Toronto

Niagara Falls Canada USA Terugblik

Toronto

Hogtown. Zo werd en wordt hoofdstad Toronto van de Canadese provincie Ontario in de volksmond genoemd. Stad van het varken, het zwijn, de veelvraat. De oorsprong van deze bijnaam is onbekend. Volgens sommigen zou het te maken hebben met de veemarkten die hier in de 19e eeuw van groot belang waren.

We vertrekken weer op tijd. En onderweg beginnen we te beseffen dat we echt naar een stad van formaat rijden. Bij de Big Apple is het koffietijd. Daar zien we de wegwijzers staan waarop het aantal km's naar de wereldsteden wordt aangegeven. Zie je de palen met de elektra? Die loopt naar Amerika.

Toronto

was geen stad om plezier te hebben maar om hard te werken. De bonthandel heeft Montréal groot gemaakt, Toronto werd de werkplaats van Canada; hier kwamen de fabrieken. Het  is de 5e stad van Noord-Amerika. Meer dan 50 grote en iets minder grote winkelcentra bieden volop gelegenheid om te winkelen. Enkele daarvan in downtown zijn via tunnels, die PATH genoemd worden, met elkaar verbonden in een ‘ondergrondse stad’ van Union Station naar Dundas Street.

De CN Tower

tekent de skyline van Toronto en is daarmee een belangrijk symbool voor de stad. Waar je ook bent in Toronto, je kunt je altijd oriënteren aan de hand van de 553 meter hoge toren gemeten t/m het rode puntje. Het is een zendmast voor radio- en televisiecommunicatie en tegelijkertijd een populaire attractie.

30 Jaar lang was hij het hoogste vrijstaande bouwwerk van de wereld tot er in 2007.

Bouw

De CN Tower, voluit Canadian National Tower, werd tussen 1973 en 1976 gebouwd door de Canadian National Railway, de nationale spoorwegmaatschappij. Deze organisatie had het plan opgevat om een groot communicatieplatform te creëren voor de regio rondom Toronto

Ruim 1.500 mensen werkten 24 uur per dag, 5 dagen per week, aan de bouw van de toren. En dat gedurende een periode van 40 maanden. De officiële opening vond plaats op 26 juni 1976, een paar maanden eerder dan gepland.

Tijdcapsule

Tijdens de bouw werd een tijdcapsule verborgen in een muur hoog in de toren. De capsule bevat brieven van kinderen, felicitaties van de provinciehoofden, 3 Canadese kranten, Canadese munten en briefgeld en een video van de bouw van de toren. Er zit ook een brief in van Pierre Trudeau, de toenmalige minister-president, die de tijdcapsule afsloot. De capsule zal opnieuw geopend worden in 2076, een eeuw na de opening van de imposante toren.

Look Out

deze vind je op 346 meter hoogte in de grote 'bol' van de CN Tower. Een glazen lift brengt je in 58 seconden naar boven. Vanaf het observatiedek heb je, mits het niet mistig is, goed uitzicht over het stadscentrum, Lake Ontario en de eilanden bij Toronto. Op deze verdieping bevindt zich ook een roterend restaurant met fenomenaal weids uitzicht.

Het Rogers Centre

(voorheen SkyDome) is een multifunctioneel stadion in Toronto. Het is de thuisbasis van de honkbalclub Toronto Blue Jays en de Canadian footballclub Toronto Argonauts. Het ligt naast de CN Tower en samen karakteriseren ze de skyline van Toronto.

Het Centre werd geopend op 3 juni 1989 en was toen het eerste stadion met een volledig beweegbaar dak. Circa 200 dagen per jaar vinden er evenementen plaats in het Centre. Jaarlijks bezoeken ongeveer 3,5 miljoen bezoekers het stadion.

In en rondom het Rogers Centre zijn verschillende kunstwerken te zien.

Het meest in het oog springende kunstwerk is The Audience, van Michael Snow. Zoals de naam al onthult, worden er fans uitgebeeld die een typisch stadiontafereel tonen. Deze fans begroeten de bezoekers bij de ingangen aan de noordoost- en noordwestzijde van het stadion. Vanuit de bus genomen maar we hebben hem wel!

