Boedapest (internationaal: Budapest)
Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. Het economisch en cultureel centrum van het land, en een samensmelting van de twee steden Buda (rustige deel) en Pest (centrum bestaat vooral brede straten, veel statige gebouwen). Deze twee stadsdelen liggen ieder aan een zijde van rivier de Donau. In twee eeuwen tijd is Boedapest uitgegroeid van een vijftigduizend inwoners tellende stad naar een metropool van bijna twee miljoen inwoners.
Het allerbelangrijkste is de Donau. Deze rivier geeft je vanuit meerdere plekken in de stad een mooi panoramisch beeld. Ook zorgt de Donau ervoor dat een aantal gebouwen zoals het Parlement en het Burchtpaleis extra tot hun recht komen.
De Gellértheuvel ligt iets zuidelijker is behalve een populaire toeristische attractie ook een leuke uitdaging voor wandelaars.
Margaretha eiland ligt in de Donau, tussen Boeda en Pest, gesloten voor auto’s.
Met ruim 4 miljoen bezoekers per jaar is Boedapest veruit de belangrijkste toeristische bestemming in Hongarije. Het kan zich wat betreft bezoek meten met Amsterdam, Los Angeles en Moskou. Boedapest trekt zelfs meer bezoekers dan Praag, Berlijn en Wenen.
De vlag van Hongarije
is een horizontale driekleur in de kleuren rood, wit en groen.
De vlag is afgeleid van de vlag die door de vrijheidsbeweging van 1848-1849 gebruikt werd, en heeft zijn oorsprong dus in de republikeinse beweging uit de 19e eeuw (via de vorm van de driekleur) en in het middeleeuwse Hongarije (via de kleuren rood, wit en groen).
Er zijn twee manieren om de vlag te omschrijven hieronder beide omschrijvingen;
a Folklore uit de Romantiek gaf elke kleur een symbolische betekenis:
b Staatsrechtelijk
A B
De Hongaarse vlag wordt als teken van rouw niet halfstok gehangen, zoals in de meeste andere landen gebruikelijk is.
In plaats daarvan wordt gevlagd met zwarte vlaggen.
Wapen
Dit is een ingewikkelde kwestie er zijn tal van veranderingen geweest. De leeuw van Buda links en de griffioen van Pest rechts, houden gezamenlijk een rood schild staande dat wordt bekroond door de zogeheten Stefanskroon. Boven de rivier de Donau, die in het midden van het schild staat is het wapen van Pest te zien , terwijl de twee stadspoorten in het onderste veld voor Buda en Oduba staan. Het algemeen geaccepteerd symbool is de Kettingbrug die als de eerste vaste verbinding over de Donau, de vereniging van de hoofdstad aanzienlijk heeft bevorderd. 2de Symbool het Burchtpaleis geldt als een waardige bekroning van het Donaupanorama
De gezondheidszorg
in Boedapest heeft een goed niveau. De stad telt meerdere ziekenhuizen. Er zijn vrijwel geen gevallen te noemen waarmee je niet in Boedapest terecht kunt. De kosten worden als het goed is door de Nederlandse zorgverzekering gedekt, conform de verzekeringsvoorwaarden die voor uw polis gelden.
Er gelden voor Boedapest geen specifieke gezondheidsrisico's.
Het mobiele netwerk
In Boedapest heeft een uitstekende dekking.
Als toerist zijn er voldoende plekken waar je gratis toegang kunt krijgen tot het internet via wifi. Hotels maar ook veel bars en restaurants bieden gratis internettoegang aan voor hun gasten.
Geld
Hongarije doet niet mee aan de euro. In Boedapest betaal je daarom met de nationale Hongaarse munt forint (ft, HUF).
Je kunt met euro’s betalen, maar de wisselkoers die dan gehanteerd wordt is over het algemeen niet zo gunstig. Probeer daarom zoveel mogelijk met Hongaars geld te betalen.
Pinnen
De beste koers verkrijg je door te pinnen bij één van de vele geldautomaten die de stad telt. Bij wisselkantoren krijg je over het algemeen een minder gunstige koers als je daar je euro’s omwisselt. Skimmen is een relatief veel voorkomende activiteit in Boedapest. Pas daarom goed op of de geldautomaat niet geprepareerd is en zorg ervoor dat men op geen enkele wijze je pincode kan zien of vastleggen. Het risico verminder je door bij geldautomaten in bankgebouwen te pinnen.
De Hongaarse keuken
Deze keuken, is eigenlijk een keuken die grensoverschrijdend is. Veel gerechten zijn geïnspireerd of vrijwel geheel overgenomen van omringende landen. Zoals de Tsjechische, de Oostenrijkse, de Balkan en de Turkse keuken.
Hongaren zijn liefhebbers van vlees, stoofpotten, vis, kaas, soepen, gevogelte, fruit, asperges en aardappelen. Vlees zie je veel terug in stoofpotten en heerlijke Hongaarse worsten, maar ook gebakken op de grill. Voor vegetariërs zijn er uitstekende gerechten met allerlei soorten kaas. Met name geitenkaas is iets wat je redelijk veel op de menukaarten terugziet. Hét gerecht wat je op vrijwel iedere menukaart terugziet is goulashsoep. In Hongarije wordt dit gewoon als goulash (gulyás) aangeduid. De goulash zoals wij die als stoofpot in Nederland kennen heet in Hongarije Pörkölt.
Ook erg smaakvol is de lokale vissoep: halászlé. Voor dit gerecht bestaan meerdere recepten die vooral streekgebonden zijn. Als je een liefhebber van vis en vissoep bent moet je dit gerecht op meerdere plekken uitproberen. Grote kans dat er soms vrij grote verschillen in het eindresultaat en de presentatie te ontdekken zijn.
Naast de ruim vertegenwoordigde Hongaarse keuken kun je in Boedapest kiezen uit veel internationale keukens zoals Italiaans, Thais, Mexicaans, Spaans en Frans. Waar je ook bent in Boedapest, er is altijd een plek waar je goed kunt eten. Bij goed weer wordt alles opengegooid en mocht het koud en/of nat zijn dan kun je beschut en vaak ook verwarmd zitten op de terrassen.
Drinken
Prijstechnisch betaal je voor alcoholische dranken in Boedapest wat meer dan in Nederland, wat grotendeels veroorzaakt wordt door de hogere inkoopprijzen. Wijn die geschonken wordt is niet zelden afkomstig uit Hongarije. Hongaarse wijnen zijn over het algemeen van prima kwaliteit
Een typisch Hongaars drankje, dat alleen maar in Hongarije gemaakt en gebotteld mag worden is Pálinka. Deze sterke drank is een vruchtenbrandewijn die gestookt wordt van rijpe fruitsoorten. Dit kan bijvoorbeeld appel, peer, pruim of iedere andere fruitsoort zijn.
Een andere nationale drank is de kruidenlikeur Unicum. Het drankje is gemaakt van meer dan veertig zorgvuldig geheimgehouden kruiden en wortels.
Wil je echt wat lekkers proberen dan moet je de zelfgemaakte limonades bestellen. Deze zijn wel wat duurder, maar zijn heel lekker.
Koffie
De koffiehuizen vervullen een lange traditie in Boedapest. Ze hebben dan ook een reputatie hoog te houden op het gebied van het aanbieden van een goede kop koffie. Als je koffie wilt drinken in Boedapest kies voor één van de traditionele koffiehuizen in de stad. In dat geval geniet je niet alleen van een lekker kopje espresso, koffie of andere variant op koffie, maar maak je ook deel uit van het cultureel erfgoed van de stad.
Fooien
Een fooi van ten minste 10 procent is gebruikelijk in bars en restaurants. Tegenwoordig wordt het bedrag aan fooi / bedieningsgeld bijna standaard al aan de rekening toegevoegd.
Als ik nu zeg Budapest ben ik even stil
Als betwist onderdeel in de machtstrijd tussen oost en west heeft Hongarije het historisch gezien niet makkelijk gehad.
De Hongaren werden deel van het Habsburgers rijk, vervolgens 150 jaar bezet door de Osmaanse Turken en daarna weer ingelijfd door de Habsburgers.
In de WOII waren eerst lokale fascisten aan de macht, toen bezette Hitler het land en daarna volgde de Stalinistische dictatuur van het communisme. De Hongaarse opstand hiertegen in 1956 werd hardhandig onderdrukt. Een land met zoveel herinneringen staat natuurlijk vol gedenkplaten en beelden die je werkelijk op iedere plek in hoofdstad Boedapest kan bewonderen. Het is niet te doen om alles op de site te verwerken.
