Op deze reis hebben we hoe kan het anders Tempels gezien
Karnak Tempel
Deze tempel is o.a. gewijd aan de triade van Thebe; Amon, haar vrouw Moet en haar zoon Chonsoe. Ruwweg zijn er 3 heilige gedeeltes op dit enorme complex.
Het meest indrukwekkende gedeelte van de tempel is de pilaren-galerij. De 20 m hoge pilaren lijken een soort bos te vormen met het indrukwekkende aantal van 124 stuks. Dit "bos" symboliseert het oer-moeras.
Seti I, begon destijds met de bouw hiervan.
Zijn zoon Ramses II vervolgde de bouw en 1 van zijn opvolgers wist het af te maken.
De noord-as, liep evenwijdig aan de Nijl en representeerde de aardse- en hemelse wereld. Dit punt is om die reden gemarkeerd door middel van 4 obelisken van Thoetmosis I en -II. Heden ten dage, staat alleen de obelisk van Thoetmosis I nog overeind.
In het oosten ligt het Heilige meer achter de 7e pyloon. Het heilige meer was een symbolische voorstelling van de oer-oceaan van waaruit de wereld geschapen werd. De huidige ingang is ook de ingang die in de jaren van Nectanbo I gebruikt werd.
Nog een greep uit wat we zagen in de tempel
Luxor Tempel
Deze is grotendeels gebouwd door de Farao's Amenhotep III en Ramses II tussen 1380 en 1213 jr v Chr.. Een gracieus monument nu in het hart van het moderne Luxor.
Dit gebouw staat op vroegere restanten van een tempel die door Hatsjepsoet was gebouwd. Door Nectanebo I, werd de Dromos naar Karnak versierd met Sfinxen welke als een laan van 3 km lang doorliep tot aan Karnak.
Die weg wordt nu beetje bij beetje opgegraven. Echter er wonen nu nog veel mensen op die plek wat het opgraven bemoeilijkt. De obelisk bij de ingang is 22,5 m hoog en weeft 227 ton.
Het oudste gedeelte de tempel van Amonbhotep, is met zijn zuilen en kelkkapitelen zeker het fraaist.
De 2e obelisk werd in 1831 door Mohammed Ali aan Frankrijk geschonken en siert de Place de La Concorde in Parijs.
De Tempel van Hatsjepsoet in Deir el-Bahari (Klooster van het Noorden)
Ook wel dodentempel, Djeseret 'heilig oord', noemden de oude Egyptenaren het dal van Deir el-Bahari. Hier lag voor hen de drempel tussen het aardse en het hiernamaals. Hier vereerden zij ook Hathor de beschermster van Thebe-West en hier heeft de later vergoddelijkte vereniger van het rijk Mentoehotep II zijn prachtige tempel opgericht.
De op het westen gerichte tempel strekt zich trapsgewijs uit over 3 niveaus. Op elk niveau, zijn de hoven door smalle hallen van elkaar gescheiden. Centraal aangelegde hellingen leiden naar 2 terrassen.
Het grote voorhof met vijver en bomen eindigde in 2 hallen met steunpilaren en zuilen. De decoratie in deze ruimtes doen verslag van de cultusgarantie van de farao.
Afgebeeld zijn het transport een de inwijding van de grote obelisken van Karnak, de inzegening van de tempel en de schenking van de beelden, het drijven van kalveren en de jacht. Op het terras beneden bevindt nog een hof met pijlerhallen.
De enorme rotspartijen van kalksteen, verrijzen ongeveer 300m boven de woestijn.
De verschillende beelden-typen van Hatsjepsoet, staan in het gehele concept voor verschillende aspecten van de cultusvieringen in het heiligdom. Ze mogen niet als pure inrichting worden opgevat want het waren dragers van boodschappen.
De kolossen van Mennon
De beelden met een hoogte van 16-20 meter staan eenzaam hun troon aan de rand van de akkers en zijn zo'n 3400 jr geleden gemaakt van kwartsiet dat waarschijnlijk van de groeve van Gizeh kwam.
Oorspronkelijk bewaakten zij de dodentempel van Amenophis III (1391-1353 v Chr) maar dit gebouw misschien wel de grootste tempel op de wester is in het jaar 27 door een aardbeving verwoest.
