Barcelona

Andorra

Ligt in het hart van de Pyreneeën en behoort tot 1 van de kleinste landen in Europa, is geen lid van de EU maar gebruikt wel de Euro-munt. Het bestaat voornamelijk uit bergen en valleien. De mooie natuur is een reden om deze bestemming te bezoeken. Naast avontuurlijke activiteiten, kunt je hier ook goedkoop en belastingvrij winkelen.

Wandel in de hoofdstad Andorra la Vella door de smalle straatjes van het historische centrum, Barri Antic.

Legende

Volgens de legende, gaf Karel de Grote de Andorrezen in 805 zelfstandigheid in ruil voor hulp in de strijd tegen de Moren. Tussen de 9e en de 12e eeuw stond het land afwisselend onder Frans en Spaans bestuur. Na jaren van strijd werd Andorra verdeeld onder de aartsbisschop van Urgell en de graaf van Foix. Deze 2 deelden de macht.

Toen Frankrijk een republiek werd, verviel de macht van de graaf van Foix en deze werd overgeheveld naar de president van Frankrijk. De aartsbisschop van Urgell en de president van Frankrijk zijn nog steeds staatshoofd van Andorra.

Tegenwoordig is de rol slechts ceremonieel en ligt de feitelijke macht bij de minister-president.

 

De vlag van Andorra

Dit is een verticale driekleur in de kleuren blauw (links), geel (midden) en rood, met in het midden het wapen van Andorra. Voor civiel gebruik is ook de versie zonder wapen toegestaan. De vlag werd in de huidige vorm op 27 augustus 1971 aangenomen.

  •  De 3 kleuren, verwijzen naar;
  • de vlag van Frankrijk en
  • de vlag van Catalonië en daarmee naar de geografische situatie van Andorra (ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje)
  • en naar de politieke geschiedenis en huidige politieke realiteit.

Het wapen

van Andorra bestaat uit een schild met daarop 4 vlakken en de huidige versie dateert uit 1969. Met de klok mee;

  • wapen van bisschop Urgell
  • wapen van graaf Floix
  • wapen van graven van graven van Béarn (vroeger~)
  • wapen van Cathalonië (zelfde cultuur
  • Aan onderzijde staat Virtus Unita Fortior (Verenigde kracht is sterker)

Economie

Economisch is Andorra altijd sterk georiënteerd geweest op Spanje.

Onder het Franco-régime bloeide het bergstaatje op als belastingparadijs, respectievelijk smokkelnest tussen de EU-leden Frankrijk en Spanje.

Op dit moment wordt het grootste deel van de goederenhandel en het dienstenverkeer nog steeds afgewikkeld met Spanje en iets mindere mate Frankrijk. Met de Europese Unie werd in juni 1990 een handelsakkoord ondertekend en een douane-unie ingevoerd voor industriële producten evenals speciale regelingen voor agrarische producten. Dit raamakkoord met de EU werd in 1991 en 1995 aangepast en uitgediept.

Na de politieke omwenteling in Spanje en toetreding tot de EU verloor Andorra een deel van haar bijzondere economische positie. Wat restte, was de betekenis van het land als vestigingsplaats van commerciële banken en als belastingparadijs.

Toerisme (vooral wintersport) en aanverwante sectoren - detailhandel, dienstverlening - blijven de belangrijkste pijlers onder de economie voor zo’n 80%. Jaarlijks bezoeken ca. 13 miljoen toeristen het prinsdom.

O en weet je het verhaal van die nummerborden nog in Catalonië? Nou was hier dus niet veel beter haha

 

Wist je dat;

  • Het leger van Andorra tijdens de Eerste Wereldoorlog uit slechts 10 soldaten bestond?
  • Het toerisme in Andorra voor 75% van de economie zorgt?
  • Andorra het enige land ter wereld is met het Catalaans als officiële taal?
  • Andorra geen nationale bank of eigen valuta heeft?
  • Andorra vooral bekend staat als wintersportbestemming?

