De metropool Madrid.
Madrid is de hoofdstad van Spanje, ligt centraal op het Iberisch schiereiland en behoort tot de grootste steden van Europa. In totaal wonen er ruim 3 miljoen mensen in de stad en meer dan 6 miljoen mensen in de metropool. Vanwege het historische karakter, de vele culturele evenementen en de zeer aangename sfeer behoort Madrid tot de topbestemmingen binnen Spanje. Het is een schone, veilige en aangename stad waar de soms kille zakelijke sfeer op heel veel plekken afgewisseld wordt met leuke pleinen, straten e.d. Je vindt hier heel veel bezienswaardigheden. Al op voorhand we gaan ze niet allemaal zien!
De doorgaande wegen zijn erg druk, maar goed georganiseerd. Er zijn veel verkeerslichten met oversteekplaatsen en het metro systeem werkt erg goed. Daarnaast zijn er in het centrum van de stad veel plekken autovrij of autoluw. Dit geeft je als toerist voldoende gelegenheid om in je eigen tempo de stad te leren kennen. De stad Madrid is door de jaren heen behoorlijk buiten de stadsgrenzen gegroeid. Er zijn heel veel wijken rondom het centrum en ver daarbuiten te vinden, die elk hun eigen kenmerken, populariteit en publiek hebben. Zij liggen allen op loopafstand van het centrum. Hier een paar voorbeelden
Plaza de Toros de las Ventas
Las Ventas is de grootste Madrileense arena voor stierenvechten met een diameter van 60 meter, een oppervlakte van 45.800 m² en ruim 25.000 zitplaatsen wordt het gezien als het mondiale centrum van stierenvechten. De arena stamt uit 1929 en is gebouwd in Neomudejar-stijl (moors). Hij staat in de wijk Salamanca in het oosten van de stad en is de grootste van heel Spanje en de op 2 na grootste van de hele wereld. Toen de arena gebouwd werd, heette deze wijk echter nog 'Las Ventas del Espíritu Santo'. Vandaar dat de Plaza de Toros van Madrid de naam Las Ventas kreeg. Het gebouw heeft trouwens de bijnaam 'Kathedraal van de wind', omdat de arena gebouwd is op een plek die er in Madrid om bekend staat dat er veel wind staat.
Voor de bouw, die begon in 1922, vonden de ‘corridas’ (stierengevechten) plaats in de ‘Carretera de Aragon’ arena. Deze bood echter niet meer genoeg plaats, toen het stierenvechten steeds populairder werd. De oude arena uit 1874 werd vervangen door Las Ventas, waarvan de bouw maar liefst 12 miljoen pesetas kostte (omgerekend €72.125). In 1929 werd de bouw van de nieuwe stierengevechten arena afgerond.
Op 17 juni 1931 ging hij voor het eerst open. De hele arena zat vol, iedereen wilde het eerste stierengevecht in de nieuwe arena aanschouwen. Na afloop van het gevecht moest Las Ventas echter de deuren weer sluiten, vanwege de slechte staat van het terrein. In oktober werd de arena heropend en was het klaar voor het eerste stierengevechten-seizoen, dat in Spanje plaats vindt van maart tot oktober. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (tussen 1936 en 1939) was Las Ventas wederom gesloten.
Deze arena, is gebouwd met bakstenen en metalen skeletten, met decoraties van geglazuurd keramiek, smeedijzer en tegels.
Het heeft 4 verdiepingen met cirkelvormige galerijen, 5 hogere torentjes en 18 toegangspoorten. Z ie je die paraplu liggen op het dak? Het is de droom van iedere stierenvechter om hier te kunnen vechten en de arena te kunnen verlaten via de “Puerta Grande” (=Grote Poort)...
De arena was helaas niet geopend voor publiek. Wij hebben ons toch wel goed vermaakt want zoals je onder kunt zien hoef je je daar echt niet te vervelen.
El Encierro
Dit enorme bronzen bas-reliëf, van beeldhouwer Luis Sanguino siert de keermuur die een oude aangelegde helling verving bij de verbouwing van de omgeving van de Las Ventas Monumentale arena, en werd samen met de rest ingehuldigd van de hervorming, door de toenmalige burgemeester van Madrid; José María Álvarez del Manzano, op 14 mei 1994, tijdens de San Isidro-festiviteiten.
Luis Sanguino was een leerling van Federico Coullaut-Valera en behaalde in 1952 een vroege triomf door samen met Antonio Martín de nationale wedstrijd voor de rouwende krijgers van de Vallei van de Gevallenen te winnen. Na lange tijd in de Verenigde Staten en Mexico te hebben gewoond, keerde hij in 1986 definitief terug naar Spanje, waar hij talloze sculpturen in heel Madrid had gemaakt, zoals het monument voor Antonio Bienvenida en Yiyo naast Plaza de Las Ventas zelf zie onder.
Caracas-stierenvechter Antonio Mejías Jiménez Bienvenida
Deze sculpturale groep, in brons gegoten is eveneens van Luis Sanguino. Het werd in 1977 gebouwd voor de stierenvechter Antonio (1922-1975), voor de Plaza Monumental de las Ventas, waar al een aan hem opgedragen grafsteen had gestaan het afgelopen jaar. Gefinancierd uit een commissie die voor dit doel was opgericht en werd voorgezeten door Leopoldo Matos, die zijn toevlucht nam tot een populair abonnement en een liefdadigheidsfestival voor stierenvechten om geld in te zamelen, helaas niet erg succesvol. Fermín Vázquez, een vriend van de overleden stierenvechter, besloot nog een stierengevecht te houden om het werk af te ronden, 2 dagen voordat het zou worden ingehuldigd. Op 18 februari 1977 gaf de gemeenteraad de machtiging, wiens toestemming op 19 januari van hetzelfde jaar was aangevraagd.
