VAN 03 T/M 12 februari 2016
Wie? Roy, Diny, Edan en Martijn
Wat? Familiebezoek, carnaval maar vooral lekker genieten van alles
Het eiland, is na een referendum sinds 10-10-2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot die tijd behoorde het tot de Nederlandse Antillen. Het is nu dus een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Stap voor stap komt Curaçao steeds verder los van Nederland, hoewel er nog wel op veel gebieden samenwerking is. Zo Krijgt Curaçao ondersteuning van Nederlandse militairen bij het opsporen van drugstransporten op zee en via Hato Airport. Dat Curaçao een voormalige Nederlandse kolonie is merk je vooral in verschillende andere zaken; de Nederlandse taal wordt nog steeds redelijk veel gebruikt op Curaçao, met name in de toeristische sector. De band met Nederland wordt op Curaçao met gemengde gevoelens beleefd. De bevolking van Curaçao bestaat voor een redelijk groot deel uit afstammelingen van slaven die vroeger op Curaçao te werk werden gezet op de plantages. Vanuit deze zwarte bevolking bestaat er, zeker in economisch wat zwaardere tijden, soms wat empathie richting de blanke inwoners en Nederlandse bezoekers. Het koloniale verleden wordt vooral vanwege de slavernij niet zelden als iets negatiefs gezien. Deze gevoelens borrelen van tijd tot tijd op. Deze herdenkingsmunt vond ik op internet, het monument zelf heb ik ook gefotografeerd.
Ter info
De Nederlandse Antillen (Engels: Netherlands Antilles, Papiamento: Antia Hulandes) was een land en eilandengebied binnen het Koninkrijk der Nederlanden, gelegen in de Caribische Zee (Noord-Amerika). De Nederlandse Antillen bestond uit vijf grote eilanden en een aantal kleinere eilanden. De grootste eilanden zijn Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. De hoofdstad van de Nederlandse Antillen was Willemstad (gelegen op het eiland Curaçao). Ook dit plaatje komt van internet
De vlag
Over de betekenis van de vlag doen verschillende verhalen de ronde. Vooral op internet zijn de verhalen tegenstrijdig. De vlag werd aangenomen op 2 juli 1984. Sindsdien wordt op 2 juli de "Dia di bandera" gevierd. De ontwerper is Martin den Dulk. Deze geeft aan;
De munteenheid
De officiële munteenheid van Curacao is de Antilliaanse gulden (NAF of afkorting ANG) en is verbonden aan de Amerikaanse dollarkoers (1 USD = NAF 1,77 - 1,78).
De winkels, restaurants en hotels accepteren Amerikaanse dollars met als koers tussen de 1,75 en 1,80 per Amerikaanse dollar. De Euro wordt steeds beter geaccepteerd als betaalmiddel, maar kan het best direct ingewisseld worden voor de lokale valuta, de Antilliaanse Gulden en/of Amerikaanse Dollars. LET OP;
per pin-transactie betaal je NAF10,80 ongeacht het bedrag dat je pint! En eenmaal thuis krijg je de bankkosten van jouw bank er nog overheen. Het pinnen in winkels daar waar mogelijk worden ook transportkosten voor berekend.
Ook voor de Antilliaan is het pinnen bij de automaat niet gratis zij moeten verhoudingsgewijs ook een behoorlijk bedrag neerleggen.
Klimaat
Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat. De temperaturen zijn het hele jaar vrij constant. Het verschil tussen de laagste gemiddelde etmaaltemperatuur en de hoogste is binnen één jaar slechts 3 graden. De gemiddelde temperatuur is rond de 27°C. Wel zit er een duidelijk verschil in het neerslagpatroon. Vanaf februari tot en juni is het droog, het aantal millimeters regen blijft dan vrijwel altijd onder de grens van dertig millimeter. Januari, juli, augustus en september zijn met hoeveelheden tussen de veertig en vijftig millimeter gemiddeld per maand iets natter. De laatste drie maanden van het jaar vormen de beduidend nattere periode waarbij er maandelijks rond de honderd millimeter neerslag geregistreerd wordt. Niet genoeg om van een echt regenseizoen te spreken, maar wel aanzienlijk meer dan de andere maan
Orkanen
In het Caribisch gebied is er vanaf begin juni tot begin december kans op orkanen en tropische stormen. Door de ligging onder de gebruikelijke aanvoerroutes van de orkanen en depressies wordt Curaçao echter zelden getroffen door dergelijke zware stormen. Niet voor niets heten de eilanden waar Curaçao toe behoort de Benedenwindse Eilanden.
De Noordoostpassaat op Curacao
Een heerlijk verkoelend briesje maar hij speelt ook een belangrijke rol in het landschap van Curacao. Dat de noordkust van het eiland zo woest en ruig is, komt door deze passaat.
Om jezelf ervan te overtuigen dat de wind op Curacao ook hard en woest kan zijn, moet je maar eens een kijkje nemen in het Shete Boka park.
Op Curacao is de invloed van de Noordoostpassaat altijd goed te merken. De wind en de Caribische Zee beuken hard in op de noordkant van het eiland. Die kent dan ook een heel ander karakter dan de veel lieflijker zuidkant. Die kant ligt veel meer beschut. Alle populaire zandstranden zijn daar dan ook te vinden.
Passaatwinden
Zijn over de hele wereld in de tropische gebieden rond de evenaar terug te vinden. Ze waaien altijd vanuit het oosten en richting de evenaar. Op het noordelijk halfrond (zoals bij Curacao) waaien de passaatwinden dus het hele jaar door vanuit het noordoosten.
Binnen het Caribisch gebied waait de wind daarom van de noordelijke eilanden, zoals Sint Eustatius en Sint Maarten (bovenwindse eilanden) in de richting van Curacao, Aruba en Bonaire (benedenwindse eilanden).Je ziet de invloed van de Noordoostpassaat ook terug in de bomen en planten op Curacao. De bekende dividivi is een boom die veel op Curacao groeit en die soms naar één kant overhelt. Dat komt dus door deze passaatwind!
Tijdzone
Curaçao ligt in de Standard Time -0400 UTC zone (geen winter-/zomertijd). Het tijdsverschil met Nederland en Belgie is 6 uur tijdens zomertijd en 5 uur tijdens wintertijd.
WI-FI
Veel hotels, bars, restaurants en andere plaatsen in Curaçao bieden tegenwoordig gratis WiFi. Op sommige plaatsen waar veel toeristen komen zoals het centrum van Willemstad, is er door de overheid een gratis publiek WiFi netwerk toegankelijk gemaakt. Mobiel is er zowel 3g als 4g beschikbaar, maar de roaming kosten kunnen vrij snel oplopen.
Voltage
Standaard stopcontacten in Curaçao leveren 110-130 Volt bij 50Hz. De standaard stekker is een Amerikaanse ‘Type A’ stekker, met twee platte pinnen. Sommige elektronica is tegenwoordig al ontworpen om zowel op 110 als op 220 Volt te werken,
De taal
Ondanks het feit dat Nederlands de officiële taal is en dat Engels en Spaans ook overal gesproken wordt, spreken vele inwoners Papiamentu – een aparte Creoolse samenstelling van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en Arawak.
Historici geloven dat het Papiamentu – afgeleid van het Portugeese 'papear' – ontstaan is in de 17e eeuw als communicatiemethode tussen de slaven en hun Portugeese meesters. In tegenstelling tot andere Creoolse talen, wordt Papiamentu in alle rangen en standen van de bevolking gesproken en is het een handelsmerk geworden van het eiland.
Gezondheid
Apotheek op Curaçao
De Apotheek heet op Curaçao Botika en is in iedere wijk te vinden. Naast geneesmiddelen kun je er ook drogisterij-artikelen kopen. Net als in Nederland heb je voor veel geneesmiddelen een recept van de huisarts nodig. Ja je ziet het goed Mediq zit ook hier ik had Ans uiteraard als eerste in kennis gesteld haha
Huisarts
De meeste huisartsen zijn opgeleid in Nederland of de Verenigde Staten. Daarnaast houden er een aantal Spaanstalige huisartsen praktijk op Curaçao. De kwaliteit van de geleverde zorg is goed en je kunt op veel plaatsen terecht zonder al te lange wachttijden. Een aantal huisartsenpraktijken beschikken ook over een klein laboratorium, waardoor testuitslagen soms zelf sneller dan in Nederland beschikbaar zijn. Veel praktijken houden ’s ochtends een open spreekuur en zijn daarnaast op afspraak te bezoeken.
Tandarts
Niet overal wordt tandzorg geleverd zoals we die in Nederland gewend zijn. Tandarts Rob Hageman staat goed bekend en is afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. U vindt zijn praktijk in het Centro Dentico Mahaai aan de Anjeliersweg
Het bleken van tanden op Curaçao neemt toe in populariteit, maar ook hier geldt: neem geen risico’s en kijk goed door wie je je laat behandelen!
