Riga heeft een mooi centrum. De vele mooie smalle kronkelende straatjes zijn zeer geschikt om uren te slenteren. Overal is wel wat te zien. Al die smalle straatjes komen bijna allemaal uit op een van de grote pleinen waar kun je heerlijk kan eten of iets drinken op de vele terrasjes. In de zomer staan de pleinen vol met (ijs) kraampjes, muzikanten en bandjes die een gezellige sfeer aan de stad geven. Let op;
Sinds de onafhankelijkheid van Letland in 1991 is de stad zich snel aan het ontwikkelen tot een moderne Europese stad. Dat is ook merkbaar aan de prijzen, die zeker na de toetreding tot de Europese Unie in 2004, in sneltreinvaart gestegen zijn en heel dicht in de buurt van West-Europese prijzen liggen. Ja soms zelfs erboven. Wees verstandig en kijk ook eens buiten het centrum. Onder zomaar een paar foto's van de stad. We waren er gelukkig nog een dag want bij aankomst was het weer niet echt bijzonder. Je gaat daarna een paar omschrijvingen krijgen van gebouwen e.d die wij gezien hebben.
De haven
Rīga is de grootste stad in de Baltische Staten. De stad is centraal gelegen in Letland aan de rivier de Daugava. Het grootste deel van de stad ligt op de oostoever, maar ook een significant deel ligt op de westoever. Rīga ligt in een vlak gebied met veel bossen en enkele meren, inclusief een groot stuwmeer van de rivier de Daugava. De stad ligt op enkele kilometers van de Baltische Zee en is een belangrijke zeehaven. Ook vanuit ons hotel hadden we een mooi zicht op de havens.
Vrijheidsmonument
Het 42 meter hoge monument op de Vrijheidsboulevard in het centrum vlak bij de Oude Stad, is tussen 1931 en 1935 tijdens de eerste onafhankelijkheid van Letland opgericht ter herdenking aan de Letse soldaten die zijn gesneuveld in de Letse Onafhankelijkheidsoorlog (1918-1920). Het ontwerp is van de Letse architect Karlis Zale. Het monument overleefde de Sovjet-bezetting tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Het vrouwelijke beeld moet de vrijheid voorstellen, haar bijnaam bij de Letse bevolking is ‘Milda’. In haar opgeheven handen houdt ze drie sterren vast, die symbool staan voor de provincies Letgallen, Lijfland en Koerland, de drie delen van het Russische rijk waaruit het zelfstandige Letland is ontstaan.
De sokkel
De beelden aan de onderkant van het monument, zijn in groepen ingedeeld en tonen diverse aspecten van de geschiedenis en cultuur van het land. Zo zijn er figuren die concepten en waarden uitbeelden, zoals de werkethiek en de onafhankelijkheidsstrijd. Andere beelden laten beroepen zien, zoals een visser en een boer. Let op de bas-reliëfs die de Russische Revolutie van 1905 en de Letse Onafhankelijkheidsoorlog herdenken. Het opschrift luidt; TĒVZEMEI UN BRĪVĪBAI (voor vaderland en vrijheid).
Er liggen bloemen aan de voet van het monument. Deze worden bijna dagelijks neergelegd door de lokale bevolking. Dit gebeurt extra veel op de dag van de deportatie-herdenking in juni en op de Onafhankelijkheidsdag in november.
De wacht
Overdag houden twee soldaten er de wacht. Het beeld is echt een symbool van Lets nationalisme. In 1989 werden er iedere avond verboden betogingen gehouden voor een onafhankelijke staat. Probeer je bezoek zo te timen dat je het wisselen van de wacht kunt meemaken. Deze vindt ieder uur plaats. En er is een patrouille door soldaten aanwezig.
Bastionsheuvel ( Bastejkalns )
is een mooi en rustig park in het centrum van Riga. Het werd aangelegd in 1857-1859, om de oude verdedigingswerken te vervangen. In het midden van het park stroomt het kronkelende Pilsetas kanaal, met pittoreske bruggen. Het is mogelijk om roeiboten te huren of te varen met een plezierboot.
Er staan op het terrein gedenkstenen voor de vijf mensen die werden gedood tijdens de rellen in januari 1991 door Sovjet-kogels. Een van hen was een cameraman die de gebeurtenissen wilde vastleggen. Beelden hiervan werden wereldwijd vertoond, tot grote ergernis van de Sovjets.