De openingsceremonie werd bijgewoond door de burgemeester van Madrid, de heer Arespacochaga, evenals de voorzitter van de Provinciale Raad, de kinderen en vrienden van de stierenvechter, de heer Leopoldo Matos, en een groot aantal vrienden en fans van het stierenvechten. Het brons, dat bijna 3 miljoen peseta's had gekost, begon 6 maanden later af te breken, waardoor het gips eronder zichtbaar werd. De beeldhouwer werd geïnterviewd door de loco-burgemeester, Don Ezequiel Puig Maestro-Amado, en door Don Leopoldo Matos, hij verklaarde dat hij uit haast een gipsen sculptuur had gemaakt bedekt met bronskleurig polyester, en dat hij al een nieuw hoofd aan het uitvoeren was en armen voor gegoten in brons Dit verklaart de geringe gelijkenis die de rechtshandige had met zijn voorstelling in het ingehuldigde werk.
Op 23 november 1977 werd het monument ontmanteld en gerepareerd om kort daarna op de huidige locatie te worden hersteld.
Bordeaux-stierenvechter José Cubero "Yiyo
Ook dit monument, is van de beeldhouwer Luis Sanguino, het staat sinds 1987 voor de Plaza de Toros Monumental de las Ventas als eerbetoon aan de stierenvechter José Cubero (1964-1985), die op slechts 21-jarige leeftijd leeftijd dodelijk werd gevangen door de stierenvechter Burlero-stier in de arena van de Madrileense stad Colmenar Viejo, zijnde de tweede beeltenis van de matador die in de hoofdstad werd opgericht, na degene die zijn eigen mausoleum op de Almudena-begraafplaats bekroont, en voorafgaand aan degene die hem is opgedragen door het bestuur van Canillejas in 1995, het werk van dezelfde beeldhouwer.
Alexander Fleming
Een monument voor de Schotse arts Alexander Fleming (1881-1955), Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde in 1945 voor de ontdekking in 1928 van penicilline, het eerste antibioticum dat het mogelijk maakte om de infecties die zoveel rechtshandigen doodden effectief te behandelen. Ontwerp van de Madridse beeldhouwer Emilio Laíz Campos (1917-1983). De inhuldiging, vond plaats op 14 mei 1964. Toen het plein in 1994 werd verbouwd, werd het verplaatst naar de huidige locatie, aan de keermuur die de aangelegde helling verving die oorspronkelijk de omheining aan de oostkant omringde.
Santiago Martín "el Viti"
Het beeld, het werk van Narcisa Vicente, werd op 8 september 2000 ingehuldigd als eerbetoon aan Santiago Martín Sánchez, beter bekend als Viti omdat hij in Vitigudino werd geboren. Diezelfde dag werd de rotonde waar het standbeeld van de Vechtstier staat, ook genoemd naar Santiago Martín "el Viti", gedoopt. Het beeld van de stierenvechter bevindt zich voor de hoofdingang van de Plaza de Toros, een deur die "el Viti" verschillende keren opende, en stelt de stierenvechter voor in een groethouding voor de fans van de arena. Het is 2,30 meter en staat op een voetstuk met een plaquette met inscriptie.
Nog een laatste blik
We gaan een rondtour maken met de bus. De Nederlandse gids voor vandaag, geeft ons een duidelijk beeld van de stad. We rijden van oud naar nieuw en weer terug zo zien we behoorlijk veel bouwstijlen voorbij komen. Hier zie je een paar
Torrespaña
in heel Spanje bekend als de Pirulí. 90% van de televisie die in ons land te zien is, passeert deze mythische toren in Madrid. Werkt tevens als radio- en telefoonantenne en als glasvezelnet-werkpunt.
Verder zien we heel veel super moderne hoge torens voorbij komen zoals je ziet ook in diverse vormen.
Torres KIO
Nog een paar moderne architecturale gebouwen die zeker wat aandacht mogen hebben. Zoals de KIO Torens. Deze zijn gebouwd tussen 1989 en 1996 en opvallend is de bewuste scheve vorm van de 2 torens die zo als ware een poort vormen. De torens staan dan ook bekend onder de naam ‘Poort van Europa’ De originele naam van de torens is te danken aan het bedrijf KIO dat hier lang kantoor hield. Uiteindelijk is de toren verkocht en tegenwoordig is het onderkomen van de bedrijven Banka en Realia. Het monument onder was meer geluk dan wijsheid dat ik dit vanuit de bus vastlegde.
Calvo Sotelo Monument
Dit is 1 van de belangrijkste monumenten van de Franquistische symboliek in Madrid. Gebouwd ter nagedachtenis van Jose Calvo Sotelo, minister tijdens de dictatuur van Primo de Rivera, lid van het parlement in de 2e Republiek, rechts monarchistische politicus en martelaar van de fascistische Nationale Beweging.
Zijn moord in 1936, als vergelding van de moord op tenent Jose del Castillo door een paar fascisten, was een van de aanleidingen voor de staatsgreep van Francisco Franco, en het begin van de Spaanse Burgeroorlog
Ronda de Atocha
Op de Ronda de Atocha in Madrid, het plein voor het belangrijkste Madrileense Atocha-station, staat een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen van 11 maart 2004. Bij verschillende bomaanslagen in forensentreinen werden 191 mensen gedood en 2050 verwond, van wie velen ernstig.
Direct na de aanslagen waren er discussies over de verantwoordelijke partijen; naast Al Quida werd de ETA genoemd. Inmiddels wordt algemeen aangenomen dat de aanslag het werk was van een islamitische groep die verbonden was met Al Qaida. Het monument bevindt zich op het plein voor, waar de aanslagen op verschillende pendeltreinen plaatsvonden.
Monument onthuld op 11 maart 2007
Het cilindervormige bouwwerk naast het getroffen station Atocha staat boven een ondergronds stiltecentrum. Estudio FAM ontwierp de constructie, die is opgebouwd uit glazen bouwstenen.
Aan de binnenzijde van het 11 meter hoge monument staan teksten van briefjes, die zijn achtergelaten op het station in de dagen na de aanslagen. Ook de namen van de 191 slachtoffers zijn er vermeld. Het Spaanse architectenbureau verwierf de opdracht via een prijsvraag, waarvoor 289 ontwerpen waren ingezonden.
