Australië New Zealand Auckland
Vandaag 20 december vrij geen wekker zetten we moeten niets vandaag !! Heerlijk een vrije dag om op ons gemak Sydney te bekijken. Nou kan je nu al zeggen dat je daar iets meer voor nodig hebt dan 1 dag Maar we hebben ons prima vermaakt!
Om te beginnen vond ik het wel eens leuk om een foto te maken van onze kamer als we gewoon lekker aan het rommelen zijn zoals hier haha. Wel even opruimen nu want het kamermeisje komt straks natuurlijk ons bed en handdoeken verschonen Dan nemen we de lift en gaan we eerst gezellig ontbijten met ons clubje van 6 in een koffietentje om de hoek. Leuk die zijn open tot een uur op 10 en dan weer gesloten wel kun je er al om zeker 6 uur terecht. Ontbijten doe je hier in Sydney dus gewoon buiten de deur. Wij hadden zoals je ziet een heerlijke warme amandelcroissant gevuld met spijs en een kop heerlijke cappuccino.
Gister hadden we al besloten vandaag samen naar de Sky Tower Eye te gaan nu even verder kijken. We besluiten dus na de Tower een ieder zijns weegs want ja bijvoorbeeld wachten op die ander omdat hij/zij even die winkel in wil o.i.d. schiet niet echt op met 6 personen. We treffen elkander gewoon vanavond weer bij het diner.
The Sydney Tower Eye
Dit is een observatie- en telecommunicatietoren die het hoogste bouwwerk is in Sydney, New South Wales, Australië, en ook de op 1 na hoogste observatietoren op het zuidelijk halfrond. In 1968 won architect Donald Crone een ontwerpwedstrijd en de bouw begon in 1970. De bouw van de lagere winkelniveaus, het winkelcentrum Sydney Tower Centrepoint begon eind jaren '70 met de eerste 52 winkels die in 1972 werden geopend. Het kantorencomplex werd voltooid in 1974 en de laatste fase van het complex, de Sydney Tower, werd in september 1981 voor het publiek geopend.
De Sydney Tower Eye door Sydneysiders vaak aangeduid als;
SkyCity verlicht de Sky Tower vaak voor goede doelen of gemeenschapsinitiatieven die het financieel ondersteunt, om nationale feestdagen, mijlpalen of andere vieringen of evenementen te markeren, of als een symbool van respect of solidariteit. Veel voorkomende kleuren zijn: Groene basis en gele bovenkant - Narcis Day.
De bouw van de Sydney Tower
Is een interessant verhaal over techniek en kwaliteitsconstructie. Vooraf gemaakte individuele loopeenheden vormden de schacht van de toren De 4 niveaus van de torenstructuur werden aan de basis van de schacht geconstrueerd en naar boven geheven naarmate het werk vorderde. De as die het torentje ondersteunt, bestaat uit 46 vaten, elk met een gewicht van 27 ton. Deze werden in 7 stukken op hun plaats gebracht en aan elkaar gelast. Zodra de 1ste 3 secties op hun plaats waren, werd een kraan geplaatst om de resterende 43 vaten eenheden te hijsen.
Elke vateenheid werd voltooid met hefrails, trappenhuizen en hydraulische stijgers voordat ze werden gehesd. De schacht bevat 2 sets brandtrappen, brand-, elektrische en sanitaire kanalen in de ene helft en de liftschachten in de rest.
Toen de torenstructuur klaar was, werd de torenspits opgericht. Dit werd in 2 delen gedaan, door de ene helft te plaatsen en vervolgens het bovenste gedeelte op het onderste gedeelte te tillen. De kraan had niet het bereik om de torenspits van bovenaf op te tillen, dus werd hij van opzij getild. Dit werd bereikt ondanks de moeilijkheden om een adequaat evenwicht te bewaren.
De Sky Tower in Auckland is groter, maar het belangrijkste observatiedek van de Sydney Tower is bijna 30 m hoger dan het observatiedek op de Sky Tower in Auckland. Ook maar even foto van bij gedaan.
