Tel Aviv-Yafo Caesarea – Daliyat al Carmel – Haifa – Akko. Nazareth, Safed, Kapernaum, meer van Galilea Kibboets, Golanhoogvlakte heiligdom Pan, Bentalheuvel, berg zaligsprekingen en tuin 7 bronnen Beit Alfa – Beit She’an - Jericho Bethlehem- Yad Va Shem Jeruzalem Ein Gedi, Masada, Dode Zee, de Bedoeinen. Terugblik Azië
Algemene informatie
Israël (Hebreeuws: מדינת – Jisraël: Arabisch: دولة – Israïl) is een land in het Midden-Oosten (Azië) dat grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en de Palestina. De hoofdstad van Israël is Jeruzalem.
Israël staat bekend om de heilige stad Jeruzalem met o.a. de Klaagmuur, de woestijn, de eeuwig durende strijd en terreur, de moderne stad Tel Aviv en de mooie stranden waar je kunt zonnen, zwemmen, windsurfen, zeilen, waterskien en duiken.
Je vindt in Israël veel historische gebouwen zoals tempels en kerken. Het land heeft ook Nationale parken (Natuurreservaten) waar je o.a. watervallen kunt vinden. In Israël leeft ongeveer 35% van de totale joodse bevolking.
Op 14 mei 1948
is Israël als zelfstandig land ontstaan toen de Joodse leider David Ben-Gurion klokslag 16:00 uur de onafhankelijke staat Israël uitriep. Een klein jaar later trad het kersverse land toe tot de Verenigde Naties. Israël beschouwt zichzelf als een Joodse staat, waarmee het de enige Joodse staat ter wereld is.
Zeg je Israël dan denk je al snel; Jodendom, Beloofde land, Conflicten, Terreur en ga maar door. Ik ga hier niet dieper op in. Wel hebben wij ervaren dat we tijdens onze reis minder van de spanningen hebben gemerkt dan dat er hier in ons land over wordt gesproken. We voelden ons volkomen veilig.
Klimaat (info van internet)
is gevarieerd en wordt bepaald door de ligging en de hoogte van de streek. Toch kent bijna het gehele land twee seizoenen, namelijk een koele en regenachtige winter en een hete en droge zomer. De lente en herfst duren kort. Je kunt Israël het gehele jaar door bezoeken, maar de allerbeste tijd voor een bezoek aan Israël is april en mei of september en oktober.
Het klimaatsysteem van Köppen deelt Israël als volgt in:
Staatsvorm
Israël is een parlementaire democratie. De volksvertegenwoordiging ofwel de Knesset bestaat uit 120 leden en wordt iedere vier jaar gekozen. Zij vertegenwoordigt in Israël de wetgevende macht. De ministerraad staat onder leiding van de eerste minister (de uitvoerende macht) die lid moet zijn van het parlement. De samenstelling van de regering vormt een afspiegeling van de machtsverhoudingen
De rechterlijke macht
Israël kent een onafhankelijke rechterlijke macht. De rechters worden voor het leven benoemd door de president, die ten aanzien van de benoemingen advies krijgt van een adviescommissie.
Kwesties die betrekking hebben op de burgerlijke staat (geboorte, huwelijk, echtscheiding, voogdij, adoptie, enzovoort) worden door religieuze rechtbanken behandeld. Dat wil zeggen dat joden, christenen en moslims elk hun eigen rechtbanken en rechtspraak kennen voor dit soort aangelegenheden. In Israël bestaat dus geen burgerlijk huwelijk. Men kan er uitsluitend kerkelijk trouwen en scheiden.
Het gebouw dateert uit 1966 en is toendertijd gefinancierd door de familie Rothschild uit Engeland. Het ligt op een heuvel in de regeringswijk in Jeruzalem.
Wohl Rose Tuin
Deze tuin ligt tussen het Hooggerechtshof en de Knesset. De vele soorten rozen kleuren sieren de tuin bijna het hele jaar door, elk met zijn eigen kleur en geur. Diverse delen van de tuin zijn toegewijd aan verschillende landen.
De Israëlische vlag
is een Davidster tussen twee horizontale strepen op een wit veld.