Als je verder het park in loopt zie je bruggen met heel veel sloten eraan. Het is traditie in Riga om op je trouwdag een hangslot ( Liefdessloten ) op een brug, hek of poort vast te maken en de sleutel weg te gooien. In die sloten staan de namen van liefdeskoppels gegraveerd.Het hangslot kan niet meer worden geopend, net als een huwelijk niet meer kan worden gescheiden. De oorsprong van deze traditie is niet helemaal duidelijk. Wat vooral opvalt is dat het zo schoon en groen is.
Vanuit het park, had je ook mooi zicht op het vrijheidsmonument.
Het huis met de wapenschilden van Letland
Dit ligt tegenover de Bastionheuvel. Ook hier een gedenkmoment voor de geweldloze barricades van1991. De minister van ruimtelijke ordening heeft het plein aan de Siegfried Anna Boulevard, de Zandstreet en Tower Street omgedoopt tot het plein van de Barricades van 1991
De Barricade voor dit gebied, draagt de stedelijke plaatsnamen van Letland en de stemnamen van de Commissie van Riga, omdat het in de binnenstad gelegen is dichtbij waar de historische gebeurtenissen plaatsvonden. De locatie is in harmonie met de memoriesite die zich op de Bastionheuvel bevindt. De plaats en de nieuwe naam van de stadslandschappen wordt niet wordt aangetast, maar het verbetert.
De Kruittoren ( Pulvertornis )
Deze dateert uit het begin van de 14e eeuw. Het was de Zandtoren aan de Zandstraat die naar het centrum leidde. Bij de invasie van het Zweedse leger in 1621 werd de kruittoren verwoest. De toren werd herbouwd in 1650 met 2.5 meter dikke muren om de waardevolle inhoud te beschermen. De toren werd gebruikt als opslagplaats van kruit. De toren werd tijdens de aanval van de Zweden in 1625 zwaar beschadigd en ook de Russische legers lieten hun sporen na. Zo zie je in de drie meter dikke muur een rond gat, waarachter nog steeds een Russische kanonskogel zit. Aan het eind van de 19e eeuw kocht een Duitse studentenvereniging het gebouw, maar tegenwoordig is het een deel van het oorlogsmuseum.
Deze toren is de enige verdedigingstoren van Riga die de tand des tijds heeft doorstaan.
De Daugava of Westelijke Dvina
Deze is bij de monding in de Oostzee 500 m breed en stroomt door de hele stad. Zij is met een lengte van 1020 kilometer de grootste rivier van het Baltische gebied. De rivier ontspringt in Rusland op de Waldajhoogte, ten westen van de stad. En mondt uit in de Golf van Riga
Bruggen
In Rīga zijn vier verkeersbruggen over de rivier de Daugava, van noord naar zuid;
Vanšu Bridge (1981)
Stone Bridge (1957)
Island Bridge (1977)
Southern Bridge (2008)
De grootste van deze bruggen is de Southern Bridge, die 2x3 rijstroken telt, bijna 1 kilometer lang is een een zesvoudige tuibrug is. De aanleg van deze brug was één van de grootste wegenprojecten in de Baltische Staten tussen 2000 en 2010. Aansluitend is een stadsautoweg door het zuiden van Rīga aangelegd.
Opvallend is dat ten noorden van het centrum van Rīga geen brugverbinding over de Daugava is. De bruggen bij het centrum, en met name de aansluitende wegen zijn daardoor overbelast. Een Northern Bridge is wel gepland, maar de aanleg is enkele malen uitgesteld. Doordat ik achter in de bus zat kon ik foto's maken toen we op de Southern Bridge reden.
LEGENDE van RIGA
lang geleden, voordat de stad Riga bestond, leefde er een lange sterke man genaamd Lielais Kristaps (grote Christopher) die mensen over de rivier de Daugava droeg. Kristaps woonde in een huisje op de rechteroever van de rivier.