En zo gaan we met elkaar op weg naar de Tower. Je moet eerst door het winkelcentrum (zie boven) en dan een aantal roltrappen op naar boven. We zijn nog vroeg mooi zijn we de eersten. Nou nee hoor bleek dat je ook tickets online kon bestellen en waarachtig die mensen mochten eerst naar binnen en dan zij die bij de kassa (pinautomaat) een kaartje wilden kopen. Ach viel wel mee hoor was nog geen spitstijd. Dan de lift in (even fotootje van de spiegel boven ons) en dan komen we op het conversatiedeck waauw dit wordt genieten. Bovenaan hingen rondom de borden waarop aangegeven hoeveel km het was vanuit de Sky Tower.
De lift, brengt je naar het hoogste punt boven Sydney voor een adembenemend uitzicht.
Je krijgt een 360-graden uitzicht op de prachtige havenstad, inclusief de Sydney Harbour Bridge en het Sydney Opera House, samen met een geweldig uitzicht dat zich uitstrekt van de Sydney CBD naar de verre horizon van de Blue Mountains. 18 Verschillende verrekijkers laten je op een afstand van max 100 km in elke richting kijken of inzoomen op een interessant punt. Van de gouden stranden in het oosten tot de verre Blue Mountains, je zult versteld staan van het uitzicht over Sydney!
Sydney Tower Eye is een must-do als je in de stad bent.
O ech die foto van dat gebouw met dat kroontje en zwembad? Dat is ons hotel was even zoeken maar wel gevonden haha
We banjeren lekker op ons gemak richting haven en komen natuurlijk weer van alles tegen. De metro, kraampjes met lekker eten moderne gebouwen in diverse vormen en een museum. Zie je die borden? Ja ook dat 1ste bord! Dit geeft dus aan dat er op die bewwuste datum niet geparkeerd mag worden en doe je het wel dan zie je wat er gebeuren kan haha. Dus wil je met oud en nieuw in Sydney zijn weet dat je dan echt gebruik moet maken van de benenwagen! En wat dacht je van die rij geduldig wachtende mensen voor de metro? Nou nee daar zit een bijzonder goed koffietentje jawel zij wachten geduldig wij gaan lekker naar de haven en genieten daar van een kopje koffie Daar hebben wel mooi zicht op de brug weet je wat we gaan erheen. Nou dat was toch nog wel even zoeken hoor lijkt zo dichtbij maar dat was hij niet.
We lopen langs de wolkenkrabbers en daar staat een standbeeld.
Koning Edward VII
Het grote bronzen ruiterstandbeeld op massief trachyte voetstuk en basis herdenkt de koning.
Hij werd geboren op 9 november1841 en volgde als oudste zoon, de koningin Victoria op na haar dood. Hij was bijna 60 toen hij de troon besteeg. De kroning van koning Edward werd aanvankelijk uitgesteld door een aanval van appendicitis en later uitgesteld tot het einde van de Boerenoorlog medio 1902. Edward VII was koning tot zijn dood op 9 mei 1910.
Daar vlak achter zien we naast de klokkentoren zie onder ook tussen die zelfde hoogbouw een monument staan.
De Obelisk
ter nagedachtenis aan Richard Johnson, markeert de plaats van de 1ste kerk die in Australië werd gebouwd. Deze 4-zijdige zandstenen toren wordt bekroond door een gotisch torenspits en een kruis in Keltische stijl. Elke kant heeft een gepolijste roze granieten tablet met een vergulde inscriptie. Het staat sinds 1925 op de kruising van de straten Hunter, Bligh en Castlereagh. Richard Johnson werd in 1786 benoemd tot 'kapelaan van de nederzetting' van New South Wales en zeilde met de Eerste Vloot. Met de steun van de Society for Promoting Christian Knowledge, die meer dan 4.000 boeken had geschonken, richtte Johnson de 1ste uitleenbibliotheek in Australië op. Hij bracht 12 jaar door in de kolonie voordat hij zich terugtrok in Engeland. Deze jaren, vooral onder gouverneur Grose, waren redelijk ongelukkig voor hem.Historici uit die tijd en de Anglicaanse Kerk hebben Johnsons nalatenschap onderschreven van het houden van de '1ste christelijke dienst' in Australië.