Een paar van de kunstobjecten op en rond de rotondes. Die gouden kip staat daar als dank aan Frankrijk voor al die mooie aangelegde wegen. Die brievenbussen zijn ook bijzonder leuk. Deze stonden tegenover ons hotel. Mogelijk van de huizen die daar staan het is een beste klim wie weet denkt men aan de gesteldheid van de postbode en als je uit het werk komt rijd je er waarschijnlijk toch langs. 

 

Pal

In het Catalaans: quart, is een dorp in de Andorrese parochie La Massana en telt 229 inwoners. Het dorp is gelegen aan de Riu de Pal, een zijrivier van de Riu d'Arinsal, op vier kilometer ten westen van het stadscentrum.

Het is een van de meest authentieke dorpjes van het land, met zo'n 300 inwoners. In Pal vind je boerenschuren waar ze tabak drogen. Verder is de omgeving zeer bosrijk maar toch redelijk gevarieerd. Het skigebied Pal-Arinsal  maakt deel uit van het wintersportgebied Vallnord. Het dorp leek uitgestorven maar wel leuk om even geweest ter zijn. Enne.... die telefoon werkte echt!! 

La Massana

Dit ligt in het noordoosten. Alle dorpjes bij elkaar, tellen zo'n 9.937 inwoners.

De inwoners heten Massanencs. Het patroonfeest valt op 17 november, het grote feest op 15 augustus. Het ligt aan de samenvloeiing van de rivier de Arinsal of de Erts met de rivier de Ordino.

Hier vind je ook Pico di Coma Pedrosa, de hoogste top van Andorra ( 2946 meter). Ook de andere 4 hoogste bergen liggen allemaal in het gebied van La Massana, dat daarmee het gebied is met de hoogste gemiddelde hoogte.

 

Een dorp zonder kerk is niet mogelijk natuurlijk. Ook deze lag boven dus weer klimmen en raad wat...... Hij was gesloten. Lees net op het net Tijdelijk gesloten dus zullen de bewoners een stukje verder moeten voor hun zondags ritueel.

er was niet veel te vinden over het kerkje. Ook de namen op de muur gaven geen verdere  informatie

Sant Clement de Pal

Romaans gebouw hervormd en uitgebreid in moderne tijden. Binnenin zijn een middeleeuws beeld van Onze Lieve Vrouw van Herstel (12e eeuw), 2 middeleeuwse processiekruisen, een granieten wijwatervat en een ander granieten oliereservoir bewaard gebleven; ook fresco's in gotische traditie, een altaarstuk uit de 18e eeuw en een interessante ijzeren artistieke bar.

 

Tempesta en una tassa de te

is een sculptuur van Dennis Oppenheim die werd gebouwd ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het CASS (Andorran Social Security Fund). De infrastructuur bevindt zich in de Coll de la Botella, in Pal (La Massana), en symboliseert de magie die verborgen is tussen de krachten van de natuur. De infrastructuur keert ook de logica van de problemen om en benadrukt dat binnen de grote schaal van de sculptuur een groot probleem in een kleine context uiteindelijk verandert in een klein probleem binnen een grotere context.

 

De bus in we gaan naar een uitzichtpunt. Hopelijk kunnen we boven komen 2 weken terug lag er nog sneeuw zo vertelde Gert. Wij hebben geluk we mogen door. Even genieten op het uitkijkpunt Leuk dat bord met de namen van de heuveltoppen. Die theekop is toch ook wel heel bijzonder zeker als je de betekenis weet. Er is niet veel te vinden op het net maar Deze omgeving staat bekend als HET Skigebied van Andorra en ech ja als je zo om je heen kijkt snap je het ook wel. 