Schoenenmonument of ‘schoenen aan de Donau’
Aan een der opvallendste monumenten zou je zomaar voorbij kunnen lopen, zo onopvallend is het op het eerste gezicht. Het betreft paren – van metaal nagemaakte – schoenen uit de WOII die langs de Donau staan.
Zij symboliseren de joden die hier hun schoeisel moesten uittrekken om vervolgens langs de waterkant op een rij te moeten aan staan om vervolgens door lokale nazi’s vermoord te worden. Tijdens de Rwandese genocide van 1994 zou men de rivier Kagera gebruiken om lijken af te voeren. Dit monument telt 60 paar metalen schoenen over een lengte van 40 meter
Het Vörösmarty plein
Dit is een van de meest levendige pleinen in Belváros, het oude centrum van Pest. In dit gebied bevinden zich heel wat winkels evenals een beroemde patisserie. Het plein is het vertrekpunt van een van de bekendste winkelstraten van Boedapest, Váci utca.
Het monument van Vörösmarty werd gemaakt door Ede Telc, een Hongaarse beeldhouwer, en is in 1908 opgericht. Het toont de dichter gezeten op een platform gehouwen uit 23 blokken kalksteen. Hij wordt omringd door figuren die de verschillende maatschappelijke klassen vertegenwoordigen, met ondermeer een boer en boerendochter, mensen in Hongaarse klederdracht, een student en een arbeider met zijn vrouw en jonge zoon.
Het Huis van Terreur (Terror Háza)
Het Huis van Terreur is gemakkelijk herkenbaar door de zwarte structuur aan de buitenkant met de zwarte bladen op de buitenmuur en het granieten voetpad. Het gedenkt twee bloedige periodes uit de geschiedenis van Hongarije: het fascisme en het communisme.
Daarnaast is het een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van deze brute regimes. Het Huis van Terreur is gevestigd aan Andrássy út 60. Dit was in de oorlog het hoofdkwartier van de Nazi’s en daarna van de AVH, de geheime dienst van Hongarije tijdens het communisme. Ervoor staan ook nog een paar billboards met informatie over de omgekomenen en een monument
Franz Liszt
Hij was een Hongaars componist en pianist, en geldt als een van de grootste pianovirtuozen aller tijden. Hij was tevens een succesvol en vooraanstaand pianoleraar en daarnaast een groot muziekhervormer en -vernieuwer; het symfonisch gedicht en het pianorecital worden aan hem toegeschreven. Franz Liszt verdeelde zijn tijd voornamelijk tussen Wenen en Parijs en zijn latere jaren tussen Weimar, waar hij hofkapelmeester was, Boedapest en Rome, alwaar hij zijn wijding tot subdiaken ontving hetgeen hem de titel "abbé" (hier niet als aanspreektitel van een priester, maar van iemand die een lagere wijding ontvangen had) verschafte.
Zoals gezegd zijn huis was niet makkelijk te vinden en het Conservatorium mochten we niet binnen op dat moment Het huis (nu museum), we zijn geweest maar dat was het dan. Nee niet echt onder de indruk. De hal was wel mooi.
De Grote Synagoge, ook wel Dohány Synagoge
Deze wordt genoemd naar de straat waaraan ze ligt, werd tussen 1854 en 1859 gebouwd naar plannen van de Weense architect Ludwig Förster (in Hongarije gekend onder de naam Lajos Förster).
De Grote Synagoge van Boedapest, is een van de grootste synagoges ter wereld. Het is ook een van de meest herkenbare gebouwen in Boedapest dankzij de hoge torens met uikoepels en het vormt het religieuze hart van wat vroeger een overwegend joodse wijk binnen Boedapest was. Zij is voornamelijk gebouwd in moorse stijl, met twee grote torens die het gebouw makkelijk herkenbaar maken, en is drieënvijftig meter lang en ongeveer half zo breed. Er is plaats voor 2.964 personen (1.492 voor mannen en 1.472 in de bovengalerijen voor vrouwen)
De gevel bestaat uit gele en rode bakstenen. Boven de hoofdingang is een indrukwekkend gebrandschilderd roosvenster. Langs weerszijden rijzen twee achthoekige torens langs weerszijden tot een hoogte van 43,6 meter. Deze symboliseren de zuilen van de Salomo's tempel in Jeruzalem. De torens culmineren in opvallende koperen koepels.
Het gebouw raakte zwaar beschadigd tijdens de WOII en het werd gerestaureerd in de jaren 1990, na de val van het IJzeren Gordijn.(Een redelijk deel van de kosten is gefinancierd door de Hongaars-joodse zakenvrouw Estée Lauder.)
Het interieur
Dit werd ontworpen door Frigyes Feszl en is erg kleurrijk. Vreemd genoeg staat er in de Grote Synagoge een enorm pijporgel, iets wat men eerder verwacht tegen te komen in Christelijke kerken. Het orgel bevat zo'n 5000 pijpen en dateert uit 1859. Grote musici zoals Franz Liszt en Camille Saint-Saëns hebben dit instrument bespeeld. De synagoge is bijzonder rijk gedecoreerd met veel schilderwerken, fresco’s, kroonluchters en ornamenten.
De Heldentempel
Naast de synagoge staat de Heldentempel of Synagoge der Helden. De Heldentempel is in Babylonische stijl ontworpen en biedt plaats aan 250 mensen. De meeste diensten worden hier gehouden. Voor een joodse dienst moeten minimaal 10 mannen aanwezig zijn. Voor de Heldentempel is een gedenkteken voor de 10.000 Joodse soldaten die hun leven gaven voor Hongarije in de Eerste WO.
De herinneringstuin
In de WOII, maakten de tuin en synagoge deel uit van het getto van Boedapest. In de tuin (alleen vanuit de synagoge te bereiken), werden meer dan 2000 slachtoffers op elkaar begraven. De meeste slachtoffers zijn niet geïdentificeerd. Je zie ook maar enkele gedenkstenen. Op de stenen pilaren in het midden van de tuin staan de namen van de Rechtvaardigen; mensen die vervolgde Joden geholpen hebben, zoals de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg en de Zwitserse consul Carl Lutz. Ook vanaf de straatkant is de tuin goed te zien.
De Boom (des levens)
Deze staat achter de synagoge, in de vorm van een omgekeerde joodse zevenarmige kandelaar, de zilveren Treurwilg met op de blaadjes de namen van de vermoorde Hongaarse joden tijdens de Tweede Wereld oorlog. Moeilijk te vatten, in 1½ jaar zijn 600000 joodse mensen vermoord in Hongarije. Een monument om bij stil te staan
Auguszt Confectionery
Eén van de beroemdste banketbakkers van Boedapest is de Auguszt Confectionery. Gelegen in het centrum van de stad in de buurt van Astoria, vind je het koffiehuis Auguszten het heeft een
historische binnenplaats, er is ook een lounge-patisserie. Het kleine terras is een perfecte plek voor een kopje koffie met gebak in het drukke stadscentrum. Er zijn in totaal 3 vestigingen.
Zij bieden allen heerlijk ijs gemaakt van natuurlijke ingrediënten aan in de zomer.
De geschiedenis van de zoetwaren Auguszt begon in 1870, toen Elek Auguszt een kleine winkel opende.
Astoria metro
Dit is de eerste onderdoorgang van Budapest! De poort van Hatvani Astoria, was Een van de uitgangen van het dorp. De metro is gegraven in de elementaire muur het oude bastion (ronde toren) zoals een plaquette laat zien. De gateway is in 1964 in moderne stijl herbouwd, vloer zwart asfalt, Sóskút zijwand van kalksteen. De verlichting fluorescentielampen verzonken in het plafond. Omdat de leidingen in het plafond de constante trillingen van tramsporen niet aan konden, kwamen de lichten in de kolommen, die nog steeds een interessant en uniek beeld aan de metro geven. Hier is ook een in verhouding groot kantoor voor het kopen van kaarten voor het openbaar vervoer. Dit is ook de plek waar wij eindelijk de datum en tijd met de juiste stift op onze Budapest-card konden zetten
Keleti Pályaudvar (Treinstation)
Het Ooststation van Boedapest, is het grootste van de drie internationale spoorwegstations in de hoofstad van Hongarije. Het 19e eeuwse gebouw heeft een imposante voorgevel met een enorme hal in de vorm van een triomfboog. Het station werd gebouwd tussen 1881 en 1884 in het achtste district aan het Barros Plein. Het ontwerp is van Gyula Rochlitz en János Feketeházy.