De Sydney Writers Walk
is een reeks plaques van rond de International Passenger Terminal op West Circular Quay, tot aan de loopbrug tussen de veerbootsteigers en het treinstation, en helemaal tot aan de zijkant van het Sydney Opera House forecourt op East Circular Quay. Hier 2 van de plaquettes. Aan deze route zien wie ook het standbeeld van William Bligh staan
Kapitein William Bligh
Het standbeeld werd in 1987 opgericht om 'het juiste beeld van een veel belasterde en dappere man te herstellen'. Bligh was gouverneur van New South Wales van 1806 tot 1809.
Viceadmiraal William Bligh (9-9-1754 - 7-12-1817), was een officier van de Britse Royal Navy en een koloniale beheerder. Een beruchte muiterij vond plaats tijdens zijn bevel over HMS Bounty in 1789; Bligh en zijn loyale mannen maakten een opmerkelijke reis naar Timor, nadat ze op drift waren gezet bij de lancering van de Bounty door de muiters. 15 Jaar na de muiterij van Bounty werd hij benoemd tot gouverneur van New South Wales in Australië, met orders om de corrupte rumhandel van het New South Wales Corps op te ruimen, wat resulteerde in de zogenaamde Rum Rebellion.
De oude Victoriaanse klokkentoren
Tussen moderne wolkenkrabbers in de buurt van O Connell Street, centraal Sydney. Duizenden mensen banen zich elke dag een weg over de stoep in het midden van Sydney. Town Hall Square zou een van de drukste plekken in Australië zijn, met mensen die druk bezig zijn met hun dagelijkse zaken. Wat de meeste van die mensen zich waarschijnlijk niet realiseren, is dat ze over de site van de Old Sydney Burial Ground lopen, die van 1792 tot 1820 als begraafplaats functioneerde.
De Sydney Habour Bridge
Het duurde meer dan 100 jaar voordat het idee van een brug over de noordelijke en zuidelijke oevers van de haven werkelijkheid werd. De veroordeelde architect Francis Greenway stelde al in 1815 een brug over de haven van Sydney voor aan gouverneur Macquarie. In 1916 werd een geschikt ontwerp ingediend door ingenieur JJC Bradfield, het betrof een boogbrug als een belangrijk element van een geïntegreerd transportsysteem, inclusief een uitgebreid netwerk van rails en wegen die naar de brug leiden. Pas in 1924 werd een contract verleend aan Dorman Long & Company uit Middlesbrough, Engeland om de iconische structuur te bouwen. Tijdens de technische revolutie van de jaren '30, vertegenwoordigde de brug een cruciale stap in de ontwikkeling van het moderne Sydney en werd internationaal erkend als een symbool van vooruitgang, van industriële volwassenheid en een visie op een prachtige toekomst voor Australië.
Nodig voor de bouw;
Hoewel de arbeiders overwegend Australisch waren, had de beroepsbevolking een multinationaal karakter door de geschoolde arbeiders zoals steenhouwers en ijzerbewerkers die uit het buitenland kwamen.
De voltooiing van de brug in 1932 viel samen met de donkerste dagen van de Depressie.
Opening van de Sydney Harbour Bridge
Dit was een gedenkwaardige gelegenheid en trok een menigte van bijna 1 miljoen mensen.
Jack Lumsdaine vertelt in een voor deze gelegenheid geschreven brief over 'de brug waar we op hebben gewacht.'
De Labor Daily van 19 maart 1932 zegt: 'Vandaag is de dag van dagen, waarop politieke verschillen worden vergeten.
