Tallinn
is de hoofdstad van Estland. Zij ligt tegenover Helsinki aan de Finse golf aan de Baai van Tallinn. De stad werd onder de naam Rävala in Arabische bronnen voor het eerst genoemd in 1154. Het is dus een stad met historie, zoveel is duidelijk. De stad ligt aan de Baai van Tallinn, een onderdeel van de de Finse Golf . Veel toeristen vanuit de hoofdstad van Finland komen er regelmatig een paar dagen. Er zijn dagelijkse veertochten tussen deze twee steden. Veel Finnen bevolken in de weekeinden de terrasjes en restaurants van Tallinn, want het is er een stuk goedkoper. Tallinn is met circa 440.000 inwoners de grootste stad van het land. Middeleeuwse muren en moderne architectuur wisselen elkaar in het centrum af. De stad wordt gedomineerd door een grote heuvel, de Toompea. Rond de oude stad in het centrum liggen veel groene parken
Vanalinn
Dit is het oude historische deel binnen de oude stadsmuren waarop nog zo’n 26 torens te vinden zijn. De historische bezienswaardigheden die te bewonderen zijn, dateren soms nog uit de 13de en 14de eeuw. Op het hoger gelegen deel bevindt zich de Domberg en het lager gelegen deel wordt de Benedenstad genoemd.
Het oude stadscentrum van de plaats die jarenlang bekend stond als Reval, is dermate goed geconserveerd dat de Unesco de binnenstad in 1997 de op de werelderfgoedlijst plaatste.
Het deel van Tallinn dat zich buiten de stadmuren bevindt heeft haar belangrijkste groeiperiode gehad ten tijde van de Sovjet-Unie. De Russen hebben Tallinn in enkele decennia omgebouwd tot een Sovjet-bolwerk.
Vlak voor de val van de Sovjet-Unie woonden er meer Russen dan autochtone inwoners in Tallinn. Na de herkregen zelfstandigheid heeft Tallinn een transformatie ondergaan die eigenlijk nog steeds voortduurt.
De typisch Russische woonblokken rondom het centrum zijn grotendeels vervangen door nieuwbouw. Zo zijn vooral de wijken Maakri en Kompassi moderne Europese wijken geworden, waar steeds minder waar te nemen is van het Sovjet-tijdperk. Het is leuk om ook dit stuk van Tallinn te verkennen. Zo is er bijvoorbeeld het Rotermanni kwartier, waar oude fabrieksgebouwen door het mengen met moderne stadsarchitectuur omgetoverd zijn tot een hippe stadswijk.
Buiten het toeristische deel, in het 'Nieuwe Tallinn', speelt zich het echte leven af. Hier is sprake van een gezonde mix van lokale mensen en toeristen.
Kinderkopjes
De bestrating in het centrum van Tallinn bestaat uit kinderkopjes, ook wel kasseien genoemd. Door het toepassen van deze bestrating wordt het historisch karakter van de stad bewaard gebleven. Er kleven echter wel twee nadelen aan.
Langs veel wegen is er een smal voetpad aangelegd van normale stoeptegels. Zeker op drukke dagen zal het niet altijd eenvoudig zijn om deze paden op te zoeken. We raden dan ook aan om het comfort boven het esthetisch aspect te laten gaan. Gewoon goede loopschoenen aan, dat maakt het verkennen van Tallinn een stuk aangenamer!
De stadsmuur van Tallinn
Een belangrijk onderdeel van de historische binnenstad van Tallinn wordt zoals ik al zei gevormd door de stadsmuur inclusief de vele torens. Een groot deel van de oorspronkelijke stadsmuur is bewaard gebleven. In de vijftiende eeuw bereikte de muur een totale lengte van ruim 2,3 kilometer. Daar is op dit moment nog ongeveer 1,85 kilometer van over. De dikte van de muur is maar liefst bijna drie meter. Gecombineerd met een hoogte tot 16 meter zorgde de muur ervoor dat Tallinn voor vijanden een bijna onneembare vesting was. in de wijde omtrek wist men dat Reval, zoals Tallinn vroeger heette, te goed verdedigd werd. Op een aantal plekken kun je de stadsmuur nog op. De ommuring telt tegenwoordig nog 26 torens. Dat zijn er vroeger meer dan veertig geweest. Het exacte aantal is nergens bekend. In de muur zijn een aantal poorten nog aanwezig.