 

Font del Bisbe

De drinkfontein ook wel bron voor de eeuwige jeugd! Ligt in de buurt van Pal en de kabelbaan van Arinsal, in de parochie La Massana, specifiek op het 12 km-punt van de CG4-weg in Andorra. Dit is een rustplaats aan de kant van de weg die, aan de andere kant van de weg, een prachtig uitzicht op de vallei biedt. De picknickplaats heeft zowel barbecues als tafels: respectievelijk 4 en 2, met zitplaatsen voor beide. 

Allemaal even een bekertje water drinken en dan naar de andere kant van de berg. Hier komen we dus in het hart van het skigebied van Andorra La Massana

 

Pal Arinsal

 Pal Arinsal ligt slechts 6 km van de hoofdstad van het vorstendom Andorra La Vella in de prachtige La Massana Vallei en bestaat uit de 2 sectoren Pal en Arinsal. Beide zijn met elkaar verbonden middels een 50-persoons kabelbaan. Het skigebied telt ruim 63 km aan pistes en die liggen tussen 1500 en 2560 meter hoogte. Doorgaans valt er meer dan voldoende sneeuw, maar ook kan een groot deel van de pistes kunstmatig worden besneeuwd. 

Pal Arinsal is 10 maanden per jaar geopend voor vakantiegangers. In de winter als skigebied en in de zomer als eersteklas bike-area. Ja ook in de zomer moet het geld blijven rollen natuurlijk. Het heeft wel wat om te zien hoe men creatief omgaat met de middelen die zij hebben. Wie bedenkt zoiets fietsen voor op de cabine. Tevens zijn hier diverse wandel- en wielerconcours uitgezet.

 

Weer op pad. We rijden naar het centrum van Andorra stad. Ons maagje knort en eigenlijk is het ook wel tijd voor koffie. En dan???? Jawel we gaan even inkopen doen want belastingvrij klinkt niet slecht toch?

Maar..... ook hier kent men het woord file. Het verkeer werd keurig omgeleid. Helaas was dat voor de bus niet echt ideaal daar wij natuurlijk niet overal mogen rijden maar na wat keren en steken kwam Gert dan toch bij de supermarkt uit en konden we gaan scoren. Geloof me het scheelt behoorlijk veel geld. Voor de rokers zeker een tripje waard gewoon lang weekend plannen en natuurlijk ook nog even genieten van de omgeving haha. Wij gaan voor een lekker drankje nou die waren er ook in overvloed en zeker stuk goedkoper dan bij ons daar hebben we wel een beetje sjouwen voor over. Lachen terwijl we daar rondliepen kwamen we natuurlijk overal busgenoten tegen met winkelwagen gevuld met.... 

Als het tijd is melden wel ons weer keurig bij de bus. De bus vertrekt.1 Ding is zeker zegt Gert met een smile op het gezicht; "we liggen vanaf nu stevig op de weg"!

 

Os de Civis

De geografische rijkdom en curiositeiten van Spanje zijn uiterst gevarieerd. Os de Civís, is een Ilerdensisch gehucht dat vanuit Spanje niet kan worden betreden. Het kleine stadje in de Pyreneeën van Lleida is de hoofdrolspeler van een uniek verhaal. Os de Civís, ook wel Aós de Civís genoemd, heeft de status van lokale entiteit, afhankelijk van Valles del Valira, in Lleida. Het is een unieke enclave vanwege de geografische situatie: de enige toegang die het heeft is vanuit Sant Julià de Loria, een stad in het vorstendom Andorra.

Gelegen in de kom van de Seturia en bakermat van de rivier de Aós, die wordt gegenereerd door de vereniging van de rivieren Setúria en Salòria, ligt het in de homonome vallei. Dit, ondanks dat het tot de Andorrese helling behoort, is altijd als Spaans grondgebied beschouwd. De enige manier om toegang te krijgen tot de rest van de naburige Spaanse gemeenten is dus via een onverharde weg die omhoog loopt naar de Col de Conflent, op 2150 meter boven de zeespiegel, en die is in de winter- en lentemaanden meestal bedekt met sneeuw.

