Azië Dubai Abu Dhabi Nizwa Wahiba Sands Muscat Op weg naar Sharjah en Burj Khalifa Terugblik

 

De Verenigde Arabische Emiraten

vaak kortweg aangeduid met V.A.E. of Emiraten, vormen gezamenlijk een land op het Arabische Schiereiland. De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit een zevental emiraten, waarvan Dubai en Abu Dhabi veruit de bekendste zijn. De andere vijf emiraten zijn Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Fujeirah en Ras al-Khaimah.

Hoewel de oudste nederzettingen binnen de emiraten al van eeuwen voor onze jaartelling stammen, is de Verenigde Arabische Emiraten als zelfstandig land betrekkelijk jong.

Pas sinds 2-12-'71 toen de emiraten niet meer onder Brits bewind stonden, is de Verenigde Arabische Emiraten een zelfstandige staat. Tot die tijd was het gebied bekend als "De Verdragsstaten", gebaseerd op een verdrag dat de toen nog 6 emiraten hadden met het Verenigd Koninkrijk. Ras al-Khaimah sloot zich in 1972 als zevende sjeikdom aan bij de emiraten.

Het is een fascinerend land met enerzijds de rijkdom en anderzijds de tradities van eenvoud, het is ook een bijzonder gastvrij land. 

  • Dubai bekendste en als toeristische bestemming meest populaire plaats van de emiraten 
  • Abu Dhabi hoofdstad van de Emiraten
  • Sharjah goedkoop overnachtingalternatief voor een vakantie naar Dubai
  • Al Ain groene stad in de woestijn; onderdeel van het emiraat Abu Dhabi en toeristische plaats in opkomst
  • Palmeilanden kunstmatige eilanden in de vorm van palmbomen

Moskeeën

De emiraten telt heel veel moskeeën, die buiten de gebedstijden voor bezoekers open zijn zoals bijvoorbeeld;

  • de Jumeirah Mosque in Dubai en
  • de Sheikh Zayed Mosque in Abu Dhabi

Emirates Palace Hotel het meest luxe en indrukwekkende hotel van Abu Dhabi een fotostop

Spice souk de specerijensouk in centraal Dubai (Deira) is niet groot maar de vele geuren geven je wel echt het gevoel in het Midden-Oosten te zijn

Strategische ligging

Voor de Britten waren de emiraten vroeger al belangrijk vanwege hun strategische ligging. De verschillende verdragen die tussen 1820 en 1971 golden met het Verenigd Koninkrijk zijn vooral tot stand gekomen om de Britse zeevaarders die tussen Brits Indië en Engeland voeren te beschermen tegen piraterij.

Tegenwoordig heeft het land nog steeds een belangrijke strategische ligging als logistiek knooppunt op en als belangrijk handelscentrum voor het Midden-Oosten. Van alle omringende landen is de VAE het meest stabiele, veilige en neutrale land. De gunstige ligging op de routes tussen Afrika, Europa en Azië en inclusief het  Midden-Oosten maken van met name Dubai en in iets mindere mate Abu Dhabi zeer geschikte locaties om opslag, overslag en distributie van allerlei goederen plaats te laten vinden. De Jebel Ali Port & Freezone is daardoor een belangrijk transport en handelscentrum geworden. 

Inkomsten

Aardolie en aardgas is de belangrijke vorm van inkomsten voor de emiraten, vooral voor Abu Dhabi. Dat deze inkomsten niet eeuwenlang stand zullen houden is een vaststaand feit. Dan zullen zij op een andere manier hun inkomsten moeten genereren om het huidige hoge welvaartsniveau te kunnen handhaven. Waarschijnlijk zal alles zich gaan richten op het toerisme. Onze reisleider gaf de angst van een vriend weer in ongeveer deze strekking;

  • mijn grootvader reed op een ezel
  • mijn vader een volkswagen
  • ik rijd in een Ferrari
  • en ik hoop het niet maar mijn kleinzoon zou wel weer eens op een fiets zijn brood moeten gaan verdienen 

Hoofdstad: Abu Dhabi

Regeringsvorm: Federatie van Emiraten - geen democratisch gekozen bestuur

Oppervlakte: 83.600 km² 

Aantal inwoners: ruim 5 miljoen 

Belangrijkste religies: Islam (76%) en Christendom (9%)

Officiële taal: Arabisch

Belangrijkste spreektalen: Engels en Arabisch

De grote groepen mensen die oorspronkelijk uit India en Pakistan komen spreken onderling vaak Hindi.

