Australië Bleu Mountains

Sydney

is de oudste stad van Australië en kent vele historische gebeurtenissen waardoor de geschiedenis van deze stad bepalend is voor de rest van het land. Het gebied rondom de haven van Sydney werd meer dan 40.000 jaar bewoond door Aboriginal stammen zonder enige inmenging van andere volkeren. Totdat er Europese belangstelling groeide toen kapitein James Cook in 1770 Botany Bay (nu een wijk in het zuiden van Sydney) ontdekte.

Ligging

Sydney is gelegen aan de oostkust van Australië en ligt aan de Pacifische Oceaan. De stad ligt in het midden van oostelijk New South Wales, op 240 km ten noordoosten van de hoofdstad Canberra.

Strafkolonie

Na het verlies van de Amerikaanse koloniën besloot Engeland Australie als strafkolonie te gebruiken en het jaar 1788 arriveerde de beroemde "First Fleet" in Sydney Cove. Deze vloot bestond uit 2 oorlogsschepen en 9 transportschepen vol gevangenen, soldaten en vrouwen en kinderen.

Koning George III van Engeland verklaarde de oostkust van Australië tot Brits grondgebied. De kolonisatie van Australië had rampzalige gevolgen voor de Aboriginals. De oorspronkelijke bewoners van Australië werden van hun woonplek verdreven, vermoord of stierven aan voor hen onbekende ziekten uit Europa. 

De naam

Arthur Phillip noemde de nieuwe kolonie "New Albion", maar uiteindelijk kreeg het de naam "Sydney", genoemd naar de toenmalige Britse minister van binnenlandse zaken Thomas Townsend die Phillip toestemming had gegeven om de kolonie te starten. Gevangenen werden al snel te werk gesteld om nederzettingen op te bouwen en in 1822 had de stad banken, markten, straten en een georganiseerd politiekorps. De nauwe straatjes en de vele Victoriaanse huizen, de wijk The Rocks en Circular Quay herinneren aan dit koloniale verleden en vormen dan ook het oudste gedeelte van de stad.

Explosieve groei

De aanwas van Engelse, Ierse en andere Europese immigranten op zoek naar een nieuw bestaan nam toe. Halverwege de 19e eeuw ontstonden verschillende goudkoortsen en was Sydney in trek bij mensen vanuit de gehele wereld. Met de industrialisering groeide Sydney snel en aan het begin van de 20ste eeuw had de stad al meer dan 1 miljoen inwoners. Sydney groeide in de 20ste eeuw flink door. Vooral na WO II, stroomden immigranten vanuit de hele wereld en voornamelijk uit Azië, naar Sydney toe.

Tegenwoordig telt de grootste stad van Australië meer dan 4 miljoen inwoners en herbergt daarmee ruim ⅕  van het totaal aantal burgers in Australië. Sinds de Olympische Spelen in 2000 is er veel geld gestoken in het uiterlijk en infrastructuur van de stad. Parken, straten en pleinen zijn opgeknapt en heeft ook het uitgaansleven een enorme opleving ondergaan.

Sydney is tegenwoordig dan ook met recht een kosmopolitische wereldstad te noemen!

 

Vandaag18 december de eerste dag in Sydney.

Wij hebben met een klein groepje naar het Sydney-Opera house backstage inclusief ontbijt geboekt. Houdt wel in weer vroeg opstaan 06;05 uur verzamelen in de lobby want de tour begint om 07;00 uur.

Je gelooft het niet maar het regende enorm hard. Dit is niet leu om te lopen we nemen de metro aldus Linda die ons erheen brengt. Nou dat was even puzzelen want zij had het ook niet eerder gedaan. Maar er was een vriendelijke beambte aldaar die ons even wegwijs maakte. Was wel 1 minpuntje je kon niet 2x achter elkaar een kaartje kopen met 1 creditcard. En helaas (onze bankpassen werkten niet in Australië). Dan maar contant het 2e kaartje kopen dat was wel duurder bleek.

Over Sydney Metro

Sydney Metro zorgt voor een revolutie in de manier waarop mensen zich door de stad verplaatsen. Ervaar snelle, betrouwbare en frequente diensten waarmee je gewoon kunt komen en gaan. Volledig toegankelijke stations zijn ontworpen om het noordwesten, de stad en het zuidwesten van Sydney met elkaar te verbinden. Gebruik uw creditcard of een Opal-kaart om uw tarief te betalen.

Het Customs House

De ultieme ontsnapping naar de binnenstad, waarvan u op meerdere manieren kunt genieten. Inclusief een groot atrium, helixtrap, bibliotheek, tentoonstellingsruimtes en lekker eten. Customs House staat open voor mensen en ideeën die Sydney binnenkomen. De bibliotheek heeft 2 niveau's met een multiculturele collectie van meer dan 50.000 items. Gebruik onze loungeruimtes om te lezen, te chillen en op te laden. Er zijn ook ruimtes beschikbaar om te studeren, elkaar te ontmoeten en te werken. Het hele jaar door worden er gratis tentoonstellingen en andere evenementen aangeboden.

En daar staat hij dan Het Sydney Opera House Ja wel jammer van het grauwe weer maar we geven de moed niet op komt vast goed vandaag of morgen. We melden ons keurig op tijd aan de balie voor onze rondleiding we hebben er zin in.

