Auckland de toegangspoort tot New-Zealand
In de metropool Auckland wonen ruim 1½ miljoen inwoners, wat neerkomt op ongeveer 30% van de totale Nieuw-Zeelandse bevolking. De inwoners vormen een bonte mix van nationaliteiten die afkomstig zijn uit vele windstreken in de wereld. De eerste bewoners waren de Maori die op de plaats waar nu Auckland ligt een 'Pa' (een versterkte nederzetting) bouwden op de toppen van de hier gelegen uitgedoofde vulkanen.
Na de komst van de Brit Hobson werd Auckland de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Door de komst van regerings-functionarissen, winkeliers en arbeiders groeide de stad snel. Maar na 25 jaar verhuisde de regering naar Wellington, dat de nieuwe hoofdstad werd.
Qua oppervlakte is het de grootste stad van Nieuw-Zeeland, ⅓ van alle Kiwi's woont in deze stad op het Noordereiland. Toch is het eerder een uit de kluiten gewassen dorp dat nog steeds volop groeit. Alleen in het zakencentrum vind je hoogbouw in de vorm van glanzende kantoorflats van beton, glas en marmerachtig steen. Niet iedereen is gecharmeerd van deze fantasieloze gebouwen maar de schitterende havens die het centrum omgeven maken veel goed. De stad ligt namelijk op de glooiingen van de landengte tussen de Pacific Ocean en de Tasmanzee en is gebouwd op 50 eilandjes en gedoofde vulkanen en is 1 van de mooiste havensteden ter wereld. Het lopen door Auckland vraagt heel veel van je uithoudingsvermogen Het is behoorlijk veel klimmen.
Vandaag 21 december vertrekken we midden in de nacht naar de luchthaven van Sydney. En als ik dat zeg bedoel ik dat ook echt zo om 02;15 liep de wekker af even gauw douchen en aankleden kopje koffie en dan met de koffers naar beneden.
Gister hadden we nog wel even extra info gekregen betreffende de vlucht;
Nog even mbt tot de bagage. Nieuw-Zeeland is heel streng wat de invoer van dierlijke producten, zaden en fruit betreft. Zorgt u er svp voor dat u dit niet meeneemt. Uiteraard is kleding gemaakt van dierenhuid geen probleem. Ook mueslirepen, etc. niet. Maar neem geen appels, etc. mee. Ook evt. stenen, schelpen, etc. ergens in Australië opgeraapt… laat dit achter. (helaas geen zand en geen steentjes dit keer) U riskeert echt een boete of erger. Mocht u aan de grens twijfelen of u iets mee het land in mag nemen, bespreek dit met de douanebeambte. Dan is het vaak geen probleem, tenzij het dus verse producten zijn
In de lobby aangekomen stonden al een paar duffe koppies Gezamenlijk wachten we op[ de anderen en dan naar de bus. Uitkijken geblazen want het nachtleven is nog in volle gang en een paar hadden het nodig gevonden om wat restanten op de stoep achter te laten Ja als je dat aan je schoenen krijgt, word je daar niet echt vrolijk van wat een stank!! Enfin we zin weer allemaal netjes op tijd de reis kan beginnen Natuurlijk is er weer een fooitje voor de chauffeur die ons netjes door de stad heeft geloosd. We zijn keurig op tijd Ons vliegtuig met vluchternummer QF141, vertrekt om 07:05 uur. Aan boord krijgen we een kleine versnapering en iets te drinken.
Om 12;30 uur, landen we in Auckland. De meeste internationale vluchten komen aan op het internationale vliegveld dat ongeveer 20 km ten zuiden van het centrum van Auckland ligt. Eenmaal uit t vliegtuig komen we bij het pad waarlangs we ons naar de douane/uitgang begeven. Heeft toch wel iets om onder die welkomstboog door te lopen luisterend naar de Maori-klanken. Verklaring van het bord naast de boog er maar even bijgezet;
Tainui verwelkomt samen met de mensen van Aotearoa alle bezoekers
En biedt een gebed aan dat plezier, verlichting, vriendschappen en een veilige reis uw constante metgezellen zijn, altijd
NAU MAI! HAERE MAT! Welkom! Welkom Welkom!
We gaan op weg naar ons hotel en ja natuurlijk zien wie dan weer van alles langs de weg. Ook hier weer enorme silo's en ja veel havenactiviteiten. Wat dacht je van de brug die was wel heel apart.
Māngere bridge renamed by mana whenua
Een nieuwe wandel- en fietspad van $ 38 miljoen over de haven van Manukau, is een verbinding tussen de buitenwijken Onehunga en Māngere en is Ngā Hau Māngere genoemd door mana whenua, wat de "zachte luie wind" betekent.