Gare de Madrid- Atocha
Dit station, geopend in 1851, is een fascinerende plek in het oude gebouw, is een tropische tuin en de nieuwe uitbreiding is een architectonisch hoogstandje. Het interieur van het station zou meer op een luchthaven lijken dan op een traditioneel treinstation. Het station is een drukke plaats, aangezien het het belangrijkste verbindingspunt is met veel grote Spaanse steden. Naar Sevilla, Barcelona of Valencia? Geen probleem boek 1 van de AVE hogesnelheidstreinen in dit station.
Plaza de Colón
Dit beroemde plein is een belangrijk knooppunt in het centrum van Madrid en is gewijd aan de man die Amerika ontdekte.
Een monument voor Christoffel Columbus domineert het plein vanuit het midden van de fontein waar het verkeer omheen stroomt, 1 van de belangrijkste open ruimtes van Madrid en een strategische locatie, die uitkomt op prominente straten zoals El Paseo de Recoletos, El Paseo de la Castellana, Calle Génova, Calle Serrano en Calle Goya.
Colon monument
Dit neogotische witmarmeren beeld, samen met zijn indrukwekkende witmarmeren voetstuk, is 17 m hoog het beeld van Columbus, is 3 m hoog en werd in 1885 gebouwd door Jerónimo Suñol, ter gelegenheid van het huwelijk van Alfonso XII met María de las Mercedes de Orleans. Het is ook de thuisbasis van vooraanstaande gebouwen zoals de Torres de Colón. Onder de grond vindt je het Fernán Gómez Cultureel Centrum.
Crédit Agricole-gebouw.
dit vind je naast het controversiële Torres de Colón een kleine hoofdrolspeler. Het is misschien om deze reden dat het vaak onopgemerkt blijft, vanwege de bekendheid dat zijn buren ervan stelen.
Vlag van Spanje:
Met afmetingen van 21×14 meter op een enorme paal in het midden van het plein.
Dan staat er nog een boetiekje van Dior en even verderop een openbare toilet. Nou als je niet heel erg nodig moet loop dan naar een leuk koffietentje want geloof me het is daar zacht uitgedrukt Niet schoon!!😢
Het plein is ook de thuisbasis van de Jardines del Descubrimiento, een park dat werd geopend in 1970, waar je verschillende sculpturen kunt bewonderen, evenals een monument gewijd aan de ontdekking van Amerika.
Julia op Plaza de Colón
het serene, torenhoge sneeuwwitte hoofd van de Spaanse beeldhouwer Juame Plensa, op de 12 meter hoge dwergachtige Columbus, is voor sommigen even verdeeld. Ik heb foto's gemaakt van haar afgeplatte profiel ongeacht van waar je haar bekijkt blijft mooi. Ze zal daar niet voor altijd zijn, dus vang haar nu het nog kan.
Admiraal Blas de Lezo
Voor Colón liggen de Jardines de Descubrimiento, of Tuinen van Ontdekkingen. Je ziet hier een standbeeld van admiraal Blas de Lezo, gesel van de Britse marine. Hij stond bekend als de "halfman" omdat hij door zijn verwondingen een oog, een arm en een been verloor. Het eenbenige sculptuur dient om een held uit de 18e eeuw te herdenken, maar zijn inspanningen zouden kunnen worden gezien als de reden waarom er in Zuid-Amerika Spaans en geen Engels wordt gesproken.
Monumento al Descubrimiento de América
Het is een gigantisch monument 4 enorme betonnen blokken met reliëf en inscripties die verwijzen naar de ontdekking van Amerika gelegen aan de oostkant van het plein
Het bestaat uit vier enorme betonblokken, variërend tussen de 10, 18 en 20 meter groot. De totale lengte is ongeveer 100 meter. Dan staat er nog een heel mooie boom en jawel Oleander die nog iets in bloei staat. Dit was onze koffiestop.
Dit is natuurlijk ook Madrid.
En dan gaan we nu nog even langs diverse pleinen en rotondes rijden.
Ook daar is altijd wat te beleven bijna alle rotondes hebben wel een standbeeld of een vijver.
In principe vind je alles terug op internet dus interesse veel plezier Ja ik heb ook gekeken echt weel de moeite waard.
Ik houd het bij de foto's
De Porta de Toledo
is een neoklassiek , gebouwd in 1827, 1 van de monumenten die werd gefinancierd door de broer van Napoleon, José Bonaparte, tijdens zijn korte regeerperiode in Spanje (1811-1812).
Deze triomfboog, is gelegen tussen de wijken La Latina en Embajadores, op een rotonde op de weg tussen het Koninklijk Paleis en de Brug van Toledo. Hij werd opgericht ter herdenking van de aankomst van Fernando VII de Gewenste in Madrid. Het werk vervangt andere eerdere deuren uit de 16e eeuw in de buurt.
De boog, in neo-Romeinse stijl, is gebouwd met graniet en steen uit Colmenar en werd voltooid in 1827.
Hij bestaat uit 3 bogen, 2 aan de zijkanten met een vierkante structuur en 1 centrale met een halfronde structuur. Oorspronkelijk had het 2 gebouwen aan elke kant, die aan het begin van de 20e eeuw werden gesloopt, die dienden als een architecturale unie met het Madrid-hek. Aan de kant van de Manzanares-rivier, boven de centrale boog, werd een groep sculpturen van Valeriano Salvatierra en Ramón Barba geïnstalleerd, die de macht van de Spaanse monarchie in beide halfronden vertegenwoordigden. Ook aan deze kant, bovenaan de andere 2 bogen, waren diverse militaire trofeeën geplaatst. Ten slotte wordt aan de andere kant van het monument het embleem van de Villa de Madrid getoond, ondersteund door 2 genieën.
Plaza de Cibeles
Is een bekend plein in het centrum van Madrid. Het is een druk verkeersplein, maar er zijook een aantal interessante bezienswaardigheden te vinden. Zoals de fontein in het midden werd tot 1864 door de lokale bevolking frequent bezocht omdat zij er drinkwater kwamen halen. Het beeld toont de Romeinse godin Cybele, de vruchtbaarheidsgodin, gezeten op een kar die voortgetrokken wordt door 2 leeuwen. Zij verloor ooit een arm toen te enthousiaste voetbalsupporters van Real Madrid het beeld beklommen na een overwinning.
