Las Palmas is de hoofdstad van het eiland en sinds 1927 van de oostelijke provincie Gran Canaria. De stad werd op 24 juni 1478 gesticht door kapitein Juan Rejón in naam van de regering van Koningin Isabella van Castilië en Koning Ferdinand van Aragon, bijgenaamd de Katholieke Koningen. De kapitein zette voet aan wal in de Isleta Baai (waar nu de haven Puerto de la Luz is) en richtte zijn kamp in aan de monding van de Barranco de Guiniguada bij een uitgestrekt palmen-bos; vandaar dat hij zijn legerkamp La Palma noemde. In snel tempo bouwde men de eerste stenen huizen, vooral omdat men wist dat ook de Portugezen aanspraak op het eiland maakten.

 

Vegueta

Deze eerste nederzetting, werd omringd door een stenen verdedigingsmuur. Het gebied tussen de muren noemde men San Antonio Abad; deze stadswijk staat tegenwoordig bekend als Vegueta en is de oudste en meest bezienswaardige stadswijk van Las Palmas de Gran Canaria. Een echt centrum heeft Las Palmas niet. De wijken LA VEGUETA EN TRIANA vormen samen het historische centrum van de stad. In 1990 werd de wijk Vegueta toegevoegd aan de lijst werelderfgoed van UNESCO.

We hebben bij een kiosk bij het deels onder de grond gelegen busstation een stadskaart gehaald en met deze in de hand hebben we door een stukje Las Palmas gezworven. 

 

In Vegueta is dat vooral te zien aan de bijzondere architectuur.

 

 Teatro Perez Galdos

Ligt aan de Calle Lentini. Het is gebouwd in 1919 door Miguel Martin Fernandez de la Torre. Het interieur is ontworpen door zijn broer Nesto Martin Fernandez de la Torre. Het biedt plaats aan 1400 mensen en is 1 van de beste theaters van het eiland. Onder de zijkant en een foto van een van de ramen aan de voorzijde van het gebouw. Dit ligt net buiten Vegueta in Triana.

Er staat een standbeeld van de franse componist, pianist en organist (links) en een van Spaans schrijver Perez Galdos.

Van de gebroeders heb ik geen beeld gevonden. 

 

Aan de overzijde van de weg we zijn weer in Vegueta, was een overdekte markt en zoals je ziet veel gekleurde huizen.

Aan de buitenzijde van de markt waren ook diverse kleine winkeltjes.

De plaquette hing bij de kapper ik vond hem wel erg leuk

  

We zien een paar schoolkinderen met leerkracht over de markt lopen en de mannen vermaken zich prima zo te zien.

 

Een gezellig studentencafe en een foto van een universiteitsgebouw met daar voor een standbeeld van Jose de Viera y Clavijo  (een historicus, bioloog en schrijver). En ach ja zo’n voorbijganger staat er leuk bij.

Dan een museum dit zag er wel leuk uit. De ander leek heel bijzonder en nu niet lachen bij het intikken van de tekst op de tegel op internet, blijkt het een verzekeringskantoor te zijn maar de gevel is toch wel de moeite waard haha. 

 

Casa de Colon

het Columbusmuseum. Het is een oude gouverneursresidentie uit de 15e eeuw, waar Columbus gelogeerd heeft.

Het museum geeft op een interessante manier de ontdekking van Amerika weer en de relatie daarvan met Las Palmas.

In 1492 vertrok Christoffel Columbus vanuit Las Palmas op zijn eerste reis naar Amerika. Voor die tijd verbleef hij er al een tijdje. Ook op de terugweg naar Spanje stopte hij bij Las Palmas.

 

In een hoek bij het Casa de Colon, staat een beeld van de schrijver en musicus Nestor Alamo. Het is in 2003 gemaakt door Ana Luis Benitez als eerbetoon aan de meest representatieve schrijvers van volksliedjes van het eiland

Net om de hoek is er de Ermita de San Antonio Abad, een Canarisch Romaanse kapel. Hier een prominente plaquette merkt het bezoek van CC aan een toen-modern gebouw als de stad was nog maar 14 jaar eerder gesticht. Het huis van Columbus en de bedevaartkapel van Columbus zijn de stille getuigen van het verblijf van de Genuese ontdekkingsreiziger in Las Palmas de Gran Canaria.

In de haven van Las Palmas de Gran Canaria werden zijn schepen in gereedheid gebracht voor zijn reizen naar Amerika. Een Borstbeeld van Christoffel Columbus vinden we later in de wijk Triana.

 

Door de hele stad stonden deze borden met de beschrijving van het pand  in het Spaans. Daarom eenmaal de bovenkant ervan vergroot.