Toronto Railway Museum

Er zijn buiten voldoende treinen om te bewonderen. Het is een klein stadspark waarin kleine stationsgebouwen en treinen het gezicht bepalen. De spoorlijnen zijn voor de economische ontwikkeling van Canada altijd van essentieel belang geweest. Een plaats zonder station had vroeger nooit uit kunnen groeien tot een grote stad. Vroeger had je immers geen snelwegen. Er waren zelfs amper wegen. Het museum is gewijd aan het behoud van de fysieke erfenis, geschiedenis en ervaring van het spoorvervoer in Toronto en Ontario.

Het Toronto Railway Museum omvat Roundhouse Park met Stall 17 als de tijdelijke thuisbasis van de spoorwegsimulator en kleine artefacten

Metro Toronto Convention Center

is een congrescomplex gelegen aan Front Street West in het voormalige Railway Lands in het centrum. Het pand is tegenwoordig eigendom van Oxford Properties. Het MTCC heeft een oppervlakte van 65.000 m² en is de thuisbasis van het John Bassett Theatre met 1.232 zitplaatsen. Aan de oostkant van het complex ligt het InterContinental Toronto Centre hotel. Aan de westkant bevindt zich een klasse B kantoorgebouw van 265.000 m² . Binnen het kantoorgebouw bevindt zich het Pint-restaurant, dat voorheen een Baton Rouge was van 2006 tot 2017 en een Planet Hollywood van 1996 tot 2006. Een zuidelijk gebouw met tentoonstellingsruimte bevindt zich ten zuiden van de spoorlijnen, op Bremner Boulevard.

Het centrum is via SkyWalk verbonden met het trein- en doorvoerstation van Union Station en is ook toegankelijk via het ondergrondse PATH- systeem. Het centrum is ook via het Skywalk-systeem verbonden met het nabijgelegen Rogers Center en grote congressen of tentoonstellingen zullen het soms ook gebruiken als een extra locatie.

 

Het Union Station

is een prachtig treinstation uit de tijd  van de stoomtreinen. De bouw ervan begon in 1913 en zou 17 jaar in beslag nemen. Het was al het derde station op deze plek, het eerste werd er al in 1858 gebouwd. Het station heeft een lange voorgevel, waarachter zich een imposante stationshal bevindt. Ech wij hebben alleen het spoor gezien ook heel erg groot

 

GO-busterminal

In juni 2017 werd gestart met de bouw van een nieuw en grotere busterminal die efficiëntere service en verbeterde toegang tot voorzieningen in de binnenstad en doorvoer moet bieden. Zoals je ziet zijn ze nog volop bezig.

St. Andrew's Church

Op de zuidoosthoek van de straten King en Simcoe, met wat eruit ziet als een grote bloem net onder de top van het dak, is een dynamische, historische en actieve gemeente van de Presbyteriaanse kerk in Canada. Het statement is dat "de mensen van St. Andrew's door God zijn geroepen om te dienen in geloof hoop en liefde in het hart van Toronto.  Het gebouw is een mooi voorbeeld van Romaanse revival-architectuur, deze massieve kerk werd ontworpen door William Storm (1826-92), een bekende architect uit Toronto. De stijl werd geassocieerd met middeleeuwse architectuur in Schotland, en de opvallende Schotse torens benadrukten deze belangrijke verbinding verder. St. Andrew's, grotendeels opgetrokken uit zandsteen uit Georgetown en werd op 13 februari 1876 ingewijd

Church of the Redeemer

De kerk van de Verlosser is een Anglicaanse kerk in Toronto, Ontario, Canada. De kleine kerk is prominent gelegen op de kruising van Bloor Street en Avenue Road, in de buurt van de Universiteit van Toronto. Het werd gesticht in 1871 toen het gebied nog steeds aan de rand van de stad lag. Ligt er mooi zo tussen die moderne bouw. En kijk goed dan zie je dat naast de kerk een zaak zit van Louis Vuitton

Het Nathan Phillips Square

is het plein voor de Toronto City Hall, genoemd naar de man die van 1955 tot 1962 burgemeester was van de stad. Voor de inwoners van Toronto is dit een ontmoetingsplaats, vooral voor de jongeren. Op de hoek met Queen Street staat het standbeeld van Winston Churchill. Een opvallend kunstwerk op het plein is Three-Way Piece No.2, gemaakt door de bekende Britse kunstenaar Henry Moore. In het midden van het plein staat de Peace Garden, een monument voor de vrede. Een ander monument, de ‘Freedom Arches’, is opgedragen aan iedereen die ooit voor vrijheid heeft moeten strijden. Op het plein vinden vaak ook speciale evenementen plaats. Zo wordt er iedere winter een grote schaatsbaanaangelegd. 