De oude Māngere-brug, die de 2 wijken met elkaar verbond, was meer dan 100 jaar oud en werd eind 2018 voorgoed gesloten vanwege veiligheidsproblemen.
Het werk aan het project begon eind 2019, maar kwam tot stilstand tijdens de lockdown van alarmniveau 4 in 2020. Alf Filipaina, raadslid van de wijk Auckland Manukau, zei dat de nieuwe brug al lang op zich laat wachten, maar dat het een belangrijk project was voor zowel Māngere als Onehunga. Het zou niet alleen veiliger zijn, maar het zou ook de toegang voor fietsers en voetgangers in de twee buitenwijken verbeteren, zei hij.
De 260 m lange brug heeft een elegant, gebogen ontwerp met een opzettelijk breed dek (varierend tussen de 8 en 12 m), waardoor wandelaars en fietsers veilig kunnen reizen en de pauzeplaatsen bieden de mogelijkheid om van de omliggende haven en het landschap te genieten.
Ondanks de tegenslagen in de bouw als gevolg van Covid-19 lag alles op schema voor de officiële openbare opening was op 27 augustus 2022 om 12.00 uur.
Nau mai, haere mai, welkom
Bastion Point
is vernoemd naar Bastion Rock / Tokapurewha (de rots van de zwarte mossel), een kenmerkende fortachtige ontsluiting die hier voor de kust stond tot de jaren 1920, toen het werd gesloopt tijdens de vorming van Tamaki Driv. Kanonnen bewaakten de ingang van de Waitemata-haven, net als andere vestingwerken op Takuranga / Mt Victoria en Maungauika / North Head bij Devonport aan de North Shore.
Dit was ooit de locatie van 2 enorme pa-systemen (versterkte dorpen), Kohimaramara wat 'het verzamelen van de fragmenten' betekent (van de waka/kano's die hier zijn uitgehouwen) en Tokapurewha.
Deze pa waren de 1ste die werden overspoeld tijdens de verovering van Tamaki door de Ngãti Whãtua-substammen van Kaipara rond 1745. De naam Kohimaramara werd ingekort en geplaatst boven de huidige buitenwijk Kohimarama, een gebied dat oorspronkelijk bekend stond als Pipimea. Kanonnen toen bewaakten de ingang van de Waitemata-haven, net als andere vestingwerken op Takuranga / Mt Victoria en Maungauika / North Head bij Devonport aan de North Shore
Deze pa waren de 1ste die werden overspoeld tijdens de verovering van Tamaki door de Ngãti Whãtua-substammen van Kaipara rond 1745.
Hierboven vond de bezetting van Bastion Point plaats in 1977-1978. Het volgde op een aankondiging van de regering dat het van plan was het resterende land in Bastion Point te ontwikkelen als een woningbouwproject met een hoog inkomen. Ngäti Whätua en demonstranten brachten 506 dagen door op het land en dwongen de regering tot actie.
Michael Joseph
Dit is nu de plaats van het gedenkteken voor Michael Joseph Savage (1872 - 1940), de eerste Labour-premier van dit land, herinnerd door een hoge obelisk, verzonken zwembad en tuinen.
In de jaren 1930 zocht Mäori remedie via Michael Joseph Savage, de toenmalige premier van de Labour-regering.
Met de steun van Mãori ging Labour voor het eerst het parlement binnen en begon een langdurige onderhandeling.
Takaparawhau werd teruggegeven aan Mäori-bezit en blijft het huis van Ngãti Whãtua.
Michael Joseph Savage 1872-1040 Hij hield van zijn medemannen Dit monument is opgericht in het Nieuw-Zeelandse arbeidsgedeelte ter nagedachtenis aan
Michael Joseph Savage
First Labour Frimeministek
Een schitterend mooi stukje zo aan het water Welke kant je ook opkeek het was wijds en vooral genieten.
Dan gaan we nu langs het water naar Auckland centrum en ook dit is een geweldige rit zoals je ziet.
Auckland Museum
Dit vertelt het verhaal van Nieuw-Zeeland, zijn plaats in de Stille Oceaan en zijn mensen. Het heeft vooraanstaande Māori- en Pacific-collecties, belangrijke natuurhistorische bronnen en belangrijke sociale en militaire geschiedeniscollecties; een must-see attractie. Tekst boven de ingang;
MCMXIV MCMX VIL
De hele aarde is het graf van beroemde mannen ze worden niet alleen gedacht door kolommen en inscripties in hun eigen land maar ook in het buitenland, door gedenktekens graven niet op steen maar in de harten van de mannen.
