AUSTRALIE & NEW ZEALAND
08 DECEMBER 2024 t/m 03 JANUARI 2025
Melbourne The Great Ocean Road Grampians NP Adelaide
Down Under is de populaire bijnaam voor Australië, vergelijkbaar met de bijnaam van de Nieuwe Wereld voor het Westelijk Halfrond. De term Down Under is een spreektaal en verwijst naar Australië en Nieuw-Zeeland. Het komt voort uit het feit dat deze 2 landen zich op het zuidelijk halfrond bevinden, 'onder' veel andere landen op de wereldbol.
Australië
Het immense Australië het land van contrasten, is enorm veelzijdig en heeft voor iedereen wat te bieden. De grote diversiteit aan landschappen, maakt reizen door Australië zeer afwisselend. Van de blauwste zee met haar zachte witte zandstranden naar ondoordringbare groene jungles en van overweldigende kale rode vlaktes, met de reusachtige heilige rots Uluru, tot aan de metropolen met bruisend stadsleven.
Down Under' is een geuzennaam geworden voor Australië. Het land werd ontdekt door de Nederlanders in 1605, maar in 1778 gekoloniseerd door de Engelsen.
Een klein stukje achtergrondinformatie over Australië
De eerste bewoners van Australië hebben zich hier meer dan 43.000 jaar geleden gevestigd. Zij stammen oorspronkelijk uit Azië en kwamen in 3 immigratiegolven via Nieuw-Guinea naar Australië.
Destijds waren Australië, Nieuw-Guinea en Azië nog door een keten van kleine eilandjes met elkaar verbonden. Met het smelten van het ijs, na de ijstijden, raakten de Aboriginals opgesloten op het Australische continent.
De Aboriginal gemeenschap bestond in de oertijd uit ongeveer 600 stammen, er waren waarschijnlijk 200 verschillende talen. Ze leefden van de jacht, de visvangst, het houden van kleine dieren en van het verzamelen van vruchten. De Aboriginals waren echte nomaden, ze hadden geen vaste woonplaatsen. Hutten bouwden ze zelden, slechts in het zuiden als bescherming tegen de kou en in het noorden als beschutting tegen zware regenval.
De Aboriginals hadden een niet-materiële cultuur. Dat kwam enerzijds voort uit hun nomadische levensstijl, waarbij het meevoeren van veel bezittingen voornamelijk lastig was maar werd anderzijds ingegeven door hun levensbeschouwing (de aarde is goed zoals ze is, aan haar hoeft niets te worden toegevoegd).
Mythische voorvaderen hadden in de "Dreamtime" de wereld met alle dieren en planten geschapen en regels opgesteld volgens welke men moest leven. De stammen hadden onderling contact, men was (in grensgebieden) meertalig, trouwde onder elkaar en geschillen werden tijdens vergaderingen (corroborees) opgelost.
Aboriginals hadden sporadisch contact met de buitenwereld, hooguit met de Papua's van Nieuw-Guinea of Maleisische vissers aan de noordkust. Dat veranderde echter met de komst van de eerste Europeanen.
Er was lange tijd gespeculeerd over een terra australis incognita, een landmassa op het zuidelijk halfrond, die de wereld in evenwicht hield. De eerste Europese ontdekkingsreiziger die Australië zag was Fernáo de Magalháes, aan het begin van de 16de eeuw op zijn reis naar Timor. Een andere Europeaan, Luis Vaez de Torres, zeilde in de 16e eeuw tussen Australië en Nieuw-Guinea door. Het was de Hollander Willem Janszoon met het schip Duyfken die in 1606 als eerste Europeaan in het noorden van Australië (Cape York) voet aan land zette.
Cultuur
Opeenvolgende migratiegolven hebben de ontwikkeling van een rijke multiculturele samenleving gevormd en beïnvloed . Australië is een land met een meerderheid aan migranten
In Australië heb je veel diversiteit. De meeste mensen zijn christelijk, maar daarnaast heb je ook genoeg joden, moslims en boeddhisten. Omdat de meeste mensen immigranten zijn, zorgt dit bij de bewoners van Australië wel voor een gevoel van eenheid. De cultuur is voornamelijk van westerse oorsprong en is afgeleid van Britse, inheemse- en migrantencomponenten.
De inwoners zijn er trots op dat ze zich Australiër mogen noemen.
Typisch Australisch:
De taal - hoe korter, hoe beter! De taal is net zo uniek als het land zelf. Het bestaat uit opmerkelijke woorden, een vleugje humor en vooral veel afkortingen. Het laatste zijn de Aussies (daar gaan we al) het beste in. Australië wordt ingekort naar Straya (spreek uit als: stree-ja), Aus of Oz.
Regeringsvorm
Het Gemenebest van Australië is naast een federale parlementaire democratie ook een constitutioneel koninkrijk (een Commonwealth realm) met als staatshoofd Charles III met de titel King of Australia (koning van Australië). Parlementsleden vertegenwoordigen een kiesdistrict volgens het systeem van de alternative vote.
De huidige premier is Anthony Albanese
Het tijdsverschil tussen Nederland en Australië
Dit tijdsverschil tussen Nederland en Australië is lastig te bepalen aangezien het land is onderverdeeld in 3 tijdszones
– Australisch Hoofdstedelijk Territorium, Nieuw-Zuid-wales: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd).
– Noordelijk Territorium: 8,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd).
– Queensland: 9 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd).