Ja dan ook maar een foto van de kraamkliniek toegevoegd. Hij bestond nog steeds ooit was ik er op visite toch leuk oude herinneringen tussendoor.
Ziekenhuis
Rijden we ook nog even langs het ziekenhuis nee niet naar binnen hoor gelukkig niet. Ze zijn ook een nieuw ziekenhuis aan het bouwen direct naast het huidige.
Op de apotheek na hebben we gelukkig geen gebruik hoeven maken van de medische hulp
Godsdienst op Curaçao
Curaçao heeft een goede naam als het gaat om religieuze en etnische harmonie. Katholieken, Protestanten, Joden en Islamieten hebben allen hun eigen eredienstplaatsen en belijden vrijelijk hun religie. Meer dan 80% van de bevolking is katholiek, deze groep is hoofdzakelijk van Afrikaanse oorsprong. De kleine Joodse en Nederlands-Protestantse gemeenschappen hebben een aanzienlijke invloed. Nee dit keer ben ik geen kerken in geweest (ik heb wel een uitzondering gemaakt voor de synagoge zien onder) Wel heb ik diverse foto's van kerken gemaakt en daar zie je een overzicht van he waren er inderdaad erg veel. Heel leuk, het plein bij de hervormde kerk Janwe (bij de gelijknamige rotonde), wordt ook gebruikt wordt voor het geven van autorijlessen. Opvallend is dat bij veel kerken een school/ kinderdagverblijf zit zoals je ziet
De Antilliaanse eetcultuur
Mikvé Israël-Emanuel Synagoge
Aan het eind van het huizenblok aan de linkerkant, staat de pastelgeel Mikvé Israël-Emanuel Synagoge in de Hanchi di Snoa (‘Synagogesteeg’). De eerste Joodse gemeenschap op Curaçao werd in 1651 gesticht. Een kleine groep Joodse kolonisten afkomstig uit Amsterdam noemde zich Mikvé Israël (Hoop van Israël). Tegenwoordig leven er ongeveer 500 Joodse mensen op het Caribische eiland. De Synagoge in Willemstad is de oudste, nog in gebruik zijnde Joodse synagoge in de Nieuwe Wereld. Met de Nieuwe Wereld worden de continenten bedoeld die door de Europeanen vanaf 1492 werden ontdekt. De synagoge dateert uit 1674. Eeenvoudig van opzet wat ik heel bijzonder vond is dat er op de vloer geen tapijt maar zand lag. In 1970 werd naast de synagoge het Joods Museum gevestigd. In dit museum zijn veel objecten – religieuze voorwerpen, boeken, schilderijen en foto’s – te zien die een belangrijke rol spelen in de Joodse cultuur. Bovendien valt in het museum de geschiedenis van het Jodendom op Curaçao te leren. Het is de oudste synagoge op het westelijk halfrond die onafgebroken in gebruik is geweest.
Ook bevindt zich hier de oudste Joodse begraafplaats – Blenheim of Beit Chaim (huis van de levenden) – van het westelijke halfrond.
ED-KAART
Bij aankomst op Curaçao dienen alle buitenlandse bezoekers, om door de immigratie te komen, een volledig ingevulde ED-kaart bij zich te hebben. Tot dusver is de ED-kaart op vluchten naar Curaçao verkrijgbaar. Ook kunt u uw ED-kaart op uw gemak thuis online invullen. De invoering van deze Online ED-kaart, die gekoppeld zal zijn aan het beveiligde Border Management System van de Curaçaose Immigratiedienst, zal de wachttijd bij de immigratiebalie aanzienlijk verkorten. Moet er geen staking zijn!!
Ik heb geen foto van die kaart gemaakt maar ik heb wel de stempel in mijn paspoort en plak die er maar even bij. Zonder paspoort kom je toch ook niet binnen immers
Door de immigratie komen
Bij aankomst dient u bij de immigratiebalie uw reisdocumenten (geldig paspoort) aan de immigratieambtenaar te tonen. De immigratieambtenaar vergelijkt dan uw paspoortgegevens met de gegevens op uw ingevulde ED-kaart in het systeem.
Hato International airport
De luchthaven van Curacao ligt op ongeveer 12 kilometer afstand van Willemstad.
Het internationale vliegveld Curacao bevindt zich aan de noordkust van Curacao en heet Hato International airport. Hato airport is door de grote stroom toeristen sinds 2006 bezig aan een grote verbouwing. Er komen en gaan zo’n 1 miljoen passagiers per jaar via Hato.
Bij vertrek van het eiland moet iedereen ouder dan 2 jaar luchthavenbelasting betalen, tenzij dat al bij je ticket is inbegrepen: US$ 22,- of NAfl. 40,- p.p. Binnen de Nederlandse Antillen en naar Aruba moet men US$6,- of NAfl. 11,- luchthavenbelasting betalen.
Luchtverbindingen en luchtvaartmaatschappijen
Bij aankomst waren we niet echt blij hebben maar liefst zo'n 2 uur in de rij gestaan voor we de luchthaven konden verlaten.Later hoorden we dat er ook een vorm van staking was dat zou wel een verklaring kunnen zijn pffft. Voordeel de koffers waren al binnen en stonden zelfs al naast de bagageband.
Vervoer
Curaçao is op verschillende manieren te verkennen. Te voet, per auto, per taxi, op de fiets, te voet en ga maar door.
Er is 1 officieel fietspad op het eiland maar deze stopt halverwege (geld op?) dus of dit wel zo wijs is?
Een auto huren is geen enkel probleem en een fijne manier om het eiland te verkennen.
Openbaar vervoer
Curaçao biedt twee soorten openbaar vervoer aan. De grote bussen, die 'konvooi' worden genoemd, rijden de wat langere afstanden. Op de meeste stedelijke routes vind je MPV's (maximaal 9 personen) of vans, die 'bus' genoemd worden.
De belangrijkste busstations bevinden zich naast het postkantoor aan het ‘Waaigat' in Punda en naast het viaduct in Otrobanda.
De meeste stadsbussen vertrekken om het uur en iedere twee uur gaat een bus naar de westelijke kant. Op zondagen rijden er minder bussen
Verkeersregels
Op Curaçao wordt rechts gereden. Alle kruisingen en rotondes geven voorrang aan het verkeer dat van rechts komt tenzij borden iets anders aangeven en op een T-splitsing heeft doorgaand verkeer voorrang.
De maximumsnelheid is 45 km per uur in de stad en woonwijken. Buiten de stad mag je 60 tot 80 km per uur rijden.
De meeste benzinestations op het eiland zijn full service. (Eerst betalen dan tanken) Slechts een enkel benzinestation is 24 uur per dag geopend. Om op Curaçao te mogen rijden moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.
Parkeergelegenheid in Willemstad
Voor Willemstad geldt dat parkeerruimte in verhouding steeds schaarser aan het worden is. Dat lost men op net als in Nederland: betaald parkeren. Op die manier reguleer je de parkeerplekken en anderzijds zorgt het voor extra geld voor de overheid. Willemstad kent een vrij actieve controle op het betalen van parkeergeld. Verkeerd parkeren of niet betalen kan zelfs leiden tot een wielklem. Pas op met het gratis parkeren net buiten het hart van Punda. Het geld dat je bespaart kun je snel veelvuldig verliezen aan eigen risico vanwege diefstal uit de auto. Onbetaalde parkeerplek betekent in Willemstad meestal onbewaakte parkeerplek dus een hoog risico op inbraak.
Er zijn veel vormen van verblijf mogelijk op Curacao, hotel, B&B, resorts, luxe villa's, bungalows, appartementen of familie.
Wij hebben dit keer gekozen voor een appartement. En dat is ons goed bevallen. Ruim van opzet, een eigen terras, eenvoudig, gastvrij, schoon en verschillende zwembaden. Ook was er overal WI-FI. Maar dat laatste zat een aardige hapering in de masten konden niet zo goed met elkaar communiceren aldus de eigenaresse maar daar was ze mee bezig. Goed dan maar even naar het zwembad gelopen toch? was makkelijk te doen hoor paar honderd meter maar. ja wel trapje op en trapje af.
Het complex heeft een eigen site ik zal de link meegeven wie weet denk je er over om die richting op te gaan
http://www.curinjo.com/Curacao/Vakantie/Appartementen/Verhuur/Fotos&lan=nl
Willemstad
Willemstad is de hoofdstad van Curaçao. Het centrum wordt in tweeën gesplitst door de Sint Annabaai.
Punda ligt aan de oost- en Otrabanda aan de westzijde van de baai
Punda
Onderdeel van Punda is de Handelskade, waar gekleurde huizen een mooie compositie vormen. Niet voor niets dat juist dit stukje Willemstad zoveel vastgelegd wordt door fotografen.