Banco de España
met zowel een gevel op de Calle de Alcala als de Paseo del Prado is een immens gebouw opgericht eind 19de eeuw. Bevat kostbaar kunstwerk van o.a. Goya maar is jammer genoeg niet toegankelijk voor het publiek.
Palacio Comunicaciones
Je kan er moeilijk naast kijken, dit witte gebouw op de hoek. Wordt ook wel als een bruids- of suikertaart omschreven. Het is een ontwerp van Antonio Palacios. De sierlijke gevel, zou zo kunnen doorgaan als een kathedraal. Ruim 100 jaar is dit het hoofdpostkantoor geweest. Nu zijn er diensten van het stadhuis gevestigd en kun je naar het hoofdkantoor van Dienst Toerisme op de begane grond. Het gebouw dateert uit 1909
Het voetgangersgedeelte Paseo de Recoletos tussen Plaza Colón en de Plaza de Cibeles werd aangelegd langs een nu verdwenen smalle rivier de Abronigal. Langs de oever liep een schaapherders-pad. Soms lopen schaapherders als teken van protest met hun kuddes door deze straat.
Zoals je ziet is er ook ruimte voor moderne kunst.
En ook deze gebouwen kom je in het oude Madrid tegen. Ik zei het al je hoeft je niet te vervelen.
En dan rijden we de ondergrondse parkeergarage in krijgen de nodige instructies hoe te lopen waarop te letten om straks weer op dit punt terug te komen anders moet je met openbaar vervoer in het hotel te komen en dat is geen pretje. We lopen naar boven en dan staan we voor het werkpaleis van de koning op Plaza Oriënte.
Plaza de Oriente
Is aangelegd in de 19e eeuw en bestaat uit een beeldenpark en tuinen: de Jardines del Cabo Noval en de Jardines Lepanto. Het ligt tegenover het Koninklijk Paleis en heeft een afmeting van 1,6 hectare. De tuinen zijn ontworpen in geometrische vormen om voor lucht te zorgen en de façade van het Koninklijk Paleis te versterken De ontwerper José Bonaparte, wilde dat de tuinen het Palacio en het Teatro Real zouden benadrukken
Historie van Plaza de Oriente
De naam, Plaza de Oriente, doet vermoeden dat het park in het oosten van Madrid ligt. (Oriente in Nederlands is Oost). Echter ligt het park aan de westkant van de stad en daarom zijn er verschillende theorieën over de oorsprong van de naam. De meest aannemende theorie is dat ten oosten van het park het Koninklijk Huis staat, ook wel het Palacio de Oriente genoemd.
Opknapbeurt in de jaren 90
Plaza de Oriente werd in de jaren ’90 opgeknapt. Het verkeer werd verbannen door een tunnel onder het park te maken. Boven de tunnel is een promenade aangelegd voor voetgangers. Ook is er sinds de renovatie een parkeergarage te vinden onder Plaza de Oriente.
Het wapenschild van Madrid
De vlag van de regio is rood met in het midden 7 witte sterren, boven 4 en onder 3, zij staan voor de sterren uit het sterrenbeeld de Kleine Beer. Op het schild staat ook een berin die de vruchten van de madroño (een aardbeiboom) eet afgebeeld. Ook de 7 sterren komen terug op het schild.
Het monument voor kapitein Melgar
Dateert uit 1911, het is 3,60 mtr hoog en rust op een vierkante basis van 1,60 mtr .De beeldhouwer is Julio González Pola.
Het vertegenwoordigt de buste van kapitein Melgar, gekleed in uniform en met een krijgshaftige uitstraling. Beneden, op de voet van het beeld, heft een soldaat met een geweer zijn arm op in de richting van de positie van de kapitein. De 2 figuren zijn gemaakt van brons en de rest van het monument is van grijs en zwart marmer, terwijl de basis van het typische graniet is. Op de voorkant van de basis staat een plaquette. Voor het monument staat een modernere plaquette, deze is geplaatst door de gemeenteraad van Madrid.
Het monument voor korporaal Luis Noval
Hij sneuvelde in 1909 in de Afrikaanse oorlog omdat hij zijn metgezellen waarschuwde voor de naderende vijandelijke hinderlaag. De heldhaftigheid van de soldaat gaf aanleiding tot dit eerbetoon. Het monument bevindt zich net als dat van Melgar, in de Cabo Noval-tuinen, die het noordelijke deel van de Plaza de Oriente vormen. Halverwege tussen het Koninklijk Paleis en het klooster van La Encarnación
De inhuldigding van het monument, was in 1912 met de hulp van koning Alfonso XIII. De beeldhouwer is Mariano Benlliure.
De stelt Luis Noval voor die marcheert met zijn geweer op zijn schouder. Achter hem wappert een vlag die wordt vastgehouden door een vrouw. Hij heeft een krijgshaftige en gedisciplineerde uitstraling en zijn gezicht toont de jeugd van zijn jonge leeftijd. Inscriptie gemaakt door Spaanse vrouwen; Dit monument is ter ere van de soldaat die vocht voor zijn moederland
Koning Filips IV te paard
In het beeldenpark staat een 17e-eeuws beeld van koning Filips IV. Dit is het 1ste standbeeld waarbij het paard op de achterbenen en de staart op de grond rust. De beeldhouwer, Pietro Tacca, kreeg hierbij hulp van de Italiaanse natuurkundige, Galileo Galilei. Rondom dit ruiterstandbeeld staan beelden van Spaanse koningen en zijn gemaakt tussen 1750 en 1753Stadhuis van Madrid
Het ruiterstandbeeld van Felipe IV, is gegoten door de groothertogen van Toscane, aanvankelijk geïnstalleerd in de tuinen van het Buen Retiro-paleis in 1844. Onder het bewind van Elizabeth II, werd het verplaatst naar de Plaza de Oriente.
