VISAFSLAG BARKA/ HEET WATERBRONNEN/ GRENS EN BUSWISSEL/ DUBAI
Het is weer vroeg dag maar we hebben een lange dag voor de boeg en voor de vismarkt moeten we zo ie zo vroeg zijn anders kunnen we naar het afval staren het is immers verse vis?!
Uiteraard zien we weer leuke rotondes en ja het hoort er bij de moskee's. We zien ook een keurig ingeplante grashelling al refererend aan de EXPO2000 soms? en als we onder een viaduct doorrijden zien we weer een mooie schildering tegen de wand aan en al zeg ik het zelf redelijk scherp ondanks de rijdende bus!
Barka Fort
is onmisbaar in ‘Barka het ligt aan Zee’. Dit complex (gesloten toen wij er waren) dateert uit de achttiende eeuw en toont Barka’s macht als havenstad. De twee uitkijktorens maakten in het verleden deel uit van de stadsmuren; opvallend is de achthoekige toren waarop de vlag wappert. Barka’s strand wordt gebruikt door vissers; hier vindt ’s ochtends vishandel plaats.
Barka Fish Souq:
Vanuit Muscat gaat de reis naar Barka, waar in de ochtend een levendige vismarkt is. De visserij speelt een belangrijke rol in de lokale economie en behoort tevens ook tot de Omaanse keuken, gezien dat Omani’s graag vis eten bij hun gerechten.
De markt is elke ochtend en het wemelt er van de vissers die hier hun vers gevangen, tonijn, hamour, mul, sardientjes, inktvis, kreeften, garnalen en andere vissen verkopen. Dit gebeurd volgens een ouderwets ritueel met oude wijze mannen zittend op een groot plateau die er zorg voor dragen dat de vis van eigenaar verwisselt. Verser kan de vis niet zijn ! Het is een komen en gaan van luid discussiërende mannen die als taak hebben voor de vis te zorgen. de op 1 na laatste foto is erg leuk als je de achtergrond weet. We stonden daar met zijn 3 Ans, Els en Diny. Of we een foto mochten maken van hen maar natuurlijk maar dan mogen wij er ook 1 van jullie toch???? De laatste foto is een mooie overgang van vis naar groente.
Barka groentemarkt
Aan de voet van het 18e eeuwse fort van Barka vindt de handel in vers veevoeder maar ook groente en fruit aangeboden. Het verkopen van groen gaat ook hier net als bij het vee met veel handjeklap en geld stiekem stoppende in de broekzakken. Het is een leuke ervaring om mee te maken. De Omaanse vrouwen kopen meer de specerijen in. Op weg naar Nakhal.
"Nakhal is de Arabische naam van palm" en waar u ook heen vindt u palmbomen.
Nakhal Fort (قلعة نخل)
ook wel Husn Al Heem genoemd is een van de mooiste- en populairste forten in Oman na het fort van Nizwa en Jabrin.
Het fort ligt in Nakhal, een palm-oase, ongeveer 120 km van Muscat.
Het is een van de meest fascinerende forten in Oman. dwz meer dan 1500 jaar geleden. Door de eeuwen heen is het Fort veel gerenoveerd door veel van de heersers van Oman door de geschiedenis heen. Ook zijn bijvoorbeeld de buitenmuren en de hoofdingang bijgebouwd in de 19e eeuw. Het oudste record is de 9de eeuw in de tijd van Imam Salt bin Malik Al Kharusi.
Later, tijdens het bewind van andere Omani stammen zoals de Yahmadi stam, de Nabhani stam en de Yarubi stam, werd het fort uitgebreid. De buitenmuren en de hoofdingang werden in de 19e eeuw door Sultan Said bin Sultan Al Busaidi toegevoegd. Het fort werd in het jaar 1990 door Sultan Qaboos gerenoveerd tot zijn huidige vorm. Vreemd genoeg is in tegenstelling tot veel andere steden met significante forten zoals Bahla , Nizwa , Rustaq en Sohar, Nakhal nooit gebruikt als de hoofdstad waaruit de Imam of Sultan het land regeerde.
Een van de meest unieke eigenschappen van Nakhal Fort is dat het geen uniforme vorm heeft. De vorm van het fort volgt in plaats daarvan de onregelmatige omtrek van de massale klip waarop het fort is gebouwd. Deze klip verheft het fort boven de grond en geeft het fort zijn pracht.
In het lagere gedeelte van het Nakhal Fort zijn een moskee, een put een opslagruimte en de Spiked deuren te vinden. En diverse plafonds zijn voorzien van schilderingen en Arabisch schrift. Ook aan de toiletten voor het publiek is gedacht die zijn wel buiten het fort.
Het bovenste niveau van het fort het wijkhuis, heeft verschillende kamers voor de familie van de wali, seizoensgebonden receptiezalen voor mannen en vrouwen. En een kamer voor de kinderen van de Wali. De ramen zijn perfect afgestemd om de wind naar binnen te laten komen, zelfs in de zomer. In de kamers zijn veel voorwerpen te vinden uit oude tijden, die een goed beeld geven van hoe het leven er vroeger aan toe ging. Er is weer genoeg te zien ronde torens om kanonnenballen af te buigen; Falaj bij een belegering . Er zijn ook publieke toiletten hier.
Vanaf het Nakhal Fort heb je een prachtig uitzicht over de schitterende, met palmbomen bedekte omgeving.Ja het was wel een aardige klim in het fort hoor maar het is dan ook niet voor niets op een klipgebergte gebouwd.
