ARGUINEGUIN/ PUERTO RICO/ PUERTO DE MOGAN

 

Gran Canaria Las Palmas

Arguineguin (vertaald stil water)

is een vissersdorp en ligt aan een brede baai. Het is van verre herkenbaar aan de grijze cementfabriek die langs de kust staat. Ondanks de prominente aanwezigheid van deze fabriek is het in dit dorp goed vertoeven.

Het is een vakantieoord in het zuiden van het eiland in de gemeente Morgan op een afstand van 12 km ten westen van de grote vakantieoorden Maspalomas, Playa del Ingles en San Augustin.

De groei van Playa del Ingles was aanleiding voor Arguineguin om het ook op het toerisme te gooien. In de jaren 70 van de vorige eeuw, werden er vele hotels en appartementen-complexen gebouwd.

Op de 2e foto zie je hoe zo'n complex ontstaat. Foto 3, hebben echt staan twijfelen. In 1,5 minuut zie je hoe de lift zich verplaatst lijkt bijna als gaat hij beneden nog naar op zij of puur toeval dat er een andere lift in dezelfde flow gaat.

 

Met de bus naar Arguineguin op weg naar de markt en zoals je ziet waren er meer die er zo over dachten.

Het oude vissersplaatsje is echter niet alleen gericht op het toerisme het is ook vrij authentiek gebleven. 

Op de kade gelegenheid tot bezinning

 

Het bezit een aantal fraaie strandjes en een vissers- en jachthaven.

 

De veerboot naar Puerto Rico kwam eraan dan moet je niet meer nadenken gewoon een kaartje kopen opstappen en genieten we zien wel!

Deze Foto’s spreken voor zich

 

 

We naderen Puerto Rico.

En als je goed kijkt ter hoogte van het schip zie je de Pico del Teide op het eiland Tenerife. 

El Teide is de vulkaan met een hoogte van 3718 meter boven zeeniveau de top is bedekt met eeuwige sneeuw.

Puerto Rico

Deze badplaats, 1 van Gran Canaria's populairste familie-ressorts gelegen aan de voet van een vallei aan de zuidkust van het eiland kwam later tot ontwikkeling dan Playa del Inglés. Dat is goed te merken aan de ruimtelijke ordening van het dorp.

In Playa del Inglés staan de torenhoge hotels en appartementen-complexen kriskras door elkaar; in Puerto Rico heeft men veel striktere regels gehanteerd om de bouwwoede van de hotelketens in de hand te houden. De meeste hotels en appartementen-complexen in Puerto Rico zijn tegen de 100 m hoge klifwand gebouwd en lijken op een bijenkorf rondom de aantrekkelijke jachthaven. Er zijn zelfs hotels die een soort kabelbaan hebben ipv een lift voor hun gasten.

Het strand is aangelegd op initiatief van de plaatselijke autoriteiten. Een nadeel is dat de meeste badgasten eerst de soms drukke verkeersweg moeten oversteken voordat zij het strand kunnen bereiken. Het strand van Puerto Rico wordt door veel mensen bezocht. Op Gran Canaria komt de concurrentie vooral van Puerto Rico en de omliggende stranden zo staat te lezen op internet.

 

Na een hapje eten gaan we wandelen richting boulevard.

We hebben een uitkijkpunt gezien op de berg aan de overkant van de haven. Dat zal dus weer klimmen worden maar ach we zijn wel wat gewend deze dagen. Het uitzicht was het wel waard

Via die brug gaan we straks weer naar beneden en dan op zoek naar de bus voor de terugreis

Dat het ooit een kleine vissershaven was moeten we maar geloven van bovenaf is heel goed te zien dat het nu een mooie drukke jachthaven is. Ons bezoek aan Arguineguin en Puerto Rico zit er op.

 

Puerto de Mogan 

 

Puerto de Mogan

Dit bestaat uit twee delen: het oude vissersdorp tegen de klifwand en het nieuw gebouwde 'Klein-Venetië'. De vele huizen werden gebouwd met het oog op het snel toenemende toerisme aan de zuidkust van Gran Canaria. Vandaar dat veel van de fraaie huisjes verhuurd worden. Het is tevens het meest westelijke vakantieoord aan de zuidkust en ligt in een vallei tussen het bergachtige landschap aan de Atlantische oceaan.