Het gebouw is 93 meter lang en de perrons hebben een lengte van 80 meter, waardoor het een van de grootste uit zijn tijd was en zeker het grootste in Boedapest. De gevel van het station is versierd met beelden van James Watt en George Stephenson, gemaakt door de Hongaarse beeldhouwer Gyula Bezerédy. Veel van de intercity en internationale treinen (één ervan rijdt meerdere keren per dag naar Wenen) komen hier aan of vertrekken hier. Het station is ook uitstekend verbonden met de rest van de stad dankzij het metrostation bij de ingang. Er zijn ook plannen om het station rechtstreeks te verbinden met de Ferenc Liszt internationale luchthaven van Boedapest. Door de vluchtelingenstroom was er geen mogelijkheid om het station van binnen te bekijken.
Gábor Baross (6 juli 1848 in Pružina; † 9 mei 1892)
Aan dit plein, staat ook het standbeeld van Gábor Baross. Dit was een Hongaarse staatsman. Als minister van handel, steunde hij de ontwikkeling van de Hongaarse industrie. Hij steunde ook de ontwikkeling van de Kamers van Koophandel in Hongarije en stichtte het Hongaarse Transport Museum.
De Kerepesi begraafplaats
De belangrijkste figuren in de geschiedenis van Hongarije liggen begraven op deze begraafplaats, een van de meest indrukwekkende van Europa. Op het uitgestrekte domein bevinden zich een heel aantal prachtige tombes en mausolea. (Helaas gingen wij rechtsom ipv links haha) De Kerepesi begraafplaats werd in 1847 net buiten het centrum van Boedapest aangelegd. Sindsdien is het de laatste rustplaats van de belangrijkste personen van Hongarije. Het kerkhof bestrijkt een oppervlakte van zo’n 56 hectare. Tijdens het beleg van Boedapest (29-02-1944/ 13-02-1945) werd een groot deel ervan uitgevochten op de Kerepesi begraafplaats. Het meest indrukwekkende monument is voorbehouden aan de leider van de mislukte revolutie, Lajos Kossuth.
Kegyeleti Muzeum
Ook het kleine museum. Hier staan de lijkkoetsen, zeldzame houten grafplaten uit Transylvanie en beschilderde Sarcograven opgesteld. Net als de kleine kapel op het terrein die nog steeds in gebruik is.
Het Parlementsgebouw
Het grootste gebouw van het land rijst op aan de oever van de Donau in Pest. De ingang is vanaf het Kossuth-plein. Het neogotische complex werd tussen 1884 en 1904 gebouwd aan de hand van de ontwerpen van Imre Steindl, in een periode dat Hongarije nog onder Oostenrijkse invloed stond. Het prachtige bouwwerk is desondanks een symbool van de Hongaarse onafhankelijkheid.
Het is gebouw 268 meter lang en118 meter breed. Het monumentale bouwwerk heeft tien binnenhoven, 691 vertrekken en bevat meer dan 20 kilometer trappen, 27 in een flamboyante stijl versierde torentjes. De indrukwekkende koepel, die reeds van ver zichtbaar is, heeft een hoogte van 96 meter. De voorgevel van het gebouw is magnifiek, verfraaid met 88 standbeelden van Hongaarse heersers, puntbogen en talloze grotesken, torentjes en gotische ornamenten.
Imre Nagy
De brug symboliseert de oversteek van het Stalinisme naar sympathie voor het Hongaarse volk. Zijn hand zou naar het parlementsgebouw wijzen, en naar het schijnt staat hij daarom met zijn rug naar het monument met de Communistische ster op het plein achter hem.
Imre Nagy toen minister-president, leidde de Hongaarse opstand van 1956 waarin hij vrije verkiezingen beloofde en koos een eigen weg voor het socialisme in Hongarije. Nagy, werd door de communistische leiders geëxecuteerd.
In juni 1989 werd oud-premier Imre Nagy in ere hersteld. Hij kreeg in het bijzijn van de staatstelevisie en 250.000 mensen een staatsbegrafenis op het Heldenplein.
István Tisza
Dit was een vroeg 20e-eeuwse conservatieve politicus. Als onderdeel van de reconstructie van het plein voor het parlementsgebouw, vind je een monument van István Tisza (1861-1918) Het standbeeld werd onthuld door PM Orbán op Pinkstermaandag. Het standbeeld, oorspronkelijk opgericht in 1934, werd vernietigd in de WOII. PM Orbán prees István Tisza voor zijn poging om een sterke weer natie op te bouwen na het tijdperk van mislukte liberale regel.
Frans II Rákóczi
Of Ferenc II Rákóczi (Borsi, 27-03-1676/ Rodosto 08-04 1735) was een Hongaars aristocraat en prins van Transylvanië. Door zijn rol als leider van de opstand tegen de Habsburgers (1703-1711) wordt hij in Hongarije gezien als nationale held. Reeds op jonge leeftijd nam hij deel aan een samenzwering tegen het gezag van de Habsburgers.
De kerk van de Calvinisten.
Eén van de minder bekende kerken in Boedapest. Het opvallende ontwerp is van architect Samu Pecz. Dit bouwwerk behoort tot één van zijn meesterwerken. Hij heeft deze kerk tussen 1893 en 1896 gebouwd naast de voormalige middeleeuwse markt. Hoewel hij nieuwe bouwmaterialen heeft gebruikt heeft de kerk nog steeds een neo-gothische stijl. Verder is het opvallend dat deze kerk eigenlijk een vorm aanneemt die gebruikelijk is bij middeleeuwse katholieke kerken. De kenmerken die gebruikelijk zijn voor het protestantse geloof verschillen namelijk wezenlijk. Deze staat in Boeda, foto is genomen vanuit Pest bij het parlement
Sint-Annakerk
De Sint-Annakerk is een van de mooiste barokke gebouwen van Boedapest. De bouw ervan ging van start in 1740 en duurde tot 1761. De kerk, gelegen aan het Batthyánplein, valt vooral op door zijn twee torens. De façade wordt gesierd door verschillende beelden, met in het midden een beeld van de Heilige Anna met de maagd Maria.
De magnifieke ovalen koepel bevat fresco’s van kunstenaar Pál Molnar. De kerk is gedurende haar bestaan vaak door getroffen aardbevingen, oorlogen en overstromingen, in die mate dat men er zelfs even aan gedacht heeft het gebouw af te breken voor de bouw van de nieuwe metro. Dat is gelukkig nooit gebeurd.
Szabadság tér (Vrijheidsplein)
Het ruime Vrijheidsplein, werd aan het einde van de negentiende eeuw aangelegd nadat de enorme Neugebaudekazerne in 1886 was gesloopt. De kazerne, die voor de Oostenrijkse troepen was gebouwd, overheerste ooit het zuidelijk deel van Lipótváros (Leopoldstad). Het plein wordt begrensd door monumentale gebouwen die symbool staan voor de indertijd groeiende weelde van de stad.
2 Enorme gebouwen aan het vrijheidsplein werden ontworpen door de Hongaarse architect Ignác Alpár (achter de Obelisk),
Tőzsdepalota
Het voormalige beursgebouw, siert de westelijke kant van het Vrijheidsplein. Het is ontworpen in neoclassicistische stijl met Jugendstil versieringen. In 1948 werd de beurs door de Communisten gesloten en werd het gebouw het hoofdkantoor van de Hongaarse Televisie. (stond in de steigers)
Ignác Alpár
Gelegen aan de oostelijke kant van het plein, is de Hongaarse Nationale Bank (Magyar Nemzetí Bank). Het bouwwerk werd in de laat-classicistische stijl gebouwd en bevat aan de buitenkant elegante kalkstenen reliëfs gemaakt door de beeldhouwer Károly Sennyei.
Harry Bandholtz
Voor de Hongaarse Nationale Bank staat een standbeeld van de Amerikaanse generaal Harry Bandholtz, die in 1919 Roemeense de troepen verhinderde het Hongaars Nationaal Museum te plunderen.
Ambassade van de Verenigde Staten,
Dit werd in 1900 gebouwd en is sinds 1935 het onderkomen is van Amerikaanse diplomaten. Het gebouw, ontworpen door de architecten Aladár Kármán en Gyula Ullman, werd oorspronkelijk gebruikt door de Hongaarse kamer van koophandel. Hier mocht dus niet gefotografeerd worden!