Munteenheid: VAE dirham

Geldautomaten: zijn ruimschoots aanwezig, vooral in de grote plaatsen.

Fooien in restaurants: gewaardeerd maar niet verplicht restaurants en hotels brengen 10% bedieningsgeld in rekening.

De huidige leider van de stadstaat Dubai is;

  • Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, 
  • Hij heeft 2 vrouwen
  • en 14 kinderen. 
  • Hij heeft de titel Emir van Dubai met het predikaat Koninklijke Hoogheid.
  • De kroonprins heeft de titel Kroonprins van Dubai met het predikaat Koninklijke Hoogheid.

Zijn beeltenis vind je overal van hotel tot snackbar van winkelcentrum tot billboard langs de wegen.

Deze foto komt uit de Burj Khalifa.

De vlag van de Verenigde Arabische Emiraten met zijn symboliek.

  • heeft een verticale rode baan en
  • drie horizontale banen met van boven naar beneden de kleuren: groen, wit, zwart.
  • De kleur rood staat symbool voor de eenheid van de staat,
  • groen voor de vruchtbare grond,
  • wit voor de neutraliteit van de staat en
  • zwart voor de rijkdom van de olie in het land.

De vlag in zijn geheel staat symbool voor de Arabische eenheid.

Visum voor Dubai?

Als je beschikt over een Nederlands paspoort dan is het niet nodig om een apart visum aan te vragen om Dubai en/of de Verenigde Arabische Emiraten binnen te komen. Je hoeft dus vooraf niets te regelen. Zowel toeristen als zakenreizigers die afreizen naar Dubai dienen wel te beschikken over een geldig paspoort wat minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst.

Bij aankomst op één van de twee luchthavens van Dubai krijg je bij de douane een gratis stempel in het paspoort welke als inreisvisum geldt. Dit visum is het toeristenvisum en geldt voor de gehele Verenigde Arabische Emiraten en met deze stempel mag je 30 dagen in de Verenigde Arabische Emiraten verblijven. Verlenging voor een periode van 30 dagen?  Contact opnemen met de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Den Haag

Werkvisum 

Wil je voor een langere tijd in Dubai verblijven om te werken? Dan is er een visum nodig dat alleen kan worden aangevraagd door je werkgever of een sponsor uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Luchtvaartknooppunt

De rol als belangrijk knooppunt zie je terug in de luchtvaartsector. Nu al is Dubai International Airport een belangrijke hub tussen Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika. De nationale luchtvaartmaatschappij Emirates Airlines heeft veel overstappende passagiers in Dubai die onderweg zijn naar bijna honderd verschillende internationale bestemmingen, waaronder Nederland.

De nieuwe luchthaven Al Maktoum International Airport, is in 2013 in gebruik genomen. Deze moderne luchthaven moet uiteindelijk tien keer zo groot worden als het huidige vliegveld Dubai International en tevens de grootste luchthaven ter wereld. Dubai international zal gewoon blijven bestaan.

Momenteel is de luchthaven alleen via eigen vervoer en met de bus of taxi te bereiken. Een metroverbinding heeft de luchthaven nog niet, maar daar komt verandering in dankzij het binnenhalen van de World Expo 2020. Voordat de deuren van de World Expo in 2020 open gaan zal de luchthaven over een eigen metrostation beschikken waardoor je binnen ongeveer een half uurtje vanaf de luchthaven in hartje Dubai kunt staan. Nu duurt het nog ruim 1 uur.

De naam Dubai World Central, waar Al Maktoum International Airport onderdeel van is, geeft duidelijk aan welke rol Dubai in de toekomst wil vervullen: die van het centrum van de wereld.

Vliegen: 

rechtstreeks met KLM of Emirates naar Dubai of Abu Dhabi. De vliegtijd naar de Emiraten vanaf Amsterdam Schiphol Airport ± 6:15 uur (heenreis),  ± 7:00 uur (terugreis) De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden. Wij vlogen met TUI een echte afrader je krijgt nog geen glaasje water!

