Wij; Ans en Diny gingen weer op weg

 Dubai/Oman

 

Zoals je van ons gewend bent beginnen wij de reis eerst met koffie en gebak op Schiphol.

Daar hebben we altijd wel trek in na de autorit en het inchecken. Kunnen we even bijkomen en uiteraard bijkleppen. Heerlijk we hebben een plekje bij het raam straks. Wie weet hebben we mooi zicht op de Palm bij aankomst.

We vlogen met TUI. Kan ik kort over zijn indien keuze neem een andere maatschappij. Ook al vlieg je langer dan 6 uur je krijgt geen druppel te drinken of welke vorm van entertainment, alleen vlak voor de landing een pepermuntje. Maar goed we waren gewaarschuwd dus we zorgden wel goed voor onszelf. Het was een rustige vlucht weinig turbulentie.

Vliegtijd 6:30 uur. We zaten aan de goede kant Tijdens de daling gaf de co-piloot aan dat we het Palmeiland konden zien liggen en dat klopte. Echter doordat we hier gingen landen was het niet mogelijk de volledige Palm op de foto te krijgen natuurlijk. En denk je de skyline van Dubai te zien nou vergeet het maar de luchthaven ligt ver van de stad. Woestijn en industrie ja dat zagen we wel dus we moesten nog even geduld hebben.

De gids Abdula met chauffeur uit Oman bij de bussen waar we de rondreis mee maakten. Wit voor Oman en Zwart voor Dubai.
De gids Abdula met chauffeur uit Oman bij de bussen waar we de rondreis mee maakten. Wit voor Oman en Zwart voor Dubai.

De reisleider

Michel bleek met ons meegevlogen te zijn vanuit Nederland. Aan t eind van de reis kan ik zeggen; we hadden een goede reisleider die zeer gestructureerd was. Zo maakte hij elke dag een rooster welk hij ophing bij de receptie van de hotels zodat we wisten wat er die dag op het programma stond en welke kleding gedragen moest worden (geen discussie mogelijk). Je bent tenslotte in een Moslimland en dat vraagt zo af en toe wat aanpassingen van onze westerse cultuur. Een foto van onze reisleider

Heb ik toch ook nog een heel leuke foto van onze Abdula.

Ja mooi hoor met die tulband. staat m wel heel erg goed die kleur. Hij heeft ons heel veel verteld over zijn land in de bus en was altijd behulpzaam. Hem trof ook nog verdrietig nieuws zijn zus overleed aan kanker in onze vakantie. Dit betekende dat hij 1 dag niet bij ons was. De doden moeten daar binnen 24 uur begraven worden. Dit heeft 's nachts plaatsgevonden en de volgende dag was hij dus weer present.

De overledene wordt in doeken gewikkeld, op de rechterzijde met het gezicht naar Mekka gelegd. Het is geen graf zoals wij in het westen gewend zijn er komt ook geen grafsteen maar gewoon een keitje we gaan t nog wel tegenkomen.

Ons eerste hotel waar we 2 nachten verbleven was het Raviz hotel.

Niest mis mee zoals je ziet mooie ruime kamer met koffiefaciliteiten op de kamer. Goed ontbijt en vriendelijk personeel.

En toen uiteraard ons zo geliefde bakje koffie gemaakt met een stevige scheut Contreau welke we op Schiphol hadden gekocht. Hier moet je geen alcoholische drank willen kopen als het al ergens te koop is in een fles dan loop je zeker leeg!!

Daarna even naar het dak om te kijken bij het zwembad het was stil. We hebben hier heerlijk gezeten en een foto van het uitzicht genomen. En nu even op het kleedje voor de foto. De laatste foto is uitzicht vanaf onze kamer is weer eens wat anders als een blinde muur. We hebben niets gehoord van het verkeer hoor.

Dit is heerlijk fris tussendoor
Dit is heerlijk fris tussendoor
Een kleine lunch vanavond natuurlijk de BBQ in de woestijn
Een kleine lunch vanavond natuurlijk de BBQ in de woestijn

De 4wd safari  naar de zandduinen van Al Weer en Al Hiba

deze was helemaal top al hadden wij het gevoel dat we makkelijk een uur later hadden kunnen vertrekken.