Beeltenis van Carl Lutz
Was de Zwitserse vice-consul in Boedapest, van 1942 tot het einde van de WOII. Dankzij zijn acties, is de helft van de Joodse bevolking niet naar de nazi-vernietigingskampen gedeporteerd tijdens de Holocaust. We hebben t hier over zo'n 62.000 joden. Hij werd bekroond met de titel van Rechtvaardige onder de Volkeren van Yad Vashem.
Kossuth Memorial
Dit is openbaar monument gewijd aan de voormalige Hongaarse Regent-president Lajos Kossuth in de voorkant van het Hongaarse parlement gebouw op Lajos Kossuth-plein in Boedapest.
De obelisk
Aan de noordzijde van het plein staat een van de zeldzame overblijvende Sovjetmonumenten in Boedapest en neemt een prominente plaats in in het midden van het Vrijheidsplein. Het monument werd door Károly Antal gebouwd en eert de soldaten van het Rode Leger die omkwamen in 1944-1945 tijdens de bevrijding van Boedapest.
Het monument bestaat uit een obelisk met een schild waarop de Communistische hamer en sikkel zijn afgebeeld. Aan de voet van het monument is een bas-reliëf te zien dat strijdende Sovjetsoldaten toont.
De obelisk wordt bekroond met een vijfpuntige Communistische ster. Vele Hongaren zijn niet erg gelukkig met het monument en zouden het liever zien verdwijnen. Het is niet enkel een herinnering aan de Sovjetbezetting maar bovendien staat het ook nog pal op de plaats van een vroeg 20e eeuws monument dat hier werd opgericht uit protest tegen het Verdrag van Trianon uit 1920, waardoor Hongarije twee derde van zijn oppervlakte moest afstaan.
De dansende fontein
Een bijzonder monument dachten wij. Echter het is een vierkante fontein die heel vernuftig werkt (op sensoren). Hierbij was echter wel een gedenkteken ter ere van de slachtoffers van de WOII. Het monument werd door Károly Antal gebouwd en eert de soldaten van het Rode Leger die omkwamen in 1944-1945 tijdens de bevrijding van Boedapest en de slachtoffers van de concentratiekampen.
De krantenknipsels die er ook hingen gaven aan dat er net een soort herdenkingstocht was geweest. Het monument staat hier niet permanent als ik dit goed zie op het net (je ziet wel de fontein maar niet het monument).
József Attila
wordt, met Ady Endre, beschouwd als de belangrijkste Hongaarse dichter van de 20e eeuw. József groeide op in armoedige omstandigheden, maar het was toch vooral zijn rebelse en tegelijk sensibele aard waardoor hij een buitenstaander bleef. Dit beeld vind je op een trap naast het parlementsgebouw en kijkt uit over de Donau.
De Centrale Markthal van Boedapest
Ook wel Grote Markthal genoemd, is de grootste overdekte markt van de stad. Het mooie historische gebouw trekt zowel toeristen als buurtbewoners aan die hier hun inkopen doen.
Aan het einde van de 19e eeuw, toen de steden Boeda, Pest en Óboeda zich verenigden tot Boedapest, zag de gemeenteraad in dat er in de bloeiende metropool nood was aan grotere en betere marktplaatsen. Er werd besloten om overdekte markthallen te bouwen
Deze werd gepland aan de Pestzijde van de Vrijheidsbrug. In 1894 werd met de bouw aangevangen, enkele dagen voordat de 150 meter lange neogotische hal zou worden geopend in 1896, sloeg het noodlot toe een brand vernielde een groot deel van het dak.
Het gebouw wordt ondersteund door dunne stalen balken, die ervoor zorgen dat er veel licht in de markthal kan binnendringen.
Het werd een ‘symfonie in ijzer’ genoemd, het had een kanaal in het midden waardoor goederen met behulp van schuiten konden geleverd worden. Er was ook een weg voor karren die het gebouw in een oost- en westzijde verdeelde. Groothandelaars bevonden zich aan de westkant en kleinhandelaars aan de oostkant. Er waren speciaal voorbehouden plaatsen voor handelaars in vlees, vis, pluimvee, fruit, kaas en boter. De Centrale Markthal van Boedapest werd zwaar beschadigd tijdens de WOII. De markthal heeft nu drie verdiepingen. Op het steeds drukke gelijkvloers bevinden zich veel fruit- en groentestallen. Op de benedenverdieping is een supermarkt en je vindt er ook vis- en vleesverkopers. Op de bovenste verdieping zijn er stalletjes waar je een snelle hap kan krijgen en er zijn ook verkopers van Hongaarse ambachtelijke producten.
Párisi udvar(Parijse hof) Brudern-huis
Is een winkelgalerij in Boedapest. Het werd in de vroege 20e eeuw gebouwd in een eclectische stijl. De galerij is overdekt met een prachtig glazen dak en het gebouw is versierd met talloze beelden. Een fraai, zeven verdiepingen tellend gebouw versiert met twee kleine torentjes. werd ontworpen door de Hongaarse architect Mihály Pollack.
een ongewoon gebouw in een verscheidenheid aan architectuurstijlen, ondermeer Venetiaanse gotiek en renaissance, met versieringen in art nouveau en oosterse invloeden. Het paleiselijke uiterlijk, bezet met kleurrijke majolicategels, wordt opgesmukt met talrijke versieringen en motieven.
De dakrand is getooid met fel witte relëfpanelen in neogotische nissen, terwijl vijftig beelden uit de derde verdieping uitsteken. De twee centrale torens, met een hoogte van veertig meter, zijn rijkelijk versierd met neogotische beelden en zelfs grotesken.
balkonnen, ramen met gotisch maaswerk en beelden. Je kan ook reliëfs van bijen zien, symbool van spaarzaamheid, een verwijzing naar de bank die opdracht gaf tot de bouw van de galerij.
De parochiekerk van Belváros,
In de binnenstad van Pest, heeft een geschiedenis van bijna duizend jaar en is de oudste kerk in Pest. Zij werd in 1046 gebouwd op de plaats van het graf van Sint-Gellért, en had erg te lijden onder de bezetting door de Turken in de 16e eeuw toen het zelfs als moskee werd gebruikt. Zowel het interieur als het exterieur zijn een weerspiegeling van de tumultueuze geschiedenis van de kerk. Ik zou zeggen ga erheen en kijk binnen rond moet heel mooi zijn maar de kerk stond grotendeels in de steigers en was niet open voor publiek helaas.
Franciscanenkerk
Deze is al heel oud. Het oorspronkelijke gebouw dateert reeds uit 1255. De Turken vernielden hem in 1526, maar dat was buiten de Franciscanen gerekend die hem steen voor steen herbouwden. Daarna besloten de Turken er een moskee van te maken. Het huidige uiterlijk gedateert uit 1743, toen het volledige interieur gerenoveerd werd. Op deze plek stond eerder ook een franciscanerklooster.
Sint-Stefanusbasiliek
Deze basiliek is de grootste kerk van Boedapest. Er is zitruimte voor maar liefst 8000 mensen. Dateert uit 1851 naar een ontwerp van Jozsef Hild. Deze stierf en Miklós Ybl heeft zijn taak voltooid. Snel bleek de constructie onstabiel nog tijdens de bouw stortte een groot deel van de kerk in. Ybl maakte een volledig nieuw ontwerp in neoromantische stijl. Tijdens de WOII liep het gebouw zware schade op door bombardementen. Als je de gemummificeerde rechterhand van Sint Stefanus wilt bewonderen, ben je hier wel aan het juiste adres.
Het Burchtdistrict
Ik ga het burchtdistrict uitsplitsen zodat je een beeld krijgt van de enorme omvang.
De burcht is in het midden van de 13e eeuw gebouwd en ligt bovenop de burchtheuvel 48 m boven de Donau, en 180 m boven de zeespiegel, en is 1,5 km lang en op sommige plaatsen een 0,5 km breed.
Rondlopende middeleeuwse verdedigingsmuren omsluiten het Burchtdistrict en het Koninklijk paleis. De muren worden onderbroken door torens, schietgaten en kantelen met antieke gietijzeren kanonnen. De ommuurde vesting werd in 1243 opgetrokken op bevel van Koning Béla IV.
Op een van de muren is nog een schildering te zien wat doet denken aan Koning Franz Joseph.