Het is nu niet bepaald lekker weer zoals jullie al ervaren hebben De temperatuur is gisteravond in een half uur tijd, met 14° naar beneden was gegaan maar komt goed tegen de middag aldus onze guide. 

 

Als iedereen aanwezig is krijgen we een formulier waarop we aan kunnen geven welk ontbijt we wilde. Dan gaan we naar binnen. In de hal allen gele hesjes aan zodat we goed herkenbaar zijn. Dan instructie hoe te gedragen er mag niet overal gefotografeerd worden. De tour betreft de backstage dit even voor de duidelijkheid. We zien dus bijvoorbeeld de lift waar alles in vervoerd wordt. Een wand volledig bedekt met kabels yep de elektra. Diverse concertzalen de plek waar de muziekinstrumenten opgeborgen worden en diverse ruimtes waar werd gerepeteerd of gerepareerd . 

 

Hier een kijkje in 1 van de zalen vanaf het podium. Zie je die barre? Het podium wordt buiten de voorstellingen natuurlijk ook gebruikt als oefenruimte. Ik dacht even zien of ik dat nog beetje lenig ben en jawel zonder probleem haha. Je ziet de enorme hoeveelheid lampen dus die kabels beneden zijn echt niet overbodig. De rijen van de banken zijn alfabetisch gemerkt en de stoelen zijn uiteraard voorzien van nummers. Je ziet het goed slofjes over de schoenen als we bij en in de zalen zijn 

 

De orkestbak (zie het gespannen net en lees onder punt 12), is natuurlijk voor een ieder echt heel leuk want hier mag je zelf even de stok van de dirigent ter hand nemen. Tevens krijg je zo ook een indruk hoe het voelt van hieruit in de zaal te kijken. Diverse andere ruimtes die we zagen waren bijzonder klein soms ook heel intiem met heel mooie en ook leuke decorstukken maar zoals ik al zei No Foto helaas dit hebben we opgeslagen in ons geheugen. Er is ook nog een ruimte waar je kunt genieten van het uitzicht op de haven hier staat een piano. Er was iemand die dit wel even wilde uitproberen dat mocht en ze speelde niet slecht. Je ziet 1 van de vele deuren die toegang gaven aan de kleedkamer van.... en tot slot we staan op ons gemak  te luisteren, zegt hij draai je om en zie!

Alle artiesten die hier hebben opgetreden, hebben een kus op de houten wand achtergelaten hoeven jullie niet te doen hoor haha doe maar ff fotootje van zegt hij. Dan gaan we naar de groene zaal. Dit is stilteruimte, kantine en creativiteitsruimte. 

Hier kunnen wij in stilte (nou ja zacht praten mocht wel) genieten van ons ontbijt. En ondertussen lekker rondkijken. Foto's maken hier niet toegestaan maar goed ons ontbijt moet toch wel even vast gelegd worden hoor haha.

Ik hoor je denken geen info over het Sydney Opera House? Natuurlijk wel maar ik dacht doe het hier onder en zet er gelijk even een foto bij van later op de dag toen het zonnetje gelukkig weer scheen.

 

Interessante feiten over het Sydney Opera House 15 stukjes nuttige trivia over het geliefde gebouw.

  1. Sydney Opera House ligt op Bennelong Point. Bennelong Point is vernoemd naar Woollarawarre Bennelong, een senior Eora-man ten tijde van de aankomst van Britse kolonisten in Australië in 1788.
  2. De oorspronkelijke kostenraming om het Sydney Opera House te bouwen was $ 7 miljoen. De uiteindelijke kosten waren $ 102 miljoen en werden grotendeels betaald door een staatsloterij.
  3. Er werden 233 ontwerpen ingediend voor de internationale ontwerpwedstrijd van het Opera House die in 1956 werd gehouden. Jørn Utzon uit Denemarken werd de winnaar bekendgemaakt en ontving ₤5000 voor zijn ontwerp.
  4. De bouw zou naar verwachting 4 jaar duren. Het duurde 14 jaar. Het werk begon in 1959 en omvatte 10.000 bouwvakkers.
  5. Paul Robeson was de eerste persoon die optrad in het Sydney Opera House. In 1960 klom hij op de steiger en zong Ol' Man River naar de bouwvakkers terwijl ze lunchten.
  6. Sydney Opera House werd in 2007 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
  7. Er liggen meer dan 1 miljoen dakpannen over ongeveer 1,62 ha boven de structuur. Ze zijn gemaakt in Zweden.
  8. 7 A380's konden van vleugel tot vleugel op de site zitten.
  9. Sydney Opera House werd geopend door koningin Elizabeth II op 20-10- 1973. Sindsdien is ze 4 keer op bezoek geweest, meest recentelijk in 2006.
  10. Wanneer het Sydney Symphony Orchestra op het podium staat in de Concert Hall, moet de temperatuur 22,5 graden zijn om ervoor te zorgen dat de instrumenten gestemd blijven. Temperatuur en vochtigheid zijn van cruciaal belang voor muziekinstrumenten.
  11. Arnold Schwarzenegger (voormalig acteur en gouverneur van Californië) won zijn laatste Mr Olympia bodybuilding-titel in 1980 in de Concert Hall.
  12. In de jaren '80, werd een net geïnstalleerd boven de orkestput in het Joan Sutherland Theatre na een incident tijdens de opera Boris Godunov. De opera bevatte levende kippen en een vogel liep van het podium af en landde bovenop een cellist.
  13. Meer dan 10,9 miljoen mensen bezoeken elk jaar het Opera House.
  14. Sydney Opera House wordt gekoeld met zeewater dat rechtstreeks uit de haven wordt gehaald. Het systeem circuleert koud water vanuit de haven via 35 kilometer leidingen om zowel de verwarming als de airconditioning in het gebouw van stroom te voorzien.
  15. Elk jaar wordt het nieuwe maanjaar gevierd in het Opera House met rood verlichte zeilen, maanlantaarns en mandarijntours. In 2019 vierden zo'n 25.000 mensen het met ons.