Naast het museum is een groot grasveld en daar wordt druk gesport met toeschouwers zoals je ziet lekker met een zak popcorn in de schaduw van de boom haha. dan gaan wie richting centrum ook hier wordt aan de weg gewerkt en het einde wordt ook aangegeven haha.
We rijden langs het Silopark waar een grote speeltuin voor de kids is.
Even door de wijk Panell en dan komen we langs een beeldhouwwerk naast de Symond St Cemetery, Richard Gross.
Karangahape Rocks
ook wel bekend als de Karangahape Road Fountain, is een openbaar beeldhouwwerk gelegen in Pigeon Park aan Karangahape Road, gemaakt door de Nieuw-Zeelandse beeldhouwer Greer Twiss als zijn eerste grootschalige openbare opdracht. Het materiaal is;Brons, staal, betonfundering. De sculptuur, voorheen een werkende fontein, toont 3 bronzen bolvormen en 2 zittende figuren. Het stuk, dat in 1969 werd geplaatst, is 1 van de vroegste hedendaagse openbare sculpturen in Auckland.
Dan rijden we langs een kerk;
The Holy Trinity Cathedral
is een Anglicaanse kathedraal gelegen in Parnell, een residentiële buitenwijk van Auckland. Het is de 'moederkerk' van het Anglicaanse bisdom Auckland en de zetel van de bisschop van Auckland. Het huidige hoofdgebouw van de kerk werd in 1973 ingewijd. Modern in historische termen, de Holy Trinity Cathedral Auckland is 's werelds enige voorbeeld van Pacific Gothic architecturale stijl. Unieke glas-in-loodramen, indrukwekkende koorakoestiek en culturele optredens trekken bezoekers naar deze actieve plaats van aanbidding en leren in het hart van Parnell, de oudste buurt van Auckland.
Dan komen we langs een gebouw wat half in de grond lijkt gezakt
De sculpturale installatie in Western Park op Ponsonby Road heet TIP.
De werken zijn geïnspireerd op het veranderende gezicht van het stedelijke landschap van Auckland. Elk van de 3 sculpturen (en de interieurs binnen sculpturen 1 en 2) zijn gebaseerd op gebouwen in Auckland die in de jaren tachtig zijn gesloopt.
Wij hebben er dus 1 van gezien.
Dan rijden we langs een zaak, waar of je alle mogelijke onderdelen voor je jacht kunt kopen. Zullen we dan ook nog maar even langs de jachthaven rijden? Om je lekker te maken haha
even een kijkje in de haven. De baai waaraan Auckland ligt heet Waitemata Harbour (ook wel Auckland Harbour genoemd). De baai is ca. 178 km² groot en verbindt de stad met de Golf van Hauraki en de Stille Oceaan. De naam komt uit de Maori-taal, Wai te Mataa. De ingang van de baai is aan de oostzijde, tussen North Head en Bastion Point. De noordelijke oever van de haven wordt gevormd door North Shore City. Andere plaatsen langs de baai zijn Birkenhead, Northcote en Devonport.
Nou dat was hem dan en zo komen we bij ons het Neust Stadium Hotel and Appartements aan en je ziet het is nog 4 nachtjes slapen en dan is het kerstmis Bed was prima trouwens.
Om 18:00 uur lopen we gezellig met hen die willen naar weer een leuke plek voor het diner aan de haven.
Aangepaste straat
“The Pink Painter werd gecontracteerd om een snelle en efficiënte klus te leveren aan een monumentaal gebouw in het Britomart-district. Het team werkte ijverig om te voldoen aan de hoge normen en strakke planning die vereist zijn voor dit historisch en architectonisch belangrijke project, en zorgde ervoor dat de esthetiek van het gebouw een aanvulling vormde op het rijke erfgoed van het Britomart-district.”
Dan komen we op het grote plein dat eindigt bij de haven ook hier staat weer een enorm grote kerstboom. Op dit plein staat een standbeeld en je ziet ook hier gaat de oorlog in Israël niet ongezien voorbij Ik wilde de tekst eraf halen maar het hoort wel bij deze tijd.
Māori figuur in een Kaitaka mantel (1964-1966)
Artiest: Molly Macalister Locatie: Quay Street
Achtergrond: dit revolutionaire stuk openbare kunst, gemaakt 52 jaar geleden, omvat de mere, een symbool van vrede dat de veranderende houding van de jaren '60 aantoonde. Veelbetekenend is dat het de eerste openbare sculptuur in Nieuw-Zeeland was die in opdracht van een vrouwelijke kunstenaar werd gemaakt.