THe Old City Hall

het voormalige stadhuis van Toronto, is een prachtig voorbeeld van neoromaanse stijl. Het opende zijn deuren in 1899, nadat er tien jaar lang aan gebouwd was. Het monumentale gebouw, dat iets wegheeft van een kasteel, had tien keer zo veel gekost als het geraamde bedrag. De architect van dit prachtige gebouw was Edward James Lennox. Een van de opvallendste elementen is de 103 meter hoge klokkentoren. Vlakbij ligt de nieuwe City Hall van Toronto. 

War Memorial Cenotaph

De oude stadhuis Cenotaph, staat aan de voorkant van het stadhuis.

Oorspronkelijk gebouwd na de Eerste Wereldoorlog om Torontonians te herdenken die hun leven verloren in diensten voor Canada Dit is het belangrijkste monument in Toronto voor de herdenkingsdagceremonies. Het grote en indrukwekkende oorlogsmonument werd onthuld op 24 juli 1925 door Field Marshall The Earl Haig, opperbevelhebber van de Britse strijdkrachten in de Grote Oorlog.

Na veel discussie 4 woorden zijn" AAN ALLEN DIE DIENEN (zij die gestorven zijn liggen elders begraven), werd de originele inscriptie verwijderd en vervangen door de huidige;

TO OUR GLORIOUS DEAD

Het Toronto Eaton Centre 

is het grootste overdekte winkelcentrum in het oosten van Canada. Met meer dan 1 miljoen bezoekers per week. Het gebouw, het 3e grootste van Canada, telt meer dan 300 winkels, verspreid over meerdere verdiepingen, en heeft een groot glazen dak. Het Eaton Centre heeft zelfs 2 eigen metrostations. Het 1ste deel van het shoppingcentrum werd geopend in 1977. In de jaren erna werden nog andere delen bijgebouwd zoals een vleugel in het zuiden en een bioscoop met 18 zalen aan de noordkant. Het winkelcentrum kreeg de naam van Timothy Eaton, die in de 15de eeuw een kruidenierswinkel oprichtte in Yonge Street. De winkel groeide uiteindelijk uit tot de grootste warenhuisketen in Canada. Een blikvanger is een kunstwerk van Michael Snow. Een groep Canadese Ganzen, gemaakt uit glasvezel met de naam 'Flight Stop' lijkt door het gebouw te vliegen. Buiten op straat was ook de moeite waard.

Osgoode Hall

huisvest het Hof van Beroep van Ontario, het Hooggerechtshof en het hoofdkwartier van de Law Society van Upper Canada zijn hier gehuisvest. Dit prachtige gebouw met zijn 6 are grond kwam in 1829 in het bezit van de Law Society van Upper Canada. Sinds 1840 wordt het mee beheerd door de regering van Ontario.

Tot 1969 was hier ook de Osgoode Hall Law School gevestigd, maar deze is verhuisd naar de campus van York University. Osgoode Hall heeft zijn naam te danken aan William Osgoode, de eerste Chief Justice van Ontario. Het gebouw onderging in de loop der tijd meer dan 10 grote restauratiewerken. Aan de voorgevel is weinig veranderd, je kunt het ontwerp van 1860 dus nog steeds bewonderen. 

Osgoode Hall huisvest twee bibliotheken: de 'Great Library' van de Law Society van Upper Canada en de kleinere bibliotheek voor de rechters. Onder het gebouw loopt een tunnel naar het University Avenue Courthouse. De tunnel is enkel toegankelijk voor advocaten en personeel. Sorry alleen de zijkant van het gebouw.

High Park

is met zijn 161 hectare het grootste park in Toronto. In 1873 stond architect en ingenieur John George Howard het hele landgoed af aan de stad. Op een klein stuk grond rond Colborne Lodge na. Het huis had de man zelf ontworpen in 1837 en woonde daar na z’n pensioen samen met z’n vrouw. In het huis is nu een museum gevestigd. Oorspronkelijk kreeg het park de naam van de gulle schenker, maar dat is later veranderd. In zijn testament sprak Howard verder nog de wil uit dat er in zijn park geen alcohol gedronken zou worden, zodat het nu nog de enige plaats is in Toronto waar dit verboden is. Het landschap in het park is erg heuvelachtig en wordt onderbroken door twee ravijnen. In het westen vind je mooie, onderhouden tuinen, in het midden een open vlakte en in het oosten bossen. Verder vind je er sport- en speelvelden, een beeldentuin, een zwembad, een natuurschool, een serre, een groentetuin, een kleine dierentuin en restaurants. 