 

Uiteraard hebben we weer de streekbus gepakt en dat deden vele toeristen met ons.

 

Aankomst bij het busstation we hebben enorm gelachen. Dit hadden we nog niet eerder meegemaakt op het eiland. Maar goed even over de markt en ja je weet hoe dat gaat 1 markt gezien eigenlijk klaar maar ach elke markt heeft ook nieuwe dingen. 

 

Het vissersdorp (eigenlijk een mix van dorp, jachthaven en een chique vakantieoord) ligt aan de monding van de Barranco de Mogan. De verweerde vulkanische bodem van deze brede vallei is zeer vruchtbaar.  

Men verbouwt hier papaja, aubergine, mango en avocado. Voorts staan er overal sinaasappel-, bananen-, citroen- en andere fruitbomen. De weg van Puerto de Mogan naar het bergdorp Mogan leidt door deze Barranco. Hier mochten wij tijdens de Vip Trip al van genieten. Zie ook de rots waarover we gereden zijn. Het dorp heeft een klein maar uitstekend en goed beschermd strand dat nog leeg was bij onze aankomst. 

 

Het dorp heeft een netwerk van schitterende grachten, hier ontleent deze haven ook de bijnaam “klein Venetië” aan. De grachten zijn met elkaar verbonden door boulevards en kleine bruggetjes, waardoor je heerlijk kunt wandelen door deze gezellige havenstad.

 

Het is autovrij, met kleurrijke huizen in Mediterrane stijl. Deze huizen staan aan smalle steegjes, allemaal keurig uitgelijnd en voorzien van kleine tuinen en vensterbanken met bloemen, voornamelijk bougainville in allerlei verschillende kleuren.

De witte huizen van 'Klein-Venetië' met gele, bruine, blauwe en rode omlijstingen rond ramen en deuren staan gegroepeerd rondom de Marina (de jachthaven) en de oude vissershaven.

 

Zie hier een tuin waar heel wat uurtjes werk inzit denk ik, links in de tuin zie je een citroenboom. En een boom waar ik de naam niet van weet. Wie helpt mij. Twee foto's van dezelfde boom je ziet hem heel veel op het eiland.

Als de peulen eraan hangen, heeft de boom geen blad!

 

De haven van Mogan heeft een ca 275 meter lange kade en wordt zowel bezocht door watersportvaartuigen als vissersvloten

 

De Marina van Puerto de Mogan is omzoomd met tientallen cafés, restaurants en souvenir-winkels. Ten oosten van deze jachthaven ligt een zwart gekleurd zandstrand (aan de voet van de rots). De vissershaven ligt bij het beginpunt van de pier, op de werf bij de vissershaven knapt men de boten op voor een volgende vaart.

 

De visafslag, de vloot wordt in gereedheid gebracht voor de volgende vaart.

In veel gevallen zal die vangst bestaan uit tonijnen van soms wel meer dan een meter groot.

De beschermheilige voor de visvaart.

 

De deur was open ja dan moet je naar binnen toch? Leuk hoor!

 

De steegjes zijn begroeid met o.a. bougainville, hibiscus en overhangende geraniums.

 

Achter de marktkramen verscholen

 

En dan gaan we het dorpje vanuit een andere hoek bekijken.

Er is een uitkijkpunt maar hoe komen we daar?

Ech een behoorlijk eindje geklommen maar nee dit lijkt niet de weg

Ach we hebben u ook de apotheek gevonden. 

 

Nu lopen we goed. Het oorspronkelijke vissersdorp is tegen de klifwand is gebouwd. 

We liepen omhoog via de soms maar een meter brede straatjes en trappen.

Het was een hele klim leuke kiekjes onderweg. Eenmaal boven word je beloond met een schitterend uitzicht op de baai en Puerto de Mogán.