Dit staat recht tegenover het mooie pand aan de haven
Downtown Terminal
dat ook de naam Auckland Ferry Terminal draagt, is herkenbaar aan zijn kenmerkende geel-bruine kleur het gebouw is ontworpen in Edwardiaanse barokke stijl. De veerbootterminal dient voornamelijk om het centrum van Auckland te verbinden met de prominente buitenwijken in North Shore, zoals Devonport, West Auckland, South Auckland en enkele van de omliggende eilanden in de Golf. Bezoekers die tussen deze locaties reizen, zullen vrijwel zeker gebruik maken van de Downtown Terminal. Sinds 1982 is het gebouw geclassificeerd als een erfgoedsite van categorie I. Een deel van de nieuwere architectuur aan het interieur en de veerbootpier is ontworpen om de geboorte van een schip op te roepen.
Nog even een blik op de haven en dan gaan we lekker eten.
Je ziet ons buikje is weer goed gevuld het was weer smullen Dan gaan we weer rustig op huis aan.
Sky Tower
Ook de Sky Tower van Auckland is net als de Sydney Tower Eye, een uitkijk- en telecommunicatietoren en domineert al 20 jaar de skyline van Auckland. De reusachtige toren behoort tot de hoogste gebouwen van het zuidelijk halfrond en meet in totaal 328 meter. Vanaf de grond is de Sky Tower al behoorlijk indrukwekkend, maar eenmaal in het bovenste topje word je pas echt verbluft door haar grootsheid. Op de 51ste verdieping 186m boven straatniveau, zit een observatieplatform vanwaar je op een heldere dag zo'n 80 km ver kan kijken. Het bovenste deel van de toren bestaat uit horeca en heeft een draaiend restaurant dat in 1 uur een ronde van 360 graden kan maken. SkyBar is de hoogste bar van Nieuw-Zeeland.
Spot belangrijke bezienswaardigheden, de 53 vulkanen en andere historische locaties in het grotere Tāmaki Makaurau-gebied. Durfals kunnen ervoor kiezen om de lift over te slaan en vanaf het observatieplatform naar beneden springen bij de SkyJump.
Je hebt m al diverse malen voorbij zien komen. Ja ik vergeleek hem ook me de Sydney Tower Eye hier de omschrijving En zoals je ziet is hij in de avond ook verlicht.
En dan komen we weer langs de zeppelin zoals wij hem oneerbiedig noemden hij is verlicht nu dus heb is ze even samen gevoegd.
KZ1 Team New Zealand America's Cup Yacht.
Vind je op Te Werk Bridge. De KZ 1, bedacht in een hotelkamer in het Ritz Carlton, Washington DC op 12 juli 1987, Het is een 27,4 m monohull jacht ontworpen als de uitdagende boot voor de America's Cup van 1988.
Met slechts 10 maanden beschikbaar tussen Bruce Farr's 1ste schets van de KZ 1 in die hotelkamer en de eigenlijke race, was er geen tijd voor revolutionaire ontwerpen of tanktests. Bruce Farr en Russ Bowler gebruikten hun opgebouwde kennis om de grenzen te verleggen van wat ze al wisten dat mogelijk was van hun enorm succesvolle KZ 7 'Plastic Fantastic'-ontwerp. Structuur
De KZ 1 romp bestond uit een Nomex honingraat bedekt met een wafeldunne huid van T800 koolstofvezel. Met een dikte van slechts 35 mm had het een extra legeringsframe nodig om de opgelegde belastingen te dragen. De secties waren erg dun, met sommige delen van de mast zo smal als 3 mm. De KZ 7-evolutie een stap vooruit nemend, had ook veel wereldprimeurs - een mast van 46,79 m hoog uitsluitend gemaakt van composietmaterialen en een kiel van 6,40 m bevestigd aan een boot met een balk van 4,27m.
De daadwerkelijke constructie duurde 24 weken onder zware beveiliging, om concurrentieredenen. Het jacht was 2 x zo lang, 3 x het volume en 1½ x het oppervlak van KZ 7, maar had een bijna identiek gewicht.
Erfgoed erkenning
Dit item van het ingenieurserfgoed van Nieuw-Zeeland werd erkend als onderdeel van het IPENZ-project "Engineering to 1990" dat de instelling organiseerde om het 100jarig jaar van het land in 1990 te vieren. Er werd een plaquette onthuld om de betekenis van dit jacht te markeren als onderdeel van de ontwikkeling van de natie.
Toen Craw in 2007 stierf, werd zijn familie verantwoordelijk voor de collectie, die wordt beheerd door Richard Easton (2013). Een team van vrijwilligers onderhoudt en herstelt verzamelobjecten.
Dan lopen wie via het plein weer terug en je ziet dat het er best gezellig uitziet die kerstboomverlichting draait de hele avond dat hebben wel ook diverse malen in Australië gezien.