De Universiteit van Toronto

is een openbare onderzoeksuniversiteit en opgericht door koninklijk handvest in 1827 als King's College, het 1ste instituut voor hoger onderwijs in de kolonie Upper Canada. Deze bevindt zich ten noorden van het Financiële District op grond rondom het Queen's Park en werd Oorspronkelijk bestuurd door de Kerk van Engeland en werd in 1850 een seculier instituut. Als hogeschool bestaat het uit 11 hogescholen, die qua karakter en geschiedenis verschillen, elk met een aanzienlijke autonomie op financieel en institutioneel gebied. Het heeft 2 satellietcampussen in Scarborough en Mississauga . De universiteit was de geboorteplaats van onderzoek naar insuline en stamcellen en was de locatie van de eerste praktische elektronenmicroscoop.

48th Highlanders War Memorial

staat in het Queenspark dit staat vol met extra beelden en bezienswaardigheden.  Je vindt hier ook  Ontario Veterans 'Memorial, het War Memorial en het Northwest Rebellion Memorial.

Standbeelden omvatten gelijkenissen van koning George V;  Sir John A. MacDonald - Eerste premier van Canada;  John Sandfield Macdonald - Eerste premier van Ontario;  John Graves Simcoe - eerste luitenant-gouverneur van Ontario;  George Brown - een van de Fathers of Confederation;  Sir Oliver Mowat - Derde premier van Ontario;  en Sir James Pliny Whitney - zesde premier van Ontario.

 

 

The Princes Gates

is een triomfale boog monumentale poort op de Exhibition Place in Toronto, Ontario, Canada. Het werd gebouwd om de 60ste verjaardag van de Canadese confederatie te herdenken en zou het diamanten jubileum van de poorten van de confederatie worden genoemd

Kensington Market

De gevarieerde wijk heeft veel eettentjes, koffiehuizen, restaurants, supermarktjes en permanente marktkraampjes. Hier kun je terecht voor exotisch fruit, souvenirs of de gemoedelijke sfeer. De historische wijk heeft eclectische winkeltjes waar kunststudenten uit eten gaan, expats etenswaren van thuis kopen en de locals een drankje doen. Het is een stukje oud Toronto waar je mooie huizen, tuinen en fijne plekken vindt. Kensington Market is een dynamische culturele mix met invloeden uit China, Oost-Europa, de Cariben, Latijns-Amerika en Vietnam. Het leukste stuk van Kensington Market ligt tussen Spadina Ave, Augusta Ave en Nassau en Baldwin Streets.

Chinatown

ligt niet ver van Kensington Market. Winkelen kan aan Dundas Street West en Spadina Avenue. Houd je ogen open voor de torenhoge rode palen met daarop een eenhoorn, feniks, draak en een apenkoning. Kunstenaar Millie Chen maakte ze om het Chinese karakter van de wijk te benadrukken.

Het straatbeeld wordt vooral bepaald door heel veel hoogbouw 

We verlaten de stad. Kijk een schoenenfabriek nee helaas er wordt niet gestopt haha. En wat zien we aan de kant van de weg in het water liggen jawel een scheepswrak. Verder zien we heel veel industrie. Alle automerken waren langs de weg te vinden en ja natuurlijk grote parkeerplaatsen vol met nieuwe auto's. En dan zien we de namen van de steden verwerkt in bloemen ook leuk.

Living water Wayside Chapel

is bekend als 's werelds kleinste kapel ligt aan de rivier de Niagara, dicht bij Niagara-on-the-lake.  Deze kapel staat in het Guinness Book of World Records als de kleinste kapel ter wereld.  Het heeft slechts 6 zitplaatsen. 

Naar verluidt is de kapel  slechts 10 voet bij 10 voet en werd gebouwd door de christelijke hervormde kerk in Niagara Falls. De kapel dateert uit 1960 en is dus al bijna 60 jaar een favoriete plek om te bezoeken. Helaas heeft ook hier natuurlijk de commercie toegeslagen. Het is een schitterende omgeving zoals je ziet

En dan op weg naar

Niagara Falls Terugblik