De westkant waar een hele rij oude stadstorens bewaard is gebleven. Die geven een romantische aanblik
Pik Jalg (betekent zoiets als Lang Been)
is het belangrijkste pad de Domberg op, richting de citadel af naar de benedenstad. Het pad stamt uit de veertiende eeuw en leidt je traploos naar de hoger gelegen Domberg (Toompea). De wandeling over Pikk jalg geeft je het gevoel ineens in de middeleeuwen terecht gekomen te zijn. Het begint al met de poort waar je doorheen moet om naar boven te lopen. Vervolgens ligt het pad zelf tussen twee hoge muren, waar aan de rechterkant de bouwwerken op indrukwekkende wijze boven de muur uitsteken. Langs het pad zitten vaak schilders die ter plaatse hun schilderijtjes maken en ze hier aan de man proberen te brengen. Ook staan er vaak verkopers van ansichtkaarten en boeken over Tallinn. Het was echt heel bijzonder daar te lopen. Wij liepen van boven naar beneden iets relaxte haha. We begonnen bij het monument van Johan Pitka
Johan Pitka
was een van de leidende figuren in de Onafhankelijkheidsoorlog van Estland. Hij wordt ook wel "vader van de gepantserde treinen" genoemd. Ook was hij de belangrijkste organisator van de Estse marine. In december 1919 werd hij opperbevelhebber van de marine en nam deel aan alle belangrijke operaties, waaronder de steun van de Eerste Divisie in de verovering van Narva door de Russen, en ter ondersteuning van de Derde Klasse door de aanval op de marinebasis vestingwerken van Landeswehr in Riga. In september kreeg hij de rang van admiraal van de divisie.
Raadhuisplein
Het mooie stadhuisplein gelegen in de oude stad is al meer dan 7 eeuwen lang een belangrijke ontmoetingsplek. In de winter vind je hier een grote kunstmarkt en in de zomer zitten de terrassen vol. Jaarlijks wordt hier ook een middeleeuws carnaval gevierd. Aan het plein staan naast de eeuwenoude stadsapotheek en het stadhuis, diverse oude koopmanshuizen.
Op het plein staan mensen verkleed in middeleeuwse kleding om je naar hun terras of restaurant te lokken.
Ook staan hier regelmatig bandjes het is er heel gezellig overdag maar ook in de avond
Het stadhuis (raekoda)
staat zoals gezegd op het Raadhuisplein. Het enige Gotische raadhuis van de Baltische landen, dat bewaard gebleven is. Het valt dus ook binnen de stadsmuren van de oude binnenstad. De oudste delen van dit pand zouden dateren uit de dertiende eeuw. Het fraaie interieur stamt nog uit de Hanzetijd. De gemeentelijke diensten bevinden zich inmiddels elders. Het oude stadhuis wordt gebruikt voor ceremoniële aangelegenheden en recepties van het gemeentebestuur. Daarnaast worden er concerten gegeven. Op momenten dat het niet voor een ceremonie of concert wordt gebruikt, is het te bezichtigen als museum over de historie van de stad.
De grote minarettoren
Opvallend is de toren, die je langs een oude trap kunt beklimmen. In het stadhuis vind je ook een museum. Je kunt de raadzaal en de burgerzaal bezichtigen. Beneden, in de martelkamer, vind je informatie over de geschiedenis van het stadhuis.