Het 16e-eeuwse Plaza Santa Ana

Is het hart van de wijk Vegueta. De Spanjaarden bouwden hier hun eerste woningen en de fraaie Santa Ana-kathedraal, het stadhuis (ayuntamiento), het gerechtshof en het bisschoppelijk paleis. Het gebouw waarin het historisch archief van de provincie Gran Canaria is gevestigd was eens het huis van de historicus en aartsdiaken van Fuerteventura D. José de Viera y Clavijo.

Tijdens Sacramentsdag (2e donderdag na Pinksteren) is het rechthoekige plein bedekt met een langgerekt mozaïek van bloemen en gekleurd zand. De foto is genomen vanaf de Kathedraal.

 

Onder de palmen op het Plaza Santa Ana staan bronzen beelden van Canarische honden en vliegen vaak honderden duiven in het rond. (Niet toen wij er waren) De achterzijde van het bisschoppelijk paleis.

 

De Casas Consistoriales

het oude stadhuis van Las Palmas. Dit 19e-eeuwse gebouw diende tot 1979 als het stadhuis van Las Palmas. De lange restauratiewerkzaamheden aan het gebouw zijn sinds juni 2008 geheel afgerond. Het is omgetoverd tot een kantoorgebouw. Ook besloot burgemeester Jeronimo Saavedra de Zetel en zijn kabinet over te brengen naar de Casas Consistoriales.

 

De Santa Ana-kathedraal in volle glorie.

Het is een vrij sobere kerk met 2 torens. Het was het 1ste niet-militaire gebouw dat gebouwd werd in opdracht van de Spanjaarden, na de verovering van Gran Canaria. De buitenkant van de kathedraal is in de neo-klassieke stijl gebouwd van donkergrijze basaltblokken en is ontworpen door de Canarische beeldhouwer José Lujón Pérez (1756-1815).

De bouw begon in 1497 in laatgotische stijl en is afgebouwd in neoklassieke stijl, dit doordat vele verschillende kunstenaars zich ermee bemoeiden.

 

Tot op de dag van vandaag is de bouw niet voltooid: nog steeds ontbreekt een stuk van de noordelijke zijmuur.

Nog wat details.

Voor het bedrag van € 1,50 mochten we met de lift naar boven in de kathedraal.

 

Boven aangekomen is het gewoon genieten en kijken. Je ziet ook een stukje van de haven Puerto de la Luz deze bevindt zich aan de oostkant van de stad. Het is de grootste en belangrijkste haven van de eilanden en ongeveer de 6e haven van Spanje. Het is een belangrijk doorvoerpunt tussen Europa, Afrika en Amerika.

Op de voorgrond de barokke kerk van San Francisco de Borja.

 

Via een ingang aan de rechterzijde (Esplritu Santo-straat) is het gebedshuis dat via de (Patio van de sinaasappelen waar de mango's hangen) te betreden is. 

Aan de Patio de los Naranjos bevindt zich eveneens de ingang van het Diocesaan-museum van Heilige Kunst.

Centraal op de patio (tussen 1597 en 1820 zat op deze plek het Tribunaal van de Inquisitie), staat een fontein omringd met planten en een houten balustrade.

 

Zware houten deuren vormen de toegang tot de indrukwekkende kathedraal. Opmerkelijk in het interieur zijn de 3 schepen die gedragen worden door 10 ronde zuilen.

De 3 sacristieën (1 hoog- en 2 laaggelegen) en de koepel boven het kerkgewelf onder het hoofdaltaar zijn enig in hun soort. Bijzonder zijn het beeld van Santa Ana, bij het hoofdaltaar, de kroonluchters en de glazen koepel.

 

Interieur kathedraal Santa Ana

Schitterend uitgesneden zijn de 2 18e-eeuwse barokke preekstoelen die het hoofdaltaar van de kathedraal Santa Ana flankeren. In het hoofdaltaar heeft men een beeld geplaatst van Ana met in haar armen haar kind Maria, de latere moeder van Jezus. In de vele andere altaren staan overal 16e-, 17e- en 18e-eeuwse afbeeldingen van heiligen; 1 van deze beelden (een Christusfiguur) is van de hand van de beroemde Canarische beeldhouwer José Lujón Pérez

Het zaaltje links boven de trap hier staan prachtige houten beelden. Recht tegenover de ingang van het Diocesaan-museum, aan de andere zijde van de patio, zijn nog een aantal zalen onder meer 16e-eeuwse beelden.

