Egypte, het geschenk van de Nijl

De Nijl is met zijn 6671 km de langste rivier van Afrika en bovendien de belangrijkste rivier in Egypte, dit wordt dan ook wel het geschenk genoemd.

De rivier komt uit het hart van Afrika en vindt haar oorsprong in de vochtige gebieden van Burundi en Ethiopië. Het Nijldal, is op sommige plaatsen 1 km breed maar dit kan hier en daar ook 20 km zijn.

Op dit moment inde Nijl de belangrijkste toeristische bezienswaardigheid. De Nijl is over het algemeen erg druk bevaren en  

kan tijdens het hoogseizoen soms meer dan 200 navigerende boten in zijn water hebben. De Egyptische samenleving van duizenden jaren voor Christus, was voor het grootste deel afhankelijk van de Nijl. Deze kon het leven van een Egyptenaar totaal veranderen. Zonder Nijl was er immers geen voedsel, hierdoor zijn de belangrijkste steden van Egypte ook rond de Nijl ontstaan.

Nijldelta 

In duizenden jaren heeft de rivier een dal uitgesleten en zo in Egypte een oase gevormd die van het eerste cataract bij Aswan tot Caïro zo'n 9009 km lang is. Het dal is nergens breder dan 25 km.

De 1ste 350 km vanaf de Soedanese grens wordt tegenwoordig in beslag genomen door het Nassermeer. Sinds de nieuwe dam bij Aswan in 1968 gereed kwam en dit stuwmeer ontstond, is er geen sprake meer van de jaarlijkse overstromingen en de afzetting van het vruchtbare slib.

Tegenwoordig zijn de akkers het hele jaar door groen dus kan er ook het gehele jaar geoogst worden.

De Nijldelta met in het westen Alexandrië en in het oosten Port Saïd, heeft een oppervlakte van 2300 km² .

De wereldberoemde Nasserdam (Aswandam) is een technisch hoogstandje uit de vorige eeuw. In de jaren '50, bleek de oude dam (tussen 1889 en 1902 door de Britten gebouwd) niet meer te voldoen.

Met financiële steun van de Sovjet unie, is 11 jaar lang (van 1960 t/m 1971), aan die nieuwe dan gewerkt door 1900 Russen en 33000 Egyptenaren.

Het gevaarte bevat 18x meer materiaal dan de grote pyramide van Cheops. Bij oplevering verdubbelde de kracht van de dam de hoeveelheid beschikbare energie in Egypte.

De Aswandam

De nieuwe dam werd gemaakt in de vorm van een piramide. De dam is 3.600 meter lang en 111 meter hoog. Hij bestaat uit rotsblokken, klei en zand. Deze nieuwe hoge dam ligt 7 km verder dan de oude lage dam. Tegenwoordig levert deze Dam elektriciteit voor heel Egypte

Achter de dam ligt het Nassermeer, het grootste kunstmatige meer van de wereld.

Het Aswandam-monument bestaat uit grote pilaren in de vorm van een Lotus

De vlag van Egypte

Deze bestaat uit 3 horizontale banen in de kleuren rood wit en zwart. In het midden is het wapen van het land afgebeeld.

Rood; 

de donkere periode en problemen van voor de revolutie toen Egypte werd bestuurd door de de nazaten van Mohammed Ali en de Britten. Dit in tegenstelling van veel Afrikaanse vlaggen waar de kleur rood voor bloed staat.

Wit;

voor de vreedzame revolutie in 1952 en 1953. In die 2 jaren zijn er enorm veel hervormingen doorgevoerd en het is het punt waar het hedendaagse Egypte is gevormd. En een stralende toekomst van het land.

Zwart;

het eind van de onderdrukking van de Egyptenaren en het begin van een nieuw tijdperk in de 20e eeuw.  

In het midden

staat in goud en wit het wapen van Egypte afgebeeld. Een naar links kijkende Saladins adelaar (ook wel bekend als de gouden adelaar). Deze houdt met haar klauwen een scroll vast. Hier staat ‘Jumhuriyat Misr al-Arabiya’ op geschreven. Vertaald uit het Arabisch betekend dat ‘de Arabische Republiek Egypte’. Het officiële wapen heeft verticale banen de kleuren rood, wit en zwart

Religie 

Kerk en staat zijn in Egypte gescheiden maar dat de invloed van de Islam op het dagelijks leven is overal duidelijk merkbaar. Enkele malen per dag klinkt er vanaf de vele minaretten de oproep tot gebed. Voor de Egyptische moslims moet de Hadji naar Mekka natuurlijk minstens 1x in het leven gemaakt worden. In de grote stad wordt het geloof in de regel iets losser beleden dan op het platteland.

 

 

Klimaat

Het klimaat in Egypte kenmerkt zich door;

Hete zomers en  milde winters.

In de Nijlvallei, de woestijn en aan de Rode zeekust, regent het eigenlijk nooit. De zon is bijzonder fel waardoor de temperatuur overdag fors oploopt. Door de Lucht is de hitte echter redelijk te verdragen. 's Nachtskoelt het het gehele jaar flink af.

 

Op de Oost-oever ligt de huidige stad. De Corniche is de hoofdstraat die parallel loopt met de Nijl. Langs deze boulevard liggen de meeste 5 ⭐️ hotels. Op deze oever liggen de magnifieke Tempels van Luxor, Karnak en het Luxor-museum.

In het oude Egypte werd de west-oever van de Nijl gezien als "Amenti", het dodenrijk. 

De oost-oever als het rijk der levende.

De zon stierf in het westen om na de nachtelijke reis herboren te worden in het oosten. 

Op de west-oever van het oude Thebe, werden de adellijke families en de Farao's begraven.

De belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de Vallei der Koninginnen en Koningen met de tombes van de farao's (waaronder dat van Toetanchamon), de tempel van Hatshepsut, Deir-el- Medina en de Kolossen van Mennon.

Deze laatste, staan langs de weg van Medinet Haboe. 

En dit zijn ze dan de entreebewijzen van de tempels die we bezochten 

Tempels