Deze situatie heeft door de geschiedenis heen verschillende merkwaardige feiten gegenereerd. Tijdens de coronaviruscrisis in het voorjaar van 2020 werd bijvoorbeeld een persoon aangeklaagd omdat hij deze route probeerde te gebruiken om van Frankrijk naar Barcelona te komen. De inwoners probeerden zelf de verspreiding van infecties in hun omgeving te voorkomen door borden te plaatsen die de toegang alleen voor de eigenaren beperkten.

Heel dicht bij het dorp ligt de Pic del Salòria; een berg van bijna 2800 meter die uitkijkt over de hele vallei. Het bekroont ook het Alt Pirineu Natuurpark, het grootste natuurgebied in Catalonië. Soms vind je hele interessante informatie op het net'

 

Sant Pere d'Os de Civis

Ondanks zijn Romaanse oorsprong verschijnt de kerk van Sant Pere pas in het jaar 1312 in de documentatie. Gebouw van middeleeuwse oorsprong, is in de loop van de tijd nooit gewijzigd. Het bestaat uit een rechthoekig schip met 3 zijkapellen aan de noordzijde en een houten dak. Het schip wordt in het oosten bekroond door een trapeziumvormige pastorie en sacristie, die de oude halfronde apsis vervangen, die werd geleid door de sacristie.

De originele veranda aan de oostelijke en zuidelijke gevel is in de 20e eeuw herbouwd en bestaat uit 2 dubbele overspannings-ramen en een patrijspoort aan de zuidoostelijke gevel. De klokkentoren, gelegen naast de ingang, heeft versterkende kenmerken. Het heeft een vierkante plattegrond, 2 verdiepingen met een maas in de wet op de eerste verdieping en 4 openingen op de 2e verdieping.

Dit was een hele klim over die keien en kinderhoofdjes. Menigmaal moesten we ons aan een reling omhoog trekken. Daan kom je toch nog boven en raad wat.......... De kerk was niet open pufpufpuf  dat was een fikse tegenvaller! Wel een grandioos uitzicht. Nu weer naar beneden. We vonden een weggetje dat iets minder steil was maar ook heel veel trapjes had. Maar we zijn er geweest met nog 4 mensen uit de groep de rest had het al heel snel bekeken en bleef beneden.

 

En dan zien we een kerstwinkel je snapt daar gaan we even rondsnuffelen leuk hoor

Maar geen ballen voor de prijs die wij als max hanteren helaas

 

Na deze plaatjes en een drankje verlaten we Os de Civis weer en gaan rustig op weg naar ons hotel.

Morgen een nieuwe dag

 

Dit wordt ook de laatste dag in Andorra. We gaan al vroeg op pad op weg naar het centrum van Andorra waar of we vrije tijd krijgen even lekker banjeren door de stad. Onderweg zien we natuurlijk weer van alles ja ook de gondelbaan deze kun je ook nemen naar het centrum. Andorra is veel meer dan natuur en sport. De straten bieden eindeloze visuele en culturele prikkels door de monumenten, sculpturen en gebouwen die ze huisvesten. Je vindt er allerlei werken en structuren gemaakt door geweldige architecten en kunstenaars uit zowel binnen- als buitenland. Onder zie je enkele van de belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden in het land. We komen weer langs de gouden kip zoals je ziet.

 

De brug van Parijs

is een van de emblemen van Andorra la Vella, die beide zijden van de rivier de Gran Valira en de verschillende commerciële en toeristische gebieden van de stad met elkaar verbindt. Vanwege de ligging is het onmogelijk om er niet tegenaan te lopen tijdens een wandeling door het stadscentrum. De meest interessante ansichtkaart komt bij het vallen van de avond, wanneer gigantische letters met de woorden 'ANDORRA LA VELLA' oplichten en een spoor van lichten achterlaten dat het waard is om gefotografeerd te worden. Momenteel wordt de wandeling die de brug volgt ook verlicht met verschillende gloeilampen en buitenverlichting die zojuist de ruimte hebben voltooid en het gebied een unieke persoonlijkheid en interesse geven. Ja jammer wij waren er met daglicht haha Maar ook dan is ie mooi hoor

 

De Noblesse du temps

is een sculptuur gemaakt door de Catalaanse kunstenaar Salvador Dalí en werd in 1999 aan de regering van Andorra gegeven, maar pas in 2010 op zijn huidige locatie geplaatst, op de Plaza de la Rotonda in Andorra la Vella.