Als men het heeft over het centrum van Willemstad dan bedoelen ze daar het stadsdeel Punda mee. Punda is het deel waar de overheid zit en waar je vooral winkels, restaurants, fastfood eetgelegenheden, wat bars, enkele musea vindt. In Punda staan prachtige gebouwen zoals het paleis van de gouverneur, het Telemuseum, het Waterfort en Fort Amsterdam. Het Penhagebouw, Punda is volgens de meeste bezoekers dan ook het mooiste stukje van Willemstad.
Aan de oostelijk kant gaat Punda over in Pietermaai, waar je een bonte mix ziet van prachtig opgeknapte koloniale woningen en panden die overduidelijk in verval geraakt zijn of in ieder geval een goede schilderbeurt nodig hebben. Dit stukje Willemstad is jarenlang het domein geweest van drugsdealers, junks en criminelen. Gelukkig knapt deze buurt ieder jaar een stuk verder op.
Handelskade
De Handelskade in de wijk Punda is het meest bekende en gefotografeerde plekje van Curaçao of Kòrsou zoals het door de inwoners wordt genoemd. De prachtig gekleurde in Hollandse koloniale sfeer gebouwde geveltjes brengen je direct in Caribische sferen. De geel gekleurde Penha building is door vele tot mooiste gebouw van de wijk Punda benoemd.
Penha building
Op de hoek van de Breedestraat en de Handelskade staat het Penha-gebouw, een van de beroemdste voorbeelden van de Nederlandse koloniale architectuur uit de 18e eeuw. Het is een halfvrijstaand drie verdiepingen structuur. Met twee hoekbalkons en drie paviljoens geplaatst loodrecht op de kern. Voorzien van Gable daken over de kern. Voor- en zijkant van de gevel zijn voorzien van arcades. Alle gevels hebben hoge ramen geflankeerd door pilasters. Ramen van Galerie zijn bovendien uitgerust met gegoten bogen. Let op de sierlijke, gekrulde topgevels en de galerijen rondom de tweede verdieping. Oorspronkelijk waren ze open, maar later zijn ze afgesloten om ruimte te winnen. Achter de kade ligt het winkel gebied
Spitzer en Fuhrmann
Ook staat het gebouw van Spitzer en Fuhrmann er nog met het carillon dat om zes uur over het Wilhelminaplein klingelt. Ooit kocht ik hier een gouden monogram-ringetje voor de toen nog hele kleine Roy.
Ter herinnering staat er nu op het Gouvernementsplein een zonnewijzer in een cirkel die de vier windrichtingen aangeeft.
Fort Amsterdam
Voor het fort bij de toegang staat het borstbeeld van Kolonel Carel N (Shon Cai) Winkel.
Het geel gepleisterde Fort Amsterdam staat vandaag de dag nog steeds trots langs het water van de Sint Annabaai. Vroeger stond het daar om Willemstad te beschermen tegen piraten en andere vijanden. Tegenwoordig heeft het fort een andere functie.Het is nu de thuisbasis van de regering van Curacao. De eerste steen van Fort Amsterdam werd in 1635 gelegd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het een vijfpuntig fort zou worden, met op de vijf hoeken vijf bastions. Uiteindelijk kwamen er maar vier bastions, waardoor het fort nu een beetje een rare vorm heeft.
De muren van het gebouw zijn ruim drie meter dik. Vroeger stond er zwaar geschut in het fort, vooral aan de zeezijde. In de eerste jaren van de Nederlandse aanwezigheid op Curacao woonde vrijwel iedereen in het veilige fort. Later ontstond rondom het fort langzaam een nieuwe stad – Willemstad.
Bezoek het fort
Het oorspronkelijke bouwwerk is nauwelijks nog te zien doordat er later van alles aan het fort is verbouwd en er verschillende elementen zijn bijgebouwd. Toen Fort Amsterdam bijvoorbeeld al tientallen jaren oud was, werd bij de hoofdingang het gouverneurspaleis gebouwd. Als je vanaf de Sint Annabaai naar het fort kijkt, is dit gouverneurspaleis deel van het fort dat je kunt zien. In de negentiende eeuw werd dit paleis nog verbouwd in de zogeheten ‘neoclassicistische’ stijl.
Je mag als bezoeker tegenwoordig een kijkje nemen op de binnenplaats van het fort. Je kunt daar komen door de hoofdingang bij het gouverneurspaleis of door een straatje aan de achterkant van Fort Amsterdam.
Het eerste wat je opvalt als je het fort binnenloopt is helaas dat de binnenplaats tegenwoordig is getransformeerd tot parkeerplaats. Dat doet wel iets af aan de historische beleving. Toch kun je met een beetje fantasie de militairen zien marcheren over het plein, zoals ze honderden jaren hebben gedaan.
De Fortkerk van Fort Amsterdam
In het fort, tegenover het gouverneurspaleis, staat een klein kerkje. Dat is de Fortkerk uit 1769, de oudste kerk van het eiland. De preekstoel dateert nog uit de vroege periode van de kerk. Die stond er dus al in de achttiende eeuw!
Als je boven de ingang van de kerk kijkt, zie je trouwens een gapend zwart gat. Dat is ontstaan toen Fort Amsterdam in 1804 werd aangevallen door een Engelse vloot. De kanonskogel zit nog in de muur, die dus sterk genoeg was om deze klap op te vangen!
Hoorn des Overvloeds Monument
Staat op het voorgelegen Gouvernementsplein. Dit monument is op 7 augustus 1953 door Prins Bernhard onthuld en laat een vrouw met een roos in haar rechterhand en een hoorn des overvloeds in haar linkerhand zien. Het monument is door het Nederlandse volk aan de Curaçaose bevolking aangeboden als dank voor de hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de buitenzijde vind je diverse plaque's ter herinnering aan dacht zet ze er maar even bij plaatje compleet.
Het waterfort
In 1827 werd het Waterfort gebouwd ten zuidwesten van Fort Amsterdam. Het was de bedoeling dat het Waterfort de buitenwijken van Punda zou verdedigen tegen de aanvallen die vanaf de zee werden ingezet. De oorspronkelijk naam van de wijk was 'De Punt'. In het Papiaments werd dit vertaald als 'Punta'. Punta verbasterde in de loop van de tijd tot Punda. De oorspronkelijke muren van het Waterfort werden al in 1634 gebouwd. Dat was in de tijd dat admiraal Johan van Walbeek begon met de constructie van het nabijgelegen Fort Amsterdam. Toen men Fort Amsterdam aan het bouwen was, wilde men eerst een defensief bolwerk opwerpen om de kust én het in opbouw zijnde Fort Amsterdam te kunnen beschermen tegen aanvallen vanaf de zee. In 1827 werden de oorspronkelijk muren vervangen door een imponerend langgerekte bouwwerk. Een militair bouwwerk dat bestond uit talloze torens, gewelven, stallen en medische ruimtes. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het Waterfort weer in gebruik genomen. Op de buitenste muren van het fort werden 37-mm luchtafweergeschut machinegeweren geplaatst die werden bediend door Nederlandse soldaten. Op het immense terrein van het fort is nu het Plaza Hotel Curaçao & Casino gevestigd. Zie foto onder
De Drijvende Markt
Curaçao ligt op ongeveer zeventig kilometer varen van Venezuela. Omdat landbouw op het eiland Curaçao beperkt voorkomt en geïmporteerde groente en fruit in de supermarkten niet echt goedkoop te noemen is, is het voor Venezolaanse handelaren de moeite om met houten bootjes de oversteek naar Willemstad te maken om de verse groenten, fruitsoorten en vis hier te verkopen op de drijvende markt.
Dit gebeurt aan de Sha Caprileskade in de wijk Punda. Hoewel de naam het wel doet vermoeden worden de goederen niet op bootjes aangeboden, maar in vaste kramen die voor de boten in een rij opgesteld staan. De drijvende markt begint redelijk vroeg in de ochtend en duurt tot het einde van de middag, waarna de bootjes weer huiswaarts keren richting Venezuela.
Ronde Markt
Wie op zoek is naar betaalbare en authentieke Curaçaose gerechten moet beslist een bezoekje brengen aan de Ronde Markt die ook wel New Market wordt genoemd. Het fraaie ronde gebouw is te vinden verderop in de straat van de drijvende markt in het verlengde van de Sha Caprileskade en Ruyterkade. Allerlei hapjes, gerechten, groente, fruit, handwerken en andere snuisterijen worden hier verhandeld. Vroeger was deze markt geheel voor de visafslag. We hebben hier een heerlijk broodje gegeten uiteraard.