In de loop der eeuwen is de burcht vaak vernield en weer opgebouwd. Ook in de WOII, heeft het burchtdistrict van Boedapest zwaar onder vuur gelegen. Gelukkig vonden archeologen onder het puin resten van de middeleeuwse burcht. Na meer dan 30 jaar is de burcht nu in volle glorie hersteld. Boven ligt nog aardig wat terrein open ik heb niet kunnen vinden waar dit van is.
De burcht van Boedapest heeft het Hongaarse koningshuis 7 eeuwen van onderdak voorzien.
Kabeltram Budavári Sikló
Een kabeltram waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 19de eeuw.
Het benedenstation staat aan het Clark Ádám tér, een plein vlakbij de Kettingbrug. Het bovenstation, ligt aan het Szent György tér (Sint-Jorisplein), tussen de Boedaburcht en het Sándor-paleis.
Ödön Széchenyi, (wiens vader drijvende kracht achter bouw Kettingbrug), stelde als lid van de Raad van Openbare Werken voor om een kabeltram te bouwen.
De bouw ging van start in 1868 en de lijn opende officieel begin maart 1870. Indertijd was het pas de tweede kabeltram in Europa. De wagentjes werden aangedreven door stoommachines. Ze werden met een hellingsgraad van 48 percent tot een hoogte van vijftig meter bovenop de heuvel gestuwd.
In 1945, aan het einde van de WOII, werden de stations door een bombardement volledig vernield. Lange tijd zag het er naar uit dat dit het einde zou betekenen van de kabeltram van Boeda. In 1980 is met de restauratie van de Siló begonnen en in 1986 was de heropening. De oorspronkelijke wagentjes werden vervangen door mooie kopieën, die door een elektrische motor worden aangedreven. Aan de voet en de top, werden moderne glazen stations gebouwd.
Er zijn nu twee verschillende sporen die de heuvel op gaan maar je mag je desondanks wachtrijen verwachten aangezien veel bezoekers dit transportmiddel gebruiken om naar de Boedaburcht te gaan en terug.
Resten van middeleeuwse burcht
Via de trappen net buiten het historisch museum afdaalt kan je nog enkele resten van de muren en funderingen van de omwallingen zien sommigen zijn authentiek terwijl andere weer reconstructies uit de 20ste eeuw zijn.
De Boedaburcht van tegenwoordig
Het centrale gebouw van de burcht, het voormalige Koninklijk paleis van koning Matthias (Mátrás) Corvinus Hunyady, ziet er nogal sober uit in vergelijking met de voorgangers, het interieur bevat geen enkele versiering. Desondanks, is de burcht van Boeda nog steeds een imposant complex, en de meer dan driehonderd meter lange vleugel langs de zijde van de Donau is bijzonder indrukwekkend. Het paleis bestaat uit een aantal vleugels (genoemd naar de letters A tot F) opgetrokken rond een centraal binnenplein, het Leeuwenhof. Dit plein wordt begrensd door de Nationale Bibliotheek en twee musea, de Nationale Galerie en het Historisch Museum van Boedapest. Er is heel wat te zien, ondermeer standbeelden en fonteinen. Rechts de plattegrond en onder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden.
Het Sándor Palota
Bij het eindpunt van de tramlijn in het district bevindt zich een groot Neo-Classicistisch landhuis, het Sándor Paleis. De opdracht voor de bouw werd in 1806 gegeven door Graaf Vincent Sándor. Het gebouw werd ontworpen door de architecten Zihaly Pollack en Johann Aman. Het paleis deed dienst als als officiële residentie van de minister-president tussen 1867 en 1944. Het gebouw liep aanzienlijke schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is later gerestaureerd en doet nu dienst als ambtswoning van de President van Hongarije. Aan beide ingangen van het pand staan twee wachters. Hier is ook de wisseling van de wacht.
Grote vogel
Vlak bij de poort staat een bronzen beeld van een grote vogel, gezeten op een hoog voetstuk. Het is de mythische Turul vogel des doods, een symbool van het koninkrijk Hongarije.
De vogel is waarschijnlijk een grote valk en het woord is waarschijnlijk afkomstig uit het Turks (togrul of turgul betekent "slechtvalk").
De vogel komt twee keer voor in de Hongaarse mythologie.
Standbeeld van Prins Eugène van Savoye
Voor het Burchtpaleis staat een bronzen beeld van Prins Eugène van Savoye te paard. Hij kijkt trots uit over Boedapest. Het stand- beeld, ingehuldigd in 1900 en gemaakt door József Róna, eert de man die verantwoordelijk was voor het verslaan van het Ottomaanse leger en het bevrijden van Boedapest van de Turken. Het voetstuk is rijkelijk versierd met standbeelden van Turkse gevangenen en bas-reliëfs die scènes uit de cruciale slag om Zenta van 1697 uitbeelden.
Het Drievuldigheidsplein met Drievuldigheidszuil
Het plein, vormt het hart van de burchtwijk van Boeda. In het midden van het plein staat een grote pestzuil.
Het plein is genoemd naar de Drievuldigheidszuil (Szentháromság oszlop), een grote pestzuil die tussen 1710 en 1713 gebouwd werd naar een ontwerp van Philipp Ungleich. De zuil werd opgericht om het einde van de pest te vieren en de mensen hoopten dat het hen zou beschermen tegen een andere epidemie. De beeldengroep bovenop de zuil beeldt de heilige drievuldigheid uit. De zuil is verfraaid met beelden van kleine engeltjes en - onderaan - grote beelden van heiligen. De zuil rust op een groot voetstuk versierd met reliëfs en het wapenschild van Hongarije.
Het hoogtepunt is de Matthiaskerk, de belangrijkste kerk in Boeda. Tegenover de kerk staat het voormalige gemeentehuis (Raadhuis) van Boeda.
Het oude Raadhuis (Régi Budai Városháza)
Dit staat aan de zuidkant van het plein en is een wit gebouw in barokstijl uit de vroege 18e eeuw naar plannen van de Italiaanse architect Venerio Ceresole. Het deed dienst van 1710 tot 1873 toen de steden Boeda, Óboeda en Pest met elkaar verenigd werden. Aan een hoek van het gebouw staat een beeld van de Griekse godin Pallas Athene, in 1785 gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Carlo Adami. De godin houdt een speer in haar linkerhand en haar rechterhand leunt op een schild waarop het wapenschild van Boeda is afgebeeld.
Andreas Hardik
Voor de andere zijde van het Raadhuis staat het ruiterstandbeeld van de legendarische Buda Stadscommandant Hardik. De huzaar van de huzaren. Zij vochten tegen de Turken in de Oostenrijkse Successieoorlog en de 7 jarige Oorlog in Europa. Dit monument werd opgericht in 1702. Voor de leden van het 3e huzarenregiment, later bekend als Hadik.
De Matthiaskerk
Het meest opvallende bouwwerk aan het Drievuldigheidsplein is de Onze-lieve-vrouwe-kerk, beter gekend als de Matthiaskerk,
werd in 1255 gebouwd Het oorspronkelijke bouwwerk werd een aantal keren herbouwd en gerenoveerd, telkens weer in een andere architectuurstijl. (Mátrás-Remplom). De kerk is vernoemd naar koning Matthias Corvinus Hunyady , die regeerde van 1458 tot 1490. Deze koning stond bekend als een verlicht vorst en liefhebber van kunst. Hij herstelde de macht van Hongarije nadat deze jarenlang leed onder feodale anarchie.
Tijdens de Turkse overheersing, veranderde de kerk in een moskee. Hierbij moesten alle fresco’s aan de muren en het plafond er aan geloven. Het huidige uiterlijk heeft het verkregen in de laat 19e eeuw, toen architect Frigyes Schulek de kerk in een neogotische stijl reconstrueerde. De kerk, die lang dienst deed als kroningskerk, is één van de belangrijkste van Hongarije.
Enkel de funderingen, zuilen en enkele muren dateren uit de dertiende eeuw.
De Matthiaskerk is door zijn specifieke kenmerken en zijn hoge ligging in Boeda vanuit een groot deel van Boedapest te zien.
Het wapenschild van de toenmalige heerser, koning Matthias Corvinus met de afbeelding van een kraai (corvus in het Latijns), is te zien in de kerk. Het interieur is rijkelijk versierd en beschilderd met een patroon, teruggevonden werd op resten van de oorspronkelijke middeleeuwse kerk. Een Van de hoogtepunten in de kerk is de graftombe van koning Béla III - onder wiens heerschappij de kerk initieel werd gebouwd - en zijn vrouw Anne de Châtillon.