De oude Thomas
Op het hoogste punt van de 8-hoekige toren aan de oostkant van het stadhuis, is hét symbool van de stad te aanschouwen. Hier prijkt namelijk de beeltenis van oude Thomas (Vana Toomas) een windvaan. Over hem gaat een legende dat hij de bewaker van de stad was en de kinderen graag snoep gaf. Ouders vertellen hun kinderen nu dat hij vanaf de toren over de kinderen waakt en dat als ze zich gedragen, ze misschien een snoepje onder hun kussen vinden.
Torenplein (Tornide Väljak)
Dit gezellige groene plein staat ook wel bekend als Stalingrad plein. Het plein ligt in het oude centrum binnen de stadsmuren. Er zijn in de omgeving maar liefst zeven toren te bewonderen die allen onderdeel zijn van de stadsmuren. Op het plein worden regelmatig activiteiten georganiseerd waaronder het Tallinn bloemen festival.
Apotheek
Vlakbij het stadhuis vind je de oude apotheek, die al meer dan zeshonderd jaar bestaat. Niemand weet wanneer de apotheek gebouwd werd, maar in 1422 was ze al aan haar derde eigenaar toe. Op de hoek bij de apotheek liggen 2 keien, de overblijfselen van een groot koeienkruis. Op deze plaats is in de 17de eeuw een pastoor opgehangen, die een barmeid had vermoord omwille van de slechte kwaliteit van zijn omelet. De pastoor toonde berouw door zich vrijwillig te laten ophangen voor het publiek. In de apotheek vind je ook een museum, waar oude medische instrumenten te bezichtigen zijn. Laat ik nu in de veronderstelling zijn geweest dat ik een foto van de gevel gemaakt had helaas dan maar even van Internet geplukt.
De dom van Tallinn (Ests: Tallinna Neitsi Maarja Piiskoplik Toomkirik)
is een kathedraal in de hoofdstad van Estland, Tallinn. De kerk staat op de Domberg (Toompea) en is gewijd aan Maria. Oorspronkelijk was het een katholieke kerk. In 1561 werd het een lutherse kerk. Tegenwoordig is het de bisschopskerk van de Evangelisch-Lutherse Kerk van Estland.
De eerste kerk op deze locatie werd waarschijnlijk in 1219 gebouwd en is daarmee de oudste kerk van de stad. De eerste stenen kerk kwam in 1240 gereed. Deze eenbeukige kerk werd in de veertiende eeuw uitgebreid tot de huidige driebeukige basiliek. In 1684 overleefde de domkerk de grote brand op de Domberg. De toren ging toen verloren en werd in 1778-1779 vervangen door de huidige barokke toren. De dom kreeg na de brand ook een barok interieur. De kerk herbergt een bijzondere verzameling wapenepitafen. Verschillende exemplaren zijn van de hand van Christian Ackermann, de houtsnijder die ook het altaar (1696) en de preekstoel (1686) ontwierp. Het orgel is in 1878 gebouwd door Friedrich Ladegast uit Weißenfels. Het is in 1998 voor het laatst gerestaureerd. Regelmatig worden in de domkerk concerten gegeven; ook wordt het orgel regelmatig gebruikt voor platenopnamen.
Kaarli kerk op Toompea,
het huis van God gewijd aan koning Carl XI van Zweden in Tallinn is indrukwekkend en de grootste historistische kerk gemaakt van kalksteen. De ontwerper Otto Pius Hippius, een architect uit St. Petersburg, die zijn oorsprong vindt in Estland, wilde dat de preekstoel en het altaar het centrum van de kerk vanaf elke stoel in de kerk zichtbaar waren, en iedereen er duidelijk de preek kon verstaan. Hij beschouwde het uiterlijk van de kerk, de goede verlichting en het artistieke aspect van groot belang.