Op ruim een uur rijden vanaf de meeste plekken in Dubai kun je nog genieten van een vrijwel puur stuk woestijn met wandelende duinen.

De website van Lama Desert Tours adviseert; "De tour wordt niet aanbevolen voor hartpatiënten (of die) met nek- en rugproblemen." We stopten kort voor de woestijn in een kleine winkel waar ons dringend aangeraden werd  om van de toilet gebruik te maken. Natuurlijk hebben we geluisterd. Ondertussen liet de chauffeur de helft van de lucht uit de banden ontsnappen voor de rit. Waar draait het allemaal om;

In een Land Cruiser zo snel mogelijk jumpen/rijden door de woestijn over zoveel mogelijk duinen. Deze achtbaan duurde ongeveer 1 uur. Soms maakte de auto een hoek van 90 graden ja pittig. Hoewel we geen ongelukken hebben gezien, zagen we wel de overblijfselen van bumpers e.d in de woestijn liggen.

Het werd ons al snel duidelijk dat we hier niet de hoogtes van Namibië of Peru zouden bereiken! Maar het was een ervaring die we niet hadden willen missen. Ook de zonsondergang namen we nog even mee voor we aan de BBQ gingen in het woestijnkamp helemaal top zoals je ziet. De geroosterde maïs skaslik, de naan met hummus,  baba ganoush, tzatziki, tabbouleh en verse naan waren heerlijk. 

Tijdens het eten werden we verrast met een Derwisj die een soort gelijke dans opvoerde als op de boot ook met de verlichting op de kleding. Lijkt als heet de de VAE zich dit op deze wijze toegeëigend. En daarna was er dan ook nog een buikdanseres ja voor een ieder wat wils. Boven dus een fotoreportage die voldoende zegt.

De lunch doen we in de Marina Mall.

Ik had hem al beschreven hier zien we de toegang tot de Mall van binnenuit oke de uitgang.

Bij de roltrappen bevindt zich het waarschuwingsbord voor de dames ivm hun dagelijkse kleding. Uiteraard is ook hier een Starbucks, dat was van bovenaf goed te zien. We hebben lekker pasta gegeten met verse jus d'orange. Niet verkeerd. En we kozen er voor in de familiehoek te gaan zitten zaten we even lekker zonder groepsgenoten op zijn tijd best fijn al hadden we een topgroep.

wat was ie mooi
wat was ie mooi

De wekker ging om 06:30 uur af.

Vandaag zijn we via Abu Dhabi naar Al Ain gereden waar we 1 nacht slapen in het Mercure Grand Hotel.

Wel een hotel op een bijzondere plek. Hoog op de berg. Geloof me je kunt geen kant op als je daar eenmaal bent. Onze bus moest halverwege achterblijven op de parkeerplaats en wij stapten over in jeeps die ons naar boven brachten. Ach dat heeft ook wel weer wat toch? Niets mis met het hotel hoor. De kan was gevuld met arabische koffie. Het was een waar dorp op zich en een grandioos uitzicht. De kamer deur had een nieuwe vorm van opengaan dat was even wennen. Maar zo heerlijk in de kussens wachten tot de auto's komen om ons weer naar de bus te brengen was ook niet verkeerd. 

Van hieruit gaan we door naar Oman dus de grens over en dat vraagt de nodige voorbereidingen geloof me. Hier zul je geen foto's van zien ik loop geen risico om alles kwijt te zijn uiteraard. Het hele gebeuren heeft een uur of 3 in beslag genomen een hoop poppenkast wat echt wel leuk geweest was om te fotograferen maar........ haha

Dit is ons hotel voor de komende 2 nachten.

De eerste avond hebben we een heerlijk lopend buffet gehad en de tweede avond hebben we a la card gegeten. Er waren toen bijna geen gasten meer dus dan is het uiteraard veel te duur en te omslachtig. Het was wel weer een mooi hotel zoals je ziet.