Enne je kunt niet natuurlijk niet voorbijlopen aan de dames met de loterijboekjes he.
Plasa Bieu
Marshe Bieu of Oude Markt genoemd. Je vindt het in Punda, achter het postkantoor bij het Waaigatplein.Dat is niet zo raar, want het gebouw was oorspronkelijk een overdekte markthal. Die overdekte markt is inmiddels verhuisd naar een groter gebouw.
Het concept is even eenvoudig als briljant. In het gebouw zijn zes lokale eettentjes gevestigd. Aan één zijde van de Plasa Bieu maken zij in open keukens de gerechten klaar. Verder staan er in het gebouw lange rijen met tafels. Geen aparte zithoekjes dus; je schuift gewoon gezellig aan bij de rest van de gasten.
De Plasa Bieu is alleen geopend rond lunchtijd het kan er dan ook een drukte van belang zijn. Mensen die in de buurt werken of wonen prikken er graag een vorkje mee, maar ook toeristen weten de Oude Markt gelukkig steeds meer te vinden. Terecht: de kwaliteit staat hier hoog in het vaandel. Maar tegelijkertijd zijn de prijzen er bijzonder laag. Voor een prijs tussen de 10 en 20 NAfl, kun je hier een heerlijke warme lunchmaaltijd nuttigen.
De stoba’s zijn hier ruimschoots vertegenwoordigd. Stoba’s zijn stoofschotels die je in allerlei varianten aantreft. Er zit vlees, zoals rund, geit of varken in kip of vis en allerlei soorten groenten zoals bijvoorbeeld pompoen, cumcumber en papaja? De stoba’s worden meestal geserveerd met rijst of fungi (gemaakt van maïsmeel). Hier vind je dus de echte Creoolse keuken van Curacao.
Pica, de hot saus dressing
Pica is een zeer pikante, maar wel lekkere frisse dressing die vaak bij elke snèk (gerecht) op Curacao geserveerd wordt.
Als je eten gaat halen, dan krijg je de keuze of je er pica bij wenst. Wanneer je bij een snèk blijft eten, dan wordt een potje met pica op tafel gezet, zodat je die zelf kunt toevoegen. Erg lekker en pittig.
Het recept voor de dressing
Benodigd
2 grote uien, 1 wortel, 4 madam Jeanettes, 1 dl azijn (witte), 2 eetlepels suiker, 2 kruidnagels, zout naar smaak, water
Bereiding
Vermeng alles en doe deze in een ruime glazen pot, voeg hieraan de suiker, azijn, zout en water toe. Deksel op de pot en ongeveer een weekje laten trekken (minstens 24 uur).
Heerlijk bij het eten ook bij Indische gerechten of op een broodje pindakaas
LET OP
Gebruik een plastiek lepel/vork geen metaal in het vocht
En dan nu even naar de overkant juist Otrabanda hoe?
Er zijn 3 manieren;
2 voor de voetganger en 1 voor het verkeer en zo je dat niet kunt door bijvoorbeeld hoogte vrees o.i.d moet je een aardig stukje omrijden. We beginnen als voetganger.
Pontjesbrug (De Koningin Emmabrug)
Is een pontonbrug die de stadsdelen Punda en Otrabanda met elkaar verbindt.
In 1886 werd ze ontworpen door Leonard Burlington Smith, een Amerikaanse zeeman en ondernemer die sinds 1876 op Curacao woonde. Smith was een voortvarende man, die veel voor Willemstad betekend heeft. Het idee kwam van gouverneur Van den Brandhof. Deze brug moest open en dicht kunnen door in zijn geheel naar de kade te varen. De 16 pontons voor de brug werden gemaakt in de Verenigde Staten. Na een jaar driftig bouwen werd de brug geopend in mei 1888. Het is een unieke brug, nergens ter wereld vind je een houten draaibrug op pontons. De brug opent door richting de kade van Otrabanda te draaien.
Een tolbrug
Vroeger moesten voetgangers betalen voor het recht om over de brug te lopen. Dat gold niet voor alle mensen. Alleen voetgangers met schoenen moesten betalen. Arme mensen die zich geen schoenen konden veroorloven mochten gratis naar de overkant.
Het verhaal gaat dat armen die zonder schoenen aan kwamen lopen, zich vaak schaamden voor hun armoede. Daarom leenden zij schoenen om zich rijker voor te doen en namen ze de paar cent tol op de koop toe. Rijkere mensen daarentegen waren gierig: zij verstopten hun schoenen ergens onder hun shirt om maar geen tol te hoeven betalen…
Tegenwoordig kun je je schoenen aanhouden: sinds 1934 mag je namelijk gratis over de brug lopen.
Renovaties
Deze vond plaats in 1939, 1980 is de brug bijna geheel vernieuwd en in 2006 is hij bijna een jaar uit de roulatie geweest wegens werkzaamheden Het resultaat is een nieuwe en mooie Koningin Emmabrug, die weer dezelfde uitstraling en allure heeft als vroeger.
Brug open
Zodra je een toeter hoort moet je opletten. De brugwachter geeft met een vlag aan hoe lang de brug open zal gaan.
Als de brug langere tijd openstaat, varen er gratis veerboten heen en weer tussen Punda en Otrabanda. Eerlijk gezegd vind ik het varen op die veerboten net zo leuk als het lopen over de Koningin Emmabrug.
De Ferry
Zoals ik al zei, als de brug langere tijd openstaat, varen er gratis veerboten heen en weer over de Annabaai tussen Punda en Otrabanda. Eerlijk gezegd vind ik het varen op die veerboten net zo leuk als het lopen over de Koningin Emmabrug.
We hadden namelijk het geluk dat op een van onze laatste dagen de pontjesbrug geheel openstond toen we er bijna waren dus, yep op de veerboot gestapt. Was behoorlijk druk dus kon niet even van de een naar de andere kant lopen om foto's te maken haha. Ja en met Ans zeg ik jij links ik rechts o.i.d beter gezegd dat schatten we gewoon zonder woorden al in.
Koningin Julianabrug
Om de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) te ontlasten is er in de jaren zestig van de vorige eeuw begonnen met de aanleg van de Koningin Julianabrug (zie boven). Deze op het hoogste punt ruim 56 meter hoge brug is in het jaar 1967 uiteindelijk op 30 april 1974 (Koninginnedag) geopend. Dankzij de hoogte kunnen grote zeeschepen zonder enige moeite onder de brug doorvaren. De grootste cruiseschepen redden het niet om onder deze hoogste brug van het Caribisch gebied door te varen. Vanwege de hoogte is de Koningin Julianabrug niet geschikt voor fietsers of voetgangers. Deze moeten gebruik maken van de Pontjesbrug, die sinds het openen van de Koningin Julianabrug niet meer toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf de Koningin Julianabrug heb je een prachtig uitzicht over Willemstad als je in oostelijke richting rijdt. Je mag hier nergens stilstaan! In westelijke richting heb je vooral een goed zicht op de enorme natuurlijke haven met de bijbehorende olieraffinaderij.
Inmiddels is de Julianabrug in frisse geel/blauwe kleuren overgeschilderd.
Tragisch verleden
De Julianabrug kent een tragisch verleden. Tijdens de constructiewerkzaamheden is deze brug op 6 november 1967, 42 jaar geleden, aan de oostelijke helft ingestort. Hierbij verloren 15 werklieden het leven. Ook de man van mijn inmiddels overleden buurvrouw verloor hierbij het leven. Ieder jaar wordt deze gebeurtenis herdacht. Je ziet een aardige klim naar boven.
We zitten nu toch in de bruggen dus doe ik de 2 anderen er ook maar gelijk achteraan.
De Wilhelminabrug
Dit is een brug over het Waaigat in het centrum van Willemstad in Curaçao en verbindt de wijken Punda en Scharroo. De brug is gebouwd in 1928 en was van oorsprong een ophaalbrug. Nadat het dok in het Waaigat werd verwoest werd de brug vastgezet.
In 2005 werd er een nieuwe brug geplaatst. De oude brug werkte niet meer. Hij ging niet open. Deze werd gedoneerd door Nederland en gefinancierd door de EU. Men had een brug nodig die openging, omdat men het Waaigat ging exploiteren om er een jachthaven van te maken. Het lijkt als heb ik geen foto overdag gemaakt van de brug maar je weet maar nooit. Bij avond is zij mooi door de verlichting.
En dan denk je nu 3 koninginnen? zou ik ook doen maar blijkt dat de puntjes brug genoemd is naar de vrouw van de opdrachtgever en om het rond te maken heette de dochter van Smit ook Emma
Leonard B. Smithbrug
Deze kleine dubbel-blad voetgangers ophaalbrug overspant de monding van het "Waaigat", een kleine inham die wordt geopend in de Sint Annabaai De monding van het Waaigat is de thuisbasis van kleine schepen, meestal gebruikt voor commerciële doeleinden, namelijk een vloot van groenten en fruit handelaren verkopen hun waren op de beroemde drijvende markt aan de waterkant.