Toerisme

De enorme economische groei die de emiraten hebben meegemaakt in de afgelopen decennia is mede te danken aan de gigantische toename in het aantal toeristen dat jaarlijks de Emiraten bezoekt. Alles wordt er aan gedaan om het vakantiegangers en andere bezoekers naar hun zin te maken. De sociale regels worden soepeler gehanteerd, hotels worden uit de grond gestampt en allerlei projecten om de bezoekers te vermaken worden ontwikkeld. Door de recessie die hard toesloeg in 2007 heeft de enorme groei van Dubai en de andere emiraten een flinke klap gehad. Het emiraat Dubai heeft door het wegvallen van een groot aantal investeerders zelfs op het punt gestaan failliet te raken. Vanaf 2010 lijkt de weg omhoog weer gevonden te zijn en neemt het aantal toeristen weer flink toe. Deze groei is ook terug te vinden in stijgende prijzen van hotelkamers, die in 2008 een tijdelijk dieptepunt bereikten.

Momenteel wordt er volop gebouwd in Dubai en in het grootste emiraat Abu Dhabi. Door de hogere olieopbrengsten is Abu Dhabi een aantal jaren na Dubai de koers ingeslagen die het bijna surrealistische Dubai al met succes aan het varen was. Je ziet in het iets conservatievere Abu Dhabi dan ook een vrijwel soortgelijke ontwikkeling, maar dan iets minder heftig en met een paar jaar achterstand. De overige emiraten profiteren mee van de toenemende belangstelling voor de regio, maar ondernemen zelf relatief weinig om ook een substantieel deel van de toeristen naar zich toe te trekken.

Klimaat

 

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een woestijnklimaat, met wat koeler weer in de bergen in het oosten. De zomer loopt van mei tot september. De temperatuur kan dan oplopen van 35 tot 45 °C. In de winter, van oktober tot april, liggen de temperaturen overdag tussen de 20 en 30 °C. De zon maakt overal lange dagen. Af en toe zorgt de shimal, de noordenwind die vanuit Siberië waait, voor verkoeling of een bewolkte dag.

Planten

In de zandwoestijn die de stad omringt groeien wilde grassen en af en toe dadelpalmen. Woestijnhyacinten groeien in de sabkha-vlakten ten oosten van de stad.

Dieren

De gestreepte hyena, caracal, woestijnvos, valk en Arabische oryx zijn gangbaar in de woestijn van Dubai. Dubai is belangrijk voor de migratie van trekvogels. Meer dan 320 soorten trekvogels gaan via het emiraat in het voorjaar en de herfst. In de wateren van Dubai komen meer dan 300 soorten vissen voor.

De nationale vogel van de Verenigde Arabische Emiraten is de slechtvalk, de nationale dieren zijn de kameel en het Arabische paard.

EXPO 2020

Dubai mag in 2020 de World Expo, de universele wereldtentoonstelling, organiseren. De stad in de Verenigde Arabische Emiraten kreeg de voorkeur boven het Russische Jekaterinenburg, nadat eerder het Turkse Izmir en het Braziliaanse São Paulo waren afgevallen.

Dubai kreeg de voorkeur van 116 van de 164 stemmende leden van het Bureau International des Expositions. Dubai is de eerste stad in het Midden-Oosten die de wereldtentoonstelling mag organiseren. Autoriteiten in Dubai verwachten binnen 2015 en 2021 zeventien miljard euro aan investeringen binnen te halen door het evenement, schrijft persbureau AP. De kosten worden geschat op iets meer zes miljard euro. Het evenement staat gepland voor 4 januari tot 30 juni 2020.

Er moet nog heel veel gebouwd worden hotels, wegen, bruggen, metro's, attracties etc.. We hebben dan ook heel wat bouwputten gezien.

Het Sultanaat Oman (Arabisch: Soeltanah 'Oeman)

ligt in het zuidoosten van het Arabisch schiereiland. Het grenst in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten en in het zuiden aan Jemen. De 1700 kilometer lange kustlijn grenst in het oosten aan de Arabische Zee en in het noorden aan de Golf van Oman. In het noorden ligt nog het schiereiland Musandam, dat van Oman gescheiden wordt door een 70 kilometer brede landstrook die deel uitmaakt van Verenigde Arabische Emiraten. De totale oppervlakte van Oman beslaat iets meer dan 300.000 , Oman is daarmee ruim acht keer zo groot als Nederland.

