Antalya
De oorspronkelijk naam van Antalya is Attaleia. Deze naam is een afgeleide van Attalos II, de stichter van de stad. Attaleia werd in de 2e eeuw voor het begin van onze jaartelling gesticht als havenstad. Al snel werd de stad 1 van de belangrijkste havens in de regio, wat zorgde voor economische voorspoed. De belangrijke positie die Attaleia innam trok helaas ook de aandacht van zeerovers die de stad al snel innamen. De Romeinen verjoegen vervolgens de zeerovers en maakten de stad onderdeel van het grote Romeinse Keizerrijk en de stad beleefde een 2e bloeiperiode, samen met steden zoals Side en Aspendos.
Na de val van het Romeinse Rijk heeft Antalya een lange periode van verval gekend. Pas tegen het einde van de middeleeuwen leefde de stad weer op, onder leiding van de Seltsjoeken. Zij zijn deels verantwoordelijk voor hoe de oude binnenstad van Antalya vormgegeven is. Kortom; de Romeinen, Byzantijnen en de Seltsjoeken bezetten achtereenvolgens de stad voordat hij onder de Ottomaanse heerschappij kwam. De omgeving van Antalya is een goudmijn op geologisch vlak.
Kaleiçi
Het historische centrum van de stad Antalya wordt aangeduid met Kaleiçi. De schilderachtige oude wijk, heeft smalle kronkelende straatjes. Ottomaanse woningen en oude houten huizen die grenzen aan de oude stadsmuren. Voorheen werd dit stadsdeel volledig omringt door een stadsmuur. Samen met de naast gelegen jachthaven leent dit gebied zich uitstekend voor een heerlijke wandeling. Zo kom je vanzelf langs leuke boetiekjes, pittoreske plekjes en de beroemde Old Bazaar.
De Square one-koepel mescid (kleine moskee)
is gebouwd in de 13de eeuw. Door de structuur is het erg moeilijk om de precieze datum (Anatolische Seljuk tijdperk) te bepalen. Het metselwerk van de wanden is van gesneden steen. Hij werd gerestaureerd in 1955. De exacte datum van de structuur van de binnenste muur is onbekend. Begin van 1997 werd Mescid gesloten. Hij werd gerestaureerd tot hedendaags gebruiksgemak en opende op de 1ste dag van de Ramadan in 1998 weer voor de aanbidding voor de inwoners van Kaleici.
De moskee Tekeli Mehmet Pasa
is uit de 18e eeuw gelegen in het Kalekpisi district, het is een van de belangrijkste Osmaanse moskeeën in de stad
De Moskee is gebouwd door Beylerbey (gouverneur van de presidenten)
Het gebouw werd uitgebreid hersteld in 1886 en 1926. De moskee is gelegen aan de straat naast Saat Kulesi.
Even genoten binnen.
Let op de mooie arabische inscripties in de gekleurde tegels boven deuren en ramen.
Wel hoofd en schouders bedekken en schoenen uit
De Old Bazaar uit het jaar 1499 zoals je ziet. Ik kon verder geen informatie vinden.
Het is niet moeilijk om hem te vinden. Maar dan ben je binnen en dan wordt t moeilijk
We woesten een keuze maken daar we niet al te veel tijd hadden natuurlijk.
Weet je we gaan gewoon op de geur af.
Dan kom je natuurlijk bij de kruiden uit dat was even genieten hoor!
Ja natuurlijk is er wat mee gegaan in de tas dat snap je wel haha.
De theetuin
Nu tijd om te relaxen vonden wij. We zagen een mooie binnentuin en gingen zitten.
Het was zo gezellig onder de boom, dat we de tijd bijna vergaten.
We zien weer van alles als we naar de bus terug gaan. Oeps je mag niet fotograferen nou het staat er nu toch al op haha.
En zie daar een wagen met strikken ja dat is een trouwauto. O dat is waar we hadden geen tijd. Nergens meer naar kijken nu en echt heel hard rennen om op tijd bij de bus te zijn. Die we op het nippertje konden halen. Dank aan onze lange vriend Hans die ons door het laatste stuk loosde Want we verdwaalden natuurlijk haha.
We gaan weer op weg we rijden naar Aspendos.