Het Sokos Hotel Viru
ligt in de wijk Südalinn tegenover de Virupoort aan de rand van Vanalinn, de historische binnenstad. Toen het in 1972 geopend werd, was het met zijn 74 meter de eerste wolkenkrabber van Tallinn. Na de torens van de Sint-Olafkerk (bijna 124 meter) en de Sint-Nicolaaskerk (105 meter) was het tot 1980 het hoogste gebouw van de stad. In dat jaar kwam de tv-toren van Tallinn (314 meter) gereed, die sindsdien het hoogste gebouw van de stad is. Het hotel dateert uit de tijd dat Estland door de Sovjet-Unie was bezet.
Het hotel, dat toen nog alleen Viruhotel heette, werd in het begin geëxploiteerd door Intourist, de organisatie die in de Sovjet-Unie de toeristen opving. Tot 1980 was het hotel het enige in Tallinn dat voldeed aan internationale standaarden.
In het Viruhotel werden dan ook de meeste bezoekers uit de ‘kapitalistische’ landen ondergebracht. Bekende mensen die hier de nacht hebben doorgebracht, waren sjah Mohammad Reza Pahlavi van Iran, de astronaut Neil Armstrong, Valentina Teresjkova, de eerste vrouw in de ruimte, de filmster Elizabeth Taylor en de zangeressen Nana Mouskouri en Alla Poegatsjov. Rondom het uit het Sovjet-tijdperk gebouwde Viru hotel is een compleet nieuwe zakenwijk gekomen.
Pas in 1994 werd op de 23e verdieping van het hotel een geheime kamer gevonden die door de KGB was gebruikt als afluistercentrum. Zestig van de ca. vijfhonderd kamers en zelfs enkele tafels in het restaurant waren voorzien van afluisterapparatuur. Het afluistercentrum is sinds 2011 een klein museum
Kasteel Toompea (Toompea loss)
Bovenop de Domberg van Tallinn ligt het Toompea kasteel, Één van de oudste forten van Estland. Dit is het gemakkelijkst te bereiken via het pad Pikk jalg. De beginselen van het Toompea kasteel dateren uit de 13de eeuw. Al snel werd het steeds meer uitgebreid en aangebouwd. Er kwam een klooster bij, wat later weer dienst deed als gevangenis. Dat het kasteel een lange geschiedenis heeft, is terug te zien aan de verschillende bouwstijlen die het heeft. Je ziet klassieke stijlen, maar ook Russische en Etse invloeden. Eeuwenlang leefden hier de machthebbers van de Baltische Staat. Tegenwoordig is hier het parlement van Estland gevestigd. Het fort is in de loop der tijd diverse keren vernieuwd, maar heeft desondanks het orginele karakter weten te behouden. Elke dag wordt hier bij zonsopgang op de Pikk Hermann toren de vlag gehesen en het volkslied gespeeld. Hier heb ik alleen een deel van de gevel gefotografeerd. eigenlijk voor die mooie blauwe lucht!
Alexander Nevski kathedraal
staat recht tegenover het slot en is een indrukwekkende Russisch-orthodoxe kathedraal die deels gezichtsbepalend is voor de Domberg (Toompea), ook wel de parel van de stad Tallinn.
De kathedraal is gebouwd van 1895 tot 1900 en is gewijd aan de heilige Alexander Nevski.
Na de Estische Onafhankelijkheidsoorlog (1918-1920) wilde men de kathedraal oorspronkelijk slopen, omdat het als symbool van de Russische onderdrukkers gezien werd. Het ontbreken van financiële middelen heeft de sloop voorkomen. In 1941 werd de Alexander Nevski kathedraal door de Duitse bezetters gesloten. Jarenlang is de kathedraal prooi geweest van verval. Pas in de jaren negentig is de kathedraal gerestaureerd, nadat Estland opnieuw onafhankelijk werd. De kerk is inmiddels helemaal in de oude glorie hersteld. Voor sommige Esten staat de kathedraal met zijn vijf koepels symbool voor de onderdrukking in het verleden. De fraai gedecoreerde kathedraal staat weer trots te pronken bovenop de Domberg.