Archeologische vondsten hebben uitgewezen dat er al meer dan 10.000 jaar geleden mensen in Oman gewoond hebben.

Hoofdstad; Musqat 

Officiële landstaal; Arabisch

Oppervlakte; 309.500 km²

Inwoners 3.027.959 (juli 2011)

Munteenheid Omaanse rial (OMR)

Inkomsten

omdat men zich in Oman bewust is van het opraken van oliereserves, richt men zich steeds meer op andere gebieden van de industrie waaronder het toerisme.

Sultan Qaboos bin Said

zijn titel; Sultan van Oman, met het predikaat Zijne Koninklijke Hoogheid.

Hij is geliefd bij zijn volk.  

Hij is getrouwd maar heeft geen kinderen.

Ook de Sultan is overal te vinden. Deze foto stond op een paal langs de weg.

Troonsopvolging

De oudste zoon van de Sultan is de troonopvolger. Als er geen troonopvolger is, kan de Sultan een broer of ander mannelijk familielid aanstellen als troonopvolger.

De sultan heeft geen kinderen en heeft nog geen troonopvolger aangewezen.

De vlag van Oman 

De bestaat uit 3 horizontale banden (wit, rood en groen) met aan de hijszijde een verticale rode band die het embleem van het land bevat. Het rood van de originele vlag zit er nog in, het groen is de kleur van de Islam en de groene vlaktes van het gebied Dhofar, en het wit symboliseert reinheid en vrede.

Symboliek

De kleuren hebben elk een eigen symbolische betekenis:

  • Wit staat voor het vertrouwen van de bevolking van Oman in vrede en vooruitgang;
  • Groen voor vruchtbaarheid en het groen van Oman;
  • Rood is overgenomen van de oude, geheel rode, Omanitische vlag en staat voor de strijd tegen buitenlandse legers.

Wit staat ook voor het oude imamaat in het binnenland en rood voor de hoofdstad Masqat (zie hierna).

Geschiedenis

Oman bestond tot in de jaren zeventig uit twee delen: het Sultanaat Musqat rondom de hoofdstad en het Imamaat Oman in het binnenland. Het Sultanaat van Masqat had een vlag, die geheel rood was. Het imamaat had een witte vlag met in de linkerbovenhoek het embleem, dat ook in de huidige vlag van Oman staat. Tot 1970 was de vlag van Oman helemaal rood. Toen Sultan Qaboos aan de macht kwam, hield hij een wedstrijd en vroeg mensen met ideën voor een vlag te komen zodat hij een nieuwe vlag kon uitzoeken.Op 17 december 1970 werd in een KB voor geheel Oman de huidige vlag vastgelegd, die een lengte-breedteverhouding heeft van 1:2. Tussen 1985 en 1995 was dit 2:3.

Visum nodig voor Oman?

Om Oman te mogen betreden moet je in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is en een visum. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Oman in Den Haag of op het vliegveld in Oman.

Het visum is goedkoper in Oman maar hier loop je het risico om lang in de rij te moeten staan om een visum aan te vragen. Visum zijn hier in verschillende lengtes te verkrijgen. De goedkoopste is voor een tijdsduur van tien dagen.

Reizigers die onlangs in Israel zijn geweest en hiervan stempels in hun paspoort hebben kunnen nog wel eens last ondervinden om Oman binnen te komen.

Klimaat

Oman heeft een zeer warm klimaat met temperaturen die oplopen tot 54° C. De vegetatie is schaars gezien het grootste deel van het land uit woestijn bestaat. Jaarlijks valt er gemiddeld tussen de 200 en 500 mm regen, meestal in korte hevige buien. In Muscat daarentegen valt gemiddeld maar 100 mm per jaar. Ten westen van het Hajjar-gebergte valt de minste regen doordat de bergen de regen tegenhouden. 