Het Sydney Opera House

werd in 1973 geopend en geldt als een groots 20e-eeuws architectonische en constructief werk. Het gebouw – op de punt van een schiereiland in de haven van Sydney – bestaat uit 3 groepen van in elkaar grijpende 'schelpen' die het dak vormen van de 2 grote zalen en het restaurant. De schelpstructuren bevinden zich op een groot platform, omgeven door terrassen die functioneren als wandelpaden. Het Opera House heeft een blijvende invloed op de architectuur gehad; toen het project in 1957 werd toegekend aan de Deense architect Jørn Utzon, betekende dat een radicaal nieuwe benadering van bouwen.

Deze info komt van de site van UNESCO Er staat een veel uitgebreidere beschrijving maar met zoveel technische informatie dat ik denk dat je daar indien geïnteresseerd zelf even een kijkje moet nemen.

Het Perspectief Van Een Local

De Sydney Opera House backstage tour tijdens uw bezoek? Geweldig idee. Dit is een van de meest populaire toeristische activiteiten in Sydney en niet voor niets. Ik heb gasten op onze Sydney-tours door deze ervaring vele malen begeleid en geniet er altijd van en leer steeds iets nieuws over dit fascinerende en iconische gebouw.

De Opera House tour ervaring

De prachtige zeilachtige gevel verandert tijdens de seizoenen en overdag, reflecteert het licht en smeekt om gefotografeerd te worden vanuit elke nieuwe hoek die het onthult.

De Sydney Opera House Tour is de enige manier om binnen te komen zonder kaartjes te hebben voor een voorstelling of evenement. 

Je zult alle fascinerende verhalen horen over de architect Jorn Utzon, de drama's en conflicten, de enorme bouwuitdagingen die werden overwonnen, de reactie van het publiek van Sydney in die tijd en de uiteindelijke triomf van dit UNESCO-monument. Er zijn tal van mogelijkheden om te stoppen en foto's te maken en er wordt een verscheidenheid aan media gebruikt om de verhalen te vertellen. De tour brengt je in een aantal van de uitvoeringsruimtes, maar dit varieert afhankelijk van het seizoen en het schema op het moment van het bezoek.

De standaard Opera House-tour heeft meer dan 200 trappen en is dus niet ideaal geschikt voor minder goed ter been zijnde bezoekers of met kinderwagens, overweeg om een babyrugzak of draagdoek mee te nemen als u van plan bent om met kleine kinderen te bezoeken.

Dit is een mooi filmpje van eind januari 2025

https://www.nu.nl/314228/video/drone-filmt-kleurrijk-verlicht-sydney-opera-house.html 

 

 

Het ontstaan van het Opera House

Het idee voor een speciaal centrum voor podiumkunsten in Sydney was al tientallen jaren besproken. In het midden van de jaren '50,kreeg het genoeg politieke aantrekkingskracht om werkelijkheid te worden. Het was een transformerende periode voor Australië, waarvan de economie zich snel uitbreidde, aangewakkerd door ongekende niveaus van immigratie na WO II vanuit Europa. Na het uiteenvallen van de oorlog wilde een nieuw optimistische natie zichzelf definiëren. Een belangrijke pleitbezorger hiervoor, was de Engelse componist Sir Eugene Goossens, die in 1947 naar Sydney verhuisde om de functie van dirigent van het Sydney Symphony Orchestra op zich te nemen.

In 1955, werd Bennelong Point uitgeroepen tot de locatie voor het nieuwe operahuis en op 15 februari 1956 kondigde premier Cahill een internationale wedstrijd aan voor "een nationaal operahuis in Bennelong Point".  Inschrijven en 10 Australische pond te betalen was de eis om mee te kunnen doen.

De 38 jarige Deense architect Jørn Utzon AC  ging aan de slag met zijn ontwerpen. Hij stuurde zijn 12 tekeningen naar Sydney net voordat de wedstrijd in december werd afgesloten. Het ontwerp van Jørn Utzon was genummerd met 218 - een van de laatste van meer dan 223 inzendingen die uit 28 landen werden ontvangen.

Op 29 januari 1957 kondigde premier Cahill aan dat de winnaar van de wedstrijd Design 218 was van Jørn Utzon, de onbekende 38-jarige Deen uit Hellebæk.

Het was belangrijk om volledig gebruik te maken van de havenomgeving van Bennelong Point, waardoor het gebouw vanuit elke hoek kon worden bekeken. Al snel bleek dat Utzon's Opera House zijn tijd ver vooruit was.

Jørn Utzon AC

is geboren in 1918 te Kopenhagen, groeide op in de onmiddellijke nasleep van WO I.