De voetgangersbrug is versierd met sierlijke tegenwicht hefbomen, en heeft een unieke architectonische vormgeving: in plaats dat de twee bladen elkaar in het midden raken, beslaat het blad de gehele lengte van de ophaalbrug zelf en dekt de helft van de brug van de algehele breedte, waardoor de schijn van twee identieke smalle single-blad (en single-bram) ophaalbruggen geplaatst tegenover elkaar.
De brug is vernoemd naar de Amerikaanse ondernemer en ons Consul Leonard Burlington Smith die de nabijgelegen koningin Emma pontonbrug swingen in 1888 gebouwd. Die bijzondere brug drijft op 16 pontons en is scharnierend zodat het kan worden geopend om te schakelen van de onbelemmerde passage van grote commerciële schepen en cruise schepen zeilen tussen de open zee en van de hoofdstad binnenhaven,
Otrabanda
De naam van deze wijk betekent letterlijk ‘de andere oever’. Het ligt dan ook vanuit Punda gezien aan de andere zijde van de Sint Annabaai. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op de gekleurde huizen op de Handelskade. Via de Koningin Julianabrug en de Koningin Emmabrug is Otrabanda verbonden met de wijk Punda. Je zag het hier boven al diverse malen.
Otrabanda Er zijn tijden geweest dat je je als toerist niet veilig voelde in het stadsdeel Otrabanda, ook geschreven als Otrobanda. Het verval van de eens zo levendige wijk is ontstaan toen de oorspronkelijke bewoners de stad verlieten om buitenaf te gaan wonen. Daar was meer ruimte en kon men vooral genieten van een eigen tuin, iets wat ze in Otrabanda moesten missen. Inspanningen van de Stichting Monumentenzorg en particuliere investeerders hebben aan het eind van de vorige eeuw ervoor gezorgd dat het tij langzaam aan ging keren. Inmiddels is een redelijk deel van Otrabanda opgeknapt, zijn er nieuwe projecten aan toegevoegd zoals het Renaissance Hotel en weten toeristen de weg naar Otrabanda goed te vinden. Otrabanda behoort tot het gebied van Willemstad dat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het onveilige gevoel is vrijwel geheel verdwenen, hoewel je ‘s avonds in sommige straten nog steeds op moet passen met dure spullen zoals camera’s en exclusieve horloges.
Het Riffort
Het Riffort, vaak ook aangeduid als Rif Fort, is een fort dat in 1829 gebouwd is op de hoek van de wijk Otrabanda en de Annabaai. Eens stonden binnen de 1,5 meter dikke koraalmuren 56 kanonnen. Het Riffort werd oorspronkelijk gebouwd om het eiland te beschermen tegen een invasie van piraten en andere vijanden. Het diende jarenlang ter verdediging van Otrabanda. De laatste keer dat het fort als dusdanig gebruikt werd is tijdens de Tweede Wereldoorlog geweest. De jaren daarna heeft het fort lange tijd geen functie meer gehad. In 2002 is het verbouwd tot Riffort Village: een combinatie van winkels en horeca binnen een unieke setting.
Renaissance Mall
Enkele jaren later is daar de Renaissance Mall aan toegevoegd. Dit openlucht winkelcentrum zorgde voor een uitbreiding naar meer dan vijftig winkels en horecagelegenheden. Veel van de winkels zitten in het hogere segment, waarmee men vooral mikt op de cruisepassagier die op de nabijgelegen cruiseterminal aankomen. Het is de thuisbasis van de meest luxueuze merken in Curaçao, merken als Furla, AD, Breitling, Mango, Mont Blanc, Tiffany & Co, Starbucks, Armani Exchange, Hilfiger Denim, Paul & Shark, Sunspecs en vele anderen. Met meer dan 50 winkels kun je hier onvergetelijk en uniek winkelen. Hand op de knip want je loopt er echt leeg geloof me
Het fort ligt op korte loopafstand van de pontonbrug en naast de indrukwekkende Mega Pier, waar enorme Cruise Schepen aanleggen als ze Curaçao bezoeken en is onderdeel van het werelderfgoed van de Unesco met zijn historische en artistieke sfeer.
Dr. E. (Efraïn) Jonckheer
Antilliaans politicus en diplomaat, die een belangrijke rol speelde bij de besprekingen over grotere autonomie van de Nederlandse Antillen. Was in 1946 lid van de commissie tot aanbieding van een petitie aan de koningin over het verkrijging van een grotere zelfstandigheid voor de Antillen. Was dertien jaar minister-president en daarna drie jaar de gevolmachtigde minister in Den Haag. Sloot zijn loopbaan af als Nederlands ambassadeur in Zuid- en Midden-Amerikaanse landen. Kreeg in 1965 aan de VU een eredoctoraat.
In de periode 1968-1971: gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen
Van hem staat een standbeeld voor t fort
En over die cruise-schepen gesproken het zijn echt joekels en nee ze kunnen de haven soms ook niet in. Ik heb er een paar op de foto gezet kijk maar.
Carnavalsviering op Curacao
Dit stuk kan niet ontbreken op de site we waren er in deze periode echter niet het rumba festival
De carnavalsviering op Curaçao is geheel uniek; het heeft niets te maken met het carnaval dat in Nederland wordt gevierd zoals in Maastricht, Den Bosch of Bergen op Zoom. Ook als men denkt dat het te vergelijken is met het Zuid-Amerikaanse Carnaval in Rio, dan is dat onjuist. Het Curaçaose carnaval heeft een geheel eigen karakter; de optocht ziet er heel Zuidamerikaans/Rio-achtig uit, de muziek heeft veel Afrikaanse invloeden met danspassen en ritmen uit de Caribbean.
De belangrijkste accenten liggen op het persoonlijk plezier en de mooie kostuums. Hier een paar basisgegevens geplukt van het net uiteraard:
Kinder-, tiener- en paardenparade
Vlak voordat de belangrijkste week aanbreekt, vinden de kinderparade (basisscholen), de tienerparade (middelbare scholen) en de paardenparade plaats. Hierbij gaat het net als bij de volwassenparade om het thema, de kostuums en de mooi versierde wagens. Bij de paardenparade gaat het ook om de beheersing en de dressuur van de paarden.
Zondagsoptocht ‘parade’ en ‘gran marcha’
Er wordt tweemaal een grote optocht gehouden, t.w. zondagmiddag, mooi in het zonlicht, doch voor de lopers, dansers en muzikanten in de stoet en de toeschouwers vrij warm. Langs de route worden vele primitieve houten buffetten, tafeltjes en stoeltjes neergezet, ook worden er stellages versierd zodat het publiek rustig kan genieten van het carnaval.
Dinsdagoptocht
De tweede keer wordt de optocht, ter afsluiting van het Carnaval, op de dinsdagavond gehouden. Een stuk koeler en bijzonder feestelijk met de vele lichtjes. De lengte van het parcours van de optocht is ca. 6 km en duurt ongeveer 4 uur. Er doen zo’n 40 officiële groepen (6000 personen) aan de optocht mee.
Rei Momo
Als de klok de laatste avond twaalf uur heeft geslagen, vindt de verbranding van de pop Rei Momo plaats. Dit is een belangrijk gebruik: de manier waarop Rei Momo uiteindelijk in elkaar valt, draagt een spirituele boodschap uit. In de Rei Momo zit vuurwerk, waardoor het verdrietige eind van het carnaval toch nog een feestelijk tintje krijgt.
Tumba Festival
Voorafgaand aan het carnaval is er een verkiezing van het carnavalslied/melodie/dans. Dit zal door alle groepen, gedurende de gehele carnavalsperiode, worden gespeeld, gezongen en gedanst. De beste componisten en zangers doen aan dit Tumba-Festival mee. Het is zeer populair, opwindend en is verdeeld over 4 avonden en duurt steeds tot in de late uurtjes.
Jump-ups
Na de officiële start van het carnavalsseizoen in januari gaan de diverse carnavalsgroepen wekelijks en vaak dagelijks, de straat op. Ze gebruiken nog niet de mooie kostuums van het carnaval. De groepen gaan dansend achter de wagen met muziek aan. In veel gevallen gaat het alleen maar om eigen plezier of fundraising voor eigen doelen of voor goede doelen.
De Jump-ups zijn zeer populair bij het publiek en worden georganiseerd door lokale carnavalsverenigingen en bedrijven.
Waarom precies hier de carnaval ingeschoten?
