Nieuw-Zeeland,

Haere Mai – Welkom in “Aotearoa”

 Australië Auckland Rotorua Wai-O-Tapu Thermal Wonderland Wellington Zuidereiland/Nelson Greymouth                  Franz Josef Glacier Queenstown

Het land bestaat uit ongeveer 600 eilanden, die op ongeveer 2000 km ten zuidoosten van Australië liggen. Hierdoor behoort het tot de meest geïsoleerd gelegen landen ter wereld. Het land, kent 2 hoofdeilanden:

  • Noordereiland (Te Ika-a-Māui) is met een totale oppervlakte van 113.729 km2 ongeveer een kwart kleiner. Hier wonen wel de meeste inwoners. Hier vind je de grootste steden Auckland en Wellington, dat de hoofdstad van het land is. 
  • Zuidereiland heet officieel Te Waipounamu, is de grootste landmassa binnen Nieuw-Zeeland. De totale oppervlakte van van het eiland bedraagt 150.437 km2. Hier is Christchurch de grootste stad. Qua inwoneraantal doet deze stad amper onder voor Wellington. 

De namen verwijzen naar de ligging van beide eilanden.

Het Noordereiland is iets warmer. Voor het Zuidereiland geldt: de meeste regen aan de westkant van de bergrug die zich in noordzuidelijke richting over het eiland uitstrekt. Kledingadvies;

Lichtgewicht, katoenen of linnen kleding. In de bergstreken en 's avonds kan het afkoelen, dus fleecetrui of vest mee. Een regenjas is gedurende het hele jaar handig om bij je te hebben.

Voor de meeste toeristen is Auckland de toegangspoort tot Nieuw Zeeland. Verhoudingsgewijs wonen er veel mensen in stedelijke gebieden: ongeveer 75% van de mensen woont in een stad. De Nieuw-Zeelandse steden doen het goed in lijstjes van de best leefbare steden ter wereld. 

 

Het land van de witte wolk

De naam, verwijst naar de wolkenformaties waarvan wordt aangenomen dat ze vroege Polynesische zeevaarders hebben geholpen het land te vinden in de mondelinge traditie van de Māori. 

De afstand Amsterdam naar de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington bedraagt maar zo'n 18.554 km hemelsbreed. Dat is bijna de helft van de totale omtrek van de Aarde. 

Rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol naar Nieuw-Zeeland zijn er niet. Je zult altijd met een overstap moeten vliegen. In de praktijk ben je gemiddeld 1½  tot 2 dagen onderweg, zeker als je het tijdsverschil meerekent.

 

Staatsvorm

Nieuw-Zeeland is sinds 1947 een zelfstandig land met een parlementaire monarchie. Daarvoor was het ruim  1½ eeuw lang een kolonie van de Britten. 20 Jaar later werd de Pond sterling vervangen door de NZ$ en werd het metrieke stelsel ingevoerd. Helemaal losgeweekt van de Britten is Nieuw-Zeeland niet. Het land is nog steeds onderdeel van het Gemenebest van Naties (een internationaal samenwerkingsverband dat vooral bestaat uit voormalige Britse koloniën).

Nieuw-Zeeland heeft een eigen parlement, maar heeft een monarch als staatshoofd. In dit geval gaat het om de koningin of koning van het Verenigd Koninkrijk. Die hier echter geen uitvoerende macht heeft

 

De geschiedenis van Nieuw-Zeeland  begon in 1840, met de ondertekening van het Verdrag van Waitangi (Bay of Islands, in het uiterste noorden van het Noordereiland).

Noordereiland

De rijke Maori cultuur is tegenwoordig in vele delen van het Noordereiland nog altijd te vinden.

Op basis van de vorm van het eiland, gaven de Maori’s het eiland de naam Te Ika A Maui (de Vissen van Maui). Maui is de naam van het mythische eiland waar de Maori volgens overlevering hun oorsprong vinden.

Het Noordereiland, wordt ook wel het land van de 4 seizoenen op 1 dag genoemd.

Het Zuidereiland

is door de 35 km brede Cook Strait gescheiden van het Noordereiland en is iets groter dan het Noordereiland maar toch woont hier slechts één derde van de totale bevolking van Nieuw-Zeeland.

De Maori naam voor het Zuidereiland is Te Wai-pounamu (jade water) of Te Waka A Maui (de kano van Maui).

Nieuw-Zeeland is verdeeld in 2 tijdzones.

Nieuw-Zeelandse standaardtijd (NZST) en Chatham-standaardtijd (CST).

Het Noorder- en Zuidereiland gebruiken NZST en de nabijgelegen Chathameilanden gebruiken CST. Tijdens de zomermaanden geldt de zomertijd en wordt de klok 1 uur vooruit gezet. De zomertijd geldt van de laatste zondag van september tot en met de 1ste zondag van april.

 

Natuur

Nieuw-Zeeland kent een enorme biodiversiteit. De isolatie van andere landmassa’s heeft ervoor gezorgd dat de natuur zich lang zonder invloeden van buitenaf heeft kunnen ontwikkelen. Pas op het moment dat de mens zich ging bemoeien met zijn leefomgeving, is er sprake van beïnvloeding van buitenaf. Hierdoor bestaan er in Nieuw-Zeeland dieren en plantensoorten die je elders niet of amper tegenkomt. Denk aan de kauri-boom die wel een paar duizend jaar oud kan worden en hoogtes kan bereiken van tientallen meters. Door houtkap is het aantal van deze enorme coniferen enorm afgenomen. 