New South Wales verenigt zich in de verheerlijking van Our Bridge, en voegde aantrekkingskracht toe aan Our Harbour. De bouw van deze gigantische brug is net zo'n nationale mijlpaal als Anzac.
Het lint doorknippen
De destijds NSW Premier, John T Lang, verklaarde de brug officieel voor geopend, maar voordat hij het lint kon knippen, sneed kapitein Francis de Groot van de New Guard (vermomd als militaire ruiter) hem door met zijn zwaard.
Hij beweerde dat de brug had moeten worden geopend door een lid van de koninklijke familie.
Het incident is een onderdeel geworden van de Australische folklore en een symbool van de waargenomen nationale karaktereigenschap van rebellie tegen autoriteit.
Het doel van de bridge
Deze ongelooflijke technische prestatie, is tevens 1 van de beroemdste bezienswaardigheden van Australië. Het heeft als belangrijkste doel Sydney CBD te verbinden met de noordelijke buitenwijken. Voorafgaand aan de bouw moesten de inwoners van Sydney die naar de andere kant van de haven moesten, ofwel aan boord gaan van een veerboot of een reis van 20 km maken met 5 afzonderlijke brugovergangen. Tegenwoordig kunnen voetgangers in slechts 15 minuten van de ene naar de andere kant van de haven van Sydney lopen.
Milsons Point
is de naam van de wijk aan de lagere noordkust van Sydney op slechts 3 kilometer van de CBD ligt. Het is vernoemd naar James Milson, die een van de allereerste kolonisten in de stad was en bekend stond om een winstgevend bedrijf dat inkomende schepen van zuivel en zoet water leverde. Vanwege de voorstedelijke sfeer is Milson's Point de thuisbasis van veel groene ruimtes, perfect om te ontspannen met een picknick. Rondom de basis van de Harbour Bridge en het Opera House liggen stukken gras om van het uitzicht te genieten, of je kunt naar Bradfield Park gaan dat letterlijk onder de brug ligt. Vanaf hier kun je genieten van de Australische zon en de urenlang de wereld voorbij zien gaan.
Hoewel het ontwerp van de brug is geïnspireerd op de Hell Gate Bridge in New York, is de Sydney Harbour Bridge meer dan 50% groter dan zijn Amerikaanse tegenhanger. In feite staat het 134 meter boven het water van de haven van Sydney en blijft het vandaag de dag de hoogste stalen boogbrug ter wereld.
De Sydney Harbour Bridge doorkruist een van de mooiste havens ter wereld en is een opvallend kenmerk van de skyline van Sydney. Het maakte deel uit van JCC Bradfield's visie voor de brug dat deze zou worden gebruikt "in tijden van nationale vreugde". Tegenwoordig is de brug inderdaad vaak de focus voor nationale vieringen, zoals de jaarlijkse nieuwjaarsvieringen die over de hele wereld worden uitgezonden.
Zin in een avontuur? Overweeg om de BridgeClimb aan te gaan; deze ervaring van 1,5-3,5 uur onthult een prachtig uitzicht op Sydney vanaf de top van de brug. Zag dat thuis niet echt zitten maar toen we dat zo zagen dacht ik nou..... Maar dit moet je allemaal ruim van te voren bespreken dus dan weet je dat.
Of spring op een veerboot van Circular Quay naar westelijke bestemmingen zoals Luna Park, Manly, Cockatoo Island of McMahons Point. Dit hebben wij die 1ste dag gedaan.
Als je direct onder de Sydney Harbour Bridge loopt, krijgt je een ontzagwekkend gevoel van de omvang - en het belang - van de iconische brug van Sydney.
Of je nu met de auto, bus, trein, fiets of te voet bent, vanaf de brug, geniet je van een adembenemend uitzicht op Sydney's andere majestueuze bezienswaardigheid, het Sydney Opera House. Deze 2 uitstekende voorbeelden van het nationale erfgoed vertegenwoordigen de meest gerenommeerde iconische bezienswaardigheden van Australië.