Toegang tot de Alexander Nevski kathedraal is gratis. Wie de kathedraal betreedt mag echter geen foto’s of filmopnames maken. Erg jammer, want de uit hout gesneden iconostases zijn zeker de moeite van het vastleggen waard.
Je krijgt meer dan 1 foto van dit stukje pracht hieronder afhankelijk van de lichtval krijg je geheel andere kleuren.
Dominicanenklooster
In 1246 is de Dominicaanse orde van de Feniks in het (oude) oostelijke deel van de onderstad opgericht en het gebouwde klooster, gewijd aan Catharina van Alexandrië.
We weten dat de orde in 1216 door een Spanjaard genaamd St. Dominic de Guzman werd opgericht. Er wordt aangenomen dat de oprichter van de moeder voor de geboorte van haar zoon een droom had (ze was bevallen van een zwart-witte hond, die de hele wereld zou verlichten met een fakkel. Het is om deze reden, dat Dominic in de beeldende kunst wordt gepresenteerd als een fakkel, vergezeld van een hond. Vandaar ook de naam van de Orde - «Domini Canes», wat betekent "Gods hond." De missie van de Orde is om het evangelie over heel Europa te prediken. In 1246 werden de Dominicanen het recht van een klooster in Tallinn verleend.
In de Apteegi, het straatje met de bogen, staat het smalste huisje van de stad. het smalle straatje met bogen en de puntgevel langs de weg. Opvallend zijn de grafstenen aan een muur links.
Kiek in de Kök
Omdat Tallinn een ‘Hanze’ stad was waar veel Duitse koopmannen hun waar probeerden te slijten, zie je er nog enkele Duitse verwijzingen. Kiek in de Kök is er hier één van. Hier wordt eigenlijk een toren bedoeld waarbij je vanuit het raam in de keukens van omliggende huizen kon kijken. Vandaar de naam Kiek in de Kök ‘blik in de keuken’. Deze toren die door de artillerie werd gebruikt is onderdeel van de historische vestingwerken. Hij werd in 1475 gebouwd en heeft sindsdien verschillende functies gehad.
Tegenwoordig, is het een museum waar je terug in de tijd wordt genomen en meer te weten komt over de geschiedenis van de stad Tallinn. Je kunt er zelfs in de Bastion tunnels een kijkje nemen. Wij zijn niet in de Kiek in de Kök geweest maar he zou zo maar een van de toren op de foto naast kunnen zijn
St. Nicolaas Kerk (Niguliste kirik)
Deze gotische kerk werd opgericht voor kooplieden en matrozen. Belangrijke fundamenten werden al rond 1230 geplaatst. Door de eeuwen heen is de kerk steeds groter en completer geworden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk zwaar beschadigd en hebben er wat plunderingen plaatsgevonden. Gelukkig zijn een aantal van de waardevolle kunstcollecties bewaard gebleven, zodat we die vandaag nog altijd kunnen bewonderen. Zeer waardevolle objecten zoals een houten crucifix zijn te zien in het historische museum.
Patkuli uitkijkplatform (Patkuli Vaateplats)
De allermooiste uitzichten over de stad Tallinn heb je vanaf Patkuli uitkijkplatform wat in het oude deel van de stad ligt. Geheel gratis kun je hier genieten van al het moois wat de stad te bieden heeft. De stadspoorten, de muren, de kenmerkende St. Olaf’s kerk en zelfs de zee zijn vanaf hier te bewonderen. Het enige dat tegen kan vallen is de klim naar boven. Vanaf hier zijn ook de diverse foto's gemaakt
Broken Line
monument voor de slachtoffers van de ramp met de Estonia.
