Kaunas
De stad ook wel de stad van de regen ligt op de plek waar de rivieren Neris en Nemunas samenkomen en heeft een lange geschiedenis van menselijke bewoning. In de 14e eeuw werd het stadje voor het eerst genoemd en werd er ook een burcht gebouwd als verdediging tegen de Duitse Orde. In 1408 verkreeg Kaunas stadsrechten, en in 1441 sloot de stad zich aan bij de Hanze. Een welvarende periode brak aan die duurde tot in de 17e eeuw.
Kaunas is een heel mooi stadje waar je uren kunt ronddwalen en ook heerlijk koffie kunt drinken buiten op terrasjes maar ook binnen. Vaak sta je perplex als je binnen komt. Het lijken allen kleine optrekjes maar de meeste restaurantjes en cafe's zijn heel erg diep en heel leuk aangekleed. Ik kan alles gaan beschrijven maar ik denk dat een aantal foto's meer dan genoeg zegt.
Jonas Maciulis Maironis
Op de foto staat nog een stukje van het Maironis Litouws Literatuur Museum. Dat museum is gevestigd in een 18e-eeuws gebouw, waarin één van de meest beroemde Litouwse romantische dichters Jonas Maciulis Maironis (1862-1932) van 1890 tot 1932 heeft geleefd. Het museum bevat naast Litouwse literatuur, ook diverse privé bezittingen van Maironis, Vóór het museum staat zijn standbeeld en zijn beeltenis staat op bankbiljetten van 20 litas. Maironis studeerde Katholieke Theologische Academie van St. Petersburg. In de latere jaren van zijn leven was hij rector van het priesterseminarie van Kaunas en professor aan de Universiteit van Litouwen, waar hij literatuur doceerde. Hij overleed in Kaunas en werd begraven in het mausoleum dat staat in de kathedraal van Kaunas.
Tussen de bedrijven door kregen we ook ruimte om even iets te gaan eten. Ans en ik kozen er voor niet in een restaurant te gaan zitten maar gewoon naar het marktje te lopen dat we gezien hadden toen we uit de bus stapten. En daar hadden we geen spijt van we hebben ons daar prima vermaakt zoals je onder ziet. We kochten tenslotte een broodje en hebben dat heerlijk op een bankje vlakbij het ford op zitten eten heerlijk in de buitenlucht moet toegeven dat het behoorlijk vulde haha
Kaunas Kasteel (Kauno pilis)
Het kasteel in Kaunas is het oudste kasteel in Litouwen. Het is gebouwd in de 13e eeuw. Het kasteel is in 1362 verwoest door de kruisvaarder (Teutoonse orde). In 1368 is een tweede kasteel gebouwd. Na de overwinning van de gezamenlijke Litouwse en Poolse strijdkrachten op de Teutoonse orde in 1410 (slag bij Žalgiris), begon een periode van voorspoed. De resten van het kasteel, gebouwd door Vytautas in het begin van de 15e eeuw, staan nu nog steeds overeind. De muren zijn twee meter dik, en 13 meter hoog.
Bij de ruïne van het kasteel staat ook een groot beeld. Ik vond het wel iets hebben maar ik ben er niet achter gekomen wie of wat het voor moet stellen
De Verrezen Christuskerk (Prisikėlimo bažnyčia)
is een katholieke kerk met een uitzichtsplatform op het dak. Deze is via een lift in de toren te bereiken (alleen 's middags). Op het platform heb je een fantastisch uitzicht over de stad. De kerk is pas weer sinds 2004 in gebruik. De kerk was bijna klaar in 1940 maar de Russen besloten dat het een radiofabriek zou worden. Na de onafhankelijkheid is met de restauratie van deze unieke kerk begonnen.
Donderhuis (Perkūno namai)
Dit gebouw is een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur in Litouwen.Het gebouw is gebouwd aan het einde van de 17e eeuw door Hanze kooplieden. In 1844 werd het Donderhuis in gebruik genomen door het eerste Drama theater van Kaunas. Nu wordt het door de Jezuïeten gebruikt als gymnasium.
De Kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria of Kerk van Vytautas de Grote, is een rooms-katholieke kerk in de oude binnenstad van Kaunas, Litouwen. Het is een van de oudste kerken in de stad. De kerk werd rond 1400 gebouwd op de noordelijke oever van de Memel voor de franciscaner monniken en buitenlandse kooplieden. Opdrachtgever en financier was Vytautas de Grote die er de Heilige Maagd Maria mee wilde vereren voor het redden van zijn leven na een grote nederlaag in de slag bij de Vorskla-rivier.
Aartsengel St. Michael kerk, Soboras (Kauno šv. Petro ir Povilo arkikatedra bazilika)
Deze Orthodoxe kerk is gebouwd tussen 1891 en 1893 in de Neonbyzantijnse stijl met architectonische onderdelen van het Orthodoxe heiligdom. Het is ontworpen en gebouwd door Russische architecten en was bestemd voor het leger van het kasteel van Kaunas. Tijdens de Russische bezetting werd de kerk gebruikt als kust galerij, maar functioneert tegenwoordig weer als katholieke kerk. De kerk wordt door het volk ook wel Soboras genoemd. Dit woord is afgeleid van het Russische woord "Sobor", wat vertaald kan worden als kathedraal. De kerk wordt veelvuldig gebruikt om huwelijken te voltrekken.
(echter op dit moment wordt hij gerestaureerd en konden we alleen genieten van de buitenkant. Je ziet het puin nog liggen.
Kerk van Sint-Franciscus Xaverius (Litouws: Šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčia)
is een rooms-katholiek kerkgebouw in de historische binnenstad. De aan de heilige Franciscus Xaverius gewijde kerk werd aan het Stadhuisplein gebouwd door de jezuïeten. Zij vestigden zich voor het eerst in 1642 in de stad en stichtten in 1643 een kapel in het Huis van Perkūnas.
Vanaf 1666 werd er begonnen met de bouw van een nieuwe stenen kerk. Tijdens een grote brand, die het grootste deel van de stad in as legde, brandden de school en het klooster af en raakte de kerk eveneens beschadigd. De gereconstrueerde kerk werd in 1759 weer gewijd door bisschop Antoni Dominik Tyszkiewicz. De kloostergebouwen en het jezuïetencollege werden in de jaren 1761-1768 aan beide zijden van de kerk herbouwd. In 1773 werd de orde onder druk van de koningen van Spanje, Portugal en Frankrijk door paus Clemens XIV opgeheven. Na de ontbinding van de orde werden de gebouwen overgedragen aan de Franciscanen.
In 1843 ging de kerk over in handen van de Russisch-orthodoxe Kerk, die het Alexander Nevskikathedraal noemden. Na WO I in 1924 weer overgedragen aan de jezuïeten. Na de WO II, lieten de Sovjet-autoriteiten de kerk sluiten. In de gebouwen werd een technische school gevestigd en de kerk werd als sporthal in gebruik genomen.
De genationaliseerde gebouwen werden na het herstel van de onafhankelijkheid van Litouwen teruggegeven aan de jezuïeten. Op 30 augustus 1992 werd de kerk na een noodzakelijke renovatie opnieuw ingewijd.
Priester Seminary Kerk van de Heilige Drievuldigheid,
met daarvoor Een monument voor Motiejus Valancis zichtbaar in de buurt van het seminarie muur.
Motiejus Valančius
ook bekend onder zijn pseudoniem Joteika en Ksiądz Maciek; Pools(1801-1875) was een katholieke bisschop van Samogitia, historicus en een van de bekendste Litouwse / Samogitian schrijvers van de 19e eeuw.
