15 Daagse rondreis Klassiek Spanje en Andalusië
Van 01 t/m 15 oktober 2022
Europa Op weg Burgos/Segovia Madrid Toledo Sevilla Gibraltar Cordoba/Benamáldena
Ronda Granada/Alhambra Terugreis Vervolg
De vlag
Deze wordt ook wel “rojigualda” genoemd, afgeleid van “rojo” (rood) en “gualda” ofwel “amarillo” (geel) en bestaat ui;
De herkomst van de kleuren is niet duidelijk. Een veelgehoorde theorie is dat de kleuren afkomstig zijn van het Aragonese rood en geel. Anderen leggen de herkomst van de kleuren bij de vlag van Napels, aangezien Karel III voordat hij koning van Spanje werd, koning van het Koninkrijk Napels was.
De huidige vlag (met wapen) werd officieel aangenomen op 19 december 1981, maar de kleurencombinatie rood-geel-rood wordt al sinds 1785 op Spaanse vlaggen gebruikt. De vlag met wapen wordt als civiele-, staats- en oorlogsvlag gebruikt en kan dus altijd als Spaanse nationale vlag dienst doen
Het wapen
Het schild bestaat uit een aantal andere kleinere wapens die de belangrijkste voormalige koninkrijken (nu landsdelen) moeten voorstellen, deze worden kwartieren genoemd:
Verder op het wapen:
Rondom het wapen zijn de volgende attributen te vinden:
Omlijsting
aan beide zijden van het wapen een pilaar die samen de zogenaamde Zuilen van Hercules representeren, een oude naam voor de straat van Gibraltar. Het motto is: Plus Ultra (“steeds verder”).
De pilaren werden voor het eerst gebruikt door koning Karel I van Spanje, die tegelijkertijd keizer Karel V van het Heilige Roomse Rijk was. Het wapen van Spanje is meerdere keren veranderd tussen 1475 en 1981. Vanaf dat jaar wordt het huidige wapen gebruikt.
Het gebruik van de Spaanse vlag
De vlag met wapen wordt als civiele-, staats- en oorlogsvlag gebruikt en kan dus altijd als Spaanse nationale vlag dienst doen
Hij mag zowel verticaal als horizontaal worden uitgestoken aan openbare gebouwen, privéhuizen, commerciële panden en schepen. Ook mag ze wapperen boven pleinen en bij officiële ceremonies.
De vlag mag tussen zonsondergang en zonsopkomst niet uithangen, behalve wanneer ze behoort aan staatsorganen in Spanje en het buitenland (zoals ambassades), maar dan moet ze goed verlicht zijn.
Spanje is zoals bekend sinds 1986 lid van de Europese Unie, en sinds 1995 lid van de Schengenzone.
En heeft ook de EURO als betaalmiddel maar ter nagedachtenis van de landelijke munteenheid voordien troffen we een mooi monument aan in Fuengirola op de boulevard toch wel heel erg leuk die eer voor de Spaanse Peseta.
Spanje
Geschiedenis
Spanje was rond de Middeleeuwen een sterk land, met veel macht. In de 16e en 17e eeuw nam deze machtige positie af, doordat Spanje de controle over de koloniën verloor. Het land werd in 1931 een republiek. Met Fransisco Franco aan het hoofd, ontstond er veel onrust. Dit resulteerde in een burgeroorlog van nationalisten van 1936 tot 1939. Franco bleef aan de macht tot hij in 1975 overleed. Tijdens WO II bleef Spanje neutraal. De economie in Spanje bloeide snel weer op, dankzij de snelle economische vooruitgang, het massatoerisme en de modernisatie. In 1986 werd Spanje lid van de Europese Unie.
Leuke feitjes
Het nieuwe jaar begint in Spanje met het traditionele klokkenluiden op het Puerta del Sol plein in Madrid. Het is tijdens dit klokkenluiden de gewoonte om bij elke klokslag een druif te eten.
Volgens de World Health Organisations heeft Spanje het meest gezonde klimaat van de wereld. Vooral de droge lucht geeft een aangenaam gevoel en heeft een positieve invloed op uw gezondheid.
Je kunt hier volop kiezen uit mooie stranden. Het land heeft een kustlijn van maar liefst 4964 km.
Flora en Fauna
De Spaanse flora is typisch mediterraans. Door de grote afwisseling in het klimaat, de hoogte en bodemeigenschappen kent de flora met zo’n 8.000 soorten veel variëteit.