De Davidster, in het Hebreeuws ‘magen david’,wat letterlijk vertaald ‘schild van David’ betekent. Daarnaast is de Israëlische vlag geïnspireerd op de Joodse talliet, het gebedskleed. Vandaar de blauwe lijn boven en onder de davidster.De symboliek verborgen in de Israëlische vlag: het schild van David op het gebedskleed als de Heer die troont op de lofzangen van Israël. De tint blauw is niet specifiek vastgelegd en het varieert van vlag tot vlag. Soms is het donker, bijna marineblauw, terwijl het soms ook zeer licht hemelsblauw is.
Reisdocumenten
Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Israël.
Korter dan 3 maanden in Israël? Geen visum nodig.
Let op: Er mag geen stempel van Syrië, Libanon, Iran, Saoedi Arabië, Libië of Jemen in je paspoot staan. Dit kan behoorlijk veel vertraging geven.
Bij in- en uitgaan van Israel krijg je een controlebriefje soort visum ipv een stempel in het paspoort zodat je in bovenstaande landen bijvoorbeeld niet in de problemen komt.
Geld en Geldzaken
In Israël wordt betaald met de Israëlische sjekel (ILS).
Prijsniveau
De prijzen in Israël liggen een stuk hoger dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld +13%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (8% duurder), levensmiddelen (22% duurder), geïmporteerd bier in horeca (83% duurder), sigaretten (34% duurder) en openbaar vervoer (47% goedkoper).
Fooi
In Israël is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als er nog geen servicekosten zijn berekend geeft men circa 12% fooi.
Taal
Er zijn 2 officiële talen in Israël: het (modern) Hebreeuws en het Arabisch. Het moderne Hebreeuws, ook wel Ivriet genoemd, wordt door vrijwel de gehele joodse bevolking gesproken.
Een aantal groepen immigranten heeft daarnaast hun taal van herkomst behouden.
De belangrijkste talen worden hierna in het kort beschreven:
Bijbels Hebreeuws
Het Bijbels Hebreeuws was van de 2e eeuw n.Chr. tot eind 19e eeuw een dode taal.
Modern Hebreeuws
De herleving van het Hebreeuws als een levende taal is te danken aan de Litouwse jood Eliëzer ben-Yehuda, die zich in 1881 in Jeruzalem vestigde.
Vanaf de invoering van het Britse mandaat was het Hebreeuws naast het Engels en het Arabisch een officiële taal. Nieuwe emigranten waren verplicht om een cursus modern Hebreeuws of Ivriet te volgen
Arabisch
Na de dood van Mohammed was Palestina een van de eerste gebieden die veroverd werd door de moslims, en in een snel tempo geïslamiseerd werd
Palestijns Arabisch
Het Palestijns Arabische dialect wordt gesproken door de in Palestina geboren Arabieren en door joden die zich voor 1948 in het heilig Land vestigden.
Engels, Frans, Russisch, Spaans, Jiddisch
In Israël worden nog vele andere talen gesproken door de in een andere cultuur opgegroeide immigranten.
Verkeersborden
Deze zijn in het Hebreeuws, Arabisch en Engels. In Palestina zien we dan weer alleen Arabisch en Engels.
Nederlands
Goedemorgen
goedenacht
alstublieft
bier
eten
thee
wijn
suiker
Hebreeuws
vboker
lajla tov
bevàkasha
bira
ochel
te
jajijn
subar
Arabisch
sabah al cheir
tisbah ala cheir
min fadbak
bira
akl
shay
nabid
sukkar
Het volkslied (gezongen op de boot op t meer van Galilea.
Tijdens de oprichting van de kibboets Rishon Letzion In 1882 las de dichter Naphtali Herz Imber een gedicht voor. Later maakte een andere inwoner van Rishon Letzion, Samuel Cohen, muziek bij de tekst. Dit lied kreeg de naam ‘Hatikvah’ (de hoop) en werd het volkslied van Israël;
Zo lang als diep in ons hart,
De joodse ziel vurig klopt,
En naar het oosten,
De ogen naar Zion kijken,
Zo lang is onze hoop nog niet verloren,
Een hoop die tweeduizend jaar oud is,
Om als een vrij volk in ons land te leven,
Het land van Zion en Jeruzalem.
Eten en drinken
Immigranten uit alle hoeken van de wereld hebben hun eigen gerechten meegenomen naar Israël. In de regel zijn de menu’s in het Hebreeuws en het Engels geschreven.
Het diner bestaat als regel uit een voorgerecht, warme soep, een vlees- of visgerecht met groente of gekookte maïs, aardappelen of rijst, gevolgd door een nagerecht bestaande uit bijvoorbeeld pudding, yoghurt, vruchtencompôte, fruit of ijs. Vis wordt vaak gekookt geserveerd, met meel, ei en kruiden (‘gefillte Fisch’).