Dit monument is gerestaureerd met de sponsoring van de rijke stichting, burgemeester van madrid, de excmo. Dhr. d. Jose Maria Alvarez del Manzano y Lopez del Hierro 14 mei 1997
Santa Teresa en San José
We zien een gekleurde Byzantijnse koepel die niet typerend lijkt voor deze breedtegraden. Het is de koepel van deze kerk naast de Plaza de España op een historische locatie.
De officiële naam is de Nationale Tempel van Santa Teresa de Jesús. naast de kerk het klooster staat dat de religieuzen verwelkomt en een residentie voor ouderen.
Deze koepel zien we vanaf de Plaza Oriënte.
We lopen met de gids naar het oude centrum. Zij geeft ons veel informatie. Het is erg leuk om rond te kijken al die smalle straatjes en hoge huizen. De straten hebben allen naamborden met een afbeelding. Daarvan heb ik er een aantal gefotografeerd en samen gevoegd in een collage je ziet soms willekeurig maar ook gericht in 1 richting.
En je ziet er 2 bordjes tussen die onze aandacht vragen dus vergeet dit niet als je daar loopt
O en als een pand niet meer bewoond is metselen we de ramen en toegangsdeuren gewoon dicht kan er ook niet gekraakt worden o.i.d. Natuurlijk de traditionele balkonnetjes. En die plantenbakken? Ze zijn schitterend.
Je leest de informatie over de buurt ook gewoon op straat zie onder.
Eerst koffie en dan zien we wel weer haha.
Plaza Mayor
Letterlijk vertaalt ‘groot plein’. Iets wat hier echt van toepassing is. Zeker voor de maatstaven van de (Habsburgse) periode waaruit dit plein stamt zijn de afmetingen 129 bij 94 meter groot te noemen. Waar koning Filip I al in 1576 opdracht gaf tot een ontwerp en aanleg van dit plein, was het nog wachten tot 1617 tot werd aangevangen met de aanleg ervan. De 1ste editie van dit plein bestaat al niet meer. De huidige versie is van de hand van architect Juan Villanueva. Deze begon in 1790 met de herbouw van het huidige plein. Het ruiterbeeld werd in 1848 op het plein geplaatst. De naam van het plein;
Wat het plein helemaal compleet maakt, zijn de 4 etages tellende huizen met in totaal 237 balkons. Weet je dat je als je vroeger zo'n pand huurde je verplicht was om je medeburger toegang te verschaffen als er een belangrijk evenement was op het plein?
In het gebouw met de vlaggen en de naam van het plein, vind je ook het bureau voor Toerisme wel makkelijk ze hebben naast informatie ook diverse plattegronden.
De corridor
Op de begane grond, vindt je rond het hele plein in de bogengalerij kleine winkeltjes, restaurants en cafés, maar ook is dit het centrale plein voor de feesten ter ere van de beschermheilige van Madrid (Isodorus).
Een veelzijdig plein in Madrid
Het plein is altijd een belangrijke locatie geweest voor uiteenlopende doeleinden zoals executies, processies en theatervoorstellingen maar ook stierengevechten en voetbalwedstrijden. Ook is dit het centrale plein voor de feesten ter ere van de beschermheilige van Madrid (Isodorus). Tegenwoordig is de Plaza de plek voor o.a. jaarlijkse kerstmarkt, het Festival de Verano, de fashionweek en elke zondagochtend vind je hier de postzegel- en puntenmarkt.
En dagelijks natuurlijk heel veel toeristen
Straatentertainment en vermaak
Ook hiervoor kun je bij Plaza Mayor terecht. Dagelijks komen diverse kunstenaars en entertainers hun kunsten vertonen op het plein, wat altijd weer veel toeristen trekt. Let wel op voor zakkenrollers.
Ruiterbeeld van Filips III
Midden op het Plaza Mayor vindt je het Giambologna's beeld. Dit bronzen beeld stamt uit 1616 maar is pas in 1848 midden op het plein geplaatst. Stond oorspronkelijk in Casa de Campo (het grootste park van Madrid). Nu is het een echte blikvanger op het plein.
Puerta del Sol
(‘Poort van de zon’) is het centrale plein van Madrid te vinden in het district Sol en wordt gekenmerkt door de prachtige gebouwen die rond het plein staan. Ook bevindt zich hier de klok van het huis ‘Casa de Correos’ waar een groot deel van de inwoners van de Spaanse hoofdstad het oude jaar vaarwel zeggen en het nieuwe jaar inluiden. Het plein dankt zijn naam aan een oude stadspoort die hier gesitueerd was toen Madrid nog werd afgeschermd door stadsmuren. Hier vandaan zijn er verschillende routes te bewandelen die je leiden naar bezienswaardigheden. Toiletbezoek is ook de moeite waard.
Gedenkplaat
Madrid heeft een groot aantal eeuwenoude en traditionele restaurants en bars behouden. Als een bedrijf meer dan 100 jaar oud is, vind je een gedenkplaat op de grond, alleen als het om het oorspronkelijke bedrijf gaat!
En thuis op het net zoeken naar die platen en zie boven de informatie. Maar wat nog leuker is, is dat wij zonder dat we dit wisten heerlijke broodjes hebben gekocht ik zie dat nu pas. De 2e tegel vond ik ook leuk die lag iets verderop daar niets gekocht. Ook viel me dus nu pas op dat de afbeelding gelijk is maar de naam van het bedrijf erop van belang is.
Andere benaming voor de platen is; "Gouden minuut van Madrid" EEUWIGE WINKELS VAN MADRID.
En wat dacht je van Vadertje tijd op het balkon.
Palacio de Santa Cruz
deed oorspronkelijk dienst als koninklijke gevangenis. Er waren duizenden mensen die hier wegkwijnden, wachtend op een uitspraak van de beruchte Spaanse inquisitie. Helaas voor de meerderheid van hen eindigde het meestal met een korte trip naar het nabijgelegen Plaza Mayor waar ze werden geëxecuteerd. De Madrilenen, de inwoners van Madrid, van die tijd hadden een eufemisme voor degenen die hier naar de gevangenis gingen. Ze noemden de ervaring 'slapen onder de engel', een verwijzing naar het standbeeld van een engel dat bovenop het centrale verhoogde gedeelte van de façade boven de hoofdingang zit.