De Grieken hebben de beelden hun huidige naam gegeven. Zij zagen het verst van de weg gelegen beeld aan voor de Trojaanse held Mennon die tijdens het beleg van Troje door Achilles gedood zou zijn. De beelden hebben niets met Mennon van doen maar zijn beelden van de vergoddelijkte farao Amenophis
Tempel van Horus
De tempel zelf bestaat uit een indrukwekkende pyloon met bas-reliëfs van Horus en andere goden.
Aan de voet staan 2 beelden van de Valkgod Horus. Als je door de pyloon gaat, kom je in het voorhof. Buiten de tempel staat een geboortekapel of mammisi.
In de tempel zijn 2 zuilenzalen en achter de Hypostill Zalen, bevindt zich het Allerheiligste met de prachtig gepolijste granieten Naos van Nectanebo II. Tegenwoordig staat de replica van de Heilige Bark dar ook.
Hier nog een blik op het terrein van de tempel e.d.
Tempel van Kom Ombo
De naam Kom Ombo (Ombos in het Grieks), is afgeleid van het Egyptische Noebt 'De Gouden Stad'. Een verwijzing naar de belangrijkste rol die deze stad speelde in het verhandelen van dit edelmetaal. Kom Ombo ligt zo'n 60 km ten zuiden van Edfu niet ver van de monding van Wadi Hammama, het woestijndal met zijn legendarische goudmijnen dat de Nijl en de Arabische woestijn verbindt.
De tempel is uniek omdat het in feite een dubbele tempel is (alles is dubbel; ingang, deuren en altaar). Zij ligt ongeveer 48 km ten noorden van Aswan en is gebouwd op een lage zandduin die de Nijl overziet. Ondanks de hoogte van de ligging, is het voorhof beschadigd door de overstromingen van de Nijl.
De tempel is over de lengte in tweeën gedeeld. De oostelijke kant is voor Sobek en de westelijke kant voor Horus. De onvoltooide reliëfs laten tal van onvoltooide offertaferelen zien.
Naast de mystieke symbolen is een tafel afgebeeld met naar men aanneemt het instrument van een chirurg.
We bezochten de tempel in de avond en helaas hadden we veel beperkingen met ons toestel wat fotograferen betreft sorry
Philaetempel
Deze is gewijd aan de godin Isis. Het complex op het voormalige eiland Philae, heeft grote bekendheid gekregen doordat het helemaal in stukken is gedeeld en iets verderop is geplaatst op het hoger gelegen eiland Agilkia gelegen tussen beide stuwdammen van het Nassermeer.
De tempel stond al sinds de bouw van de dam in het begin van de 20ste eeuw gedeeltelijk onder water maar dreigde helemaal in het water te verdwijnen bij de aanleg van de Aswandam. Door UNESCO werd zij van de ondergang gered en nu staat het complex op de werelderfgoedlijst.
Tegenwoordig is dit eiland bereikbaar met kleine bootjes die op de zuid-flank aanmeren.
Als je goed kijkt, kun je de palen boven het water zien uitsteken van de oorspronkelijke locatie van de tempel.
Bij deze tempel was de mogelijkheid om hem ook in de avond te bezoeken. Dit was een bijzondere ervaring niet alleen het lichtspel maar ook het ontstaan van de tempel werd verteld.
Toen eenmaal de grote steen verschoven was, mochten we door de poort naar het heilige der heilige.
Dal der Koningen
Ongeveer halverwege de Nijl in het Egypte van tegenwoordig, ligt het Libische kalksteen-massief. Een diepe uitholling met een aantal rotsgraven uitgehouwen in de wanden van het dal. Biban-el-Moeloek (poort der koningen) zoals de Arabieren het noemden, heette voor de oude Egyptenaren ta-sechet-aat, danwel; 'de grote vlakte' of de 'mooie ladder naar het Westen' .
De officiële naam is echter 'de grootste en majestueuze necropool van de onsterfelijke farao's in het westen van Thebe'.
Heden ten dage, is het dal te bereiken over een brede geasfalteerde weg. 'Het pad waar Ras ondergaat', heet in de loop der tijd miljoenen bezoekers naar de schatten van o.a. Toetanchamon geleid. De moeilijke doorgang was waarschijnlijk voor de farao's reden om hier begraven te worden. De Valle was enorm droog, heet en moeilijk bereikbaar.
Om bij de tombes te komen moet je zowel klimmen als dalen zoals je ziet en op het rotsmassief wordt nog steeds hard gewerkt