewoon te gaan lopen. Kijk hierbij wel goed om je heen, de auto's in Istanbul stoppen vaak niet voor een voetganger!!
Volg gewoon de trambaan en je komt heel veel leuke winkeltjes, restaurantjes en bezienswaardigheden tegen.
Ben je op zoek naar bijvoorbeeld een moskee zoek dan niet de straatnaam maar wijs het gebouw aan op de kaart en men wijst je de weg of loopt gewoon even met je mee.
Met deze plattegrond uit een boekje dat ik kocht in 2003 zijn we aan het einde van de algemene pagina.