De Hongaarse Nationale Galerie
Dit is een museum gewijd aan Hongaarse kunst, met een verzameling die een periode van de middeleeuwen tot de huidige tijd omspant. Het museum werd in 1957 opgericht en verhuisde in 1975 naar zijn huidige locatie in de burchtwijk. Het museum bestaat uit drie verdiepingen. In de Hongaarse nationale galerie heeft elke verdieping zijn eigen thema. De Nationale Galerie is het grootste museum van Hongarije met 8000 vierkante meter en er is dan ook ontzettend veel te zien. Alleen al de lijst met de permanente De Nationale Galerie is het grootste museum van Hongarije met 8000 vierkante meter en er is dan ook ontzettend veel te zien. Alleen al de lijst met de permanente tentoonstellingen in het Hongaars Nationaal Museum is ellenlang, met aandacht voor de geschiedenis van Hongarije vanaf de stichting van de staat tot 1990, Hongaarse geleerden uit de 20ste eeuw, het Romeins lapidarium, het middeleeuwse en vroegmoderne lapidarium en de kroningsmantel.
Sorry we zijn niet binnen geweest maar aan de achterzijde buiten inderdaad was ook heel mooi in het zonnetje
De Matthiasfontein (Mátyás kút)
De monumentale Matthiasfontein kijkt uit over een binnenplein van het koninklijk paleis van Boedapest. Zij is gebouwd tegen een muur en wordt omlijst door grote Corinthische zuilen.
De fontein beeldt een tafereel uit afkomstig van de legende van koning Matthias en de mooie Ilona. De fontein werd ontworpen in 1904 door een van de meest bekende beeldhouwers van Hongarije, Alajos Stróbl en werd gebouwd tegen een muur van de C-vleugel (de centrale vleugel) van de Boedaburcht.
De legende van Ilonka
De fontein illustreert een verhaal uit de tijd van koning Matthias Corvinus (Mátrás), datin de negentiende eeuw bekendheid verwierf dankzij de dichter Mihály Eörösmarty.
Koning ging vaak incognito op jacht. Op een dag, tijdens het jagen, kwam hij de aantrekkelijke boerendochter Ilona tegen. Ze werden op slag op elkaar verliefd. Hij gaf hij zijn ware identiteit niet prijs, maar vroeg Ilona hem te komen opzoeken in Boeda.
Zo snel ze kon spoedde Ilonka zich naar Boeda. Toen ze er aankwam was er een grote menigte die de koning verwelkomde bij zijn triomfantelijke terugkeer van een gewonnen veldslag. Toen Ilonka Matthias in vol ornaat te paard zag, besefte ze tot haar ontsteltenis dat ze verliefd was geworden op de koning. Gezien haar eenvoudige achtergrond was ze ervan overtuigd dat ze nooit met hem zou kunnen trouwen en ze keerde weer te voet terug naar huis, volledig verteerd door verdriet. Kort daarop stierf ze aan een gebroken hart. Twee weken later bezocht de koning het huis van Ilonka, die hij in de menigte in Boeda niet had opgemerkt, maar vond het leeg terug.
Lószelidítő of paardentemmer
Aan deze kant van het complex, net ten westen van de grote koepel, ligt een terras met vier bloemperken zoals je ziet en centraal staat een standbeeld dat bekend staat onder de naam Paardentemmer. Het toont een paardentemmer die een weerspannig paard in bedwang houdt.
De Leeuwenpoort de toegang tot het Leeuwenhof (Oroszlános udvarba)
Even voorbij de fontein vormt de Leeuwenpoort de toegang tot het Leeuwenhof het centrale binnenhof van de burcht. De monumentale poort werd genoemd naar de vier leeuwenbeelden die de toegang bewaken. Ze werden in 1901 gemaakt door de Hongaarse beeldhouwer János Fadrusz. De poort is versierd met nissen, guirlandes en allegorische beelden van de gevleugelde overwinning. Het Hongaarse wapenschild bekroont het monument.
Een patroon in het plaveisel van het Leeuwenhof toont de plaats waar zich het vroegere middeleeuwse paleis bevond, met ondermeer de veertiende-eeuwse Stefantoren (István-torony). Funderingen van de toren zijn te zien in het historische museum van Boedapest.
Dit is de Leeuwenpoort, de toegang tot het achterste deel van het Hof van het Koninklijk Paleis. Aan het eind van de 15e eeuw werden er tijdens de restauratie nieuwe vleugels aan het paleis bijgebouwd.
Nationale Széchényi Bibliotheek
Aan de westzijde van het binnenhof, tegenover de Nationale Galerie, bevindt zich de toegangsportiek van de Nationale Széchényi Bibliotheek. De bibliotheek is gehuisvest in de F vleugel van het koninklijk paleis, een late negentiende-eeuwse uitbreiding van Miklós Ybl en Alajos Hauszmann. De bibliotheek werd in 1802 gesticht door graaf Ferenc Széchényi, die zijn privéverzameling bestaande uit vijftienduizend boeken en manuscripten schonk. Tegenwoordig bezit de bibliotheek een kopie van elk boek dat in Hongarije wordt gepubliceerd.
Historisch Museum van Boedapest
De meest zuidelijke vleugel van het paleis is het onderkomen van het Historisch Museum van Boedapest (Budapesti Történeti Múzeum), dat een overzicht geeft van de geschiedenis van Boedapest vanaf de prehistorie tot het moderne tijdperk. Het museum geeft je de kans om overblijfselen en reconstructies van het middeleeuwse paleis te bezichtigen met ondermeer een gotische kapel en een ridderzaal. Je kan ook een aantal marmeren beelden zien die het paleis verfraaiden. Sorry ook hier niet naar binnen geweest.
In Boeda vind je diverse inscripties en plaquettes in de muren van de huizen. Ook staan diverse standbeelden.
Paus Innocentius XI
Zo heb je een beeld van de Gezegende Paus Innocentius XI, geboren Benedetto Odescalchi (Como 1611 - Rome 1689)
Paus van 1676 tot 1689. Initiatiefnemer van de Heilige Liga die zich in 1683 naar de verlichting van Wenenhaastte die werd belegerd door de Turken. Daarna spaarde hij geen moeite om de christelijke vorsten te vragen om een helpende hand te bieden voor de verdrijving van de Turken uit Hongarije
Vrijheidsbeeld
Monument voor de vrijheidsstrijders van het het kasteel gekocht in 1849. De vereniging heeft Zala Georgy opdracht gegeven dit Memorial (1889) te maken. Op de sokkel ligt een bronzen lauwerkrans voor de in vrijheid gestelde vrouwen. Kalksteen sokkel, 530 cm lang, de sculptuur gemaakt van brons cijfers, en 420 cm hoog.
Koning Matthias
In een van de muren vinden we een reliëf van Koning Matthias.
Dit reliëf is waarschijnlijk de meest authentieke weergave.
Tegel met wapen
De omschrijving heb ik nog niet gevonden
De tweede serie zijn nog een paar mooie plekjes in Boeda alvorens we naar het Vissersbastion gaan.
Het VissersBastion (Halaszbastya)
En dan wandel je het zuidelijke rondeel van de Boedaburcht in. Hier vind je het Vissersbastion vlak achter de Matthiaskerk bewaakt door een fraaie poorttoren. Het kartelachtige Vissersbastion werd tussen 1899 en 1905 gebouwd op de plaats van een oude vestingmuur van de Burchtheuvel, die tijdens de middeleeuwen verdedigd werd door de vissers uit het nabijgelegen Vízívaros (waterstad), aan de voet van de heuvel. Hier bevond zich toen een vismarkt.
Het is geen vesting (bastion) maar een terras met sneeuwwitte natuurstenen muren, trappen, torens en arcaden. Een combinatie van neogotische en neoromaanse architectuur, met een aantal torentjes, kantelen, en trappen.
De architect die verantwoordelijk is voor dit sprookje heet Frigyes Schulek. Het bastion bestaat uit zeven torens - elk vertegenwoordigt een van de 7 Magyaarse stammen die, in 't jr 895, in het gebied dat we nu kennen als Hongarije neerstreken. (Zij kwamen uit de Oeral). Een van de leiders van de Magyaarse stammen was Árpád. Hij heeft de Árpád dynastie (zie mythische Turul) gesticht, die de macht had over Hongarije tot 1301. Het bouwwerk lijkt recht uit een sprookje te komen en doet denken aan verhalen als assepoester en doornroosje. Van bovenop de muren heb je een geweldig zicht over de Donau en Pest. Op t plein staat het standbeeld van koning Stefanus I van Hongarije.