En vlak bij ons hotel nou ja op een km of 5 lag een enorm mooi en groot sportcomplex waar we toch echt we 4 x langs zijn gereden maar we hebben er geen beweging gezien haha. Hadden ze in de buurt van het hotel misschien beter een kleine supermarkt neergezet? Ach ja het zal heus wel eens gebruikt worden denk ik.

we zitten al weer klaar voor vertrek na ons nachtje woestijn
we zitten al weer klaar voor vertrek na ons nachtje woestijn

De nacht in de woestijn

Wat een luxe; Het is eigenlijk meer een bungalow, waarover ze een bedoeïenentent gedrappeerd hebben. Er is airco, stroom, stromend, ja zelfs warm, water. Wat wil je nog meer? Maakt niet uit we hebben genoten en wat is er mis met een beetje luxe de hele reis was zoals ons reisleider Michel zei "topsport dus geen gezeur".                     

Eenmaal aangekomen in Sur begon ons maag wel enigszins te knorren. Er zit een heel leuke tent waar je heerlijk kunt eten daar rijden we heen. Ech wat is dat nou????? Ja ons reisleider was 3 jaar terug voor t laatst geweest en toen was ie er nog wel!!. Dat wordt zoeken naar iets anders. We kwamen bij een heel klein tentje maar die konden wel voor een club van 27 man voor een hapje zorgen hoor geen probleem. Ja het kon wel even duren ach we hebben immers geen haast. Na de bestelling ben ik maar even gaan lopen lekker de benen even strekken was weer veel bus zitten. Zie daar een banketzaak en kijk eens wat een mooie taarten in de etalage stonden die moet ik even op de foto zetten natuurlijk.

Hotel Sur plaza

Zoals te zien is hebben wij ook hier niets te klagen.

De kamer was gewoon goed zie je de hanger aan de deurknop? leuk he?

En beneden was het zwembad ook niets mis mee. En dan het lopend buffet, niets mis mee zoals je ziet heerlijk gegeten. Je maakt je keuze en het wordt gewokt waar je bij staat, dan naar binnen voor de salades en zie je die dressingbar? Heerlijk we hebben gesmuld van de garnalen en al wat er nog meer was. Ja en om dan maar te zwijgen van het toetjes buffet mmmm wat was dat lekker. In de hal van het hotel was een mooie koepel zoals je ziet

Het volgende hotel is het Al Falaj-hotel hier hebben we ook nog even heerlijk aan het zwembad gelegen ja ruimte zat het was niet druk. En ook hier werd naast het zwembad het buffet verzorgd. 2 nachten sliepen we hier.

De 2de ochtend is het (jawel topsport) vroeg op en is er weer strenge kledingcontrole we gaan de moskee bezoeken!

Terug naar ons eerste hotel

voor de laatste  2 nachten in het Raviz hotel waar we de eerste 2 nachten ook verbleven. Eindelijk naar onze kamer en lekker neerploffen. Oeps dat ging even iets anders we deden de kamerdeur open en BOEM we liepen tegen een muur op figuurlijk dan want er was hier niet zo'n klein beetje gerookt dit was echt niet lekker nee hier gaan we niet slapen. Naar beneden en melden bij de receptie werd direct geregeld excuses voor het ongemak netjes geregeld hoor. En nu lekker relax morgen onze laatste actieve dag in de Verenigde Emiraten.

De laatste dag hebben we in de ochtend genoten in Sharjah.

De middag was natuurlijk voor de Burj Khalifa en aansluitend genoten van de fontein en een drankje.

We zijn met zijn vieren teruggereden. De mannen gingen direct naar het hotel maar wij zijn nog even een mall ingedoken vlakbij het hotel. Na nog van een heerlijke tosti met ijscappuccino te hebben genoten ons laatste avondmaal zijn we terug gegaan naar het hotel. Het wordt een zeer korte nacht. Nee de koffers staan al klaar dus daar hebben we geen omkijken meer naar.