In 1956, het jaar van zijn deelname, had Utzon in grote lijnen geërfd van de artistieke, culturele en wetenschappelijke revoluties die voortkwamen uit deze immense periode van verandering. Hij heeft het voltooide operagebouw nooit gezien. Hij overleed op 29-11-‘08 op 90 jarige leeftijd in zijn slaap aan een hartaanval na een reeks operaties.

 

Eenmaal buiten, zien we dat het al aardig opgeklaard is nu nog even een foto van de buitenkant nemen en van het dak want je ziet hier wel hoe mooi het eigenlijk is en snapt denk ook waarom het zo kan schitteren als het zonlicht o.i.d. erop valt.

Hoewel de 'schelpen' van het Opera House lijken op zeilen van een schip, is het ontwerp van het gebouw eigenlijk geïnspireerd op de natuur. Architect Jorn Utzon zegt dat hij meer werd beïnvloed door vogels, wolken, walnoten en bomen. Het ontdekken van de dakzeilen bleek een van de moeilijkste aspecten van het proces te zijn.

Dan lopen we rustig naar de haven.  We zien nog een mooie herdenkingsplaat ter ere van Eleanor Dark liggen. Haar romans, verzen en korte verhalen, onthulden haar liefde voor het land en haar begrip voor de aboriginals. Even gekeken de trilogie is te koop op Bol!

We besluiten om de boot te nemen naar de overkant en stappen op bij Circular Quay in het centrum. 

Heerlijk lekker uitwaaien en genieten van het zicht op Sydney het Opera House en de haven met de Towerbridge natuurlijk. Kijk wat er op dat bord staat en dat in voor ons de winter is toch weer leuk. 

  

Eenmaal aan boord natuurlijk weer een paar foto’s van jawel….. Maar we varen nog ergens langs dat er echt wel oud uitziet.

Fort Denison -

Muddawahnyuh (mud-uh-'wahn-yuh) een voormalig verdedigingsfaciliteit, is een erfgoed-fort op een haveneiland van Sydney. De voormalige militaire faciliteit, ooit Pinchgut Island genoemd, is een populair uitkijkpunt op oudejaarsavond. Dat kan ik me voorstellen want je kijkt recht op de brug waar immers het vuurwerk wordt afgestoken Vandaar ook de foto waar hij zo te zien in het midden onder de brug staat haha. Deze voormalige militaire site is de meest complete Martello Tower ter wereld en een populaire attractie in Sydney.

 

Manly

Manly is een buitenwijk van Sydney. Heeft verschillende stranden, waaronder Manly Beach, North Steyne Beach en Shelly Beach. In Sydney gaat er een ferry vanaf Circular Quay in 30 minuten naar Manly. Alleen deze boottocht is al de moeite waard. Je waait lekker uit en vaart langs de mooie buitenwijken en heuvels van Sydney.

In Manly hangt een ontspannen vakantiesfeer en tijdens warm weer zijn slippers het enige schoeisel dat je ziet. Overigens horen de stranden van Manly in het rijtje van eerste rookvrije stranden ter wereld!

Mannelijk stadhuis

Het stadhuis van Manly is een monumentaal burgerlijk gebouw in Manly. Het gebouw bevindt zich op de kruising van The Corso, Gilbert Street en Belgrave Street, tegenover de veerhaven van Manly. Plannen om Manly Town Hall, het NSW-erfgoedgebouw tegenover Manly Wharf dat vroeger Manly Council huisvestte, om te bouwen tot een kunst- en amusementslocatie zijn in de nabije toekomst opgeschort, vanwege onbetaalbare kosten. Het in 1937 gebouwde gebouw met 2 verdiepingen met een Georgisch thema met uitzicht op Manly Cove aan het einde van The Corso, met 4 kenmerkende witte kolommen bij de ingang, wordt momenteel ook gebruikt als een klanten-servicecentrum voor de Northern Beaches Council.

War Memorial Manly

Het gedenkteken is een gepolijste granieten zuil die op een grote rechthoekige basis van hetzelfde materiaal zit, met 6 steunboeren. Bovenop de kolom staat een wereldbol met Australië duidelijk zichtbaar en het woord "Anzac" gegraveerd op een band die rond de wereld cirkelt.

De basis bevat 9 plaques waarop de namen van veteranen, die in de verschillende oorlogen zijn omgekomen, zijn gegraveerd en verguld. Daarnaast is er een serie van 5 bronzen reliëf-sculpturen met verschillende scènes uit de Eerste Wereldoorlog en aanverwante scènes, een inscriptie en dolfijnen, die de locatie aan zee van Manly vertegenwoordigen. Een vlaggenmast staat ten oosten van het gedenkteken. Opmerking over namen van veteranen: de Anzac-status is vermeld in het campagneveld en de plaats van overlijden in het veld Status

St Matts Manly

is een levendige Anglicaanse kerk gelegen op The Corso in Manly, aan de zonnige noordelijke stranden van Sydney.

Het is gebouwd in 1928 en beschikt over prachtige glas-in-loodramen en een lange middengang. Het biedt plaats aan maximaal 350 gasten en is uitgerust met een geluidsdesk die wordt bemand door onze IT-specialisten die live-streamingdiensten aanbieden. Live muzikale items zijn vaak een kenmerk van bruiloften die in de kerk worden gehouden, evenals een full-size historisch pijporgel dat een prachtig geluid produceert. De St Matts Manly kerksite biedt ook een aantal evenementenzalen die perfect zijn voor een afternoon tea of viering na de bruiloft.