Aspendos
De antieke Turkse stad en ligt circa 45 km van Side richting Antalya.
Dit wordt het sluitstuk van onze reis.
Het theater in Aspendos wordt beschouwd als het best bewaarde theater uit de oudheid en bovendien past het hele theater perfect in het landschap.
Het theater werd eigenlijk gebouwd in de 2e eeuw na Christus, tijdens het bewind van de Romeinse keizer Marcus Aurelius (161-180 na Christus), op basis van het project van Zeno - een Griekse architect geboren in Aspendos. De Griekse en Latijnse inscripties die boven de ingangen van het skene-gebouw zijn geplaatst, vermelden dat 2 broers - Curtius Crispinus en Curtius Auspicatus - dit theater opdroegen "aan de goden van dit land en aan het keizerlijke huis".
Ondanks dat het theater in de Romeinse tijd is gebouwd, vertoont het gebouw veel kenmerken die typisch zijn voor Griekse theaters. De zaal ligt gedeeltelijk tegen een helling. Hetbhoefijzervormige auditorium, is ook een Grieks kenmerk. Anderzijds is het theater naar Romeinse maatstaven door het skenegebouw van de buitenwereld afgesloten. Ook de tongewelfde onderbouw is een typisch Romeins idee.
De zaal van het theater heeft een diameter van 96 meter en wordt door een horizontale gangway (diazoma) verdeeld in een boven- en een benedengedeelte. Bij het bouwen van de 39 rijen zitplaatsen is kalksteen en marmer uit de naburige bergen gebruikt. Het bood plaats aan maximaal 7.000 toeschouwers. Een arcade boven het auditorium ondersteund door een colonnade die vroeger schaduw bood aan de toeschouwers wanneer een linnen luifel (dwz velarium) werd uitgeschoven. 58 gaten die werden gebruikt voor de montage van de masten zijn daar nog zichtbaar.
Het skene-gebouw bestaat uit een gevel en een proscenium waar het stuk werd opgevoerd. De scaenae frons had 5 poorten die toegang gaven tot het proscenium. De grootste poort in het midden heette porta regia en de 4 kleinere portae hospitales. Het skene-gebouw was vroeger bedekt met een 8 meter breed houten dak.
Het podiumgebouw (skene) werd van binnenuit versierd met een tweeledige gevel die nog steeds zijn oorspronkelijke hoogte behoudt. Het podiumgebouw heeft van buitenaf 17 ramen en is visueel verdeeld in 2 niveaus. Een steunbeer en een portaal dat op een toren lijkt, werden gebouwd in de Seljuq-periode toen het gebouw werd gebruikt als zomerresidentie van sultans.
Mustafa Kemal Atatürk
In de jaren 30 van de 20e eeuw bezocht hij Aspendos. Na de inspectie van het theater verklaarde hij als 1ste president van de Turkse Republiek dat zo'n magnifiek bouwwerk niet verloren mocht gaan. Hij gaf opdracht tot de renovatie die veel controverses veroorzaakte onder historici en architecten. Sindsdien wordt het theater gebruikt als locatie voor verschillende culturele evenementen, waaronder het International Ballet and Opera Festival (tr. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali). De optredens vinden meestal plaats in het late voorjaar en de vroege zomer en de kaartjes zijn vele maanden eerder uitverkocht.
Het theater beschikt over een geweldige akoestiek dit hebben wij mogen ervaren door het gezang van 2 personen uit onze groep. Je staat te kijken en ineens hoor je gezang je zoekt waar komt dat vandaan waar zijn die luidsprekers. Nee hoor ze staan gewoon in de halve cirkel en zingen. Dit heeft een diepe indruk achtergelaten bij ons.
We gaan op weg naar de Manavgatrivier, altijd leuk die plaatjes onderweg.
Helemaal leuk was natuurlijk dat we langs het bureau van Anatolian Balloons reden😂
De boottocht over de Manavgatrivier
De Manavgatrivier
Dit is 1 van de langste ondergrondse rivieren ter wereld en 1 van de weinigen die door een bron gevoed wordt (Dumanlibron) en 2 stuwmeren heeft. De turquoise groene rivier is rijk aan mineralen en bovendien zeer helder en zuiver
De oevers zijn begroeit met veel planten en boomsoorten zoals wilgen, platanen, populier en moerbei, oleanderstruiken, rozenstruiken en bramen.