Vestingmuren
Na van het uitzicht over de Donau, de Kettingbrug en het Parlement te hebben genoten, liepen wij via de oude verdedigingswerken en -muren naar beneden waar we uiteindelijk in de Kasteeltuin uit kwamen. Ook heel bijzonder was het standbeeld van de vrouwspersoon die het kind op de arm had welk een lichtgevend bolletje (hart?) vast hield en over de Donau keek.
De Kasteeltuin-bazaar 'Várkert Bazár'
De Kasteeltuin ligt op de helling van de Burchtheuvel en is net geheel gerestaureerd. De toegangspoort is op het Miklós Ybl plein aan de oever. Toegang is gratis en biedt een mooie wandeling door de aangelegde neorenaissance tuin. Van hieruit kun je ook naar boven lopen en dan zul je het koninklijk paleis zien verschijnen. Het is prima te doen. Voor wie het hele stuk lopen te ver vindt: er is een overdekte, gratis roltrap die je tot halverwege brengt.
De Kasteeltuinbazaar werd tussen 1875 en 1883 gebouwd met de bedoeling het paleis boven op de burcht een statige toegang te geven. In de bazaar zelf kwamen kleine winkeltjes. Maar dit stuk Donauoever lag altijd een beetje buiten de loop, daarom was het moeilijk huurders te vinden. De winkeltjes werden daarom - even weinig succesvol - vervangen door ateliers. In de oorlog werden de gebouwen zwaar beschadigd, en de reparatie (van restauratie was geen sprake) deed meer kwaad dan goed. De tuin speelde in de communistische tijd wel een belangrijke rol in het jongerenleven van de stad. Er waren concerten en het gebied gold een beetje als een vrijhaven. Tegenwoordig staat de bazaar, samen met de hele Donau-oever en het centrum van Boedapest, als beschermd stadsgezicht op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Boven zag je al een paar foto's van de tuin genomen vanaf de trap
En met de vlaggen voor het paleis sluit ik de burchtheuvel af. Heel mooi, heel vermoeiend, zeker de moeite waard en als ik nog eens in Budapest kom, zal ik zeker weer naar boven gaan! Er is nog
genoeg dat we niet gezien hebben. Voor nu heb ik mijn herinneringsschaal gevuld ik mag verder
Europese broederschap Oorlog 1914-1918
De Nieuwe Wereld werd geboren - tentoonstelling beslaat bijna 600 m2
Het toont de impact van de oorlog op de ontwikkeling en presentatie van nieuwe medische procedures in de gezondheidszorg. De nadruk ligt op de rol van vrouwen en het gezin, Het is een portret van meer dan 300 soldaten die sneuvelden voor Koninkrijk Hongarije in de Oostenrijkse bezetting. We hebben het bij de buitenkant gehouden was al indrukwekkend genoeg
De Gellértheuvel
Deze reist majestueus op boven de Donau. Vanop de top van de heuvel heb je een panoramisch zicht over Boedapest.
De ongeveer 140 meter hoge Gellértheuvel is genoemd naar de bisschop Gellért Sagredo, die als missie had het Christendom te verspreiden over heel Hongarije. Volgens de overlevering werd hij na de dood van de heilige Stefan, de eerste christelijke koning van Hongarije, door rebellerende heidense Magyaren in een ton gestopt en van de heuvel afgeduwd.
De heuvel heette oorspronkelijk Kelen-hegy (oostheuvel) maar werd later Gellért-hegy genoemd naar de bisschop.
De Citadel
Bovenop de Gellértheuvel staat de citadel, een bolwerk dat door de Oostenrijkse Habsburgers werd gebouwd tussen 1850 en 1854 om de stad beter onder controle te kunnen houden na de onderdrukking van de Hongaarse onafhankelijkheidsoorlog. Het bastion, dat zich op het hoogste punt van de heuvel bevindt, was oorspronkelijk 200 m lang en had muren van 6 meter hoog en 3 m breed.
Toen de Habsburgers Boedapest verlieten als gevolg van het Oostenrijks-Hongaarse compromis van 1867 werd het eigendom van de citadel overgedragen aan de stad. Als symbool van overwinning tegen de Habsburgers werd een deel van de muren neergehaald. Daarna werd de citadel gebruikt als onderkomen voor Hongaarse soldaten. De citadel speelde ook een rol tijdens de WOII. Volgens geschiedkundigen hield een Duits SS regiment de stad van hieruit in de gaten.
Nu is het een toeristische bezienswaardigheid geworden, waaraf men een mooi zicht heeft op de Donau en de stad.
Vrijheidsmonument
Het monument werd ontworpen door Zsigmond Kisfaludi Strobl, een succesvolle Hongaarse beeldhouwer en kunstenaar en in 1947 onthuld.
Aan weerszijden staan expressieve beelden van mannelijke figuren, die op kleinere voetstukken staan.
Het monument werd oorspronkelijk Bevrijdingsmonument (Felszabadulási emlékmű) genoemd ter ere van de Sovjetsoldaten die Boedapest in 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, bevrijdden.
Het monument zou oorspronkelijk bedoeld zijn als gedenkteken voor István Horthy, de zoon van de regent van Hongarije die het leven liet aan het oostfront waar hij dienst deed als piloot. Toen de Russische generaal Kliment Voroshilov in het atelier van Strobl het onafgewerkte monument zag, besloot hij dat het moest dienen ter ere van het Sovjetleger. Het monument werd aangepast zodat de centrale figuur nu in plaats van een propeller een palmblad vasthoudt.
Na de val van het Communisme in 1989 werden de meeste Sovjetmonumenten en symbolen uit Boedapest verwijderd. Het Bevrijdingsmonument is een van de uitzonderingen, ook al werd het dan subtiel hernoemd tot Vrijheidsmonument. Het beeld van een soldaat met Sovjetvlag dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het monument werd verbannen naar het Mementopark, een sculpturenpark aan de rand van de stad waar de beelden uit de tijd van het Communisme bij elkaar werden gezet.
Bisschop Gellért Sagredo
In 1904 werd er op de plaats waar Gellért omkwam een monument opgericht. Het bestaat uit een groot standbeeld van de bisschop, ontworpen door de beeldhouwer Gyula Jankovits. Achter het beeld staat een halfronde zuilenrij. Het 12 m hoge beeld toont Gellért die triomfantelijk een groot kruis in de hoogte houdt. Aan zijn voeten kijkt een woest ogende Magyaar op naar de bisschop alsof hij door ontzag wordt bevangen. Onder het beeld bevindt zich een mooie artificiële waterval.
De beste plek om het beeld van Gellért te bewonderen is vanaf de Elisabethbrug. Je kan ook tot vlakbij het bronzen beeld geraken, door aan het einde van de brug een reeks trappen op te klimmen. (wij kwamen er van bovenaf)
De Grotkapel
Bevindt zich in een Dolomiet-rots van de Gellértheuvel, en is gewijd aan Sint Gellért, Een Hongaarse martelaar die in 1046 op deze heuvel om het leven kwam.
In 1926 begon men met de omvorming van de grot in een kapel onder leiding van de Hongaarse architect Kálmán Lux. En in 1931, werd de kapel voltooid. (Naar voorbeeld van Lourdes) De grot bestaat uit twee aparte delen; de St.-István-grot genoemd, en de Lourdes-grot. De kerk wordt beheerd door leden van de Paulinenorde. De enige mannelijke religieuze orde afkomstig uit Hongarije.
In 1250 gesticht door Eusebius van Esztergom, een kluizenaar. In 1783 opgeheven door Jozef II, de keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije. In 1934 keerde een groep Paulinen broeders terug uit Polen.
In 1951 echter werd de kerk door de Communisten gesloten en de monniken werden beschuldigd van verraad. In 1989, na de val van het Communisme, werd de kerk heropend. De betonnen muur die de toegang blokkeerde werd in 1992 verwijderd.
Binnen in de kerk creëren de rotswanden en het schemerlicht een mysterieuze atmosfeer. Enkele vermeldenswaardigen in de kerk zijn ondermeer
Szent István-szobor
Net voor de ingang van de grotkerk, aan de zuidkant van de Gellértheuvel, staat de Szent István-szobor, een stenen beeld van Sint Stefan dat in 2001 werd gemaakt door Pál Kő. Het toont de heilige, die tevens de eerste koning van Hongarije was, al staande naast zijn paard met een schaalmodel van een Romaanse kerk in zijn armen.