Koosjer voedsel
De meeste eetgelegenheden in Israël bieden ‘koosjer’ voedsel aan, dwz voedsel dat volgens de joodse spijswetten ‘rein’ is. Deze wetten staan omschreven in het boek Leviticus. Schaaldieren, varkensvlees, spek, sommige vogels en vis ontbreken in de schotels (onrein). Zomaar een greep
Bevolking
Israël is een immigratieland. Joden uit tachtig verschillende landen stroomden in de loop der eeuwen naar het ‘Beloofde Land’. Zij hebben echter één ding gemeen en dat is hun geestelijke erfenis. De wijze waarop deze geestelijke erfenis in het dagelijks leven vorm krijgt is per gemeenschap verschillend en vaak afhankelijk van het land waarin de gemeenschap zich in de ‘diaspora’ bevond.
Asjkenazische joden
hebben een socialistische wereldbeschouwing. Betekend letterlijk ‘Duitsland’ in het Hebreeuws. Vestigden zich in de 4 heilige steden Jeruzalem, Tiberias, Hebron en Tsfat. Herkenbaar aan de lange donkere jassen, de breedgerande hoeden met bontrand en de gekrulde zij-lokken (peyot) in het haar. De sterk antizionistische Natoerei Karta noemen zichzelf de ‘wachters van de stad’ en verwerpen het bestaan van de staat Israël.
Sefardische joden
Stammen oorspronkelijk af van de joden die in 1492 uit Spanje werden verdreven. Zij worden dan Sefardiem genoemd, wat letterlijk ‘Spanje’ in het Hebreeuws betekent. Zij woonden zowel in de heilige steden als op het platteland in Galilea. Uit deze gemeenschap stammen veel bekende rabbijnen.
Oosterse joden
of oriëntaalse joden stammen meestal uit families die uit Arabische landen moesten vluchten en daar onderdrukt werden. In deze groep vinden wij een enorme diversiteit van afkomst
Karaïeten
oorspronkelijk uit Iran en Irak wonen o.a. in Ashdod, Beersheva en Ramla en vormden reeds in de 9e eeuw een hechte gemeenschap. Zij gelooft in de letterlijke onfeilbaarheid van de bijbel.
Samaritanen
Vind je rond Nabloes en Holon ca. 600 Samaritanen Zij houden zich alleen aan de voorschriften van de thora (vijf boeken van Mozes). Hun heilige berg is de Gerizim, .
Israëlische Arabieren en Palestijnen
zijn de grootste minderheid in Israël De meerderheid woont in Haifa en in het noorden Onder de christenen in Israel, is ook een grote groep Armeniërs.
Bedoeïenen
wonen in de Negev- en de Sinaïwoestijn. Aan het hoofd van iedere stam staat een sjeik. Leven van de teelt van schapen, dromedarissen en geiten. Door hun hele geschiedenis heen waren de bedoeïenen nomaden die in karavanen door de woestijn trokken.
Druzen
wonen in Galilea en op de Carmel zijn binnen de wereld van de islam een eigen sekte ontstaan in Egypte. De meesten zijn boer. De inhoud van hun geheime leer is alleen bij ingewijde priesters bekend. Deze zijn herkenbaar aan hun rode hoofddeksel. De niet-ingewijden dragen een wit hoofddeksel. Opmerkelijk zijn de vele grote grijze containers die in het land van de druzen verspreid staan. ’s Winters verzamelt men in deze containers water; dit water gebruikt men in de zomer om de velden te irrigeren.
Bahais
in 1850 uit Perzië verjaagd. Gelijkheid en liefde zijn centrale begrippen. Boeddha, Mozes, Jezus, Mohammed en Vishnu erkennen zij als boodschappers van één en dezelfde God
Ethiopische joden
zeggen af te stammen van een groep joden die 4000 jaar geleden Jeruzalem verliet.
Het Jodendom
De godsdienst van de joden is het jodendom. Er is een wet waarin staat dat alleen mensen met een joodse moeder joods kunnen zijn. Maar volgens die wet kun je ook joods worden door je te bekeren. Na een leerperiode wordt er voor de bekeerling een speciale bijeenkomst gehouden. Deze zogenaamde Beet Dien is een soort examencommissie die goedkeuring voor de bekering geeft, waarna de bekeerling een traditioneel bad krijgt en een zegenspreuk uit spreekt.