Het beeld toont een klok die smelt. De betekenis ervan is vergelijkbaar met het verstrijken van de tijd en, volgens de kunstenaar, de regel van de tijd over mensen. Als je goed kijkt, kunnen we 2 karakters zien, 1 aan elke kant van het horloge. Een van hen is een vrouw, degene die het lichaam, het vlees en het materiaal vertegenwoordigt, maar de engel symboliseert de geest, het geheugen en het ongrijpbare. Het beeld is 4.90m hoog, 1,70m diep, 2.60m lang en heeft een totaal gewicht van 1400 kg.

 

De zeven dichters

Vinden we vlak voor de Raad van Andorra la Vella, op het Lidia Armengol-plein. Het werk, door Jaume Plensa, werd ingehuldigd op 21 januari 2014. De structuur vertegenwoordigt 7 dichters (1 voor elke parochie) die op zuilen van 10 meter hoog zitten. Dit wordt uitdrukkelijk gedaan om mensen naar de lucht te laten kijken en dit natuurlijke element in hun werk op te nemen. Met deze constructie wilde de kunstenaar de gemeenschap van dichters over de hele wereld vertegenwoordigen en de band die ze onderhouden verheffen, met de nadruk op het feit dat mensen met dit beroep gedoemd zijn te mislukken vanwege de kleine toekomstkansen.

 

Het Caldea thermoludische centrum

is een referentie voor de parochie van Escaldes-Engordany. Het gebouw valt op tussen alle gebouwen in het gebied en stijgt meer dan 80 meter hoog om de brandende lucht te domineren. Het gebouw trekt de aandacht door zijn avant-garde ontwerp en door zijn originele vormen. De hoofdtoren heeft 10 verdiepingen en binnen zijn er verschillende thermoludische activiteiten, zoals Romeinse baden, sauna's, massageruimtes, bubbelbaden, watershows ... Bovendien wordt het gebouw verlevendigd met een spectaculaire set buitenverlichting die van kleur verandert en al het architecturale werk majestueuzer maakt.

 

Calidea en La Dama de Gel

wordt gevormd door 2 sculpturen. De 2 scenario's hebben een andere betekenis en vertonen verschillende acties. Calidea is het werk van de kunstenaar Ángel Calvente en zijn inspiratie komt van legendes en mythen over water, terwijl de Ice Lady van Philip Lavall is en een symbiose vertegenwoordigt tussen de figuur van een paard en die van een sylph.

De sculptuur wordt aangevuld met een waterspel dat de 2 figuren omringt. Het water wordt vanuit Calidea geprojecteerd en raakt de Ice Lady. Dit feit symboliseert de vereniging tussen beide representaties en wordt nog meer geformaliseerd tijdens de wintermaanden, wanneer het water bevriest en op beide cijfers versteend blijft. Het werk bevindt zich in de tunnel van de rotonde van de Pla de Escaldes-Engordany.

 

Street-art. 

De muurschildering is gemaakt door Sam Bosque en je vindt hem bij de onderste tram van de rotonde van Dos Valires. Hij heeft er 2 maanden aan gewerkt. Het is het land waar door mensen gebouwd wordt en het beslaat een oppervlakte van zo'n 450 m². Jammer dat we niet onderlangs konden rijden met de bus helaas net iets te ver om even heen te lopen.