Terwijl Kristamps op een nacht lag te slapen hoorde hij een klein kind huilen aan de andere kant van de rivier. Hij stond onmiddellijk op om het kind op te halen, en droeg het over de rivier. Halverwege werd het kind zo zwaar dat Kristaps er nauwelijks in slaagde om naar de overkant te komen. Uitgeput, legde hij het kind beneden in zijn hut om te slapen, en viel zelf ook in slaap. Toen Kristaps de volgende ochtend wakker werd, vond hij op de plek waar hij het kind te rusten had gelegd een grote kist met gouden munten. Na zijn dood, werd het geld gebruikt om de stad Riga te bouwen gevonden, het eerste gebouw werd gebouwd op de plek waar de originele Kristaps cabine heeft gestaan."
Kort; rond 1510 stond een houten sculptuur van grote Kristaps met een jongetje op zijn schouder en een lamp en stok in zijn hand bij de rivier. Het beeld werd gekoesterd door de lokale bevolking; zij versierden het met linten en slingers van bloemen en het werd met kaarsen verlicht. Men bad hier voor bescherming tegen het kwaad.
Stadhuisplein
De Tweede Wereldoorlog en de Sovjet-bezetting hebben diepe wonden in de Letse ziel geslagen. Op het Stadhuisplein is te zien hoe de Letten op diverse manieren met het verleden proberen om te gaan. Het Bezettingsmuseum vecht tegen het vergeten, het nieuwe Huis van de Zwartkoppen geeft een beeld van de vroegere pracht van Riga. Tijdens de dertiende eeuw, kwamen op deze plek de gemeenteraad en handelaren van Riga samen.
Bezettingsmuseum
Het bezettingsmuseum in Riga is bepaald geen vrolijk museum, maar geeft wel een uitstekend overzicht van de bezetting van Letland van 1939 tot de onhafhankelijkeid in 1991. Aan de hand van foto’s en voorwerpen krijgt de bezoeker een indruk van de jaren van onderdrukking eerst door de communisten, daarna de nazi’s en toen weer de communisten. Dat zwarte blok wat je op de foto ziet staan, nee wij zijn er niet in geweest.
Huis van de Zwarthoofden
Het meest prominente gebouw op Ratslaukums, het centrale plein van Riga, is het Huis van de Broederschap der Zwarthoofden, Het huis van de Zwarthoofden ( Melngalvu Nams ) is oorspronkelijk gebouwd in 1344 voor de Broederschap, een Gilde voor ongehuwde Duitse kooplieden in Riga. Het is een mooi voorbeeld van Baltische baksteengotiek. Grote werkzaamheden werden uitgevoerd in de jaren 1580 en 1886, zoals het toevoegen van versieringen. Op 28 juni 1941 werden de gebouwen gebombardeerd, de resten werden afgebroken door de Sovjets in 1948. De huidige reconstructie werd tussen 1995-1999 uitgevoerd met aandacht voor de oorspronkelijke structuur en buitenversiering. Dit van oorsprong middeleeuwse gebouw werd later uitgebreid in Hollandse Renaissancestijl. Sinds het jaar 2000 pronkt het weer in volle glorie op het Raadhuisplein. Tegenwoordig doet het dienst als museum en soms als concertzaal.
Standbeeld van handelsman Roland
Op het Raadhuisplein, voor het Huis van de Zwarthoofden, staat een 6.3 meter hoog standbeeld ( kopie ) van Roland, neef van Karel de Grote. Het originele standbeeld is beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en is bewaard in de St. Pieterskerk. Beelden van Roland worden traditioneel geplaatst op marktpleinen en bij raadhuizen in Noord-Duitse steden en zijn symbolen van vrede, vrijheid en onafhankelijkheid. Roland's zwaard was het punt van waaruit verschillende afstanden in Riga en in Letland werden gemeten.
Stadhuis ‘Rīgas rātsnams
staat uiteraard ook op het Stadhuisplein is net als het Huis van de Zwartkoppen een reconstructie. Nieuwbouw van wat een oud neoklassiek stadhuis moet voorstellen maar ook nog eens geen stadhuis meer is. In het gebouw zijn winkels en kantoren gevestigd. Het is sinds 2003 in gebruik Het huidige uiterlijk van het stadhuis van Riga, is gebaseerd op de reconstructie die omstreeks 1793 plaats heeft gevonden.
Monument voor de Letse Schutters
De divisie werd opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915 in de gouvernementen Lijfland en Koerland om de etnisch-Letse gebieden van het keizerrijk Rusland te verdedigen tegen de Duitsers. Aanvankelijk werden de bataljons gevormd door vrijwilligers, en vanaf 1916 door de dienstplicht onder de Letse bevolking. Een totaal van ongeveer 40.000 troepen werden opgesteld als de Letse Schutters.