Op de vruchtbare rivierklei wordt ondermeer katoen, sesam, meloen, en maïs verbouwd. Ook de sinaasappel-, granaatappel- en olijvenboomgaarden dijen goed op deze humusrijke aarde.
In totaal worden hier ongeveer 45 verschillende soorten gewassen verbouwd. In de vele broeikassen die je overal tegenkomt worden behalve groenten en fruit ook bloemen gekweekt.
De rivier biedt ook onderdak aan vele soorten dieren. Forel, karper, baars, vogels als meeroet eend en ijsvogel, verschillende viseters, de meeuw en zoetwater-schildpadden. Zou er ook een soort van haventje zijn? Je zou het bijna denken.
Wij maakten een boottocht naar de riviermonding onderwijl genoten wij van een heerlijk vismaal.
Bij de mondig van de rivier aangekomen, legden wij aan. Hier was aan de ene zijde de zee en aan de andere zijde van het strand de rivier. Lekker zwemmen in de zee en dan afspoelen in het zoete rivierwater. Een leuke afsluit van de dag.
We rijden weer naar ons volgend hotel. We zien weer genoeg onderweg. Eenmaal bij het hotel aangekomen even opfrissen en dan op naar het diner dat goe verzorgd was Leuk dat we van boven zo in de keuken konden kijken.
De laatste dag stond er niets op het programma doe waar je zin in hebt. We namen eerst afscheid van een paar mensen uit de groep Ik weet niet meer wat daar de reden van was. Mogelijk een ander vliegtuig dus andere vliegtijd. Daarna zijn we aan de wandel gegaan richting ja hoe kan het anders de zee. Daar even genoten van een drankje en de rust. Op weg naar het hotel kwamen we op een enorm lange brede weg met een enkele boom in het midden. Dit pad was uitsluitend voor wat foto's zien die voetgangers en fietsers. En toen liepen we langs een enorm grote picknick-plaats Je ziet de BB's staan klaar voor gebruik. Dit is echt een traditie in Turkije op de zondag en na het eten ruimt een ieder zijn eigen troep op en blijft alles weer netjes achter. En zo kwam aan deze reis dan weer een eind straks het vliegtuig in en weer naar huis. Viel me toch niet tegen hoeveel herinneringen weer naar boven komen als je wat langer naar de foto's kijkt. En zo is het dan toch nog en leuke herinnering geworden.
Korte terugblik
En zo gingen wij dan op weg. Hans reed ons (Margha en mij) naar Schiphol daar aangekomen eerst die koffers inchecken. Nee geen vertraging oké we gaan door de douane op weg naar de koffie met iets lekkers. Dan naar de Gate en de lucht in!
Als we geland zijn bij de douane een visum in het paspoort (€15,00) Oeps keek even wat het nu kost iets meer €49,95 dat is aardig opgelopen in die tijd. Dan mogen we naar buiten en daar is het bij de bus verzamelen als we allen aanwezig zijn is het instappen en rijden.
De handdoeken waren elke dag weer op een andere manier gedrapeerd altijd leen leuk welkom als je op de kamer kwam. Ons reisleider zat vaak zo met zijn kralenketting in de bus dus dan moet je dat een keer vastleggen haha. En ja de entreebewijzen even samen op de foto gezet als afsluit.
Hier dan nog even de route van onze reis En nog een paar laatste foto's zoals ons reisleider, kenteken van de bus, sprinkhaan of hoe heet dat gifgroene dier, Een taksistandplaats, de bougainville De vlag van Corendon (Onze reisorganisatie toen heel goed altijd een reisleider van het land waar je naar toegaat. Ik weet niet hoe dat tegenwoordig is.) Nog even foto van het mooie landschap maken, Ons reisleider en chauffeur bij het ontkurken van de wijn in de liefdesvallei. De granaatappel en een foto in Perge en natuurlijk de groepsfoto.
Mijn schoentjes zijn gewoon op sniksnik!!!😢😢
Thuis gekomen gaan we dan maar aan de slag met het verslag
En onderwijl geniet ik van mijn waterpijp! Nee tegenwoordig staat hij er puur voor de show😂