Trinidad,

ligt ten noorden van de baai van Ancon aan de Cubaanse Zuidkust in de provincie Sancti Spíritus.

In januari 1514 stichtte Diego Velázquez op de plaats van het indiaanse dorp Guamahaya Trinidad onder de naam Villa de la Santísima Trinidad. De Spanjaarden waren reeds met kerst in 1513 aan land gegaan, maar dat was alleen maar om kennis te maken met de indianen en hen meteen te laten zien op welke wijze een ontwikkelt mens zijn godsdienst beleefde. Na de viering van Nieuwjaar gaf Velázquez opdracht tot het stichten van Trinidad.

Wanneer je koloniale sfeer wil proeven, moet je op Cuba in Trinidad zijn. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan, nog steeds ademt Trinidad de sfeer van een rijk koloniaal verleden. Het historische Trinidad is beroemd om zijn leistraten, pastel gekleurde huizen, mooie paleizen en pleinen. Het ligt aan de voet van het Escambray gebergte, waardoor het door de eeuwen heen steeds een min of meer geïsoleerd bestaan heeft geleid. In de 17e tot en met de 19e eeuw bouwden rijke kooplieden hier hun weelderige huizen, maar het belang van Trinidad was in de 16e eeuw al bijzonder groot. Door het gebrek aan nieuwbouw is veel cultuurhistorisch erfgoed bewaard gebleven en het was dan ook niet voor niets dat de UNESCO de stad in 1988 uitriep tot cultureel erfgoed van de mensheid.

Trinidad was ooit een rijke stad die profiteerde van de opbrengsten van de suikerplantages, die in de directe omgeving gelegen waren. Deze vroegere rijkdom vindt u terug in de prachtige neoklassieke gebouwen die het straatbeeld grotendeels bepalen. Tegenwoordig is de tabaksteelt en de tabaksverwerking de voornaamste handel in Trinidad. 

Onderstaande foto is van een muurtekening aan de rand van de stad, van het 500 jarig bestaan van Trinidad zoals je boven las  werd de stad in 1514 gesticht. 

De huizen

Vooral de fel gekleurde huizen geven een schitterend beeld als je door het historisch centrum loopt. Naar Spaans voorbeeld zijn deuren en ramen bijzonder hoog, terwijl traliewerk voor de ramen is aangebracht. Van veel huizen staan deuren en ramen open en heeft u een ‘inzicht’ in de manier waarop de huidige Cubanen hun huis hebben ingericht. De oudere delen van stad, worden goed onderhouden vanwege het groeiend aantal toeristen dat Trinidad bezoekt. Enkele andere delen van de stad raken daarentegen steeds meer in verval. Ja, je ziet t goed de schimmel staat op de buitenmuren. Hoe zal dat binnen zijn. Ook een kijkje in de winkeltjes. En wat dacht je van doe laatste foto ja gewoon een bed in het restaurant leuk toch zou je bij ons niet zo gauw zien denk haha.

De wegen

Het centrum van Trinidad is autovrij gemaakt door op de weg obstakels op te richten, variërend van simpele paaltjes met kettingen, via oude kanonnen, tot afschuwelijke, dwars over de weg opgetrokken, muren. Het valt op dat de bestrating hol is. Natuurlijk is dit gedaan om een vlotte afwatering te bewerkstelligen na een regenbui. De legende leert anders. Eén van de gouverneurs van Trinidad had een kort en een lang been. Door de straat in het midden dieper te maken kon je dat niet zien als hij er wandelde. Maar…, het is een legende en de naam van de gouverneur is nooit bekendgemaakt.

Plaza Mayor

Een bezoek aan Trinidad begint op het Plaza Mayor, het belangrijkste plein van de stad, ook bekend als (hoe kan het anders) Parque Martí.

Smeedijzeren bankjes nodigen uit om even de tijd te nemen om al het moois op je  te laten inwerken. De weg die het parkje doorsnijdt wordt bewaakt door bronzen honden, en de rode straattegels… die komen uit Bremen. Ze werden ooit gebruikt als ballast voor schepen die uit Duitsland kwamen om zaken te doen op Cuba. 

Het Plaza Major wordt omgeven door de paleizen van de vroegere suikerbaronnen. Deze huisvesten nu diverse musea.