De Petruskerk (Petera Barzica)
De hoogste kerk van Riga is gewijd aan de beschermheilige van de stad Petrus genaamd. Tegenwoordig kun je er kunst bekijken en een concert bijwonen. De kerk is een van de oudste resterende middeleeuwse monumenten in de Baltische Staten. De gelaagde toren van de Petrikerk vormt het hoogste punt in Riga. De in totaal 123,5 meter hoge toren stijgt ver boven de Oude Stad uit. Neem (als hij open is) de lift naar boven (platform op 72 meter hoogte) om te genieten van een indrukwekkend uitzicht.
Sinds de oorspronkelijke bouw is de toren door bliksem, storm en brand meerdere malen verwoest en daarna weer opgebouwd. In de Tweede Wereldoorlog stortte het gebouw onder artillerievuur helemaal in. De herstelwerkzaamheden begonnen in de jaren 50 en de replica van de toren werd in 1973 voltooid. Als je goed kijkt, zie je dat de klok aan de toren maar één wijzer heeft. Dit is met opzet zo gedaan in overeenstemming met een eeuwenoude traditie. Vijf keer per dag speelt de klokkentoren een Lets volksliedje. De kerk is van binnen erg ruim. Bezoek de crypte en bekijk er de gerenoveerde grafschriften van steen en hout aan de muren. Je ziet onder meer wapenschilden en gedenkteksten. Bekijk ook de 16e-eeuwse menora, een zevenarmige kaarsenhouder van brons. Dit belangrijke ceremoniële kunstwerk werd in 2012 teruggeplaatst in deze kerk, nadat het in de Tweede Wereldoorlog naar Polen was gebracht. De kerk wordt gebruikt door de Letse Evangelische Lutherse kerk. De Petruskerk is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur in de Baltische staten. Waar je ook loopt, overal zie je de spits van de kerktoren
De Drie Broeders ( Tris Brali )
zijn de drie oudste stenen residentiële gebouwen in de stad en vertegenwoordigen verschillende stadia in de architectonische ontwikkeling van Riga, van Middeleeuwen tot Barok. De oudste van de drie is nr.17 en dateert uit de 15e eeuw. De andere twee werden gebouwd in de 17e en de 18e eeuw. Het Riga Museum of Architecture is gevestigd in nr. 19. Het oudste huis in Riga dateert uit de vijftiende eeuw en lijkt erg veel op een Nederlands huis met trapgevel. Dit is niet zo verwonderlijk omdat er in die tijd veel handelscontacten waren met Holland.
Livu laukums
Het pleim Livu laukums is geliefd bij zowel de inwoners van Riga als de toeristen die de stad bezoeken. Livu laukums is namelijk een stadsdeel waar altijd veel gezelligheid en feestelijkheden te vinden zijn. Tijdens de zomermaanden zijn de terrassen goed bezocht en bruist het van de levendigheid. Je vindt hier dan ook gezellige restaurant en leuke bars. Tijdens de wintermaanden wordt er meestal een schaatsbaan aangelegd. De kleurrijke gevels en fraai aangelegde groene zones geven Livu laukums een bijzonder prettig aanzicht. Het is bijzonder om te weten dat op deze plek ooit de Riga rivier stroomde en er druk gehandeld werd in allerlei koopwaar. Het uiterlijk van het Livu laukums werd gerealiseerd na de wederopbouw van de Tweede Wereldoorlog.
Dom van Riga ( Doma Baznica )
is de grootste kathedraal van de Baltische Staten en heeft een van de grootste orgels (gebouwd door een Zaanse orgelbouwer) in Europa met 6768 pijpen. Hij werd gebouwd in 1211, in opdracht van Bisschop Albert. De in gotische stijl opgetrokken ‘Rīgas Doms’ is een erfenis uit de middeleeuwen. Destijds al, was het de grootste kerk binnen de Baltische staten en daar ruim omheen. Het huidige uiterlijk werd verkregen tussen de veertiende en de zestiende eeuw. In het vrij sobere interieur springen de glas-in-lood ramen en de rijkelijk gedecoreerde preekstoel er behoorlijk uit.