Geografie

Hier vind je Kalksteengebergte. De hoogste top is de Jebel Harim (2087 meter). De uitlopers van dit gebergte lopen tot 130 km landinwaarts en de hoogste top van het gebergte en van heel Oman is de Jebel Shams (3009 meter). Het noorden van Oman is bergachtig met vele valleien, oasen en kleine dorpjes. Tussen het westelijke Hajjar-gebergte en de Golf van Oman ligt de vruchtbare Batinah-kustvlakte. De oostelijke kustlijn bestaat voor een groot gedeelte uit steile bergkammen, ingesneden door baaien die vaak zijn uitgebouwd tot havens. Richting oosten wordt de kuststrook breder en ingesneden door wadi’s rivierbeddingen die slechts tijdelijk water bevatten). De zuidelijke uitlopers van het Hajjar-gebergte gaan over in een 500 kilometer lange kiezelvlakte, de Jiddat al-Harasis. 

Ten oosten daarvan ligt de Wahiba-zandwoestijn. In het westen ligt de Rub al-Khali- woestijn, met 800.000 km2 het grootste aaneengesloten woestijngebied ter wereld. Voor de chemische verwerking van het kalksteen loopt er een labyrint van grotten onder het landschap van Oman. De op een na grootste grot ter wereld bevindt zich in Oman. Deze grot is meer dan 300 meter lang, 225 meter breed en heeft een hoogte tot 120 meter!

Planten

Opvallendste verschijning in Oman is de dadelpalm. De dadels dienen als voedsel voor mens en dier. De wierookboom komt vanwege het klimaat en de bodemgesteldheid alleen in Zuid- Oman voor. De wierook is het gedroogde hars van de wierookboom en is in deze regio van uitstekende kwaliteit. Vele soorten fruit worden verbouwd: o.a. citrusvruchten, aardbeien, vijgen, dadels, papaya’s, mango’s, bananen en meloenen. Hetzelfde geldt voor groente en graan: o.a. tomaten, aubergines, maïs en gerst. Wilde gewassen zijn o.a. acacia’s en oleanders. Deze twee groeien met name in de buurt van wadi’s, aan de voet van de bergen. Het rijke bloemenleven in de woestijn is pas na een regenbui goed te zien. Bloemen die algemeen voorkomen zijn het driekleurig viooltje, de sleutelbloem en een kleine soort paardebloem. Er zijn vele Wadi’s

Dieren

  • Oryx aanvankelijk uitgestorven in Oman is na een succesvol verlopen project weer te zien in de Omaanse natuur. Het aantal wilde exemplaren van de bijzondere gazelle wordt nu op 350 geschat.
  • Alle dromedarissen, ook de loslopende, behoren aan iemand toe en zijn dan ook altijd gebrandmerkt.
  • Algemeen voorkomend zijn stekelvarkens, woestijnspringmuizen, egels, ratten, en vleermuizen.
  •  Ongeveer 20.000 zeeschildpadden leggen elk jaar hun eieren op de Omaanse stranden die vaak ter bescherming afgesloten zijn door de overheid. De groene schildpad is zeer zeldzaam. 

Er leven ca. 150 vissoorten en schaaldieren in de Omaanse kustwateren, o.a. roggen, hamerhaaien, makrelen, tongen, vlindervissen, lipvissen, papegaaivissen, sardines, mosselen en kreeften. Sprinkhanen eten soms de oogst op maar worden ook gegeten door de Omani’s.  

De Kreeftskeerkring 

is een bijzondere parallel, een kleincirkel rond de Aarde die op ongeveer 23½° Noorderbreedte (exact: 23,439°) ligt. De naam is afgeleid van het sterrenbeeld Kreeft (Cancer), het teken van de Dierenriem dat ingaat op het moment dat de zon boven deze keerkring staat. De Kreeftskeerkring wordt ook wel noorderkeerkring genoemd.

De Kreeftskeerkring markeert de noordelijkste breedtegraad waarop de zon eenmaal per jaar in het zenit (loodrecht boven je) staat.

Dit gebeurt tijdens de zonnewende, rond 21 juni, en luidt het begin in van de zomer op het Noordelijk Halfrond.