Een diersoort die je direct koppelt aan Nieuw-Zeeland is de kiwi. Deze loopvogels kunnen door evolutie niet meer vliegen. Ze leven daardoor op land. Opvallende eigenschap is dat kiwi’s harder kunnen lopen dan mensen.

Om deze zo goed mogelijk te beschermen gelden strenge regels met betrekking tot de invoer van verse levensmiddelen, planten en dieren.

Het landschap is grotendeels heuvelachtig of bergachtig. 

Noordereiland

In het centrale deel van Noordereiland en met name in het geometrisch hart van het eiland, zie je vulkanische landschappen inclusief kratermeren, warmwaterbronnen en lavaplateaus die een eenheid vormen met de uitgestrekte akkers.

Het Zuidereiland

is heel bergachtig, maar toont minder uitingen van vulkanisme. Daartegenover heeft het Zuidereiland een aantal fraaie meren, de beste winterlandschappen en bestaat het zuidwesten uit fjorden. Vooral de plaatselijke flora en fauna profiteert van deze gunstige (dunbevolkte) omstandigheden. Op het Zuidereiland bevindt zich Mount Cook, met 3.754 m de hoogste berg van heel Oceanië.  In het noordelijk gelegen Abel Tasman National Park zijn er gouden stranden, terwijl de westelijke kust o.a. gletsjers en fjorden omvat.

 

Bevolking

De samenleving is multicultureel. Van de ongeveer 3,7 miljoen Kiwi’s is het grootste deel van Engelse origine, 12% van de totale bevolking is Maori. Deze groep leeft in een bijzondere verhouding met de natuur. De voorouders van de Maori’s kwamen meer dan 100 jaar geleden vanuit Polynesische eilanden en vooral op het Noordereiland is de cultuur zeer sterk vertegenwoordigd. De Maori’s zijn uiterst gastvriendelijk en bieden maar al te graag een inzicht in de fascinerende cultuur. 

 

De Vlag

De Nieuw-Zeelandse vlag is een blauw veld met in de linkerbovenhoek de vlag van Verenigd Koninkrijk.

Rechts van deze vlag vind je 4 rode, wit omrande sterren. 

De 4 sterren staan symbool voor het Zuiderkruis, een sterrenbeeld. 

De Union Flag is op de vlag geplaatst omdat het de erfenis van het Gemenebest van Nieuw-Zeeland symboliseert.

De vlag van het Verenigde Koninkrijk staat symbool voor de erfenis van het Gemenebest van Nieuw-Zeeland.

De vlaggen lijken op elkaar doordat ze dezelfde opmaak hebben, het enige verschil is de verdeling van de sterren, de Nieuw-Zeelandse vlag heeft alleen aan de rechter kant sterren waar de Australische vlag ook links onder nog een ster heeft afgebeeld .

 

 

 

De varen

is de afgelopen 100 jaar een onderscheidend symbool van Nieuw-Zeeland geweest. Sterk en eenvoudig, het vertegenwoordigt onze uniciteit als Aotearoa Nieuw-Zeeland en de zwart-witte kleuren tonen onze 'yin en yang', met de zacht gebogen rug van de frond die ons allemaal samenbindt als een jonge, onafhankelijke en trotse natie. Krediet voor de varen gaat naar The New Zealand Way Limited.

Een leuk weetje;

Abel Tasman ontdekte Nieuw Zeeland maar werd niet vrienddelijk ontvangen en verliet het land. Hij was niet de 1ste ontdekker van Nieuw-Zeeland. Hij was wel de 1ste Europese ontdekker in 1642.

Het was de Brit James Cook,geboren in 1728 in Engeland die in 1769 tijdens zijn reis rond de wereld New Zealand voor Engeland opeiste en kolonialiseerde. Hij begon handel te drijven met de Maori's. 

Eeuwen daarvoor, naar schatting ergens in de 13e eeuw, waren het de Maori’s die de 1ste bewoners van Nieuw-Zeeland werden. Tot dan toe waren de eilanden die nu samen Nieuw-Zeeland vormen nog onbewoond. Men vermoedt dat de Polynesiërs, die we tegenwoordig Maori’s noemen, al rond 925 bezocht werd door Kupe, een Polynesische zeevaarder die van het eiland Hawaiki afkomstig geweest zou zijn.

Wij blanken zijn Paka en de inwoners van New Zealand zijn Kiwi's

 

 

 

De hotels en de kamers waren prima! Allen waren voorzien van thee en koffie faciliteiten ook chocolade was een mogelijkheid en bij een enkeling konden we ook koffie zetten met een cafetière.

De talen van Nieuw-Zeeland: Engels en Maori

Sinds 1987 is Maori een van de 2 officiële talen van Nieuw-Zeeland alles staat dus ook zo op info borden e.d.

Een woordje van de lokale taal spreken is in Nieuw-Zeeland gelukkig niet zo moeilijk.  Ondanks dat 23% van de bevolking Maori spreekt, kun je ook met hen in het Engels communiceren. Uiteraard vinden zij het wel leuk als je hen verrast met een woordje Maori. Als je het leuk vindt: 

Kia ora - Hallo

Kia ora tātou - Hallo allemaal

Nau mai, haere mai - Welkom

Kei te pēhea koe? - Hoe gaat het?

Kei te pai - Goed

Ka kite anō - Tot ziens

alle openbare bibliotheken in Nieuw-Zeeland hebben gratis wifi

 Auckland