Kijk naast de kerk een mooi plekje voor een ☕️ 

 

The Bavarian Manly Wharf!  

Hier kom je aan als de ferry aanlegt. Ontdek een stukje Duitsland direct aan de waterkant het is een informeel Duits restaurant met biertuin die een leuke sfeer biedt waar je kunt genieten van klassieke Beierse smaken met uitzicht op Manly Cove. Met knapperige varkensknokkels, sappige ribben, gouden kipschnitzels en gigantische pretzels, plus authentieke Duitse bieren van de tap, is er voor elk wat wils. Perfect voor informeel dineren of groepsbijeenkomsten. De Beierse Manly Wharf combineert levendige Duits geïnspireerde smaken met Australische kustcharme. Til een stein op, geniet van elke hap en geniet van de iconische Manly Wharf-sfeer!

Helaas ik lees onderstaande net op het net 

 Wharf. 4 feb 2025

Hoewel Artemus weigerde te specificeren of zij of Pacific Concepts besloten hebben om de huurovereenkomst te verlengen, hebben ze een verklaring afgegeven waarin ze de sluiting erkennen. "De Bavarian zal vanaf 28 januari gesloten zijn omdat hun huurcontract is beëindigd", aldus de verklaring. Artemus bedankte het team voor zijn bijdrage aan Manly

 

Wind and Wave 

op de kruising van Sydney Road en The Corso. Gemaakt van roestvrij staal, het is het werk van de vooraanstaande beeldhouwer uit Melbourne, Lenton Parr, die bekend staat om zijn werk in gelast staal. Het werd gefinancierd door de deelstaatregering als onderdeel van een 200-jarige subsidie aan Manly in 1988. Het beeld vangt de essentie van het oceaanstrand van Manly. Hier lopen we langs als we naar de boulevard lopen.

Aan de boulevard is het gewoon even lekker genieten van het gekrioel in het water. De informatie borden geven genoeg info.

 

Nog weer even genieten op het water je ziet ook de plezierboten vinden hun weg op het water. In Sydney aangekomen lopen we rustig richting  Botanic Garden. We kunnen via de trap boven gekomen zien we een plaquette liggen we zijn dus nu op een belangrijk stukje van de Macquarie street aangekomen. Daar zullen we vast vaker over komen het is de weg naar het centrum immers

 

De Royal Botanic Garden Sydney

Is een oase van 30 hectare in het hart van de stad.

Liggend rond de haven van Sydney en grenzend aan het Sydney Opera House, nemen de tuinen een van de meest spectaculaire locaties van Sydney in. Het is een van Sydney's mooiste en meest verleidelijke bestemmingen, waar iedereen welkom is om te komen genieten van de overvloedige natuurlijke schoonheid.

Opgericht in 1816, is het de oudste wetenschappelijke instelling van het land en is het de thuisbasis van een uitstekende collectie planten uit Australië en het buitenland. Van de provocerende zeldzame en bedreigde planten van de wereld tot de romantische rozentuin, de thematuinen tonen de diverse schoonheid van de natuur.

Speciale kenmerken zijn Cadi Jam Ora: First Encounters, een tuindisplay dat de Cadigal - de oorspronkelijke bewoners van het stadscentrum van Sydney - en hun relatie met dit land herinnert en erkent.

Het Sydney Conservatorium of Music 

Dit bevindt zich in het kasteel achtige gebouw bovenaan Bridge Street op Macquarie Street en in het park.

 

Arthur Phillip

admiraal en gouverneur, werd geboren op 11 oktober 1738 in de parochie van Allhallows, Londen, het 2e kind van Jacob Phillip, een taalleraar die vanuit Frankfurt naar Londen kwam, en Elizabeth, geboren Breach, voormalige vrouw van kapitein Herbert, R.N., een familielid van Lord Pembroke.

Phillip werd de gouverneur van New South Wales, de 1ste Europese kolonie op het Australische continent, en was de oprichter van de plaats die nu de stad Sydney is.

Het grappig te zien dat je de weg oversteekt en zo weer in een volgend deel van het park terecht komt. Dus inderdaad het park omsluit een deel van Sydney. Op zo'n kruising zien we dan ook een standbeeld staan

Koning Edward VII 

de oudste zoon van koningin Victoria die stierf na een korte regeerperiode in 1910. Het staat op een zandstenen plint met reliëfpanelen met allegorische figuren.

De plaquette werd in 1983 opgericht door de commissie ter ere van de 100ste verjaardag van Duits-Australische instellingen, ter nagedachtenis aan de zoon van een Duitser uit Frankfurt

De Australiër White Ibis

Ibissen maken deel uit van ons natuurlijke landschap. De Australiër White Ibis is afkomstig uit Australië en is 1 van de 3 ibissensoorten in Australië naast de Straw-neck IbisE de glanzende ibis. Duizenden jaren lang zijn ibissen heilig geweest voor

Inheemse gemeenschappen en zijn uitstekende indicatoren van Wetland gezondheid. 

Beschrijving

De Australische witte ibis wordt gekenmerkt door het hebben van overwegend wit verenkleed met een veerloos zwart

hoofd, nek en benen. De snade is ook zwart, lang en neergebogen. Vrouwtjes zijn iets kleiner en hebben een kortere bil dan mannetjes. Tijdens de vlucht vormen zwermen ibissen vaak een duidelijke V-vorm om hun energie te  minimaliseren.