Doordat de Dom later een aantal malen is gebombardeerd en herbouwd bestaat hij nu uit meerdere bouwstijlen zoals, Gotiek en Barok. Het grootste middeleeuwse godshuis van de Baltische landen, ligt aan het mooiste plein van Riga.
Je snapt dat hier wel een foto van onze Utrechtse DOM bij hoort haha.
Jugendstilwijk
De attractie van Riga. Hier loop je met open mond rond. Het is vrijwel onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de uitbundige façades. Enig in zijn soort, superlatieven tekort en twijfel of dit wel mensenwerk is..
De Art Nouveau kende zijn hoogtepunt in de vroege 20e eeuw, toen in Riga de meeste Art Nouveau huizen werden gebouwd, te beginnen in 1899.
De Art Nouveau in Riga kon worden opgesplitst in twee richtingen, decoratief en romantisch nationalistisch. Riga is één van de grootste centra van de Art Nouveau, met meer dan 1/3 van de gebouwen van het Central District dat in deze stijl is gebouwd.
De schitterende Art Nouveauwijk ligt aan het Kronvaldpark, met aan de Alberta Iela nr. 12 in het appartement van de Letse architect Peskens het Art Nouveau Museum dat in 2009 is geopend.
Je vindt hier de inrichting van een appartement van een bewoner in het begin van de 20e eeuw.
De huizen aan de Alberta Iela zijn fascinerende architectonische kunstwerken met prachtige versierde gevels.
De nrs. 2-2A-4-6-8 en 13 werden tussen 1903 en 1906 gebouwd. De gevels met Maskers en Leeuwenfiguren zijn prachtige voorbeelden van de vroege Decoratieve Art Nouveau. Het huis op nr. 11 dateert uit 1908 en werd geheel in de stijl van de Nationale Romantiek gebouwd. Het hoekhuis vertoont vormen van de Renaissance en van de Middeleeuwen, vooral het Trappenhuis is de moeite van het bekijken waard. In totaal zijn er 800 Art Nouveau gebouwen in Riga.
De belangrijkste straat voor Art Nouveau is de Elizabetes Iela en omgeving. Aan de Elizabetes Iela, staat een zeer karakteristiek pand, ontworpen door Michail Eisenstein. De schitterende reusachtige hoofden zijn uniek.
Het Kattenhuis ( Kaku Nams )
is een middeleeuws gebouw uit 1909, met Art Nouveau elementen. De naam van het gebouw komt van de twee zwarte katten op het dak.
Er wordt gezegd dat de eigenaar van het huis uitgesloten werd als lid van de machtige Grote Gilde aan de overkant van de weg. Hij liet daarom de katten op het dak draaien, met hun achterwerk omhoog richting de Grote Gilde, als belediging voor zijn vijanden. Er volgde een lange gerechtelijke strijd, waarna hij uiteindelijk toegelaten werd tot het Gilde, nadat de katten weer gedraaid waren.
Centrale Markt
Aan de rivier de Westelijke Dvina tref je vijf stalen bedrijfshallen die met elkaar verbonden zijn. Dit is de Centrale Markt, waar men voordelig zijn levensmiddelen kan kopen. Al sinds het begin van de twintigste eeuw ontstond het idee voor een centrale markthal in Riga. Uiteindelijk werd deze lokatie gekozen en startte men in 1924 met de bouw. Inmiddels is de populaire markt goed ingespeeld op het publiek en kun je er ook kant en klare maaltijden nuttigen, genieten van een drankje en/of een hapje op het terras en zijn er regelmatig straatartiesten te ontdekken. Sinds 1998 behoort de Centrale Markt van Riga tot de werelderfgoedlijst van Unesco. Groepsgenoten zijn er geweest en vonden het erg leuk ik heb alleen een foto van de buitenkant vanuit de bus je kunt tenslotte niet overal zijn.
De Moskouse Voorstad ( Maskavas Forshtate )
is het oude gedeelte van Riga, gelegen aan de rechter oever van de rivier de Daugava. Deze wijk ligt aan de weg tussen Riga en Moskou, waaraan de naam Moskouse Voorstad is afgeleid. Er woonden veel Joden en Russen in de wijk. De architectuur in de wijk vertoont nog steeds veel Russische elementen. Tijdens de nazi-bezetting is de wijk veranderd in een getto voor de Joden. Bij de Synagoge en de Oude Joodse begraafplaats staan gedenkstenen. Men kan in Maskavas een onveilig gevoel hebben door de sfeer van de oude houten huizen die nog niet gerestaureerd zijn. Volgens sommige bewoners van Riga wordt het afgeraden om deze wijk alleen te bezoeken.