Er zijn in Trinidad meerdere casas de musica van wereldklasse, en elke nacht is naast de kerk op de Plaza Mayor één van Cuba's drukste dansvloeren.

Iglesia de la Santísima Trinidad

Het plein wordt gedomineerd door de Iglesia de la Santísima Trinidad, in zijn huidige gedaante gebouwd tussen 1884 en 1892. De hoofdkerk ‘Iglesia de la Santísima Trinidad’ is een van de grootste godshuizen van Cuba, en heeft een bijzonder houten altaar, vervaardigd uit 18 verschillende houtsoorten, waaronder cederhout. Verder is het houten kruis dat zich in het midden van de kerk bevindt interessant. Het kruis, aangevoerd door de Spaanse vloot in 1734, was bestemd voor een kerk in Mexico. Vanwege het slechte weer zocht het schip dat het kruis vervoerde beschutting in de haven van Trinidad. Toen de storm was gaan liggen voer het schip weer uit, maar moest opnieuw naar Trinidad terugkeren vanwege het weer. Na vier pogingen ging men er een vingerwijzing in zien: het kruis moest in Trinidad blijven en kreeg een plaats in de kerk. De kerk is nog niet zo oud als het kruis, maar men moet bedenken dat reeds in 1514 op deze plek de eerste houten kerk werd gebouwd. Heel bijzonder in de kerk is het (waarschijnlijk enige in het Caribisch gebied) beeld van een zittende Christus. Er werden diensten gehouden dus was t niet mogelijk om in de kerk naar voren te lopen.

Ook de omliggende panden mogen er zijn. De meeste zijn als museum (alle musea zijn op maandag gesloten!) ingericht. Men vindt er het Museo de Arquitectura Colonial, het Museo Romántico de Artes Decoratives, het Museo de Alejandro de Humboldt (natuurhistorisch), het Museo de Arqueología en, om even iets dichter bij de tijd te blijven, de Galeria de Arte Universal, waar werken van moderne Cubaanse kunstenaars zijn tentoongesteld. Nee we zijn er niet in geweest alleen die laatste even. Daar trof ik het bord, dat boven op de pagina Havana staat oeps foto's maken was niet de bedoeling haha.

Alle gebouwen aan het plein die dateren uit de 18- en 19de eeuw, zijn prachtig gerestaureerd en de koningspalmen die het plein omgeven dragen bij aan de geweldige ambiance. Het is gewoon een schitterend plaatsje geloof me.

De Jigueboom

Nét om de hoek, aan de Calle Guinart bevindt zich aan de muur een tweetal gedenkplaten met betrekking tot de stichting van Trinidad. Beide herinneren aan het opdragen van de eerste mis onder de boom naast het klooster. Aanvankelijk werd verondersteld dat San Bartolomé de las Casas die had gecelebreerd. Latere onderzoekingen hebben uitgewezen dat deze nooit in Trinidad geweest is. De priester die hier, onder een jigueboom (er staat nog steeds een exemplaar op dezelfde plaats), de eerste mis opdroeg was Juan de Tesín tijdens het kerstfeest in 1513. De oorspronkelijke gedenkplaat werd niet vervangen, maar simpelweg wit geschilderd, er kwam een nieuwe gedenkplaat naast te hangen. Vanaf deze plaats is Trinidad overigens wel verder uitgebouwd.


En wat is een stad of hoe je het ook noemen mag als er niet geleefd wordt, juist de mens bepaald uiteindelijk het beeld dat je bijblijft.

En een enkele foto spreekt je zo aan dat je m gewoon apart naar voren wilt laten komen haha hier is alles in aanwezig;

huis met tralies voor t raam, de kleur, de oude auto's de obstakels om te voorkomen dat... de kinderhoofdjes, het naar binnen lopen van de straten in het midden, de mens, de stevige schoenen, de lichtmasten, de blauwe lucht en ja zelfs de zee op de achtergrond.

Dit is Trinidad 

Parque el Cubano

Deze aangename plek binnen een beschermd park  in het subtropische Escambray-gebergte, bestaat uit een ranch (boerderij) en de verfrissende Jazira waterval, ongeveer 5 km ten westen van Trinidad. We gaan er met de bus heen uiteraard.

Een redelijk onderhouden pad langs de Rio Guaurabo door het natuurlijk begroeide landschap.