Ain Al Thawarah
De bekende warmwaterbron van Nakhal, de Ain Al Thawarah, ligt een paar kilometer bij het Nakhal Fort vandaan. De warmwaterbron laat het hele jaar door warm, mineraalrijk water in haar zijpoeltjes stromen. Dit is een verzameling warmwaterbronnen die het hele jaar door vanaf de Silud Mountain voortkomen en naar de vallei stromen komen op een afstand van 300 meter voor de splitsing naar twee zijrivieren: Falaj "Kabbah" en Falaj "As Sarooj". Wilayt Nakhal is afhankelijk van deze stroom en haar zijrivieren om zijn bebouwde gebieden te irrigeren.
Veel mensen komen hier om even pootje te baden of te picknicken. Rond de warmwaterbron zijn zitjes aangelegd. Vlakbij de warmwaterbron van Nakhal zijn verschillende wadi’s (oases) te bewonderen, zoals de Harat Al Sufalah.
Volgens de lokale bevolking is het bronwater een mineraalwater met een temperatuur van 40c en het heeft veel therapeutische voordelen. Het was heel rustig en een vredige sfeer er was weinig volk het waren zeer vriendelijke mensen zoals overal in Oman die op hun gemak in het water zaten met de kids.
Uiteraard moest ik het water wel voelen heerlijk warm en wat schetst mijn verbazing de visjes kwamen aanzwemmen en gaven even een voetmassage niks mis mee.
Dan te bedenken dat de chauffeur en gids zoiets hadden van daar kunnen we niet komen met de bus gelukkig wilde een ieder in de groep er wel een stukje voor lopen.
Onze volgende stop is bij een mall. Zie je dat ook hier aan de minder validen wordt gedacht? Vond t wel even leuk dit vast te leggen. We hebben de keuze; een snelle lunch nemen, uitgebreid koffie drinken of wat halen voor in de bus en dan een beetje rondlopen. Wij kozen voor een snelle kop koffie een rondje supermarkt, mall en...... jawel ons eerste ijsje van deze reis nou dat mocht dus een echte worden zoals je ziet en lekker mmmmmm.
De grens over naar Dubai
Op weg naar de grens ja dit is even een lange zit en net als op de heenweg mag in de hele omgeving van de grens niet gefotografeerd worden. Alles verliep redelijk soepel we hoefden er maar 1 x uit en verder was het wachten in de bus. Werd er toch nog 1 persoon uit de bus gehaald voor controle ja ze zijn ook in Oman redelijk bij de tijd en herkenden een Iwatch maar alles oké we mochten verder. Op weg naar de bus en gids/chauffeur wissel. Dit was gelijk de gelegenheid om wat geld in te zamelen voor onze Michel dat gaat niet uit de fooienpot. Keurig de enveloppe is rond dichtplakken en opruimen. Doen we hem even in het netje van de stoel vergeten we hem niet besluiten Ruurd en Ans. Zo dat is geregeld voor vanavond.
Zoals gezegd liep alles volgens ons rooster. We komen bij de benzinepompstation aan en daar staat onze Srilankese gids ons met bus en chauffeur op te wachten. Het is een hartelijk weerzien de koffers worden over gezet. En dan is het toch wel een afscheid met een beetje weemoed hoor we hebben best veel plezier en ook wel verdriet gedeeld met elkaar in Oman. Dan toch nog maar even een kiekje van ons zorgzame koppel voor de 2 bussen als afscheid. Een ieder de bus in en op naar Dubai. Tot zover ging het goed. We hebben ons plekje weer gevonden in de bus en kletsen wat.
Bijna mis
Dan draait Ruurd zich ineens om en vraagt; " Ans heb jij die enveloppe mee genomen?" Oeps!!!! Laat ik niet herhalen wat Ans hierop antwoordde maar dat kun je je vast wel voorstellen en terecht dit was niet leuk! Ruurd loopt naar voren en ja nu moest hij wel zeggen wat we gedaan hadden in de vorige bus natuurlijk. Michel of de gids 1 van beide maakt niet uit direct ons vrienden gebeld die gelukkig opnamen en zij waren gelukkig nog niet bij de grens terug en kwamen onze kant op. En ja hoor daar was de bus maar zij konden onze weg niet in want dan konden ze niet meer terug dus Ruurd en gids een stevig stukje over de snelweg en door de bermen. Maar de enveloppe was gevonden, "Kom op even laten zien dat je hem hebt". Jawel en zo kwam alles nog op zijn pootjes terecht en kreeg Michel natuurlijk gelijk de enveloppe met een spontaan dankwoordje erbij in de bus. Pfffff, ja dat was spannend.
Weer op weg
En dan rijden we nu weer verder langs de woestijn en mocht je twijfelen of we wel in Dubai zijn. Dan zie je op de rots dat daar een grote vlag is geverfd van uiteraard Dubai. Ook leuk om een moskee in aanbouw te zien en als je hem van een andere kant fotografeert valt het bijna niet op dat hij nog heel niet klaar is. De tractoren staan netjes te wachten tot de schemer invalt want dan gaat er weer hard gewerkt worden geloof me waar je in de avond ook rijdt het is een gaan en komen van vracht- cementwagens e.d bij het leven in de avond misschien mag het beeld overdag wel niet verstoord worden.
We gaan voor het laatste stuk we rijden langs een luchthaven we zien huizen in aanbouw en de duizenden stroomkabels over het land. Ja dat moet ook wel met een stad die straks geheel in het kunstlicht waad. Je ziet de avond valt in. Eerlijk gezegd zijn we het nu best wel zat hoor dit was een heel lange zit. Eindelijk in het hotel heerlijk naar de kamer morgen weer een dag ons laatste dag van de reis alweer. We gaan dan in de ochtend naar