Voedsel

Ibis voeden zich meestal met ongewervelde dieren, waaronder zoet water rivierkreeft en krekels. Vanwege dalingen in de kwaliteit van hun natuurlijke habitat en hun groeiende bevolkingsomvang, zijn veel Ibissen zijn helaas begonnen met het aanvullen van hun voedsel van stortplaatsen, bakken en zwerfvuil in onze steden en dorpen. Dit heeft ertoe geleid dat ze de gemeenschappelijke bijnamen van "bin chickens" of "tip turkeys" Zij liepen veelvuldig in het park en over de weg.

 

 Paarden van het Woestijn Mounted Corps

Deze bronzen plaquette met een Australische lichte ruiter en 3 paarden, gelegen aan de buitenkant van de botanische tuin, herdenkt de 140.000 paarden die zijn gestuurd om te dienen in de woestijncampagne in WO I. 

Opgericht door leden van het Woestijn Mounted Corps en vrienden van de dappere paarden die ze in 1915-1918 door de signaalwoestijn Palestina droegen. Ze raakten gewond leden dorst, honger en raakten oververmoeid en bijna volledig uitgeput, hebben nooit gefaald maar kwamen niet meer thuis. We zullen ze nooit vergeten

 

Staatsbibliotheek van New South Wales

De bibliotheek van NSW is een unieke culturele instelling met een verbazingwekkende geschiedenis en een internationaal gerenommeerde collectie. Een deel daarvan staat bekend als de Mitchell Library, met grote speciale collecties een  referentie- en onderzoeksbibliotheek die toegankelijk is voor het publiek. Het is de oudste en de 1ste bibliotheek van Australië die in 1826 werd opgericht in de kolonie New South Wales (nu een staat Australië). De bibliotheek bevindt zich op de hoek van Macquarie Street en Shakespeare Place, in het centrale zakendistrict van Sydney grenzend aan het domein en de Royal Botanic Gardens. De bibliotheek is lid van het National and State Libraries Australia (NSLA). Het pand werd op 2 april 1999 toegevoegd aan het New South Wales State Heritage Register. Op de weg voor de bieb, staat het standbeeld van;

William Shakespeare,  

Dit bronzen herdenkingsstandbeeld op een marmeren voetstuk, toont een levensgrote figuur van William Shakespeare. Hij wordt omringd door een selectie van personages, waaronder Romeo en Julia, Othello, Portia en Falstaff.

Het werd onthuld in 1926 en een artikel in de Sydney Morning Herald beschreef het 'in de cirkelvormige sweep tussen de Garden Palace Grounds en de Mitchell Library, op de heuveltop waar de lange Figtree-laan afdaalt naar Woolloomooloo ...'.

In 1959 werd het gedenkteken verplaatst naar Shakespeare Place tegenover de Staatsbibliotheek van NSW om plaats te maken voor de Cahill Expressway. Aanvankelijk, keek Shakespeare naar het oosten, naar de bergkam boven Woolloomooloo, maar in 1959 werd het naar het westen gericht, naar de stad gericht.

 

Sydney Eye Hospital

is het oudste ziekenhuis van Australië en dateert uit de komst van de First Fleet in 1788. Deze historische faciliteit bevindt zich sinds 1816 in Macquarie Street en is doordrenkt van geschiedenis met een erfenis van verpleegkundige en medische primeurs op zijn naam. De oorspronkelijke funderingsplaat bevond zich in het centrale paviljoen van het Rum-ziekenhuis, dat in 1879 werd gesloopt. De oorspronkelijke zuidelijke vleugel van het Rum-ziekenhuis staat nog steeds als het Muntmuseum en de oorspronkelijke noordelijke vleugel is opgenomen in het parlementsgebouw. De ziekenhuisgebouwen op Macquarie-Straat werden voltooid in 1894.

Het zwijn

Dit wilde zwijn is van Florence naar Sydney gekomen als een schakel van vriendschap tussen Italië en Australië ter nagedachtenis aan brigadegeneraal Thomas Fiasch die zo dapper liefhad en diende voor beide landen. Deze fontein van geluk, is een donatie van Clarissa Forrigani ter nagedachtenis aan har vader Dr Thumas en haar broer Dr. Piero FIASCHI “Pordeluño” en zamelt geld in voor het Sydney-ziekenhuis waarvoor beiden werkten als Hon chirurgen

Het Porcelino

Als je over mijn neus wrijft en een wens doet en donatie schenkt, ondersteun je het onderzoek, onderwijs en de ontwikkeling in het Sydney Hospital het eerste ziekenhuis van Australië 

Ik dacht kan verwijzen naar de site maar kan ook even de 2 foto’s van het zwijn samenvoegen en erbij doen wel zo leuk.

 

St Mary's Cathedral 

is niet alleen de oudste continu gebruikte katholieke plaats van aanbidding in Australië, maar ook het eerste land dat aan de katholieke kerk in het land wordt verleend.

Het is de zetel van de aartsbisschop van Sydney en de belangrijkste kerk van het rooms-katholieke aartsbisdom Sydney en opgedragen aan de Onbevlekte Moeder van God, Hulp van Christenen, die ook wordt erkend als de patrones van Australië.