Tussen de bomen en het gebladerde, ontdekken we van alles het is een leuke klim door de jungle. Ook hier ben je weer blij met stevige schoenen. We moeten van de een naar de andere kant van de rivier en dat gaat over kleine hangbruggen, zelfs over rotsen in ondiep water - geplaatst. 

Her en der langs de oevers wachten totaal ongerepte wandelpaden de  bezoeker op en nodigen uit om een heel authentiek stukje Cuba te leren kennen (plaatselijke gidsen / campesinos (boeren) zijn vaak een noodzaak om hier de weg te vinden). 

Leuk om te ervaren dat Agustien zich ook hier weer behoorlijk had ingelezen en gedaan dus onze perfecte gids. Hij had zelfs diverse vogelroepen op zijn mobiel zodat we kans hadden dat de echte vogels onze kant opkwamen en soms lukte het ook maar ja zie dat maar vast te leggen op die gevoelige plaat (moet je vogelaar voor zijn hoor) Het is me 1x gelukt, ik heb toen geloof wel 25 foto's lukraak in de lucht staan knippen en jawel op 1 stond een vogel hahahah. Kijk maar goed hij is wit en heeft een zwart kuifje.

Ook komen we op een plek waar de rotsen vol met wespennesten hangen heel indrukwekkend om dit te zien. we moeten soms ook aardig klimmen maar het is te doen voor een ieder die mee is gegaan. We komen bij een bord dit en ook Agustien, raadt je aan om stil te zijn en de wondere wereld van de wespen te respecteren. Geloof me als je deze duizenden wespennesten ziet hangen word je vanzelf héél stil!  

En dan komen we bij het eindpunt van onze wandeltocht; 

De waterval.

Ja hij is mooi maar je moest toch nog een aardige extra klim maken om dichtbij te komen hoor. En ook daarboven was een mogelijkheid om naar beneden te springen in het koele water en dan de rots onder de waterval in te zwemmen. Wel er was ook een behoorlijk gegil want niet iedereen in de groep hield van vleermuizen.  Nadat een ieder was opgefrist, was het tijd om de terugweg aan te vangen, nee de bus stond ons daar niet op te wachten hoor weer keurig klimmende terug naar het begin. 

Halverwege, wacht ons een hutje mijlen ver van de bewoonde wereld en wij mogen hier thee drinken van niet definieerbare, cubaanse kruiden. Uit een stenen napje leuk hoor. We mogen even rondkijken nee toilet en badkamer (zal die er zijn dan? ik weet t niet) maar 2 deuren mochten we niet openen. Wel leuk hoor, ook buiten zie je dat alles zeer eenvoudig is kijk maar naar de foto's. Wil je tot rust komen moet je hierheen gaan er is echt niets dan bomen water en rust!

Asamblea Municipal Gemeentehuis

Het is gelegen banaan het Central Park of Parque Cespedes. Het is de zetel van de gemeentelijke overheid. Hier vinden de gemeentelijke vergadering van mensen de macht en de Raad van het gemeentebestuur van de stad plaats.

Deze vergaderingen voor lokale aangelegenheden, zijn weliswaar wettelijk en juridisch onafhankelijk, maar wel ondergeschikt aan het Provinciale Assemblee en de Nationale Vergadering van de Populaire Macht van Cuba.

Deze lokale macht is samengesteld uit 117 afgevaardigden. Om de 2,5 jaar wordt er gestemd door middel van algemene verkiezingen. Deze afgevaardigden, vertegenwoordigen de kiezers van 13 raden, die op hun beurt zijn onderverdeeld in 117 kiesdistricten.

De werkzaamheden van de gemeentelijke overheid bestaan uit landbouwsubsidies, belastingen, energie besparen , reiniging, enz.

Naast de eigen taken, draagt de gemeente, bij tot de realisatie van de doelstellingen van de staat.

Trinidad heeft net als Havana mijn hart gestolen. Geweldig wat een leven wat een lieve mensen! En ja dan natuurlijk de muziek overal waar je maar loopt kijk hier maar geen luxe geen overdaad maar gewoon een groepje mannen met een paar eenvoudige muziekinstrumenten en mooie stemmen, zittend onder de boom. Je ik bedoel ik wilde maar 1 ding neerploffen en lekker genieten. Maar het is weer zover we gaan verder op naar de volgende stad. 

ca 255 km naar Camagüey   Terugblik  Cuba