De Academie van Wetenschappen,
staat ook in dit deel van de stad, is gebouwd na de tweede wereldoorlog tussen 1953-1956 en was een geschenk van arbeiders en boeren van de andere Sovjet-Republieken aan het Letse volk en is versierd met een aantal Hamers en Sikkels en Letse Folk Ornamenten en Motieven. Het gebouw is 108 meter hoog en was de eerste wolkenkrabber in de Republiek. Het is ontworpen door Led Ruchev. De architectuur van het gebouw lijkt op vele andere gebouwen in de Sovjet-Unie uit dezelfde periode. Omdat het gebouw op een taart lijkt wordt het in de volksmond Stalin's Verjaardagstaart genoemd.
Televisietoren (Lets: Rīgas radio un televīzijas tornis)
De toren is gebouwd op het eiland Zaķusala in de rivier de Westelijke Dvina. Zij zou bestand zijn tegen windsnelheden tot 44 m/s. Er zijn twee liften, een in de noordoostelijke- en een in de zuidwestelijke pilaar. De liften zitten in de peilers en gaan schuin omhoog 2,5 m per seconde. De derde pilaar heeft trappen. De uitzendingen vanaf de toren begonnen in 1986. Op 97 meter hoogte is er een observatie platform in de 368 meter hoge Zaķusala radio and televisie toren. Het observatieplatform is het hoogste bereikbare uitkijkpunt in Riga en je hebt bij mooi weer zicht tot aan Sigulda en schepen op de Baltische zee.
De Zweedse poort
is de enige van de oorspronkelijke negen stadspoorten in Riga die behouden is gebleven.
Het verhaal gaat dat een meisje uit Riga en een Zweedse soldaat die verliefd op elkaar waren hier stiekem afspraken. Toen de relatie uitkwam hebben de inwoners van Riga haar in de muur ingemetseld.
Als je hier 's nachts langsloopt zou je nog steeds moeten kunnen horen dat ze zachtjes roept: 'Maar ik hou echt van hem!' Gek genoeg is het tegenwoordig traditie om hier als pasgetrouwd stel langs te rijden, omdat dat geluk zou brengen.
Konventa seta (Convent Yard, Двор Конвента)
De werf stamt uit de eerste helft van de 13e eeuw. Er waren alleen schuilplaatsen in de tuin van het klooster sinds 1554 - het huis van de weduwe en een schuilplaats van de nonnen. Later naast schuilplaatsen er waren ook huizen van de woning en pakhuizen in de tuin van het klooster.
Spīķeri handelsdistrict
Aan de Vecpilsetas en aan de Alksnaja Iela staan nog pakhuizen uit de 17e en 18e eeuw, toen de Russische goederen in Riga opgeslagen werden. Het oudste pakhuis staat aan de Alksnaja Iela nr. 7/9 en werd gebouwd van 1552-1559. De grote stenen pakhuizen staan met de achterkant naar de straat gericht. Stenen emblemen boven of naast de zware eiken deuren hebben de afbeeldingen van b.v. een vogel of andere beesten. Men geloofde dat die bescherming boden tegen boze geesten, ook dienden ze als adres, b.v. olifanten-pakhuis of leeuwen- pakhuis. De Ankers en Kruizen aan de voorkant van de huizen zijn de enige decoraties die op de huizen voorkomen.
Bibliotheek
Ga je naar de andere kant van de Daugava rivier in de richting van het gebouw met de vreemde vorm, wat de bibliotheek is, dan vind je daar een omstreden monument. Dit hebben de Russen geplaatst om de overwinning te tonen nadat zij de Letten hadden "bevrijd" van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ironie is dat zij vervolgens de Letten tot vele jaren na de oorlog tot grofweg 1994 hebben bezet. Het monument is gigantisch groot, wat je niet zou zeggen op basis van een foto, omstreden en daarom indrukwekkend om te bezoeken.