Op weg naar beneden kwamen we dit huis tegen en kijk er stond een hele beschrijving op het internet van de maagd Virgen del Carmen lees;

Virgen del Carmen

is de beschermheilige van de zee en de Spaanse Armada en waakt trouw over de zeelui en vissers op zee.

Op de zondag rond 16 juli wordt er een prosessie gehouden Het beeld van de Maagd, wordt in Arguineguin begeleid door vele liefhebbers door de straten naar de haven gebracht, waar ze op een vissersboot wordt geplaatst en dan begint de reis over zee met een kleine omweg via de Bahia in "El Pajar" en een korte stop in Tauro, waar een krans ter nagedachtenis van de doden met applaus en vuurwerk uit de volgelingen van de wal naar de zee wordt gegooid. De reis eindigt in Puerto de Mogán.

De optocht is een belangrijke gelegenheid. Een hoogtepunt van de dag is wanneer Carmen aankomt in Puerto de Mogán en wordt herenigd met haar zus onder het applaus en de tranen van de toeschouwers, vervolgen zij hun weg naar het dorpsplein waar gebeden, liederen en dansen worden aangeboden. De terugreis wordt dan verwezen naar Arguineguin en 2 weken later krijgt ze bezoek van haar zus voor welke dezelfde processie wordt gemaakt van Puerto de Mogan.

De lokale bevolking leeft deze speciale dag met veel enthousiasme, toewijding en veel emoties vanwege de bijzondere religieuze betekenis, maar ze zorgen er ook voor dat het een feestelijke dag is vol van kleur en vreugde vrij voor iedereen om mee te doen als ze willen.

Hier hebben we gegeten met uitzicht over de zee en op de kade en de boottaxi’s we zagen zelfs een Yello Submarine naar boven komen. 

We lopen over de kade naar de boottaxi’s. De marktkramen worden opgeruimd.

 

Het zit erop we gaan naar het vertrekpunt van de Ferry’s. We sluiten netjes aan in de lange rij wachtenden. Wat blijkt er gaat ook een Ferry rechtstreeks naar Playa del Ingles?!?!?  Er zit ook een bus bij de ticketprijs inbegrepen. Ach het is vakantie maakt niet uit waar we terechtkomen we betalen en stappen op de boot. Heerlijk op t water met dat windje en er is genoeg te zien onderweg.

 

Vanaf het water is heel goed te zien hoe die hotels op de rotsen ontstaan.

 

Deze foto laat de tunnels en wegen zien in het gebergte en je ziet dat er op en in de rotsen hutjes worden gebouwd om in te leven.

Pasito Blanco is een jachthaven.

Vanwege de nogal afgelegen locatie op ongeveer 6 km ten westen van Maspalomas, dateert deze moderne jachthaven, met een zeilschool en een privé-camping, nog van voor de millennium-wisseling. Pasito Blanco is een veilige plek waar u uw boot voor langere periodes onbeheerd achter kunt laten, omdat de toegang tot de jachthaven 24 uur per dag bewaakt wordt.

U kunt hier ook sport-visboten huren. De vaarroute en de ingang tot de haven zijn rechttoe rechtaan en Pasito Blanco Marina (Club de Yates de Pasito Blanco) onderhoudt een 24-uurs luisterdienst op VHF kanaal 12 van de havenradio. Bij aankomst moet de schipper zich tijdens kantooruren melden bij het havenkantoor: van 09.00–13.00 uur en 15.00–17.00 uur op maandag tot vrijdag en van 09.00–13.00 uur op zaterdag, tel: 928 142 194.

En nu zeg je meerwaarde? Ach welnee joch gewoon grappig! Vooral omdat we niet wisten waar we terecht zouden komen toen we op die boot waren gestapt. Het was er echt doodstil  hier geen strand of strandtentjes. Toen de boot aanlegde, werden we direct in de bus gedropt. De boot was al weer weg voor wij op ons plek zaten.

 

We rijden richting Playa del Ingles.

Helemaal aan de rand moesten we eruit.

En na even zoeken wisten we waar of we zaten en zijn langs de zee naar ons appartement gelopen een welbestede dag. 

Met een foto van de El Faro sluit ik deze pagina af

 

 Las Palmas