De kathedraal heeft de titel van een kleine basiliek, een status die ze in 1932 kreeg van paus Pius XI en vanaf september 2004 heeft ze een prestigieuze plaats in het New South Wales State Heritage Register. De prominente locatie nabij de oostelijke grens van het centrale zakendistrict (CBD) van Sydney maakt het een belangrijke bezienswaardigheid die dagelijks meer dan 3.000 bezoekers trekt, met zijn tweelingspitsen zichtbaar vanaf meerdere punten in de stad. die 3e foto heb ik van boven op het dak van ons hotel genomen hoor.

Lachlan Macquarie

was een Britse militaire officier en koloniale beheerder. Hij diende als de laatste autocratische gouverneur van New South Wales, Australië van 1810 tot 1821 en had een leidende rol in de sociale, economische en architectonische ontwikkeling van de kolonie. Hij staat in het park voor de kathedraal.

In een andere hoek bij een cafetaria waar de kerstboom ook een plekje heeft gehad, zien we een groep mannen een levensgroot schaakspel spelen. 

 

De Archibald Fountain

bevindt zich in Hyde Park ten noorden in het centrum van Birubi Circle op de kruising van de hoofdstraten die het park doorkruisen. De fontein van de Franse beeldhouwer Francois Sicard, herdenkt de associatie tussen Australië en Frankrijk in WOI.

Het put zijn thema's uit de Griekse oudheid en is een belangrijk voorbeeld in Sydney van de klassieke revivalistische beeldhouwkunst uit de jaren 1920 en 1930, bekend als Art Deco. 

De fontein (staatserfgoed betekenis), heeft een diameter van ca. 18 m en heeft de vorm van een zeshoek. Een bronzen Apollo, de centrale verhoogde figuur staat ca. 6 m hoog op een centraal voetstuk en domineert de andere mythische figuren van Diana, Pan en de Minotaurus.

Achter Apollo vertegenwoordigt een grote boog van fijne spray de rijzende zon en accentueert zijn dominante positie.

Aan Apollo's voeten spuiten hoofden van paarden water in 3 delen van het bassin. Schildpadden en dolfijnen in het midden van het bassin, richten waterstralen naar het midden. 

Sicard koos een mythisch thema om zijn boodschap uit te drukken door middel van een fontein. Hoewel in opdracht om de in de oorlog gesmede associatie te eren, werd het werk ook gebouwd om uit te kijken naar vrede en Sicard stond toe dat dit thema domineerde. Centraal in zijn ontwerp stond Apollo die de hele natuur tot leven bracht.

  1. Apollo werd omringd door 3 groepen figuren,
  2. Diana die harmonie in de wereld bracht,
  3. Pan, die over de velden en weiden waakt en
  4. Theseus, die de Minotaurus veroverde, symbolisch voor opoffering voor het algemeen welzijn.

We zijn weer terug bij ons hotel. Het is tijd voor de was ja dat moet ook gebeuren want we hadden immers maar 1 koffer die 20 kg mocht wegen op de binnenlandse vluchten haha. Hier hebben we tijd en mogelijkheid! Bij een winkeltje even iets kleins kopen want we moeten muntjes halen bij de balie en zij kunnen niet wisselen. Dan met de waspoeder, muntjes en uiteraard ons vuile was naar boven op de 16e verdieping ja we waren er al in de avond even wezen kijken. Dus ik wist dat er ook een foto gemaakt kon worden natuurlijk. Nou geloof we het was een schitterend uitzicht echt even genieten in die tijd dat wasmachine en wasdroger het werk deden 

 

 

 

Zo dat was me het dagje wel we gaan lekker in de buurt van het hotel eten. Kregen appje van aantal komen jullie ook Nou ech weer terug naar het centrum gaan wie niet aan beginnen vandaag pffft. Ook Linda had geappt wie wil kom gezellig daarheen nee joch ook te ver we blijven lekker in de buurt. En we zijn nog maar net onderweg komen we er 1 van de mannen uit de groep tegen jullie ook naar Linda? Nee joch geen zin weer helemaal terug te lopen. Nou valt best mee is kom nou gezellig mee, nee we gaan niet!! Komen we bij die kerstbomen echt leuk ik zeg kom ik maak een foto van je voor je kleinkinderen in die stoel Nee zegt ie!! Kom die niet zo flauw leuk toch? Oke op voorwaarde dat jullie wel meegaan. We kijken elkaar aan ach kan ons t ook schelen we gaan gewoon gezellig haha. Komen we even later langs een stukje moderne kunst maar nog leuker was de postbus waar of je een wens in kon doen voor de kerstman. Deze stond voor het huisje waarop de kerstman ook zijn spreekuurtje hield.

De straten en burgerlijke ruimtes van Sydney getuigen van WOI Je vindt heel monumenten in de stad ter herdenking aan.

Cenotaaf

De naturalistische bronzen schildwachten die de 20-ton granieten Sydney Cenotaph op Martin Place flankeren, werden gemodelleerd naar 2 militairen uit de Eerste Wereldoorlog, soldaat William P Derby (1870-1936) en de leidende seinwachter John William Varcoe (1897-1948) Het 'lege graf' geeft Sydneysiders een plek om geliefden te herdenken, die op begraafplaatsen aan de andere kant van de wereld liggen of vermist zijn zonder graf.