 

40ste jaar van een cult muzikaal evenement

Dit jaar is het 40e jaar van het Andorra Escaldes-Engordany International Jazz Festival, dat met frisse energie en een eclectische line-up voor elk wat wils biedt. Op vrijdag 5 juli vindt de inaugurele parade plaats met de saxofonist Libert Fortuny en XXS Beatband.

Zoals gewoonlijk zal het Prat del Roure-podium de grootste optredens van het evenement organiseren.

Het 1ste concert is van Richard Galliano, meester van meesters en een van 's werelds belangrijkste accordeonspelers. Bassist Kyle Eastwood zal met zijn kwintet op het podium staan en thema's uit de soundtracks van Clint Eastwood opnieuw bekijken. Gerenommeerde trompettist en zangeres Andrea Motis presenteert haar nieuwe project, 'Temblor', als onderdeel van een trio. Ondertussen zal Toquinho, een levende geschiedenis van Braziliaanse populaire muziek, zijn publiek vervoeren, vergezeld door de zangeres Camilla Faustino.

Street Jazz (Jazz al Carrer) zal elke avond Plaça Coprinceps vullen, met een reeks stijlen en ritmes: van het kwintet van Elia Lucas en Kike Pérez, tot de fusie van Camarada Ventura en de groep Jamais Deux Sans Trois.

Andorra Jam-sessies in de lobby van de Sala Prat del Roure worden georganiseerd door het KIC Barroc Quartet, dat verschillende gasten zal uitnodigen om zich bij hen aan te sluiten.

Wij hebben een deel van de voorbereidingen gezien maar waren niet meer daar op 5 juli.

 

Het was leuk zo even door de stad heen te banjeren. Je ziet ze kennen hier ook heel grote winkelcentra en ja uiteraard een kopje koffie niet daarbinnen hoor gewoon lekker op een terrasje. Die ballonnen? Is weer eens iets anders dan de paraplu's die je overal ziet hangen vonden wel wel leuk. 

 

Terug naar het hotel voor onze lunch en dan vanmiddag nog een uitje om af te sluiten.

 

Over de Destil·lerie

In 1937 richtte de familie Huguet de eerste Destil·lerie in Andorra op met de naam Destil·leries Andorra A. Huguet i Fills. Hun 1ste producten waren Pastis Huguet, Absinthe Huguet en de Anijslikeur L'Andorrana, alle gebaseerd op oude recepten van de familie en de tradities van de Pyreneeën. 

Later begon de familie met de productie van andere likeuren. Vooral de vruchten likeuren - in het Catalaans "xupito" - worden in de Pyreneeën graag gedronken na het eten. Wij kijken dus terug op een 80 jarige likeur traditie. 

In 2009 werd de Destil·leries Andorra doorgegeven aan een jongere generatie. Met passie en competente medewerkers zetten wij de ambachtelijke traditie van onze Destil·leries Andorra voort.

Werken in de distilleerderij

In de distilleerderij Andorra wordt nog steeds verbrand en gemacereerd volgens de oude gewoonte. Met veel ijver, vaardigheid en doorzettingsvermogen hebben de 2 Duitse zij-instromers het respect van de lokale bevolking en bezoekers verdiend. De oude eiken vaten bewijzen dat er nog steeds traditioneel wordt gewerkt. En dus mag deze distilleerderij in het westen van Andorra volkomen terecht een fabriek worden genoemd, waar de traditionele verbrandingskunst voorzichtig wordt bewaard.

De distilleerderij ligt ten westen van La Massana, het op een na grootste skigebied van Andorra, op  meer dan 1200 meter boven de zeespiegel. In de gebouwen van de distilleerderij Andorra hebben de eigenaren een kleine showroom ingericht waar bezoekers regelmatig worden uitgenodigd voor proeverijen.