Tegenover de Gellértheuvel, staat het Gellerthotel Het gebouw heeft monumentale gevels, met imposante overkoepelde ingangen. De hoofdgevel, aan de rivier, wordt gedomineerd door een piramide-vormige koepel. De gevel heeft een koepel in Byzantijnse stijl, met een massief portiek versierd met gebeeldhouwde reliëfs gemaakt door Aladár Gárdos.
Het Heldenplein (Hősök tere)
Het plein werd aangelegd ter ere van de grootste leiders uit de geschiedenis van Hongarije
Zowel het Heldenplein als het stadspark werden aangelegd aan het eind van de 19e eeuw om de 1000ste verjaardag te vieren van de verovering van de Pannonische Vlakte door de Magyaren in 1895.
Het plein kreeg zijn huidige naam in 1932, drie jaar na de voltooiing van het Millenniummonument.
Van in het begin werd het plein gebruikt voor speciale gelegenheden en tijdens het Communistische tijdperk was het plein het centrum van de Socialistische optochten en feesten. In 1989 werd Imre Nagy, de leider van de opstand tegen de Sovjetbezetting in 1956, hier plechtig herbegraven.
Millenniummonument
Staat in het midden van het plein, ontworpen in 1894 door Albert Schickedanz; pas 35 jaar later werd het voltooid. De vele beelden van het monument werden ontworpen door György Zala. De zuil torent hoog boven het plein uit. Bovenop de zuil staat een beeld van de aartsengel Gabriël.
Zuilengangen
Museum van Schone Kunsten
Aan de noordzijde van het heldenplein, zien we het museum. het is erg imposant. Het werd eveneens ontworpen door Albert Schickedanz die bijgestaan werd door Fülöp Herzog.
Műcsarnok (Kunsthal),
Staat tegenover het Museum van Schone Kunsten staat het nog een gebouwen Griekse stijl.Het Műcsarnok heeft een prachtige voorgevel met kolossale vergulde zuilen. Het timpaan is versierd met een kleurrijke mozaïek dat de heilige Stefan - de patroonheilige van Hongarije - toont als beschermheer van de kunsten
De hoofdtoegang stadspark
De vijver van het Stadspark is de ideale plek voor het huren van een roeiboot (tenminste, wanneer de vijver eens niet droog staat), maar als je Boedapest in de winter bezoekt, kan je hier komen schaatsen. Als het water bevroren is wordt de vijver omgetoverd tot de grootste ijsbaan van Midden-Europa. De hoofdtoegang, oorspronkelijk in 1893 in barokstijl gebouwd, is bijzonder indrukwekkend. Ja echt de bus springt er wel uit maar dat is toch wel een van de bussen die wij gereden hebben dus hij hoort er gewoon bij
Tijdwiel
Dit enorme wiel van acht meter doorsnede is eigenlijk de grootste zandloper ter wereld. Ieder Nieuwjaar wordt het om middernacht in een ceremonie omgedraaid, waardoor het zand omlaag valt. Het vallen van het zand duurt exact één jaar. Het Tijdwiel werd ingehuldigd in 2004, ter ere van de uitbreiding van de Europese Unie, waarbij ook Hongarije lid werd. Staat dus gewoon op een parkeerplaats (mogelijk van het stadspark) in de omgeving van het Hendenplein
Het New York Palace
Tussen 1890 en 1894 gebouwd voor de New York Insurance Company. Ontworpen door de Hongaarse architect Alajos Hauszmann, bijgestaan door landgenoten Flóris Korb en Kálmán Giergl. Een indrukwekkend bouwwerk in een eclectische stijl sterk gebaseerd op de Italiaanse barok. De hoofdgevel is verfraaid met talloze beelden en reliëfs. Van zodra het de deuren open deed was het New York Café populair bij schrijvers en journalisten.
Museum voor Toegepaste Kunsten (Iparművészeti Múzeum)
Is gehuisvest in een van de meest representatieve Hongaarse Art Nouveau gebouwen. Traditionele Hongaarse design elementen samengevoegd met de islamitische en hindoeïstische motieven samen met
enkele West-Europese Art Nouveau invloed karakteriseren het gebouw. Het museum, ontworpen door architect Lechner en gebouwd tussen 1893 en 1896, is rijkelijk versierd met terracotta tegels
gemaakt door de beroemde Zsolnay fabriek.
Het Museum voor Toegepaste Kunsten in Boedapest werd opgericht in 1872 en geopend als 's werelds derde toegepaste kunst museum. De rijke vaste collectie omvat Hongaarse folk aardewerk,
middeleeuwse goudsmid werkt vanuit de Esterházy-schatkamer, Franse meubels, Ottomaanse tapijten, Barok goud ware, Tiffany glas en Zsolnay keramiek. Tijdelijke tentoonstellingen variëren van 16e
eeuwse kostuums eigentijds design artikelen.
Helaas hebben wij hier 3 keer voor de deur gestaan en jawel gesloten Maar de buitenkant is ook zeer indrukwekkend.
Hongaarse Academie van Wetenschappen
Het is gebouwd in neo-renaissance stijl, ontwerp Friedrich August Stüler, uitvoering: Nicholas en Anthony Ybl Szkalnitzky
Het Hoofdgebouw van de Hongaarse Academie van Wetenschappen is gevestigd aan de Roosevelt Square.
St. Joseph's kathedraal
Is een Engels sprekende rooms-katholieke parochie met parochianen afkomstig uit meer dan 40 verschillende landen en alle continenten in de wereld.
Ontworpen door Andras Mayerhoffer en gebouwd tussen 1735 en 1754, de parel van het centrum van Kalocsa, de Italiaanse barokke kathedraal, is 65 m hoog, 64 m lang en 24 m breed.
De brug tussen de torens van de kathedraal ooit hield drie standbeelden: Mary tussen de apostelen Peter en Paul. Echter, de beelden van de apostelen, uit 1775, begonnen af te brokkelen, en zijn in 2007 verwijderd. Het standbeeld van Mary, de patroonheilige van Hongarije, spreidt haar armen ten hemel; En zeer gepast staat een gastheer voor de kathedraal die gewijd is aan de Hemelvaart van Onze Lieve Vrouw.
Het orgel in de kathedraal werd gemaakt door de Angster Company uit Pecs, in 1923, maar het werd gedemonteerd in de Eerste Wereldoorlog, en de buizen werden gebruikt voor militaire doeleinden. De reconstructie van het orgel vond plaats in 1985.
Monument voor de gevallenen voor de Budakeszin eer.
32ste Infanterie Regiment in 1741, opgericht door keizerin Maria Theresia. Een gedenkteken bij de Kathedraal in Boedapest, waar in de Eerste Wereldoorlog aanzienlijk is gevochten. Het regiment vocht zich een weg door de Servische (Szabács), Russisch (Rohatyn, Borova, Tatar Strait) en het Italiaanse front (Montello), heroïsche gevechten met zware verliezen. Het standbeeld van een granaatwerper. Deze wijk waar ook ons hotel stond wordt geheel gerenoveerd en in oude luister hersteld.
Monument ter nagedachtenis aan de revolutie van 1956.
Ter ere aan de jongens die in de vrijheidsstrijd en ter ere van Pest. Heel bijzonder was toen we op de laatste dag naar het beeldje stonden te kijken en een man op leeftijd bij ons kwam staan. Hij vertelde ons, dat hij een van die jongens was.
Op de achtergrond zien we de in 1996 herbouwde bioscoop Corvin. Een van de mooiste en imposantste bioscopen (Bauhaus-stijl Art Nouveau), van Budapest, met een grote zaal voor bijna vijfhonderd zitplaatsen. De hele zaal heeft de sfeer van een theater behouden. Rondom vind je diverse terrasjes, koffie-/eettentjes. Ook zie je hier kleine winkeltjes zoals een traditionele kleermaker. ook tabak en alcohol wordt hier verkocht maar niet beneden de 18 jaar zoals je ziet.
Pánné Veres (1815-1895) was een Hongaarse leraar en Feministe, bekend door; de bevordering van de rechten van vrouwen, het openen van de eerste middelbare school voor vrouwen in Hongarije en de oprichting van de Hongaarse Nationale Vereniging voor Women's Education.
Het standbeeld voetstuk luidt:
Veres Pálné Beniczky;
EEN VROUW VAN ONDERWIJS EN WELZIJN
FACTOR VOOR HET HART VAN DE NATIONALE ORDE