Een gebroken lijn van staal gedenkt de 852 slachtoffers van de ramp met de veerboot tussen Stockholm en Tallinn op 28 september 1994. Het monument ligt passend tegenover de haven waar schijnbaar nietsvermoedende passagiers en rollende koffers af en aan gaan. En bij de laatste foto, zien we dan ook nog de oude schoorsteen.
Stadsmuren
Kilometerslange puntgave stadsmuren met alsmaar verdedigingstorens. Stadspoorten slaan steeds opnieuw pittoreske doorkijkgaten in de muren. Ook zien we de nissen in de muur gebruikt worden door marktkooplui
St. Olaf’s kerk (Oleviste kirik)
De spitse toren en het groene dak van deze middeleeuwse gotische kerk is van ver af al te zien. Voor lange tijd was de bijna 124 meter hoge toren het hoogste bouwwerk van de stad Tallinn en zelfs even van de wereld. De kerk is volgens een legende vernoemd naar de man die het bouwwerk gratis zou maken als iemand zijn naam zou raden. Op de dag dat iemand na lang speuren zijn juiste naam riep, viel Olev van schrik van het dak en was op slag dood. Andere bronnen vertellen dat de naam van de kerk afkomstig is van koning Olav II Haraldsson uit Noorwegen. Staat hij daar niet mooi als middelpunt op de foto?
Baltisch Station (Estisch: Balti jaam)
is het belangrijkste spoorwegstation in Tallinn. Alle lokale Forens, interlokale en internationale treinen vertrekken vanaf het station.
Het station heeft zeven platformen, waarvan twee afgezonderd van de rest en dienen voor
Platformen dichter aan het stationsgebouw worden meestal gebruikt door de pendeltreinen of lange afstand routes naar Tartu of Narva. De Balti jaam ligt vlak bij een markt genaamd Jaama turg ("station markt").
Bloemenstal
Wie via Viru de oude binnenstad van Tallinn inkomt, die zal aan de linkerkant eerst een rij met bloemenstallen passeren. De vele boeketten zorgen voor een extra fleurige wandeling richting de Viru entreepoort. Het blijft een apart verschijnsel om te zien dat alle bloemenverkopers zich op één plek concentreren. Zo’n soort van bloemenmarkt lijkt iets typisch voor voormalige oostbloklanden. Er is een goed aanbod en je kunt de prijzen met elkaar vergelijken.
Kino Sõprus
Het gebouw is een voormalige Sovjet-Unie uit de jaren 50 gebouwd neo-klassiek design. Toegang tot de bioscoop is via een zijdeur van het gebouw. De hoofdingang brengt je naar het casino. Het is een schoolvoorbeeld van Stalinistische architectuur, maar er valt binnen zeker geen grimmig Sovjet-tintje te bespeuren. Het complex biedt momenteel onderdak aan een alternatieve cinema, met een selectie van recente Europese en wereldfilms.
Als je in Tallinn bent en je wil naar een bioscoop waar u zich onmiddellijk thuis zal voelen, dan is dit uw beste keuze.
Het Vrijheidsplein (Ests: Vabaduse väljak)
is een plein aan de zuidkant van de oude stad. In het oosten wordt het begrensd door de Sint-Janskerk, in het zuiden door de Kaarli Boulevard en een ondergronds winkelcentrum en in het westen door de Overwinningskolom van de Onafhankelijkheidsoorlog die de Estse Onafhankelijkheidsoorlog herdenkt. Het plein heeft een oppervlakte van 7752 m² met afmetingen van 110 bij 75 meter.
Tijdens de Sovjetperiode heette het plein Overwinningsplein (Võidu väljak).
In Tallinn worden de grenzen van de wijken doorgaans bepaald door wegen. De weg naar Pärnu, vormt de grens tussen Tatari en Tõnismäe, de Estonia puisten en de Kentmanni tänav vormen de grens met Südalinn en Sibulaküla en de Liivalaia tänav vormt de grens met de wijk Veerenni ten zuiden van Tatari.