4 Belangrijke momenten
- de geboorte,
- het bereiken van volwassenheid,
- het trouwen en
- het sterven.
Voor elk van deze momenten bestaan er religieuze ceremonieën.
Er zijn 2 belangrijke richtingen in het joodse geloof.
Belangrijke figuren;
Profeten, Koningen en de rabbijn elke gemeenschap heeft een Rabbijn.
Wat is sjabbat
De 7de dag der week de rustdag
Duur
van vrijdag kort voor zonsondergang t/m zaterdagavond als het donker is.
Voorbereiding
Stoppen met doordeweekse bezigheden.
Voor de sabbat begint huis schoonmaken en nette kleren aan.
Begin van de sjabbat
Aansteken van tenminste 2 kaarsen deze symboliseren vreugde en heiligheid. Meestal doet de vrouw of moeder dit. In sommige families wordt naast de gebruikelijke zegen ook een zegen voor het gezin uitgesproken.
Op sabbat
gezamenlijk aan een zo mooi mogelijk gedekte tafel. Gasten uitnodigen om de maaltijd te delen.
Regels
Op sabbat mogen een aantal dingen niet en dan hebben we het met name over de Orthodoxe joden;niet koken, geen vuur aansteken, geen elektrische apparaten gebruiken, niet schrijven, muziekspelen, reizen per auto, bus boot, trein, motor, vliegtuig of fiets. Zij zorgen dus van tevoren dat alles klaar is voor sabbat.
De tefillin En nu een leuke combinatie uit diverse hoeken
Hoe is dit mogelijk zou je zegen ja inderdaad maar zo heeft dit hele stuk toch een leuk einde en een paar bijzonder foto's
Memora
waar komt de menora eigenlijk vandaan, en wat is z’n betekenis?
De menora is geen symbool dat mensen hebben bedacht, maar het is een idee van God Zelf; U moet ook een kandelaar van zuiver goud maken;
Zijn schacht en zijn armen; zijn bloemkelken, zijn knoppen en zijn bloesems moeten samen één geheel vormen.
En 6 armen moeten uit de zijkanten ervan uitsteken; 3 armen van de uit ene, en 3 uit de andere kant van de kandelaar. Exodus 25:31,32
De menora was één van de voorwerpen in de tabernakel en later in de tempel.
Het is geen toeval dat de menora 7 armen heeft (of eigenlijk 1 middenstuk en 6 armen). 7 Is Gods getal voor de volmaaktheid, zoals je in de regenboog 7 kleuren kunt onderscheiden en er 7 dagen in 1 week zitten. Met de 7 armen van de menora in het heiligdom van Israël laat God aan hen zien dat Hij in hun midden is. Zoals de menora zijn licht verspreidt, zo zal God zijn aangezicht over ons lichten. De menora wordt ook wel de ets chaim genoemd. Dat is Hebreeuws voor boom des levens en verwijst naar de boom in het paradijs waardoor Adam en Eva eeuwig leven hadden kunnen krijgen. Jezus noemt zichzelf het Brood des levens. In Hem is de boom des levens weer beschikbaar voor de mens. Hij de èchte belichaming en betekenis van de menora.
Mezoeza
Meestal is de mezoeza van metaal of hout gemaakt. In sommige gevallen is de mezoeza van zilverfiligrainwerk vervaardigd. Dit is dan een waardevol bezit. De mezoeza is dan ook een sieraad aan de deurpost.
"En gij zult ze op de posten van uw huis en aan uw poorten schrijven."
Deuteronomium 6 : 9
In de koker zit een perkamenten rolletje met tekst. Het perkament waarop de tekst wordt geschreven, moet aan dezelfde eisen voldoen als het perkament dat gebruikt wordt voor het schrijven van een Tora-rol.
Dit houdt in dat het perkament afkomstig moet zijn van dieren die volgens de Wet rein zijn. Het perkament wordt van links naar rechts opgerold. Dit rolletje stopt men in het kokertje van de mezoeza. Op de achterzijde van het rolletje schrijft met 'Shaddai' (Almachtige). Dit is zichtbaar door de opening van het kokertje. Als er geen opening is schrijft men 'Shaddai' aan de buitenkant op de mezoeza.
Op het papiertje staat een tekst uit de Thora;
Hoor, Israël, de HEERE onze God is een enig HEERE.
Zo zult gij den HEERE uw God liefhebben, met uw ganse hart en met uw ganse ziel en met al uw vermogen.