Wel we komen aan op Otrabanda (de eerste dag in de stad) en op Het Brionplein, lopen we zo in de kinderparade. Wat een kleurenpracht en die kinders zo leuk om te zien je wordt of je wilt of niet meegesleept geloof me echt geweldig, ze lopen over de pontjesbrug naar Punda. Een paar uur later toen we weer in Punda waren, liepen ze in de buurt van de ronde markt. Ja het verkeer had pech netjes wachten en er viel ook geen wanklank hoor. Maar op de site, blijven we nog even op Otrabanda.
P.L. (Pedro Luis) Brión
Was een Curaçaos militair en patriot, die in de Venezolaanse onafhankelijkheidsoorlog aan de zijde van de opstandelingen vocht. Aan het einde van zijn carrière was hij was admiraal bij de marine van Venezuela en Groot-Colombia. Hij nam deel aan de Slag bij Bergen en Castricum. Na zijn terugkeer naar Curaçao was Brion betrokken bij de revolutionaire beweging op het eiland.
In Willemstad werd in 1921 een stuk langs de Waterkant in de wijk Otrabanda omgedoopt in Brionplein ter gelegenheid van het eeuwfeest van Brión's sterfdag. Op die plek verrees in 1925 eveneens een standbeeld, een buste van de hand van John de Pool. In 1950 maakte dat borstbeeld plaats voor een zittend beeld, een creatie van Gabrielle de Saint Denis dat tegenwoordig nog te bewonderen is in het Curaçaos Museum. In maart 1956 vond de onthulling plaats van het huidige bronzen standbeeld op het Plaza Brion, vervaardigd door de Italiaanse beeldhouwer Renzo Bianchini.
Hier onder, laat ik je zien dat er heel mooie stukjes zijn in Otrabanda de echte oude huizen en straatjes. Er is zelfs heel veel maar je moet er wel de tijd voor hebben om dit op je gemak te gaan bekijken en tijd is iets wat we natuurlijk in beperkte mate hadden. We wilden heel veel zien ja ook de baaien, carnaval en uiteraard mag ook een dagelijks bezoek aan de familie niet ontbreken dus het was een kwestie van keuzes maken.
Stichting Monumentenzorg Curaçao www.monumentenzorg.cw
Sinds haar oprichting in 1954 houdt de stichting zich voornamelijk bezig met het verwerven, restaureren en beheren van monumenten. Deze pionier op het gebied van de monumentenzorg heeft inmiddels meer dan 100 panden in bezit en heeft een groot aantal restauratieprojecten uitgevoerd.
Muurschilderingen
in de Bajonetsteeg in Otrobanda. De steeg die beroemd is geworden na een dubbele moord. Dit is al in 2011 gebeurd. De verdachte heeft 24 jaar gevangenis-straf gekregen. De Bajonetsteeg bevat hele mooie muurschilderingen van een aantal manspersonen en een mooie tekening van de onderdrukking op Curaçao. Zeker de moeite waard
Wie kan vertellen wie de mannen op de foto zijn?
Hier onder een complicatie van de carnavals optochten zo blijft er afwisseling in
Er is meer op het mooie eiland hoor laten we eens naar de rotondes kijken.
De rotonde Zegu
op Weg naar Westpunt. Een hoge boog van verroest metaal en een leguaan (die vond ik zo kitscherig dat ik hem niet gefotografeerd heb) van afgedankt aluminium. Dit monument van beide onderdelen tezamen is buitengewoon indrukwekkend en is vervaardigd door Yubi Kirindongo (1946). Hij is een internationaal bekende Curaçaose kunstenaar en heeft in vele landen geëxposeerd.
Het Autonomiemonument
bij de rotonde Fokkerweg - Rijkseenheid Boulevard in Willemstad op het eiland Curaçao van de Nederlandse Antillen.
Robert Anthony Willemsrotonde
De rotonde bij Janwe is naar hem vernoemd. Hij verloor in de nacht van 1 op 2 november 2010 het leven toen hij reddingswerk verrichte voor slachtoffers van de tropische storm Tomás. Hiermee, is de belofte gedaan bij de begrafenis van de vrijwilliger die zijn leven verloor toen hij zich belangeloos voor die van anderen inzette, volbracht
Deze rotonde heb ik 2 keer gefotografeerd eenmaal voorzien van carnavalstributen en een keer helemaal kaal wel leuk.
De laatste rotonde ben ik de naam even kwijt komt wel weer hoor
Het Autonomiemonument
Toch even extra aandacht voor dit monument dat in 1955 is onthuld door Koningin Juliana.
Het monument met zes vogels staan voor (Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten, Saba en St. Eustatius) die in autonome vrijheid uiteenvliegen. Aruba is inmiddels weggevlogen omdat het sinds 1986 een status aparte heeft. Het monument is een herinnering aan 15 december 1954. Op deze dag werd het nieuwe Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden van kracht. De Nederlandse Antillen werden toen een autonoom gebiedsdeel met een eigen bestuur.
Op deze dag werd het nieuwe Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden van kracht. De Nederlandse Antillen werden toen een autonoom gebiedsdeel met een eigen bestuur. Dit monument staat op de penning ter gelegenheid van het afscheid van de Nederlandse Antillen.
Westpunt
Westpunt ligt op de noordwestelijke punt van Curaçao. Je vindt er prachtige natuur, mooie stranden, stille baaitjes, goede hotels en restaurants. Westpunt is toepasselijke naam voor dit dorp op Curaçao. Het ligt namelijk op de meest noordwestelijke punt van Curaçao. De stranden rond Westpunt staat bekend om hun natuurlijke schoonheid. Westpunt heeft een landelijk karakter. Het toerisme ontwikkelt zich hier de laatste tijd ook, maar het zal zijn landelijk karakter nog een tijd houden. Westpunt ligt in de streek Bandabou. Bandabou is het westelijke deel van Curaçao. Er is één weg naar Bandabou en Westpunt. De weg begint ten westen van het vliegveld op de rotonde Zegu. Zie boven.
Hier wordt de vangst van de dag aan land gebracht. Echt een strand om te gaan kijken naar alle activiteiten. Westpunt is niet geschikt om een hele dag te zonnen of zwemmen. Het strand bestaat uit kleine en grote kiezelstenen die schoeisel echt onmisbaar maken. De weg ernaar toe is prachtig!
CurAloe
Hier produceren ze aloë vera gel op hun eigen plantage en ze zijn gespecialiseerd in natuurlijke huidverzorgingsproducten die een hoge concentratie aloë Vera bevatten. Alle CurAloe producten worden geproduceerd met de grootste zorg en toewijding, het behoud van een perfecte balans tussen mens en natuur. De Aloë Vera Plantage is echt een begrip op Curacao. Op de plantage staan 100.000 planten waarmee aloë vera gel wordt gemaakt. Je kunt vrij lopen over de plantage het is natuurlijk heel leuk. om te zien hoe de arbeiders aan t werk zijn, wij waren op zaterdag en er was niemand aan t werk helaas
Deze plant heeft is ook heel geneeskrachtige. Het slijmachtige sap van de plant wordt dus verwerkt in allerlei producten, zoals zeep, shampoo, crème en sappen. Ook heerlijk verkoelend na iets te lang in de zon staan kijken naar het carnaval haha.
Laraha, een bittere sinaasappel
Het hoofdingrediënt van ‘Bleu Curaçao’ is de Laraha, een bittere sinaasappel die rond 1500 uit een door Spanjaarden geplante zoete, sappige Valencia sinaasappel ontstaat. Door de fors afwijkende bodemgesteldheid op Curaçao ‘mislukt’ de oogst. De zelfs voor geiten niet eetbare vruchten worden vergeten. Ruim een eeuw groeien en verspreiden de planten zich ongestoord, dan wordt ontdekt dat in de schil van de vrucht heerlijk ruikende stoffen zitten (etherische oliën) die door distilleerderij Bols tot een likeur wordt verwerkt. De Laraha wordt met een houten mes opengesneden omdat contact met ijzer de oxidatie van de vruchten versnelt. De likeur wordt al decennia lang gemaakt in Landhuis Chobolobo op Curaçao. Het bottelen van de flessen is nog geheel handwerk. Vrijdags is het ‘happy hour’ in het landhuis en in het weekend is er live muziek door een steelband. En zie je rechts onderin? juist een Kalebas!
We gaan weer even naar de carnaval maar nu ook even rond het feest.
Playa Kenepa Grandi
Grote Knip is zeer populair bij de lokale bevolking. Gelijk hebben ze! Zwemmen en zonnenbaden in de mooiste omgeving van Curacao. Voor de goedgetrainde zwemmer is het rif bereikbaar vanaf het strand maar het is wel een flink eind, dus opgepast. Veel dichter bij het strand kan heel mooi gesnorkeld worden bij de rotsen aan weerszijden van het strand.