Diocesaan-museum van Heilige Kunst

Hier zijn onder meer de volgende kunstschatten te vinden: San Juan beelden van José Lujón Pérez; een kelk van goud en smaragd, een geschenk van koning Filip IV; een gouden kelk, geschonken door kardinaal Delgado; een kostbaar 18e-eeuws kruis uit Sevilla; 16e-eeuwse gouden en zilveren voorwerpen; een rococo kistje van de hand van de 18e-eeuwse juwelier Antonio Padilla; een 18e-eeuws kruis, afgezet met diamanten en smaragden, van bisschop Verdugo; en een 18e-eeuwse troon van de Canarische goudsmid José Eugenio.

 

In de kerk, wordt ook het naar zeggen onaangetaste lichaam van Bisschop Codina bewaard die in 18957 overleed. Deze was de stichter van de parochie van Santo Domingo de Guzman in de Dominicaanse Republiek. De steen is van een Canariaanse bisschop

Rond 1599 was er een Nederlandse invasie op Gran Canaria. De klokken van de kerk zijn toen mee genomen door Vice Admiraal Pieter der Does. In 1999 heeft de Nederlandse Vereniging op Gran Canaria deze luidklok geschonken aan de kerk als herinnering hieraan

Met een foto van het plafond met zijn ronde zuilen in de kerk en de plaquette aan de muur ter nagedachtenis aan een aantal bisschoppen van Gran Canaria sluit ik de kathedraal.

Het Plaza del Esplritu Santo

in het midden bevindt zich een natuurstenen tabernakel, dat wordt omringd door een aantal statige herenhuizen van de Vegueta-wijk. De Recoleta-kerk (Kapel van de Heilige Geest) )en het Plaza de Santo Domingo completeren het plein en de wijk vanwaaruit de tegenwoordige metropool Las Palmas de Gran Canaria is ontstaan.

 

Museo Canario

Museo Canario ligt aan het Plaza del Espiritu Santo in de wijk Vegueta. Dit museum bestaat al sinds 1879 en wordt gezien als belangrijkste van de Canarische Eilanden. Het heeft de grootste verzameling inheemse overblijfselen van archeologische en antropologische waarde. Zoals pottenbakkerswerk, stempels, en gereedschappen. Interessant zijn de mummies en schedels van de oorspronkelijke eilandbewoners.

De Barokke kerk van San Francisco de Borja,

het sobere Oude Seminarie, de voordeur van de 18de Eeuwse Verlichting en het Museo Canaria, voornamelijk gewijd aan de pre-Spaanse cultuur van het eiland, waar een van ‘s werelds grootse collecties van cromagnon-overblijfselen te bewonderen is. De deur was op slot gedraaid!

 

Dit is een bijzonder leuk plaatje. Rechts zie je het Palacio de Justicia met wat blauw op straat en daarnaast de kerk. Daar zijn we toch maar even naar binnengegaan

TRIANA 

 

Het Pérez Galdós-museum

Ligt ten oosten van de Mayor de Triana-straat. In het huis waarin het museum is gevestigd, werd de beroemde romanschrijver Benito Pérez Galdos in 1843 geboren. In het Pérez Galdos-museum zijn veel persoonlijke eigendommen van de in 1920 in Madrid overleden schrijver te zien. Voorts herbergt het museum manuscripten, brieven en boeken van de auteur en een aantrekkelijke patio. Het is een groot gebouw met een neoklassieke architectonische elementen. Moet je er wel zijn op openingstijden maar toch een mooi plaatje.

Borstbeeld van Christoffel Columbus

Of het Alameda de Colon  vinden we aan het Plaza Cairasco, Las Palma. Soms moet je even knippen voor de details.

 

Kerk van St. Franciscus van Assisi

Vind je naast het Alameda de Colón dit is een waardevolle en interessante kerk. De tempel is afgeleid van een Franciscaner klooster verwijderd in de confiscatie van Mendizabal en dateert uit 1518,

In deze tempel wordt de afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Solitude aanbeden, die grote verering onder de inwoners van de stad Las Palmas geniet, de Broederschap heeft haar hoofdkantoor in deze tempel sinds 1587.

 

 Parque San Telmo 

Hier sluit ik mee af, dit park ligt in een wijk met meer dan 500 jaar geschiedenis (Triana) en wordt zijdelings begrensd door het San Telmo busstation, de Paseo Maritimo en het moderne en unieke gebouw van de stad de openbare bibliotheek. Deze kleine oase van rust, vind je dus in het centrum van de grote stad van Las Palmas.

De hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria, gelegen in het noordoostelijke puntje van het eiland, is een bezoekje meer dan waard. Je pakt gewoon de lijnbus en een uurtje later ben je in deze fascinerende stad. Bekijk voordien wel de open- en sluitingstijden van diverse bezienswaardigheden zodat je ook naar binnen kunt.

 

Bloem en terugblik