– Tasmanië: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd).
– Victoria: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd).
– West-Australië: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd).
– Zuid-Australië: 9,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd).
De Australische vlag
Deze is donkerblauw en bevat de Union Flag in een kanton links bovenin. Bovendien bevat de vlag een grote zevenarmige Ster van het Gemenebest onder het kanton. De resterende helft van de vlag van Australië bevat witte sterren in variërende grootte. Deze sterren vertegenwoordigen het Zuiderkruis en symboliseren de verschillende staten en territoria van Australië en benadrukken de eenheid van het land.
De Union Flag (vlag van het Verenigd Koninkrijk) op de Australische vlag werd gebruikt om verschillende kolonies van de Britten te symboliseren en om de geschiedenis van de Britse nederzetting in Australië te erkennen.
Munteenheid Australië
De officiële munteenheid die in Australië gebruikt wordt is de Australische dollar (AUD). Het symbool hiervoor is $. Soms wordt dit symbool gebruikt als A$ of AU$ om te laten zien dat we te maken hebben met Australische dollars. Behalve in Australië, is dit ook een munteenheid waar mee je in Kiribati, Tuvalu en Nauru kunt betalen. Het is interessant om te weten hoeveel een Australische Dollar waard is in euro’s op het moment van onze reis. December 2024 was €1,00 1,66 AUD waard.
Je kunt de Australische dollar verdelen in 100 cent. Als je op vakantie gaat naar Australië, is het aan te raden om een creditcard aan te schaffen. Op deze manier kun je een stuk gemakkelijker betalen bij een hotel, restaurant.
De barbecue
is belangrijk voor iedere rechtgeaarde Australiër. Het is een traditie: in de zomer komen vrienden en familie bij elkaar om te barbecueën. Iedereen neemt iets te eten en te drinken mee.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.
Klimaat en natuur in Australië
Door zijn enorme geografische omvang kent Australië verschillende klimaatzones en is het weer in Australië per regio anders. Zo heeft het droge binnenland een woestijnklimaat. Hier is het overdag snikheet, maar 's nachts kan het koud zijn. Het zuiden heeft een meer gematigd klimaat, met warme zomers en zachte winters. In het tropische noorden zijn er 2 verschillende seizoenen, het droge seizoen en het regenseizoen.
In het tropische noorden heerst het hele jaar door een vochtig, warm klimaat. Tijdens het regenseizoen regent het iedere dag flink, al duren de buien vaak kort. De temperatuur stijgt tot boven de 30 graden tijdens het regenseizoen. Het kan flink stormen en tropische orkanen trekken over het gebied.
In de Outback regent het praktisch nooit. Omdat er nauwelijks wolken zijn in dit gebied, koelt het 's nachts erg af. In de zomer is het er heet: temperaturen van 40 graden zijn geen uitzondering. In de winter is het overdag ongeveer 22 graden Celsius. De natuur is overweldigend.
We gaan op reis!!
Op 08 december vertrekken wij om 12;30 uur van Schiphol naar Hong Kong. We vliegen met Cathay Pasific. In de vertrekhal
is een echte kerstfeest gecreëerd. En voor we het tuig instappen natuurlijk beginnen met een kopje koffie met appelgebak en om het af te maken een stevige dot slagroom ernaast haha. In het vliegtuig kunnen we het stijgen en dalen straks meekijken op het schermpje in de stoel voor ons is wel leuk. Op 09 december om 07:30 uur plaatselijke tijd landen wij dus op Hong Kong waar we tijd hebben om even iets te drinken en een beetje rond te lopen. Uiteraard gebruik maken van het toilet en zie die zijn hier weer leuk gedecoreerd. Heerlijk de benen strekken en alvast wat kennis te maken met een aantal van onze groepsgenoten.
Om 11;00 uur, gaan we de lucht in en plaatselijke tijd 23;00 uur komen we aan in Melbourne. Er ging in Hong Kong ook een grote groep Chinese passagiers mee met een beperking en ze bleven maar rond het bord hangen dus dan maar erbij op de foto haha. Bij aankomst op de luchthaven moesten we eerst met ons paspoort naar een zuil waar een soort van kopie uitgedraaid werd wat mogelijk aan ons Visum hing. Geen douane in hokjes alles gaat tegenwoordig digitaal Je krijgt dus ook geen stempel meer in het paspoort. Nou lekker zeiden wij eindelijk weer eens buiten Europa en nog niets terug te vinden in paspoort snik. Maar wie lopen door geen hond te zien Nou ja pech. Wel werden wij Ans en ik eruit gevist door de douane voor een controle maar dat was wel leuk hoor even informeren wat kom je doen waar kom je vandaan e.d. En toen mochten we weer verder. Op weg naar de uitgang. En jawel daar werden we opgewacht door de gids en nog iemand van de reisorganisatie. Ja 1x een misser (Bologna) denk je toch altijd weer stel...... We hebben lang staan wachten omdat er 1 reiziger zich niet meldde. Op een gegeven moment was het wel genoeg we gingen zonder die persoon naar de bus en naar ons hotel. De volgende morgen bleek dat de persoon ons niet gezien had en met een taxi naar het hotel was gereden.
In de vertrekhal van de luchthaven staat de sculptuur Icarus van de Zuid-Australische beeldhouwer John Dowie uit 1971.
En dan gaat de rondreis morgen echt beginnen. Onze reisleidster is Linda