Tegenwoordig stelt hier het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het begin gaat terug tot het jaar 1714, toen Felipe V het Eerste Staatssecretariaat oprichtte, en vanaf 29 november 1833 kreeg het de naam Ministerie van Staat. Sinds 2016 is Alfonso Dastis Quecedo minister van Buitenlandse Zaken. Het gebouw is ontworpen door hoofdarchitect Juan Gomez de Mora, geholpen door architecten Josè Villareal, Josè del Olmo en Bartholomew Hurtado García, en werd gebouwd door Juan Bautista Crescendi tussen de jaren 1629 en 1636.
Het is een rechthoekig gebouw met 2 torens met hoge torenspits, 1 aan elk uiteinde, materiaal is rode baksteen met 2 symmetrische binnenplaatsen. Het niet toegankelijk is voor het publiek.
De Mercado de San Miguel
ligt in het hart van het oude Madrid en verwelkomt meer dan 10 miljoen bezoekers per jaar.
Het is een culinair centrum voor zowel de lokale bevolking als de toerist. Op deze markt kunt je terecht voor de dagelijkse verse boodschappen (zoals vis, groenten en fruit) Of je komt genieten van de vele kleuren, geuren en smaken op deze versmarkt. Je vindt hier de beste producten uit verschillende delen van het land, variërend van tapas bereid met de meest verse vis en zeevruchten van de Galicische kust tot een breed scala aan gastronomische kazen uit heel Spanje, zonder vlees, fruit, groenten, gebak niet te vergeten op de ca. 30 stands die deel uitmaken van de vloot van de markt.
De markt moest 9 maanden sluiten vanwege de COVID-19-pandemie, maar heropende in juli 2021.
Geschiedenis
De van gietijzer, glas en hout gemaakte markthal is in gebruik genomen in mei 1916 werd het geopend als lokale voedselmarkt, in 2009 werd het de eerste gastronomische markt van Madrid, een van de mooiste voorbeelden van gietijzeren architectuur van de stad en gelegen op een steenworp afstand van Plaza Mayor . 9 Jaar later, in 2018, werd het opnieuw gelanceerd met een aantal internationaal bekende chef-koks.
De naam van de markt komt van de "Iglesia de San Miguel de los Octoes"; deze 13e eeuwse kerk stond op de plek van de Mercado de San Miguel. Na een reeks branden werd de kerk gesloopt en op de lege plek ontstond een plein om vis te verkopen.
Church of San Nicolás (de Bari, de los Servitas)
Deze kerk in Habsburg Madrid, in 1947 uitgeroepen tot nationaal monument dankzij de Mudejar-toren uit de 12e eeuw, is het oudste gebouw van de stad na de sloop van de middeleeuwse Santa Maria la Real de la Almudena-kerk, gebouwd op de voormalige Aljama Mayrit-moskee. De prachtige granieten toegangsdeur met de afbeelding van Sinterklaas, (beeldhouwer Luis Salvadoer Carmona), dateert uit het begin van de 18e eeuw.
Juan de Herrera, de favoriete architect van koning Filips II, die het paleis-klooster El Escorial ontwierp en de bouw ervan leidde, werd begraven in Sint Nicolaas van de Orde der Servieten. We hebben heel lang staan lopen op de deur maar er werd niet open gedaan Te vroeg?
Aanslag 31 mei 1906
Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanval op Alfonso XIII en Victoria Eugenia op 31 mei 1906. De roomse Alfonso wilde trouwen met de protestante Victoria Eugénie van Battenberg. De moeder van Alfonso, was het niet eens met de keuze van haar zoon. Het huwelijk ging wel door, ondanks de protesten van de koningin-moeder en het volk tegen Victoria.
De huwelijksplechtigheid in Madrid op 31 mei 1906 verliep ondanks de commotie relatief rustig. Toen het echtpaar echter per koets onderweg was naar het koninklijk paleis en over de Calle Mayor reed, werd er een bom, verborgen in een boeketje bloemen, naar hun rijtuig gegooid. Deze bom was afkomstig van anarchist Matteo Morral, die hem vanaf een balkon naar de koets wierp, deze miste echter doel en kwam in het publiek terecht, dat massaal was toegestroomd om een glimp van het Koninklijke paar op te vangen. 30 Mensen kwamen om het leven. Het paar bleef echter ongedeerd. Er kwamen alleen wat bloedvlekjes terecht op de jurk van Victoria.
De kathedraalkerk van Castrense...
De huidige Iglesia Catedral Castrense was een oud klooster, dat van de Santísimo Sacramento, van Bernarda-nonnen, dat werd gesticht in 1615. Tijdens de burgeroorlog werd het gedeeltelijk gesloopt, hoewel later werd geprobeerd het te herstellen, met relatief succes. Alleen de kerk staat er nog. Architectonisch gezien is het een typisch voorbeeld van een barokke kerk in Madrid: de plattegrond is een Latijns kruis, met een enkel schip en overdekt met een half tongewelf. Buiten is de façade gebouwd in graniet met 3 bogen en een bas-reliëf boven de hoofdingang die San Benito en San Bernardo voorstelt die het Heilig Sacrament aanbidden.
De Bewapenings- en Constructiedienst van de Marinebegonnen in 1979 in opdracht van
het Ministerie van Defensie aan de restauratie. Tijdens de restauratie in 1982, werd de kerk uitgeroepen tot Nationaal Historisch-Artistiek Monument. Op 25 juni 1985 opende het zijn deuren voor aanbidding met zijn vernieuwde imago. Helaas wij komen.... en hij is gesloten.
De Catedral de Santa Maria la Real de la Almudena
Zoals de naam al doet vermoeden, is zij gewijd aan de “Virgen de la Almudena”, het Middeleeuws icoon van Maagd Maria, moeder van Jezus Christus en de beschermheilige van de stad. Al-Mudena betekent de citadel in het Arabisch. Zij staat in de omgeving van het Koninklijk Paleis, het Palacio Real en het plein Plaza de Oriente. De stijl, is een bewuste keuze zodat de kathedraal goed past bij het koninklijk paleis, die vlakbij de kathedraal staat.
