Canada

is een federale staat in Noord-Amerika en lid van het Gemenebest. De totale oppervlakte van Canada is 9.958.319 ㎢ waarvan 755.109 ㎢ water. Het grootste land van het westelijk halfrond en het op één na grootste land ter wereld en is daarmee goed voor 7% van de totale aardoppervlakte.

Canada grenst aan zowel de Atlantische-, de Stille- als de Arctische Oceaan. Het is op 1 na (Rusland) het grootste land ter wereld met ca 35 miljoen inwoners en vrijwel even groot als geheel Europa (zonder Rusland). De totale kustlijn van Canada bedraagt 243.791 km. De criminaliteit cijfers zijn erg laag en de Canadezen erg gastvrij en hulpvaardig. 

Waar komt de naam vandaan

Deze is afgeleid van het Iroquis-indiaanse woord ‘kanata’, dat letterlijk ‘vestigingsplaats’ betekent.

Canada is ontstaan uit de oudste landmassa’s ter wereld: het komvormige Canadees Schild, dat een groot deel van het land beslaat, is 1 miljard jaar oud. Het beslaat 5 miljoen ㎢ rondom de Hudsonbaai.

Tijdzones

Canada heeft 6 tijdzones met een verschil van 4,5 uur tussen de oost- en westkust.

Van oost naar west kent men de Newfoundland-, Atlantic-, Eastern-, Cental-, Mountain-, en Pacific-tijdzone.

Als het middernacht is in West-Europa, dan is het in British Columbia 16.00, in Ontario 19.00 en in Nova Scotia 20.00 uur. 

Een de grootste provincie van Canada is Quebec met ca. 1.650.000 ㎢ en de kleinste provincie is Prince Edward Island met 5657 ㎢. Wij hebben een klein stukje van het oosten gedaan Ontario en Quebec dit is slechts een speldenprik op de kaart. Wel heel mooi puntje hoor.

Ontario

is een provincie en ligt in het hart van Canada, met als hoofdstad Toronto. Het is de dichtstbevolkte streek van het land met 12.686.952 inwoners en beslaat 1.076.395 km². Ontario, dat zijn naam dankt aan het Ontariomeer en is economisch verreweg de belangrijkste provincie van het land. 

Quebec

de provincie, is een aparte natie binnen Canada. De hoofdstad heet eveneens Quebec. De inwoners van Quebec, de Québécois, noemen de provincie in het Frans "le Québec" en de hoofdstad "Québec".  

Regering

Canada is een constitutionele monarchie. De vorst van Groot-Brittannië is ook staatshoofd van Canada, momenteel Elizabeth II. De koningin heerst wel, zo heet dat, maar regeert niet. Het staatshoofd heeft een gouverneur-generaal (governor general) als officiële plaatsvervanger en vertegenwoordiger. Deze wordt voor 5 jaar aangesteld en kan worden herbenoemd. Dat gebeurt op voordracht van de zittende minister-president. Sinds oktober 2017 is Julie Payette gouverneur-generaal. Iedere provincie heeft een lieutenant governor, een vice-gouverneur. De territoria hebben een commissioner, een commissaris. Residentie is Government House in Ottawa, in de volksmond Rideau Hall. Boven de Parlementsgebouwen in Ottawa

Dit is de nationale munteenheid van Canada. De valuta wordt aangeduid met het valutateken C$ en afgekort met de valuta code CAD. De munten van de Canadese dollar zijn beschikbaar in 1, 5, 10, 25, 50 cent en in 1 en 2 dollar.

Economie (cijfers uit 2017)

Canada heeft een hoog ontwikkelde industriële markteconomie, die sterk op de export is gericht en nauw verbonden is met de economie van de Verenigde Staten. Met een bruto nationaal product (bnp) per hoofd van de bevolking van $48.300 behoort Canada tot de welvarendste landen ter wereld.

Het merendeel van de Canadese economische bedrijvigheid treft men, evenals de bevolking, aan in een strook van ca. 160 km breedte langs de grens met de Verenigde Staten.

De industrie is vooral geconcentreerd in de centraal gelegen provincies Ontario en Québec en in de westelijke provincies British Columbia en Alberta. 

Van de beroepsbevolking was ongeveer 76% werkzaam in de dienstensector, 19,0% in de industrie, en nog maar 2% in de agrarische sector.