De Kreeftskeerkring loopt o.a over Oman. De Aarde, met (van boven naar beneden) : (in rood aangegeven) 

  • noordpoolcirkel
  • kreeftskeerkring 
  • evenaar 
  • steenbokskeerkring 
  • zuidpoolcirkel

 

De Kleding

vrouwelijk geslacht

In tegenstelling tot Muscat en Dubai, waar alle vrouwen een zwarte Abaya dragen, zijn de vrouwen in het binnenland gehuld in kleurige lappen en natuurlijk een hoofddoek. Onder die lappen dragen ze een gekleurde jurk en een harembroek met geborduurde onderkanten. De bedoeïenen-vrouwen dragen daar ook nog een zg. snavel-masker bij.

mannelijk geslacht

De mannen en jongens zijn zonder uitzondering buitenshuis gekleed in een meestal witte jurk (dishdasha) en dragen een mutsje. Eronder dragen ze een hemd en een  witte lange katoenen broek.De dishdasha's zijn spierwit en hebben aan de bovenkant een klein kwastje. Dit kwastje wordt rijkelijk besproeid met een lekker geurtje. Binnenshuis doen de mannen vaak hun jurk uit en trekken ze vrijetijdskleding aan. De dishdasha's worden gewassen, gesteven en gestreken in de wasserij, die gedreven worden door de Indiërs, maar die eigendom zijn van de Omani.

De dood en de traditie

dit is de afwezigheid van het leven zoals wij dat op aarde kennen. Het is dus geen scheppingsvorm. De dood dient om ons de waarde van het leven te doen beseffen. Voor de Islam is de dood geen eindpunt. Alles ligt in de handen van Allah. Hij beslist wie hij meeneemt naar de hemel of naar de hel. 

Bij sommige groepen Bedoeïenen wordt geprobeerd om hun doden altijd op één plaats te begraven ('Magehbur'), maar vaak is dit niet mogelijk om deze plek tijdig te bereiken binnen de strikte tijdslimiet die wordt voorgeschreven door Islam.

  • Na een overlijden wordt het lichaam gewassen en in een soort doeken gewikkeld. Er wordt gebeden en het lichaam moet op de juiste wijze in het graf geplaatst worden. Dit gebeurd binnen 24 uur dit mede ivm de warmte
  • Het wassen gebeurt heel voorzichtig en volgens een bepaalde volgorde. Daarna wordt het lichaam geparfumeerd met oranjebloesemwater.
  • Bij een bezoek aan het graf worden de schoenen uitgedaan
  • Het gebed wordt opgezegd door alle aanwezigen, ook volgens een bepaald ritueel. Eerst zegt men viermaal ‘ Allah is de grootste’ en daarna volgt er een smeekbede voor de overledene en de zegenwensen voor de profeet.
  • Daarna gaat men rond het graf gaat zitten en fruit eten. Kinderen die spelen rondom de begraafplaats krijgen van bezoekers altijd iets lekkers.
  • Moslims moeten begraven worden op een islamitische begraafplaats, de diepte van het graf is bepaald en men moet een uitholling maken in de richting van Mekka. De voeten moeten schuin naar beneden liggen, het gezicht naar Mekka.
  • de graven zijn vaak slechts gemarkeerd met een plankje of een steen aan het hoofdeinde, waar de familie regelmatig een vers palmblad bij zet.

De geschiedenis van de olie.

George Lees en zijn collega Washington Gray kwamen in 1925 naar Oman om olie te zoeken voor D’Arcy Petroleum. Ze gingen een week de bergen in om olie te zoeken. Ze zaten in het Hajar gebergte en ze deden daar proefjes. Toen ze naar Muscat terugkeerden, vertrokken ze weer want de proefjes waren negatief. 

Later kwam hetzelfde bedrijf er toch weer terug. In 1956 werd de eerste proefboring gedaan, maar later bleek dat deze net aan de rand van de olieveld zat. Als ze tien meter verderop waren gaan boren, hadden ze wel olie gevonden. Dat ontdekten ze in 1957 en toen werd het veld verder onderzocht. Uiteindelijk bouwden ze steeds meer olieputten en opslagplaatsen, en in 1966 ging een Amerikaans bedrijf een enorme pijpleiding aanleggen. 

Enkele handige woorden in het Arabisch:

Goedemorgen: Saba’a AlKair

Goedemiddag: Masa’a AlKair

Goedenavond: Masa’a AlKair

Goedenacht: Laila Tiaba

Alstublieft: Min Fadilak

Dank u wel: Shokran

Hallo: Salaam / Marhaba

Tot ziens: Ma’a salama

 

Tellen

1,2,3,4,5,6,7,8,9,10;

 

Wahed, etnen, tatata, ‘arba, chamssa, setta, saba, tamania, tessa, aschara