Ooit dacht men, dat de plaats van de kathedraal deel uitmaakte van een Joodse wijk, waar later een moskee was gehuisvest tijdens het Arabische bewind in Spanje. De moskee werd verwoest in 1083 toen Alfonso VI Madrid opnieuw veroverde.
De kathedraal van Madrid oogt vrij sober maar is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Bovendien heeft de kathedraal, zoals de meeste kathedralen van Spanje, een bijzonder verhaal.
Bijzonder aan deze kathedraal is dat de oriëntatie niet op het oosten en westen is, maar op het noorden en zuiden, omdat het oorspronkelijke idee was om de kathedraal bij het koninklijke paleis te betrekken.
Op 22 mei 2004, vond hier het (eerste en tevens ook laatste) huwelijk plaats tussen de prins van Asturias, Felipe de Borbón en Letizia Ortiz.
Tegenwoordig is het naast het belangrijkste regieleuze gebouw van Madrid ook een populaire bezienswaardigheid onder toeristen. De entree tot het gebouw is gratis.
Late Start
Toen Madrid in de 16e eeuw de hoofdstad van Spanje werd, ontstond het plan voor de kathedraal. Hoewel koning Felipe II in 1561 al een kathedraal in Madrid wilde, begon de bouw van de Almudena kathedraal pas in 1883. De reden dat Madrid hiervoor nog geen kathedraal had, was omdat het nog tot 1868 tot het aartsbisdom van Toledo behoorde. Deze stad, wat nog geen uur rijden van Madrid is, is een van de oudste steden van Spanje.
De bouw van de kerk duurde veel langer dan gepland en lag tijdens de Spaanse Burgeroorlog van juli 1936 tot april 1939 tijdelijk stil. Pas in 1950 werden de werkzaamheden weer opgepakt. Mede door deze oorlog werd de kathedraal pas in de jaren '90 geopend.
Verschillende bouwstijlen
De kathedraal is 104 mtr lang en 76 mtr breed en is gebouwd in 2 stijlen;
De standbeelden die rondom de koepel staan stellen de 12 apostelen voor: Andreas, Bartolomeüs, Filippus, Jakobus, Jakobus de Meerdere, Johannes, Judas Tadddeüs, Matteüs, Mattias, Simon Petrus, Simon en Thomas.
Inwijding
De Catedral de Santa Maria de la Real de la Almudena is de enige kathedraal in Spanje die ingewijd is door de paus; Aan de oostgevel van de kathedraal staat dan ook een standbeeld van de paus. In 1993 werd de kathedraal officieel afgerond verklaard en werd deze op 5 juni ingewijd door paus Johannes Paulus II, ook al duurden de werkzaamheden nog wel tot 1999.
CRYPTE
De bouw begon in 1883 en werd voltooid in 1911. Het is een stenen constructie, met maar liefst 558 zuilen. De 50 monolithische zuilen in het transept, vormen een imponerend geheel bij het altaar. Deze zuilen verschillenen van de andere zuilen door de afmetingen en door het soort steen dat hiervoor is gebruikt (betere kwaliteit). In totaal heeft de crypte 20 kapellen. Het kroonjuweel van de crypte is de muurschildering van ‘La Virgen de la Flor de Lis’. Dit is een muurschildering van de maagd Maria met de Franse lelie en staat symbool voor zuiverheid en maagdelijkheid. Dit beeld is een van de oudste in Madrid, daterend uit het begin van de 11e eeuw. De ingang van de crypte bevindt zich aan de zuidgevel (de noordgevel van de kathedraal bevindt zich aan de kant van het koninklijk paleis zie onder) van de Almudena kathedraal.
Vlakbij de ingang van de crypte, vind je de enige overblijfselen van de Moorse stadsmuur van madrid. Deze muur was gebouwd onder het bewind van Muhammed I aan het eind van de 9e eeuw. Een lange tijd leefden er binnen deze stadsmuren van Madrid moren, christenen en joden.
Heel erg spijtig de deur was dicht en je ziet door he raam fotograferen was ook niet optimaal.
De toegang van de kathedraal
Sleeping Homeless Jesus, sculptuur ontworpen door de Canadese beeldhouwer Timothy Schmalz. Daarbij de plaquette; Alles wat je hem aandeed heb je ook mij aangedaan
Deur ter herdenking Hier vindt de inwijding van de kathedraal plaats door Johannes Paulus II.
De deur, de Verschijning van de Maagd Maria van de Almudena, haakt in op de overlevering van het 'verschijnen' van het Mariabeeld in de stadsmuur.
Deze deur toont het huidige Madrid dat zijn beschermvrouw in processie vereert.
Het hoofdaltaar en het Christusbeeld wat de kleuren opvangt van het glas in lood ramen.
Je ziet vooral heel veel altaren allen even mooi
Een panoramisch uitzicht over Madrid van Pedro Poveda Castroverde (priester en Pedagoog)
Geschilderde tegel van Maria Santisima de las Cruces
María Josefa Sancho de Guerra (1842 - 1912) was een Spaanse non, stichter van de Dienaren van Jezus van Liefde en erkend als een heilige door de katholieke kerk. Ook bekend als Heilige Maria van het Hart van Jezus, wordt ze op 20 maart gevierd door de katholieke kerk.
De schitterende glas in lood ramen. Zie de laatste foto het standbeeld komt terug in het raam. Sorry was een beetje donker.