Het allerbelangrijkste product is nog steeds tarwe, grotendeels afkomstig uit bovengenoemde prairieprovincies. Van de daar geproduceerde tarwe wordt ca. 75% geëxporteerd. Andere belangrijke producten zijn: haver, gerst, gemengde granen, maïs (vooral in Ontario), rogge, aardappelen, oliehoudende gewassen als vlas en raapzaad, en in veel mindere mate peulvruchten, suikerbieten, groenten, tabak (Ontario), voedergranen en fruit.

Bevolking

De oorspronkelijke bewoners van Canada zijn de indianen en de Inuit (eskimo's), die samen ruim 4% van de bevolking uitmaken. De indianen in Canada zijn ruwweg in twee groepen te verdelen: de landbouwers en de jagers

Bijna de gehele huidige bevolking van Canada bestaat uit immigranten en hun nakomelingen. Ruim 25% is van Britse en Ierse afkomst, ca. 24% is van oorsprong Frans, 4% Duits, 3% Italiaans, 2% Oekraïens, 1,4% Nederlands. Ongeveer een kwart miljoen Canadezen zijn van oorsprong Nederlander en zij wonen voornamelijk in de provincies Ontario en Québec. Vancouver heeft met 100.000 mensen de op 1 na grootste Chinese gemeenschap buiten het Verre Oosten, net na die van San Francisco. De immigratiepolitiek van de regering is erop gericht slechts zoveel immigranten toe te laten als er voor de landseconomie verenigbaar is.

De vlag

bestaat uit 3 banen, rood-wit-rood, met op de middelste baan een rood esdoornblad.

Dit blad, de maple leaf, is het nationaal symbool van Canada en representeert de uitgestrekte natuur in het land. De vlag is ontworpen door George Stanley en is precies 2 x zo lang als hij hoog is.

Het esdoornblad was voor 1965 al een officieus symbool voor de Canadezen. In de 19e eeuw werd het esdoornblad in versieringen gebruikt bij bezoek van het Britse koningshuis, om te laten zien dat men hier met een speciaal stukje koninkrijk te maken had. De Canadese soldaten namen het embleem over en speldden het op hun uniform tijdens de WO I en II.

De kleuren rood en wit stammen uit de middeleeuwse geschiedenis waarin Engeland een wit kruis voerde en Frankrijk een rood. De Britse koning George de Vijfde vond het daarom toepasselijk om rood en wit tot officiële kleuren uit te roepen van zijn deels Franse kolonie in Noord-Amerika.

Verder is de vlag rechttoe rechtaan. De regering van Canada koos voor een duidelijke en ondubbelzinnige vlag. De elf punten van de maple leaf hebben bijvoorbeeld geen diepere betekenis, net als de rood-wit-rode volgorde van de kleurvlakken. Ook bestaat er geen gelofte aan de vlag, zoals dat bijvoorbeeld in de Verenigde Staten van immigranten verlangd wordt.

Taal

Canada kent 2 officiële talen, Engels en Frans. Frans is de moedertaal van 24% van de bevolking, Engels van 63% van de bevolking  met hun eigen kenmerkende accent, het geschreven Canadees-Engels lijkt erg veel op het Engels in Groot-Brittannië. Ook worden in Canada meer dan 50 verschillende indianentalen en dialecten gesproken, die elk tot een van de 10 basistaalgroepen behoren.

Visum

Voor Canada dien je in het bezit te zijn van een geldig en elektronisch leesbaar Nederlands paspoort. Een Nederlandse ID-kaart is dus niet geldig. Het paspoort dient de hele reisperiode (tot en met één dag na terugkeer in eigen land) geldig te zijn.

Wanneer u per bus de grens oversteekt, is een visum voor Canada niet noodzakelijk. 

Religie

Canada herbergt vrijwel alle gezindten en levensbeschouwelijke groeperingen. Rond 2015, is 

  • 45% van de bevolking rooms-katholiek, met name de Franssprekenden,
  • 18% behoort tot de United Church of Canada,
  • 12% tot de Anglican Church of Canada, , 3% is presbyteriaans, , 3% lutheraans en 2,5% baptist.
  • de Reformed Church, waarbij zich vele Nederlands-hervormde immigranten aansloten, en
  • de Christian Reformed Church, waarbij zich vele gereformeerden hebben aangesloten.
  • De katholieken van de Byzantijnse ritus - voornamelijk (afstammelingen van) geïmmigreerde Oekraïners (Roethenen) hebben in Canada een eigen hiërarchie en eigen kloosters.
  • ruim 340.000 joodse inwoners en verder veel islamieten, boeddhisten en hindoes.
  • ook een Amish-gemeenschap in Ontario.

Montreal Terugblik