Je weet ik moet altijd weleen doel hebben onderweg wel dit keer zijn het de lantaarnpalen maar de Rotondes en verkeerslichten mochten er ook zijn hoor

Nog even een paar leuke weetjes;

 

Dubai

is één van de Verenigde Arabische Emiraten en dus Islamitsch. In vergelijking met andere Emiraten en Islamtische landen is Dubai zeer tolerant.

  • Op de stranden mag je in bikini liggen en op straat kan je korte broeken, jurkjes, rokjes en shirts met korte mouwen aan.
  • In de shopping malls, religieuze gebouwen en openbare gebouwen als ziekenhuizen en vliegvelden raad ik aan om de knieën en schouders te bedekken. Neem altijd een sjaal mee om de schouders te kunnen bedekken.
  • In de shopping mall is het overigens niet verplicht, maar daar zijn altijd zoveel lokale mensen dus wel zo respectvol.

Kortom, Dubai is zeer tolerant en vrij, maar houd met je kledingkeuze toch altijd rekening met het feit dat je op bezoek bent in een Islamitische stad.

 

Klederdracht

De lokale bevolking van de VAE heeft een traditionele klederdracht die nog steeds met trots gedragen wordt.

  • Vroeger liepen de mannen in de woestijn voorop om het zand te verkennen en de weg vrij te maken van slangen en schorpioenen. Deze oude gewoonte zie je ook nog in de mall. De mannen lopen meestal vooruit op de vrouwen.
  • De mannen dragen een lang wit kleed met lange mouwen de dishdasha. In de winter dragen zij ook wel beige bruine, grijze of blauwe tinten kandoera’s. En een soort van doek op hun hoofd (ghutra) vaak met een zwart lint (agal) vast gehouden. De hoofddoek is een witte sjaal van fijn katoen. 
  • Een variant op de ghutra is de rood-wit geblokte shemagh.
  • Jonge locals dragen de doek vaak geknoopt op hun hoofd zonder het zwarte lint rond. Oudere mannen laten de doek in zijn volle lengte vallen.
  • Dergelijke kledij biedt prima bescherming tegen de brandende zonnestralen.
  • Als schoeisel dragen ze allemaal klassieke open slippers van leer.
  • De piloten-zonnenbril van Ray Ban met spiegelglas maakt verder het plaatje compleet.
  • Ze rijden heel vaak met een Toyota Landcruiser waarmee ze in het weekend in de woestijn gaan crossen. Vaak hebben ze ook een sportwagen of slee voor andere gelegenheden. Ook de ruiten van hun wagens zijn zeer vaak van spiegelglas.
  • De vrouwen dragen boven hun gewone kleren een zwart gewaad met lange mouwen, de abaya, en een zwarte sluier over het haar. Het kleed is van een zeer dunne materie gemaakt en voelt aan als zijde.
  • Sommige vrouwen verbergen hun gezicht volledig, anderen deels en weer anderen helemaal niet. Dit is afhankelijk van de wil van hun familie.
  • De abaya’s worden zeer sierlijk en elegant gedragen en afgewerkt met stijlvolle, fijne versieringen zoals edelsteentjes en borduursels
  • De Emirati-vrouw draagt bovendien dure exclusieve handtassen en verbergt haar Manolo Blahnik hakken niet.
  • Onder de traditionele abaya wordt trouwens dure merkkledij gedragen de mooiste en hipste kleding. Je ziet vaak nog net een randje spijkerbroek.
  • Ook zij verplaatsen zich met dikke wagens en in tegenstelling tot Saudi-Arabië mogen zij in dit land wel zelf rijden. Niemand kijkt hier vreemd op wanneer er een knalroze Hummer langsrijdt…
  • Ook de vrouwen dragen hun traditionele gewaden met fierheid. De loerende labourers op de straat mogen hun vrouwelijke rondingen niet zien. Enkel in de huiselijke kring of in vrouwelijke middens ontdoen ze zich van de zwarte gewaden. Ik moet eerlijk toegeven dat het wel iets heeft zo een abaya.
  • Ze onderscheiden ze zich met hun accessoires. De schoenen, (zonne)bril, handtas, sluier (omslagdoek), en make-up laten zien wie ze zijn, zowel qua smaak (karakter) als qua rijkdom.