Hij werd tot bisschop gewijd in 1850, Hij was de eerste boer die hoofd werd over een bisdom. Hij heeft het bisdom 25 jaar geleid, jaren van religieuze, politieke en sociale veranderingen niet alleen binnen Samogitia, maar in Litouwen als geheel. Hij heeft het parochiale school-netwerk uitgebreid en verbeterd en schreef een groot aantal religieuze boeken. Van het begin in 1858 een kleine beweging, die uitgroeide tot bijna een miljoen leden, deze omvatte bijna de helft van de bevolking van de provincie. Hij schreef ook de eerste Litouwse taal geschiedenis van het Samogitian bisdom, die haar wetenschappelijke waarde heeft verloren tot vandaag.
Petrus en Paulus kathedraal basiliek (Kauno šv. Petro ir Povilo arkikatedra bazilika)
Deze kathedraal uit 1408 is de enige gotische kerk in Litouwen met een basiliek ontwerp. Na diverse reconstructies kreeg de kerk eigenschappen van de renaissance en barok. De kathedraal telt negen altaren, waarvan het hoge altaar volledig is gebouwd in de barokke stijl in 1775. De kerk kreeg de status van kathedraal in 1895 toen werd de Sacramentskapel aangebouwd. De toren is 41,5 meter hoog. Aan de zuidkant van de kerk kunt u kijken naar de graf van de Litouwse priester, bisschop en schrijver Jonas Maironis. Als leek laat U niet verrassen door het uiterlijk. Binnen is de kathedraal werkelijk prachtig. In de loop der eeuwen onderging het gebouw door vernielingen bij oorlogsvoering en brandschade herhaaldelijk veranderingen. Het waardevolle interieur weerspiegelt de welvaart van de handelsstad, vooral in de barokke periode. In 1921 kreeg de kerk de rang van een basilica minor. Toen in 1926 het aartsbisdom Kaunas werd opgericht, kreeg de kerk de status van kathedraal. Daar wij op zaterdag in Kaunas waren was de toegang tot de kathedraal beperkt omdat er diverse bruidsparen in de echt werden verbonden. De foto met de parasols is voor de kathedraal genomen.
Stadhuis (Kauno rotušė), Rotušės plein
De oude stad is rustig, de grootste drukte heeft zich naar het nieuwe centrum verplaatst. Kern vormt het Raadhuisplein met in het midden de Witte Zwaan, het gemeentehuis. Het plein wordt omsloten door prachtige panden uit de rijke zestiende eeuw. De bouw van de witte zwaan, is begonnen in 1542 in verschillende bouwstijlen: Gotisch, barok en het vroege Classicisme. Het stadhuis was het centrum van Kaunas in de middeleeuwen. In 1970 werd het gebouw grondig gerestaureerd. In het gebouw is ook een keramisch kunst museum gevestigd. En op het Raadhuisplein vlakbij het raadhuis liggen resten van.... onder een glazenplaat. Tegenwoordig wordt het stadhuis ook veelvuldig gebruikt voor huwelijken.
Zaterdag de dag van het huwelijk
We komen op het stadhuisplein, waar het oude stadhuis staat. Het was oorspronkelijk een kerkgebouw en dat is te zien aan de vorm. Het is nu vooral een trouwlocatie.
Op zaterdag trouwt er elke 10 minuten een stel je kunt je voorstellen dat het vrouwvolk uit de groep dit wel heel erg leuk vond en stiekem een aantal mannen ook hoor. Niet vreemd als je ziet wat voor spektakel dit is je ziet ze zelfs met groepen tegelijk het plein opkomen.
Uiteraard moet er af en toe ook een vorm van vervoer of een drankje zijn natuurlijk. Kijk maar aan alles is gedacht. Dit is natuurlijk een heel vrolijk deel van de pagina. Ja vergeet ook de handtassen niet mee te nemen van de bank. En wat is dat leuk we troffen ook nog een stel aan die in de kathedraal trouwden en we mochten erbij zijn en foto's maken.
Ik vraag me wel af naar welk park zij gaan om hun liefde middels een hangslot aan het hek van een brug te vereeuwigen want die brug hebben we niet gezien.