De Anzac Day

Dageraaddienst, is een ritueel dat nu in heel Australië en Nieuw-Zeeland wordt waargenomen, begon hier. In de vroege uren van Anzac Day in 1927, zag een kleine groep teruggekeerde soldaten hun weg naar huis van een Anzac Day Eve-functie, een oudere vrouw bloemen bij de cenotaf plaatsen. Ze bogen hun hoofd naast haar en besloten elk jaar samen te komen voor een dageraaddienst.

 

 Rabbitwoman and Dogman on a Vespa

Deze bronzen Gillie en Marc  sculptuur getiteld "Samen waren ze een gouden stel", vind je op George Street ter hoogte van perceelnummer 264, (september 2023). De beschrijving van de kunstenaar op het standbeeld is "Rabbitwoman neemt de leiding op de fiets terwijl Dogman gezellig in de zijspan naast haar plaatsneemt, erop vertrouwend dat ze hem naar ergens ongelooflijks zal brengen". Gillie en Marc staan bekend om hun opname van Rabbitwoman, Dogman, koffiekopjes en de Vespa. Dit brons heeft ze allemaal op 1 plek. Dus als je door Sydney loopt zo als wij, kom dan langs om Rabbitwoman en Dogman gedag te zeggen op George St. En als je geïnteresseerd bent in waar ze hun koffie hebben, is er een klein café achter hen. Of je stapt op de duozit en knipt even een fotootje. We lopen verder en komen aan bij de pub waar Linda ons op wacht nog een stel die net als wij eigenlijk in de buurt van hotel wilden blijven was er. We hebben gezellig samen gegeten in de oudste pub van Sydney. K~ijk goed het staat naast het politiebureau. Het was gezellig en lekker! Nu aan t eind van de reis kan ik zeggen hier heb ik de lekkerste zalm heb gegeten van de hele reis. Onder nog wat info over deze pub.

 

Fortune of War

137 George St, The Rocks NSW 2000, is "Sydney's oudste pub, sinds 1828" Dit is het oudste openbare hotel met een continue vergunning in Sydney. 

Geschiedenis

The Fortune of War werd oorspronkelijk gebouwd in 1828 door voormalig veroordeelde Samuel Terry, die later bekend werd als de "Botany Bay Rothschild" vanwege zijn scherpzinnige zakelijke transacties. Samuel Terry arriveerde in Australië in 1800 nadat hij was veroordeeld voor de diefstal en transport van 400 kousen voor 7 jaar. Na zijn veroordeling verhuisde Terry van Parramatta naar Sydney, werd herbergier en ontving 1 van de 20 drankvergunningen die werden verleend toen ze in 1810 werden ingeperkt. Tooth & Co, de brouwerij die sinds 1835 in Sydney actief is, herbouwde het Fortune of War Hotel in 1921.

Het wordt al meer dan 188 jaar gebruikt als een openbaar huis.

Officiële feestdag in Australië en Nieuw Zeeland

The Fortune of War heeft een langdurige reputatie als een populaire "eerste en laatste stop aan wal" voor matrozen en de troepen van de Australische strijdkrachten die het 'fortuin van de oorlog' zouden ervaren toen ze Sydney Cove verlaten om hun land te verdedigen. Leden van de 2e Bergbatterij ontmoeten elkaar sinds 1948 elke Anzac-dag (zie boven) in The Fortune of War. De eenheid werd opgericht in 1942 en diende vanaf 1943 in Papoea-Nieuw-Guinea. Na het staken van de vijandelijkheden in het gebied werden ze met de Britse bezettingsmacht naar Japan gestuurd en dienden ze later in Vietnam en Maleisië. The Fortune of War werd voorgesteld als ontmoetingsplaats na elke Anzac Day-mars door een batterijveteraan die in dienst was van de Maritime Services Board aan de overkant van het hotel. Hoewel het grootste deel van de batterij niet meer bij ons is, blijft The Fortune of War een ontmoetingsplaats voor Anzac Day voor veel veteranen en andere Australiërs op een van de belangrijkste dagen van het land.

Dan lopen wie richting ons hotel en zie daar alweer een oorlogsmonument;

Royal Australian Regiment Memorial

Het gedenkteken is een gebogen zandstenen muur, met verschillende bronzen bas-reliëffiguren aan de voorkant. De figuren vertegenwoordigen leden van de bataljons van het Royal Australian Regiment (RAR) die sinds WOII hebben gediend in conflicten en vredesmissies. Voor de muur is een ondiep zwembad en een groot verhard gebied, waar herdenkingsdiensten plaatsvinden. Aan de achterkant van de muur zijn talrijke bronzen plaques bevestigd, met inscripties en toewijdingen aan bepaalde bataljons van de RAR. Ze zijn in de loop van de tijd aan de muur toegevoegd, sinds de bouw in het midden van de jaren '70. Het gedenkteken is gemaakt door kunstenaar en veteraan Dennis Adams uit Sydney. Het werd onthuld op 8 december 1976.

We komen weer op het plein waar de kerstman zijn spreekuur hield en zie de grote boom is grandioos mooi verlicht. Het laatste deel van de weg liepen we onder een verlichte sterrenhemel met gezellige kerstmuziek. Eenmaal thuis eens kijken hoeveel we gelopen hebben nou echt een behoorlijk stuk haha. Dan nu naar bed want morgen weer vroeg op we gaan naar

 

de Bleu Mountains