Altaar van Santa Maria La Real de la Almudena
De belangrijkste uitzondering op de moderne verfraaiingen is een heiligdom voor de Virgen de la Almudena, gelegen aan het rechteruiteinde van het transept. Deze bestaat uit een beeld van de Maagd en het Kind, bovenop een uitgebreid zilveren platform uit de 17e eeuw en voor een groot altaarstuk uit de late 15e eeuw. Een trap leidt naar de Maagd, voor wie haar van dichtbij wil meemaken. De Maagd werd Almudena genoemd omdat ze de hele tijd verborgen was geweest op een plaats die de Arabieren "almudín" noemden (in het Spaans en "al-mudy" in het Arabisch), een tarwemagazijn. 9 November 1085 werd de maagd gevonden. En om die reden viert de stad Madrid sinds die dag en elke 9 november de datum waarop ze een van haar kostbaarste bezittingen heeft teruggevonden!
Tomb of Maria de las Mercedes
Onder het heiligdom bevindt zich het eenvoudige graf van Maria de las Mercedes, een koningin-gemalin van Spanje uit de 19e eeuw. de Ceiling AboveMaria was van koninklijk bloed (ze werd eigenlijk geboren in het Palacio Real), en werd gekozen om te trouwen met koning Alfonso XII (uiteindelijke honoree van het monument aan het Parque del Retiro-meer), tegen de wensen van de moeder van de koning, de verbannen koningin Isabella II. Kort na de bruiloft werd duidelijk dat de jonge koningin tuberculose had. Ze probeerde toch een erfgenaam te produceren, maar kreeg een miskraam. Ze stierf aan tuberculose twee dagen na haar achttiende verjaardag, minder dan zes maanden na het huwelijk. Ze werd begraven op de gebruikelijke begraafplaats voor Spaanse royalty's, El Escorial, een klooster-paleis ten noordwesten van Madrid. Maar tijdens haar korte ambtstermijn als koningin was ze betrokken geweest bij het veiligstellen van het eigendom dat uiteindelijk voor de kathedraal werd gebruikt, dus sprak haar man de wens uit dat ze daar begraven zou worden zodra het mogelijk werd. Het duurde even, maar uiteindelijk werd ze in november 2000 naar het nieuwe graf verplaatst.
Het interieur van de kathedraal heeft een prachtige decoratie op het plafond met verschillende stijlen van het ene schip naar het andere. De felgekleurde imitatie Byzantijnse fresco's in de plafonds zijn geschilderd door Kiko Argüello, die de grondlegger was van de Neocatechumenale Weg. Paus Johannes Paulus II was voorstander van hem, en de beslissing om Argüello toe te staan de fresco's te schilderen was een zeer controversiële beslissing. Dit is de bekendste en meest bezochte kerk van Madrid, gewijd aan de patroonheilige van de stad.
Koepel
Het gebouw wordt geroemd om de omvang en het prachtig versierde plafond van de koepel binnenin de kathedraal. De koepel heeft maar liefst een omvang van 20 diameter en is erg kleurrijk versierd.
Ook de koepel is gebouwd in 2 stijlen. Van binnen heeft de koepel een gotische stijl en van buiten een barokke stijl. De standbeelden die rondom de koepel staan stellen zoals eerder gezegd de 12 apostelen voor.
Natuurlijk mag een putdeksel van deze stad niet ontbreken
Dan hier de noordgevel van de kathedraal gelegen aan het grote plein tegenover het paleis.
Het huidige Koninklijk Paleis van Madrid werd gebouwd vanaf 1738, nadat een vreselijke brand in 1734 het oude Real Alcázar verwoestte. Dit is het grootste paleis in West-Europa en beschikt over een mix van barokke en neoklassieke architectuur. Dit is de Spaanse versie van Versailles. Het paleis is nog steeds de officiële residentie van de koning van Spanje. Bovendien wordt het nog steeds gebruikt voor officiële staatsevenementen. Koning Carlos III was de eerste monarch die in het luxueuze gebouw woonde. De kamers van koning Charles III behoren ook tot de mooiste kamers in het paleis. Ze zijn versierd met de meest verfijnde versieringen uit de Verlichtingsperiode.
Bezoek aan het paleis is gratis. Wij zijn niet naar binnen gegaan soms moet je keuzes maken.
Wij hebben ons prima vermaakt op het grote plein zittend op de trappen van de kathedraal . Mooi om te zien dat bij het paleis heel andere lantaarnpalen stonden ja verschil moet er natuurlijk wel zijn. We hebben ook genoten van het uitzicht en de vele mensen op het plein die ook ieder op eigen manier genoten van alles en dit onder het genot van een man die een deuntje Spaanse muziek zat te spelen op zijn accordeon geweldig.
Een dagje Madrid een dag met heel veel indrukken. Die sluiten we af met een drankje op het terras Ja we schuiven gezellig aan bij hen die er al zaten. O ja nog even leuk. Zie je die olijven? Wel wij schoven aan en even later nog een stel. En die dacht he er staan nog wat nootjes lekker. Helaas noten waren op en de olijven ook natuurlijk. Yes je hebt m door hij stak een afgekloven olijvenpit in de mond nou je kunt je je voorstellen dat dit een lachbui veroorzaakte. En de hele reis was het natuurlijk een olijfje misschien? En dan begonnen we weer
Het Santiago Bernabéu-stadion
is voor voetballiefhebbers natuurlijk een uiterst onmisbare attractie op de lijst met dingen om te doen in Madrid. Real Madrid is de club die de belangrijkste titels ter wereld heeft gewonnen, zoals wereldbekers en Europese kampioenschappen. Het stadion biedt plaats aan ongeveer 80.000 toeschouwers, een van de grootste in Spanje.
Op weg naar ons hotel reden we hier ook nog even langs dus maar even vastleggen.
In de Glorieta de Pirámides zien we 2 Obelisken die er sinds 1831 staan en de rotonde de naam geven. zijn gebouwd met een mengsel van graniet en kalksteen en 14 meter hoog. Het piramidale deel, waaraan het monument zijn naam dankt, meet ongeveer 7 meter. Vooral 's nachts zijn ze goed te zien. 4 Schijnwerpers verlichten deze piramides. Dan rijden we langs een begraafplaats met een enorme lengte om dan in de lucht een vliegtuig te zien joch we zijn bijna bij ons hotel hapje eten lekker bijkomen koffer klaarmaken zodat we morgenvroeg weer op weg kunnen
We gaan dan via Toledo door naar Sevilla.