Elke keer als de mensen langs de deurpost lopen en de koker aanraken worden ze daaraan herinnerd.
De synagoge heeft geen mezoeza. De reden hiervan is dat de synagoge een gewijd Godshuis is en derhalve niet het heilige teken van de mezoeza behoeft.
TALLIET en TSIETSIET
of Gebedsmantel + schouwdraden
"Dat zij zich snoertjes maken aan de hoeken hunner klederen... en op de snoertjes des hoeks zullen zij een hemelsblauwe draad zetten.
Numeri 15 : 38
Deze franje aan de hoeken van de kleding zijn bedoeld om herinnert te worden aan de geboden van de Heere.
Orthodoxe joden dragen een onderhemd met de franje over de broeksband zichtbaar
Andere dragen het alleen tijdens de dienst in de synagoge aan de gebedsmantel
Het recept/proces om de draden blauw te verven is verloren gegaan. Daarom zijn de draden niet blauw maar wit
Thorarol
zijn de 1ste 5 Bijbelboeken OT.
De rollen zijn van rein perkament en met de hand geschreven Op de rollen staan de 5 boeken van Mozes.
Hier wordt in de synagoge en thuis uit gelezen en geleerd
Jad
Dit aanwijsstokje wordt gebruikt bij het lezen uit de Thora. De Thora wordt niet aangeraakt met de hand.
Het wordt een jad (hand) genoemd, omdat het eindigt in een hand met een uitgestoken vinger.
De term blijf eraf met je jatten (Amsterdams) komt van dit aanwijsstokje. (foto van t net geplukt)
Sederschotel
Deze heb ik niet zien staan, dit ook van t net en geplukt vond de betekenis wel heel erg mooi vandaar hier geplaatst.
Op de Sederschotel liggen diverse dingen die ieder hun eigen betekenis hebben;
Jeruzalemkruis ook wel kruisvaarderskruis
embleem ‘Orde van het Heilig Graf’ en wapenschild van de stad Jeruzalem
Oorsprong
is niet geheel duidelijk, maar ligt waarschijnlijk wel bij de kerk. Er is ook een iets eerdere connectie met de kerk en/of met Godfried van Bouillon. Een afbeelding waarop graaf Eustace II, de vader van Godfried, een banier draagt met een wapen dat verdacht veel lijkt op een geel kruis met vier kleinere zwarte kruisjes.
Symboliek
Er zijn meerdere verklaringen;
KIPPA= Keppeltje
Je draagt hem op je kruin, het hoogste punt
Je wordt eraan herinnert dat er een machtig Iemand boven je staat
Sommigen dragen hem altijd, anderen dragen hem alleen met het bidden (klaagmuur) en in de synagoge
Aan de kleur en de soort stof herken je de verschillende stromingen
Dit is een toeristische variant uiteraard.
Het graf
Het gebruik om stenen op graven te leggen, gaat vermoedelijk terug naar de tijd dat de joden een woestijnvolk waren. Mensen werden in die tijd daar begraven waar ze stierven. Om te voorkomen dat de overledene door aasetende dieren werd opgegraven, legden ze er stenen op. Nomaden op doortocht vulden uit respect voor de dode vaak de stenen weer aan. Zo kreeg het leggen van de stenen op de graven een symbolische waarde. Stenen vergaan niet zoals bloemen, die door christenen als eerbetoon op de graven worden gelegd.
Naar een Joods graf worden geen bloemen gebracht. De steentjes zijn dus een tastbaar symbool van liefde voor de overledene. Het verwijderen van steentjes is dan ook een schending van het graf.
Wist je dat…
je in ca. 4:35 uur van Schiphol naar Tel Aviv vliegt?
dit 3298,17 km is?
Israël het enige land ter wereld is met een Joodse bevolkingsmeerderheid?
je in de Dode Zee kan blijven drijven vanwege het hoge zoutgehalte?
het van vrijdag zonsondergang tot zaterdag zonsondergang rustdag is in Israël? Eigenlijk al vanaf 16:00 uur. De zaterdag is de 7de dag der week den Sabbatdag
de nationale kleuren zijn wit - lichtblauw.
de nationale boom is de olijfboom.
de mobiele telefoon en de voicemail zijn uitgevonden in Israël?
de bankbiljetten in Israël braille bevatten?
de lijm achterop Israëlische postzegels rein is?
En deze 5 Israëlische uitvindingen kent iedereen