Dit was de likeurproeverij. We kregen veel interessante informatie over het werk in de distilleerderij, de productie van de producten en natuurlijk ook de ene of de andere anekdote over het leven in Andorra. Op t laatst weet je niet meer wat je nou echt lekker vond haha. Juist het vocht vloeide rijkelijk. We hebben uiteraard een flesje meegenomen en ook Spaanse worst, die was heel lekker mooie afwisseling tussendoor. En dan nu echt de laatste rit Gert zit er klaar voor!

 

We gaan naar een uitkijkpunt op 1950 meter om nog even te genieten van die vergezichten.

Leuk is dat het vlak achter ons hotel ligt.

De hefboom staat omhoog dat is het teken dat het veilig is.

 

Dit was echt genieten!

 

Op de terugweg, zijn we iets eerder uitgestapt even iets lekkers voor morgen onderweg en een petje als aandenken.

Uiteraard nog even iets drinken op het terras van cafe ernaast en dan teruglopen naar ons hotel. Lopen we ook nog langs een soort van begraafplaats Heel apart staat op de middenberm. In het hotel aangekomen zien we dat het zwembad is schoongespoeld dan kunnen ze het nu klaar gaan maken voor de volgende toeristen wij hebben er geen plezier aan gehad

 

In de vroegte nog even foto van het beekje genomen en dan gaan we weer op weg. We houden ons keurig aan de snelheid zoals je aan de smiley ziet en dan is het genieten van de natuur soms een tunnel zo rijden wie rustig naar de grens met Frankrijk

Daar is de grens we blijven nog wel in het berglandschap. Wat dorpjes en riviertjes heerlijk relax. Kijk hem zitten daar aan de kant van de weg vast even pauze. Nou voor ons komt er ook een pauze aan kunnen we even de benen strekken en een hapje eten.

 

En dan komen we aan bij ons overnachting-hotel in Olivet. Een ander hotel dan in de reisbescheiden maar volgens Gert wel de beste van de 3 slechtste haha. Nou wij hadden geen klagen hoor. De aperol smaakte prima op het terras en het eten was ook niet verkeerd. Na het eten nog even een rondje lopen en genieten van de zonsondergang. De kamer? Klein maar niet verkeerd prima voor 1 nacht we hebben goed geslapen. We gingen wel met de kippen op stok want morgen is het weer heel vroeg dag voor de laatste rit op weg naar Zeeland.

 

Vroeg op pad geeft mooie foto's. In de buurt van Parijs wordt het wel een stukje drukker natuurlijk.

 

Als je naar links kijkt zie je de Eiffeltoren! Nou ii keek naar links en zag een mouw of hoofden van medepassagiers dus keek ik maar naar rechts. Ik zag een leuk verkeersbord en..... Jawel de alternatieve Eiffeltoren eigenlijk net zo leuk hij staat er helemaal op en duidelijk!! Ik zag toen ook een zwerversplek onder een viaduct. Opvallend dat we ze niet tegenkwamen dit keer. Bij nader inzien logisch natuurlijk want de stad en omgeving waren natuurlijk schoongeveegd voor de Olympische Spelen. Dan rijden we weer langs het water en komen we langzamerhand in het vlakke land terecht.

 

Nog een laatste maal de benen strekken dus eerst naar het toilet die weer leuk aangekleed was

Dan rondje parkeerplaats en nog een paar leuke afbeeldingen op de vrachtwagens geregistreerd.

 

En zo komt aan deze reis weer een einde. 

Wij mogen eten in de zaal van "Het Peelhuis", altijd net iets relaxter. Dan rijden we naar "Het Witte Huis".

Vanwaar de pendelbussen vertrekken naar de diverse opstappunten in het land.

 

We hebben er weer een kleine 4000 km opzitten deze reis

Dit zijn van die plaatjes die altijd leuk zijn net even anders dan bij ons.

Dat dat slapende mannetje?

Dat is de slaapplaats in de bus voor chauffeur voor als er geen plek is in het hotel.

Hopelijk wordt hier zo min mogelijk gebruik van gemaakt

Barcelona

We hebben weer genoten😂😂
We hebben weer genoten😂😂