Info van het Tropeninstituut in Amsterdam 

Het is niet makkelijk te achterhalen waarom sommige nomaden donkere kleding dragen. Wel heeft ze een verklaring waarom de kleding zo slobberig is: „Nomaden dragen wijdvallende kleding zodat de lucht kan circuleren. Dit zorgt voor een koele laag tussen kleding en lichaam, waardoor het zweten vermindert. Alleen hun gezicht, handen en voeten worden blootgesteld aan de zon. De lucht onder zwarte kleding warmt sneller op dan de lucht onder witte kleding. Warme lucht stijgt op. Deze beweging verplaatst koele lucht. Ruimzittende, donkere kleding werkt dus eigenlijk als een soort ingebouwde ventilator.

Laatste mode

Voor de leek is het niet te zien, maar de abaja’s zijn volgens de laatste mode. De meesten zijn niet ouder dan een maand. Er is variatie in versiering, schnitt, plooiing en tegenwoordig ook in kleur. Dat er een enorme trend bestaat in abaja’s blijkt wel uit het feit dat de grote Westerse designers met prachtige ontwerpen komen. Steeds meer hippe dames dragen hun abaja’s met de naam van het modemerk in grote letters op de stof geborduurd.

 

Shopping

 

Emirati zijn gek op winkelen en besteden (vooral op donderdag en vrijdag) hele namiddagen en avonden met hun familie in de mall. Het is opmerkelijk hoe het vaak grote gezelschap zich met zoveel kalmte door het galmende warenhuis verplaatst. De vrouwen schrijden met elegante pas op hoge hakken over de glimmende marmeren vloeren. Hun zwarte abaja’s, geweven van de fijnste stoffen, wapperen golvend om hun lichaam. Net als de sheila, de sjaal die gebruikt wordt om het hoofd te bedekken. Sommige vrouwen dragen deze losjes over hun hoofd, terwijl anderen ze met veel zorg met spelden hebben vastgezet. Om hun schouder hangt een tas van een van de bekende designmerken.

Alle werknemers krijgen een naar hun eigen maatstaven goed salaris betaald en krijgen onderdak. Dit geldt voor zowel de Westerse, Arabische, als de Aziatische gastarbeider/expat. De ene groep woont met familie in mooie huizen/villas omringd met allerhande luxe, inclusief schoonmaakster/nanny en tuinman. De andere groep woont in mindere behuizing, bijvoorbeeld in kleine flats/kamers in vrij troosteloos aandoende flatgebouwen. Voor velen is dit echter gelijk of beter dan hun huis in India, Pakistan, Philipijnen etc. Zij hebben hun familie achtergelaten en proberen zo min mogelijk geld uit te geven in Dubai, zodat er meer over is om naar huis te sturen. Ze accepteren daarom graag afdankertjes, zoals de te lange broek, waarvan korten maken zonde van het geld zou zijn. 

En dit was het dan weer een heel bijzondere reis. We hebben weer genoten het is tijd om weer naar huis te gaan.

Ons laatste dag gaat als volgt

  • Om 04:00 uur gewekt.
  • Om 04:30 uur koffers voor de deur en ontbijten.
  • Onderwijl zal Michel hoogst persoonlijk de koffers nawegen.
  • Om 05:15 uur op weg naar het vliegveld.
  • Om 06:15 zijn op Luchthaven Dubai Al Makto.
  • We vliegen om 08:30 uur  
  • een korte tankstop in Burgas en
  • ongeveer 15:40 uur op Schiphol.
  • Dan naar ons eigen huis om uit te rusten.

 Dubai/Oman

 Als afsluit nog de groepsfoto voor het paleis gemaakt het was een leuke club. 
Als afsluit nog de groepsfoto voor het paleis gemaakt het was een leuke club.