In de lager gelegen gebieden zijn veel loofbossen te vinden. Deze bossen bestaan vooral uit eiken, kastanjes, berken, beuken en essen.
In de hoger gelegen gebieden zijn ook naaldbossen. De fauna is Zuid-Europees-mediterraans met een aantal Afrikaanse diersoorten, zoals de kameleon, genetkat en mangoeste. Er leven een aantal grote zoogdieren in Spanje, zoals de bruine beer, wilde kat, lynx, wolf, damhert, edelhert, wild zwijn, ree, gems en Spaanse steenbok. Sommige van deze soorten zijn echter zeldzaam geworden.
Net als in Nederland leeft de ooievaar in Spanje. Daarnaast zijn een aantal soorten grote roofvogels betrekkelijk ‘gewoon’ in het land. De meest opvallende vogelsoort is de blauwe ekster, die in Midden- en Zuid-Spanje te zien is. Verder komt deze vogelsoort enkel in Portugal en China voor. Spanje telt 9 nationale parken en honderden natuurreservaten.
Eten en drinken
Spanje kent een uitgebreide keuken, met per streek verschillende specialiteiten. Allerlei soorten peulvruchten, kazen en worsten (zoals chorizo en jámon serrano) worden in de Spaanse keuken veel gebruikt. Een beroemd Spaans gerecht is tapas. Zoals iedereen weet, zijn dit kleine, simpele verse hapjes. Andere typisch Spaanse gerechten zijn paella (rijstgerecht met zeevruchten en kip), tortilla (een gevulde omelet met aardappelen), gazpacho (koude soep met kruiden en groenten) en verschillende soorten cocidos (stoofpotten).
Een bekende Spaanse drank is sangria. Deze rode wijn met vruchten is gewild bij buitenlandse toeristen. Daarnaast worden er verscheidene soorten wijnen geschonken.
Andalusië
In het zuiden en oosten grenst het Andalusië aan de Middellandse zee, Gibraltar en aan de Atlantische Oceaan. In het westen grenst het aan Portugal. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme voor een vakantie naar Andalusië.
Andalucía (in het Spaans) is 1 van de mooiste streken van Spanje en ook 1 van de meest bezochte regio’s. Deze autonome regio ligt in het uiterste zuiden van Spanje tussen 2 continenten namelijk Europa en Afrika. Het gebied beslaat 87.000 km² en is daarmee 2 keer zo groot als Nederland.
Het is de grootste autonome regio van Spanje en dankzij het klimaat is het ook de warmste regio van het land met uitzondering van de Sierra Nevada waar je in de winter goed kunt skiën. Je vindt hier veel culturele bezienswaardigheden, prachtige natuur en mooie lange stranden. Kortom Andalusië is een ideale regio voor een vakantie, stedentrip of rondreis.
Het maakt niet uit of je nu komt om te overwinteren aan de Costa del Sol, een stedentrip maakt naar Sevilla of Malaga of de uitgestrekte heuvelachtige binnenlanden bezoek. Wat het allemaal wel gemeen heeft, is dat de Andalusische keuken, een van de diverste en geliefdste keukens van Spanje is. Wie wil er nu niet op een terras in de zon genieten van een drankje en wat Iberico ham. En dan gaan we nu aan de reis beginnen
Op weg
Het is zover we mogen weer 😂 Alles geregeld koffers gepakt. Dan is het in de vroege ochtend wachten op de taxi. Wachten nog eens wachten even onderling contacten nee niet bij mij oeps hier ook niet. Bellen met de centrale Joch daar wordt gewoon niet opgenomen Maar de bus op het opstappunt vertrekt gewoon mals het tijd is 🤨. Ans sprint naar de garage haalt de auto en rijdt naar mij. Ik ondertussen proberen FF weg te bellen om te zeggen dat we verlaat zijn maar wel onderweg! Ja jammer dan wordt niet opgenomen. Naadje op tijd komen we bij het opstappunt. Ik de auto uit sprinten naar de bus die er uiteraard al staat. Nou geloof me hij keek niet vrolijk maar geloofde wel dat ik gebeld had zonder resultaat want hij was toevallig ook naar dat noodnummer aan het bellen. Ondertussen ging Ans de auto parkeren. En zo kon onze reis helaas behoorlijk gestrest dan toch beginnen. We reden naar Zeeland op naar de koffie en het toilet voor we in onze touringcar voor de reis zouden stappen. Een beste club 49 personen en de buschauffeur/reisleider Gerlof genaamd.