Onze lieve vrouw van Smarten kerk
in Riga is het eerste Heilige stenen gebouw in Riga, gebouwd na het begin van de Reformatie in Lijfland. Op deze plaats stond in 1865 een kleine gewijde kapel. In 1875 reisde de Oostenrijkse keizer Joseph II door Riga, na een bezoek aan deze kleine kapel was hij zeer verrast en geïrriteerd door het armoedige uiterlijk van de kapel. Hij schonk een aanzienlijke som geld om een representatieve kapel te bouwen.
De kerk heeft een fijne eclectische afwerking, die vrijwel ongewijzigd bewaard is gebleven. De hoogte van de kerk, met inbegrip van de torenspits, is 35 meter. De hoofdingang is van vierkant. De afmeting van de kerk is 48 x 17 meter. De bovenste verdieping van de toren, is bekroond met een piramidevormige spits. Het interieur heeft talrijke reconstructies ondergaan, je vind hier een bizarre mix van architectonische stijlen.
Centraalstation van Riga (Rīgas Centrālā dzelzceļa stacija)
is de naam van het centraal station en de omliggende wijk in het centrum van de stad Riga. Het is bekend als het belangrijkste punt van Riga vanwege zijn ligging in de buurt van Centraalstation, en de meeste vormen van openbaar vervoer stopt op dit gebied. Centraal Station is groter dan alleen het plein voor het station; Het omvat verschillende gebouwen, winkels en haltes van het openbaar vervoer.
Operagebouw witte huis
de Letse Nationale Opera en Ballet op Tirgonu bulvāris werd geopend in 1923; gemiddeld worden zes nieuwe producties per jaar gepresenteerd. Opera en ballet zijn in evenwicht. Ook worden hier symfonische en kamermuziek concerten gegeven.
Het begin van de operavoorstellingen in Letland gaat terug naar de 18de eeuw toen de eerste muzikale shows werden opgevoerd in het Hertogdom Koerland en het eerste reizende opera troupes verscheen in Riga. Ook de beroemde Duitse componist Richard Wagner werkte hier een paar jaar.
De oorsprong van Letse opera stamt uit 1912. De Letse Nationale Opera met Richard Wagners "The Flying Dutchman" was de eerste uitvoering op 23-01-1919 in de huidige Opera.
Rond 1990 onderging het opera house grootschalige wederopbouw en restauratie van het interieur. De bouw werd voltooid in 2001, de nieuwe zaal heeft 300 zitplaatsen en ingericht voor diverse kunstprojecten.
En zie hier de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Riga
H.E. Pieter (Jan) Langenberg is de Ambassadeur
Contactgegevens
Telefoon +371 67326147
Noodgevallen buiten kantooruren: +371 29226657
Fax: +371 67326151
E-mail rig@minbuza.nl
Adres; Torna iel 4 - 1a LV 1050, Riga Letland
Ans ging even kijken of de deur open was.
Onder nog wat foto's die her en der in de stad gemaakt zijn.Het is natuurlijk niet allemaal Art, of oud hout ook moderne hoge torens en vooral ook heel veel leuke doorkijkjes vind je in Riga. En vooral niet te vergeten heel veel musea
Nog even leuk om mee te nemen.
Op onze laatste dag in Riga ja de dag van vertrek kwam er weer een groot cruiseschip binnen en het lukte om daar een foto van te maken dan kun je alleen maar denken; wat groot en wat fijn dat wij nu weggaan! Dat wordt lopen over de hoofden van de mensen. We hebben wel vreselijk gelachen want de taxie chauffeur die ons terugbracht naar het hotel dacht dat wij naar dat schip moesten maar wij wezen naar onze reisleider die daar met een groepje liep wel bijna had hij niet meer met ons mee naar Holland gekend hij sprong net op tijd opzij. Maar toen we bij ons hotel waren snapte de chauffeur wel dat we echt niet meer konden betalen dan de vaste prijs die ervoor stond met een fooi uiteraard het was een gezellige terugrit.
Dit was Riga de plaats waar we de rondreis zijn gestart, waarvan uit we naar Estland zijn gegaan, we tussendoor terugkwamen om naar Litouwen te gaan. En als slot weer terugkomen om de volgende dag naar Holland terug te vliegen. Bij aankomst in Riga bleek er groot feest te zijn daar Riga meen 848 jaar bestond nog net geen 850 in ieder geval maar dit feestspektakel ga je tegenkomen op de terugblik pagina. Ik sluit deze pagina af met een foto van de vlaggen met het wapen van Riga.