The Rocks
is een historische wijk in de schaduw van de Sydney Harbour Bridge. De Rocks Markets met streetfood en handgemaakte mode zijn populair bij zowel de locals als de toeristen. In deze wijk bevinden zich enkele van de oudste pubs van Sydney en veel van de chique restaurants kijken uit op de haven. Het Museum of Contemporary Art biedt lokale en internationale tentoonstellingen. Langs de drukke promenade bij de haven treden straatmuzikanten op.
Er is veel informatie te vinden op het net. De foto met de geüniformeerde mannen, geeft een link naar een overzichtelijke site De begintekst van de Rocks story is;
We erkennen Gadi Country haar landen, zee en lucht. We erkennen haar bewakers, de mensen van de grasboom, hun verwanten de Wangal Bidjigal, Cabrogal en Cammeraugal die dit land vaak bezochten om verbindigng te maken en te delen. We bieden ons respect aan hun ouderen, zowel in het verleden als heden. Heerlijk om hier even rond te lopen Je ziet ook hier weer brievenbussen in overvloed
Jack Mundey
De culturele en milieuactivist, die The Rocks heeft gevormd. Hij werd geboren in Noord-Queensland in 1929 en vertrok naar Sydney om een carrière als voetballer op te bouwen.
Jack zou bekendheid vinden in de vakbonden, met name de Builders Labourers Federation.
Er waren vele van dergelijke groepen die destijds in Sydney werden gevormd, elk met zijn eigen specifieke agenda en persoonlijkheden.
Het protest in The Rocks, en de Green Bans-beweging als geheel, kreeg zijn grootste publieke aandacht in oktober 1973 toen bewoners en 4 leden van de BLF een slooplocatie op Playfair Street barricadeerden en op het dak van de gebouwen en zelfs in nabijgelegen bomen klommen. De reactie van de politie, de daaropvolgende scènes en het grote aantal arrestaties (waaronder Jack Mundey), lokten wijdverbreide media-aandacht en commentaar uit. Als erkenning voor Jacks betrokkenheid bij het redden van The Rocks, werd in 1996 een bronzen herdenkingsplaat onthuld op Rocks Square. Een deel van Argyle Street werd in 2007 omgedoopt tot Jack Mundey Place en een muurschildering met Jack werd in Globe Street gemaakt door de Portugese kunstenaar Alexandre "Vhils" Farto in 2013.
The Rocks vandaag is een direct gevolg van zijn acties en zijn nalatenschap die direct leidde tot de goedkeuring van nationale en staatsplanning en erfgoedwetgeving.
Aan het begin van de wijk vind je een wegwijzer en daarnaast staat een parkeermeter dus ja zet die je auto neer en ga lekker te voet genieten. Na de wandeling door de Rocks gaan even zitten met een glaasje cola want geloof me het was bloedje heet Maar liefs 40° ja echt warm maar wel lekker hoor voor de decembermaand haha. Dan lopen we richting ons hotel en ja genieten weer van de kerstsfeer je ziet nog 5 dagen en dan is het Kerst. Nu tijd om de koffer te pakken want morgenvroeg gaan we naar de luchthaven
Koffers staan gepakt. Nu op weg naar jawel The Rocks we lopen gewoon weer terug voor ons laatste gezellig diner met de club bij Wharf nr 3 op Circular waar het allemaal begon zo'n 250 jaar geleden, in weer 1 van de oudste pubs van Sydney. Ik dacht doe er eens een samenstelling van zo'n hamburgertje bij haha Je snapt dat dit iets te veel was voor ons maagje maar een mannelijk lid van de groep kon hem wel aan. Wat was ik blij dat ik nog net op tijd geswitcht was naar mijn spareribs haha. Nee we maken het niet al te laat want de wekker loopt straks om 02;30 uur af! Morgen verlaten we Australië en gaan we naar New Zealand