Playa Kenepa Chiki
zeer geliefd bij de Curaçaoënaren is Kleine Knip. Hier komt men met de hele familie voor een dag op het strand om te spelen, zwemmen en zelfs te barbecuen. Verwacht dus niet dat je het strand voor je zelf hebt, zeker niet gedurende het weekend!
Tula
De leider van de opstand tegen de slavernij in 1795. Samen met de andere slaven op de plantage Kenepa (dat ook bekend staat als Knip) vertelde hij landeigenaar Van Uytrecht dat ze niet meer voor hem wilden werken. Van Uytrecht vond dat ze hun klachten bij de luitenant-gouverneur op Fort Amsterdam neer moesten leggen. De groep opstandelingen groeide, maar uiteindelijk werd Tula gevangen genomen en geëxecuteerd.
Op de plek waar dit gebeurde, staat nu monument van de 3 geëxecuteerden: Tula, Bastiaan Carpata en Pedro Wacao, Helaas is dit verder nogal een verlaten plek, tussen Kuredo en het Holiday Beach Hotel, waardoor het weinig aandacht krijgt. Aan de andere kant: op allerlei verschillende plekken op het eiland is een ander monument te zien, dat ook hiernaar refereert. Een vuist met een losse handboei. Deze staat bij Jan Thiel Lagune en de zoutpannen
Jan Thiel Lagune en zoutpannen Landhuis JanThiel
Het hart van het Jan Thiel natuurgebied is het grote meer. Dit is een saliña (zoutmeer). Het water van dit meer is, zoals de naam al zegt, heel erg zout. Dat heeft voor veel dieren een bijzondere betekenis! Zo is het zoute water een ideale woonplaats voor onder meer pekelkreeftjes en pekelvliegen. Misschien heb je daar nog nooit van gehoord. Maar dan heb je vast wel gehoord van de vogels die van die diertjes leven: flamingo’s. Je vindt hier ook het Landhuis Jan Thiel. Dat landhuis vormde vroeger, zoals alle landhuizen op Curacao, het middelpunt van een plantage.
Er zijn droge en natte seizoenen, er is wind of helemaal geen wind. Dus, wat je te zien krijgt tijdens het wandelen is afhankelijk van de tijd van het jaar.
Belangrijk: ga nooit wandelen in je eentje en neem voldoende drinkwater mee! Je kunt ook een gids inhuren. Het Jan Thiel Lagune heeft vaak een grote groep flamingo’s. De lagune is niet aan de hoofdweg, maar een voetpad vanaf het Jan Thiel gebied brengt je naar de zoutpannen. Wandelen rond de laguna is mooi en goed te doen in elk seizoen, maar in het natte seizoen kunnen de plaatsen te modderig worden. In dat geval moet je de rotsen beklimmen om het natte parcours te vermijden en altijd terug keren van waar je bent begonnen. Het Jan Thiel Lagune is altijd mooi. Er zijn veel paden. Het kan een aantal uren duren om de weg terug te vinden. Dit is de thuishaven geworden de van flamingo's die in de jaren tachtig vanaf Bonaire zijn overgevlogen naar Curaçao. Dat verklaard dat ik ze vroeger nooit heb gezien op het eiland. Voor de flamingo's moest je op Bonaire zijn. Ik zou me hier uren kunnen vermaken wat een rust en mooie natuur
Playa Port Mari
Playa Porto Mari is een mooi zandstrand op het privédomein van de plantage ‘Porto Mari’ aan de westkust. Zijn witte, zanderige koraalstrand, met helder en kalm water, is een waar paradijs voor de waterliefhebber en het unieke ‘dubbel rif’ is gemakkelijk bereikbaar vanaf de kust. Het biedt fascinerende snorkel- en duikmogelijkheden. Er is een bedrijf dat duikfacililiteiten biedt op het strand. Voor landrotten zijn er twee wandelpaden door de natuur, die beide starten vanaf de parkeerplaats. Alle activiteiten op Playa Porto Mari worden bedreven op een milieuvriendelijke wijze. Zo wordt het water gerecycled en gebruikt voor de toiletten en voor irrigatiedoeleinden en is de standpromenade gemaakt van afgedankte pallets of ‘Trex’, een gerecycled product. Ook worden de publicaties gedrukt op 100% gerecycled papier.
Playa Porto Mari is elke dag open. De bar en het restaurant bieden bezoekers een variëteit van tropische maaltijden en drankjes. Toegangsprijs: $ 2,50 (ong. €2,25) per persoon
Eerst op de parkeerplaats ons maaltje gegeten dat we onderweg gehaald hadden heerlijk! Vervolgens zijn we het strand op gegaan, was behoorlijk druk! Het was Chinees Nieuwjaar en een ieder was vrij vandaag. Het is nog een natuurstrand, je moet het echt delen met de vaste bewoners van het stukje van de plantage; de leguanen, wat een mooie dieren doen geen mens kwaad en op zoek naar eten komen ze zo dicht bij je dat je samen op de handdoek zit geweldig!
Hier had ik de pech in de zee zo geconcentreerd te zijn op de stenen die er liggen dat ik mijn evenwicht verlies en ech au een stekel van een zee-egel in mijn vinger. Geloof me dat doet pijn!!!! Ik heb er niet eens een foto van gemaakt kun je nagaan haha. Ga je naar de bar die verwijst je naar de duikschool en die zeggen; "Doen we niets aan moet er zelf uitkomen heeft weerhaakjes, duurt een dag of 3 a 4". Ben je klaar mee ja hij stak er gewoon een stukje uit kun je jezelf maar ook een ander behoorlijk mee bezeren. Ik wist nog Tantan zei altijd kijk uit maar Kerosine heb ik genoeg haha. Jaja maar vandaag de dag niet meer de kerosinestoofjes zijn verleden tijd geworden. Tegenwoordig (zegt Oscar later) doen we er kaarsvet op. Nou een pijnlijke bedoeling lijkt mij. Nee dank je. Maar het allesziend oog van Oscar kijkt en hij zegt; "dit valt wel mee kunnen we met een pincet verwijderen.
Halve huis op zijn kop voor een pincet maar ach wat heerlijk je bent op Curacao dus even een deur verderop en ja hoor daar is de pincet. Geloof me ik heb het gevoeld. Martijn die een fanatiek karpervisser is weet wel raad met haakjes haha. Ff flink doorbijten maar ik was verlost van een behoorlijk lange stekel. In de bar had ik voor de schrik maar een mojito genomen. Nou Ans je ziet t al denk, klopt had ik beter niet kunnen doen die moet je lekker op Cuba drinken
Weer even terug naar de stad
De voormalige arbeidershuisjes in pastelkleuren van Berg Altena staan in twee rijen op een heuvel langs de weg en zijn door Monumentenzorg gerestaureerd.Ook in het verdere straatbeeld vind je leuke gekleurde huizen en mooie gevels terug in Otrabanda.
Achter de handelskade in Punda
Hier is natuurlijk het winkelgebied maar dit zijn ook leuke straatjes met beelden van bekende figuren.
Wilson Godett
Dit was een Curaçaose vakbondsleider. Zijn bijnaam was Papa Godett.
Wilson ‘Papa’ Godett werd tijdens de staking van Shell-medewerkers op 30 mei 1969 geraakt door een politiekogel. Nadat het bericht over Papa Godett die was neergeschoten zich verspreidde, liepen de stakingen en onrust pas echt uit de hand. Willemstad werd geplunderd en in brand gestoken, waarbij een groot gedeelte van Otrobanda in vlammen opging. Uiteindelijk werden Nederlandse mariniers ingezet om de rust te herstellen.
Moises Frumencio 'Dòktor' da Costa Gomez
Gomez was een belangrijke politicus die met zijn PNP* (Partido Nashonal di Pueblo) grondlegger was van het huidige Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden uit 1954. Gomez zou zaterdag jl. Eind jaren dertig pleit Gomez al voor autonomie van de eilanden. Zijn benoeming tot lid van de buitengewone Raad van Advies van het uitgeweken oorlogskabinet zou dan ook ten grondslag liggen aan passages in de toespraak van koningin Wilhelmina over zelfbeschikkingsrecht van overzeese gebiedsdelen.
In juni 1966 wordt Gomez afgezet als voorzitter van de PNP. In november van dat jaar overlijdt hij aan de gevolgen van een longontsteking.
9-4-1991
De 4 beelden vertegenwoordigen het typist folklore van het eiland Curacao. (De populaire Afro- caribische dans Tambu
De ezel met de wagen en de ton laten ons zien hoe in het begin van deze eeuw nog water in de straten gevent werd door de schaarste
De kettingen die door de menselijke armen gedragen worden symboliseren de eenheid en de kracht tegen de werelddiscriminatie
Het 'Monument voor de Gevallenen'
Dit is een grote sculptuur. Het beeld bestaat uit een naar rechts zwenkende vrouwenfiguur van brons. Deze vrouwenfiguur is tegen twee omhoog rijzende gestileerde vleugels geplaatst. De vleugels zijn van beton en 11 meter hoog. De vrouwenfiguur houdt met haar twee handen boven het hoofd geheven een vogel vast, alsof ze die ieder moment kan laten vliegen. De vogel staat symbool voor vrede en vrijheid.