De kerk is oorspronkelijk uit begin 15e eeuw en door Groothertog Vytautas de Grote gesticht.
Als toegift krijg je dan de mensen die hier gewoon tussenin gaan staan zitten omdat zij hun plekje niet afstaan aan anderen.
De tweede foto geeft een stel dat we bij de fontein tegenkwamen ik heb de bruid dichter in beeld gehaald opvallend was namelijk dat alle bruiden heel zwaar aangezette wenkbrauwen hadden.
Op de laatste compilatie zie je jawel een Gom zonder sokken haha en helaas is de doorzichtige jurk van de bruid niet echt goed te zien maar hij was het wel geloof me. Een trouwreportage van een stel in het gras, en eindelijk getrouwd denkt het andere stel je ziet de korte broek is al aan. Zo we hebben er wel genoeg aandacht aan besteed laat ze maar wegrijden.
De Aleksotas Brug
Dit is niet de originele brug. Die was van hout en dateerde van 1812. Hij werd gebruikt door het leger van Napoleon tijdens diens vlucht uit Rusland. Kaunas was toen een deel van de Russische Noordwest-regio, terwijl Aleksotas en Užnemunė aan de andere kant van de rivier tot Polen behoorden.
Tot 1914 behoorde Kaunas tot tsarisch Rusland en Aleksotas tot Polen. Vandaar gekscherend werd gezegd dat de Aleksotas Brug de langste brug ter wereld genoemd:
De provincie Kaunas had de Slavische -Juliaanse- kalender en Užnemunė de katholieke -Gregoriaanse- kalender.
Omdat er een verschil van 13 dagen tussen beide kalenders zat duurde het 13 dagen om de brug naar Kaunas over te steken. Ik nam de foto toen we bij de kerk stonden aan het water dus van beneden naar boven
Er zijn meerdere bruggen maar deze is wel bijzonder natuurlijk dan ook een paar foto's van de kade om het beeld een beetje compleet te maken.
We zijn de heuvel op gegaan waar bij een van de vele universiteiten van Kaunas een uitzichtpunt is. Dit was genieten van een schitterend uitzicht op de stad. Het was behoorlijk helder weer.
Het Pažaislis klooster
Hoewel het Pazaislis klooster aan de rand van Kaunas te vinden is, bij Kauno Marios, is het een bezoek zeker de moeite waard. Het gebouw is niet alleen mooi aan de buitenkant, maar zeker ook van binnen.
Het is een van de mooiste barokke gebouwen in Litouwen, gemaakt in 1664 onder supervisie van Italiaanse meesters uit Florence: Michelangelo Palloni, Joan Merli, en Pietro Perti. Het gebouw staat op een rustige plaats, in een prachtige natuur.
Het klooster werd in de 17e eeuw gesticht door een voorname edelman uit het Groothertogdom Litouwen. Tijdens de Russische tijd ging het dicht, tijdens de onafhankelijheid kwam er een Amerikaans-Litouwse nonnenorde te wonen. De Sovjets joegen de nonnen in 1944 weg en maakten er een psychiatrisch ziekenhuis van, maar sinds 1992 zijn de nonnen weer terug. In een van de bijgebouwen is nu een conferentiecentrum en restaurant “Monte Pacis”. In het klooster is de binnenplaats en de kloosterkerk te bezichtigen. Het heeft een mooi barok interieur.
Een mooi kerkje
Vanuit ons hotel lopen we langs een pakje, het is niet groot we zien er een Russisch orthodox kerkje staan. We lopen erheen en kijken ook even binnen. Dit geen toeristische plek maar wel heel bijzonder. Het straalt een enorme rust uit. Ik kan het niet vinden op internet.
Gedenkteken voor de slachtoffers
Evenmin het pakje waar een gedenkteken voor de slachtoffers van de opstand tegen de Sovjet-bezetting op 22-28 juni 1941 in Litouwen staat. Dit bestaat uit diverse beelden een paar heb ik op de foto gezet.