Vabadussõja võidusammas
Op het plein werd dit enorme onafhankelijkheidsmonument in 2009 geplaatst. Hiermee wordt iedereen herdacht die mee hebben gestreden voor de vrijheid en onafhankelijkheid van Estland. Het enorme monument is ruim 23,5 meter hoog. Op bijzondere dagen is het monument spectaculair verlicht.
In de Onafhankelijkheidsoorlog van 1918-1920, wonnen de Esten die tegen het bolsjewistische Rusland en de Baltische Duitsers. Al voordien, op 24 februari 1918 had Estland zijn onafhankelijkheid uitgeroepen. Die dag is trouwens de nationale feestdag. Na die overwinning werden zowat overal in het land monumentjes opgericht, maar een groot nationaal gedenkteken was er niet. De tweede wereldoorlog verhinderde de oprichting ervan, en tijdens de Russische bezetting tot 1991 was daar natuurlijk ook geen sprake van. Maar na de herwoonnen onafhankelijkheid in dat jaar dook het idee weer op, en het werd ook gerealiseerd: een groot Vrijheidskruis is op 23 juni van dit jaar ingehuldigd.
Het is een hoge kruis, sober, zonder versiering, zonder melodramatische halfgeklede treurende vrouwen, niet triomfalistisch, niet tegen iemand gericht, het is echt een gedenkteken dat symbool staat voor het voorbije leed en voor de waarde van de soevereiniteit van het land. Het monument is de vergrote stenen weergave van de belangrijkste Estse medaille: beroemde dragers ervan zijn onder anderen Koning Albert I van België en Winston Churchill. Korenbloemen: symbool van Estland, hier teken van stil respect
Open boek
Monument ter ere van de Estlandse schrijver Eduard Vilde, in de vorm van een open het boek bij de kerk.
De Estlandse schrijver, was een pionier van kritiek realisme in Estlandse literatuur, en een diplomaat.
Rond Tallinn
We hebben ook nog een bustour rond de stad gemaakt en daar kwamen we ook mooie en interessante dingen tegen
Monument: engel op zuil
op het einde van een straat bij de zee staat een indrukwekkend monument. Een engel met het orthodoxe kruis staat op een hoge, rotsachtige zuil. Zij moet de vrijheid en onafhankelijkheid symboliseren en is tevens een eerbetoon aan de moedige Russische matrozen van het Russische oorlogschip Russalka dat zonk in 1893 op weg naar Finland.
Tallinn Zang Stadium
Patriottische liederen waren een vorm van lijdzaam verzet tegen vreemde overheersers en in 1869 organiseerde ene Johann Voldemar Jannsen het eerste Volkszangfestival. In 1959 bouwde men Tallinn Zang Stadium en in 1969 werd het 100-jarig jubileum gevierd. Er is een maximum capaciteit voorzien voor 75.000 personen maar ten tijde van de Zingende Revolutie in 1988 spreekt men van 300.000 personen die hier deelnamen. Het wordt nu ook gebruikt voor populaire entertainers. Zo traden Madonna, Lady Gaga, Metallica en Michael Jackson hier ook op.
Johann Voldemar Jannsen
was een Estisch journalist, dichter en vertaler. Hij was een belangrijke vertegenwoordiger van de stroming binnen het Keizerrijk Rusland die de emancipatie van het Estische volk en de Estische taal nastreefde. Hij schreef het lied Mu isamaa, mu õnn ja rõõm, dat later het Estische volkslied werd. Zijn standbeeld staat in het Tallinn Zang stadium
De jachthaven
We rijden naar Pirita in de Baai van Tallinn, waar in 1980 voor de Olympische spelen een jachthaven gebouwd werd. Toentertijd werden die spelen door 65 landen waaronder de USA geboycot.
Nog wat oude huizen maar ook supermodern
Onze volgende stop wordt