Het voetstuk bestaat uit een kleine cirkel die als het ware uit het terras omhoog komt. Geplaatst op een halve cirkel, die uitgebouwd is op het water. In het midden van de halve cirkel is een bronzen plaquette met de namen van gevallenen aangebracht. De halve cirkel is omgeven door een natuurstenen muurtje.
Martinus Joannes Niewindt
Het standbeeld staat op het St. Annaplein, pal naast de katholieke St. Annakerk, hij was de eerste apostolisch vicarus (een soort bisschop) van Curacao. Hoewel de meeste blanken op het eiland protestants of joods waren, was het grootste deel van de zwarte bevolking katholiek. Dat gold ook voor de meeste slaven. Toch stond er op het eiland maar één katholieke kerk; de St. Annakerk in Willemstad. Niewindt vond het een schande dat veel slaven niet in staat waren om kerkdiensten te bezoeken, bijvoorbeeld omdat Willemstad te ver weg was. Daarom begon hij met het oprichten van kerkgebouwen elders op het eiland. Veel eigenaren van plantages waren niet blij met Niewindt. Onder zijn bewind kwamen ook scholen en ziekenhuizen van de grond. Daardoor heeft hij ook veel betekend voor het onderwijs aan slaven. In 1860 overleed hij, 63 jaar oud. Was er bij zijn aankomst op Curacao nog maar één kwijnende katholieke kerk op het eiland, bij zijn dood waren er vele parochies en katholieke scholen. Mede door het feit dat Niewindt zo voor de slaven opkwam, geniet hij nog steeds populariteit.
En dan was er ook nog de familiereünie. Dit was in een mooie entourage. De opkomst was groot en een ieder ging uiteraard na het maken van een groepsfoto met een goed gevoel weer naar huis.
Weer even genieten van kleur en muziek
Cunucu-huisje
Op het platteland van Curaçao zie je af en toe kleine huizen tussen cactussen en lage begroeiing. Deze voormalige slavenhutjes worden nog steeds bewoond door platteland-bewoners. Sommige zijn volledig gerestaureerd en authentiek ingericht.
De huisjes zijn circa 130 jaar geleden werd gebouwd. Als je over het platteland, de koek of cunucu van Curaçao rijdt, zie je regelmatig cunucu-huisjes staan. Deze huisjes met een dak van maïsstengels en schuin aflopende muren stonden altijd in de buurt van het grote landhuis van de Shon, na de afschaffing van de slavernij werden ze er door de voormalige slaven gebouwd. Voor de bouw werd het beschikbare materiaal gebruikt, zoals twijgen van de Watapana-boom, kalk, aloë vera en maïsstengels. Sommige huisjes zijn bewaard gebleven en zelfs gerestaureerd, maar bij de meeste heeft het originele maïsstengeldak plaatsgemaakt voor een dak van golfplaten. Er is een originele kas di pal’i maïsha (huis van maïsstengels) gerestaureerd door de stichting Monumentenzorg. Wij zijn gewoon gestopt bij ene huisje onderweg. Dit was niet meer in gebruik maar nog redelijk in tact aan de buitenkant. Dit staat in de buurt van landhuis Ascension. De Curaçaose landhuizen zijn tussen 1660 en 1725 gebouwd
Landhuis Ascencion
Dateert uit 1672. Het landhuis is geheel gerestaureerd en bovendien gemeubileerd met de oorspronkelijke meubelen. Het bijzondere aan dit Landhuis is, dat het gelokaliseerd is in een gebied dat vroeger een indianendorpje was.
Dit indianendorpje luisterde naar de naam Ascension. Wat verder opvalt is dat Landhuis Ascencion op een soort heuvel ligt. Dat is niet voor niets. Bijna alle Curaçaose landhuizen liggen namelijk op verhogingen. De reden? Door de passaatwind kan het landhuis dan aangenaam gekoeld worden. Daarnaast kon de Shon dan goed over zijn plantage uitkijken en kon hij gemakkelijk contact maken met de omliggende landhuizen die ook op verhogingen lagen en liggen. Het kwam namelijk nogal vaak voor dat er slavenopstanden uitbraken of andere gevaren om de hoek kwamen kijken. Doordat de landhuizen min of meer boven het landschap uitsteken, konden de eigenaren in geval van gevaar en nood elkaar snel waarschuwen en zonodig maatregelen nemen.
Tegenwoordig, wordt het Landhuis gebruikt door de Koninklijke Marine. Verder is het wel interessant om te vermelden dat het landschap een belangrijke rol speelt in een beroemd boek van Cola Dekrot: ‘Mijn zuster de negerin’. Het landhuis is makkelijk te vinden: je neemt de weg naar de Westpunt en passeert dan het dorpje Barber. Niet veel later doemt dan aan je rechterzijde het indrukwekkende Landhuis Ascension op. Rondleiding; iedere donderdag om 09.00 uur, melden bij het landhuis. Daarnaast is het iedere eerste zondag van de maand ‘open huis’.
Ruige noordkust -Shete Boka Park
Langs de zuidkust van Curacao is de zee vaak rustig en daar zijn dan ook de mooiste stranden van het eiland te vinden. De noordkust van het eiland is door de Noordoostpassaat veel ruiger. Dat kunt je goed zien in Shete Boka, een park dat een kort bezoek tijdens je vakantie wat mij betreft zeker waard is. Het nationale park Shete Boka dat is opgericht in 1994 en ongeveer ca. 200 hectare groot is, grenst aan het Christoffelpark. De kustlijn is meer dan 10 km lang.
De naam Shete Boka
Dit betekent ‘zeven inhammen’. Dat slaat op zeven inhammen waar het zeewater een stukje landinwaarts doordringt. Eigenlijk zijn er in het park meer dan zeven inhammen te vinden, maar daar maalt niemand om.
Dat het gebied een nationaal park is geworden, dankt het aan een bijzondere diersoort die hier soms zijn eieren komt leggen: zeeschildpadden. Drie soorten zeeschildpadden komen regelmatig in het park aan land. De kans dat je die dieren eieren ziet leggen is niet zo groot, maar er bestaat wel een kans dat je ze voor de kust ziet zwemmen.
Je vindt het park langs de Weg naar Westpunt. Bij de ingang moet je een toegangskaartje kopen
Het landschap is nogal rotsachtig, dus goede schoenen zijn zeker aan te bevelen!
Mocht je niet van lopen houden: De Boka's zijn ook per auto te bereiken. Maar ook hier geldt: de ondergrond van de weg is rotsachtig. Hoewel het niet écht off-road rijden is, moet je wel wat rotsen en heuvels overwinnen om Boka
Boka Wandomi
Bij Boka Wandomi bevindt zich een hele mooie natuurlijke brug. De golven hebben hier miljoenen jaren op de kust ingebeukt en een natuurlijke brug in het gesteente uitgeslepen. Vanaf de parkeerplaats moet je wel een stukje lopen om bij het uitzichtpunt te komen.
Boka Tabla
een grot die van één zijde vanaf land toegankelijk is en waar aan de andere zijde de door de noordoost passaat opgestuwde zee naar binnen rolt. Hier slaan de golven hard tegen de kust aan. Als je goed kijkt zie je zelfs draaikolken ontstaan. Bij Boka Tabla is een smalle trap waar je naar beneden kunt klimmen. Je komt dan uit bij een door het water gevormde grot. Het water stroomt met kracht de grot in en stroomt er vervolgens weer uit. Op het ritme van de golven. Dit is fantastisch om te zien, maar wees wel voorzichtig. Het kan er glad zijn. En dat was t maar zittend heb je ook mooi zicht hoor haha
Boka Kalki
Dit is een gedeeltelijk met mangrove overgroeide baai
Boka Pistol
een zeer nauwe inham waar de opgestuwde zee met op pistoolschoten gelijkende explosies tegen de kust slaat.
Boka Pistol is een zogenaamde blowhole. Bij een blowhole wordt oceaanwater met veel geweld tegen de kust gekwakt en spuit het door de gaten en kieren in de rotswand alle kanten op. Bij Boka Pistol lijken de waterfonteinen net op de schoten van een pistool, vandaar de naam Het water slaat hier zo hard tegen de kust aan dat het via de vernauwing in de inham meters de lucht inschiet. Vandaar ook de naam Pistol.
Op de volgende pagina gaan we gewoon nog even door want er is nog meer te zien op het eiland